Zene kojima se divimo.....

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

anais_nin

#1 Zene kojima se divimo.....

Post by anais_nin »

Nedostaje mi ova tema :oops:

Pitam se ko je ona? :oops: Ta zena koja je u vama probudila divljenje...Ta zena koja vam je zaustavila pogled, potakla misao, dotakla osjecaj....Ta zena koja je mozda necija majka, sestra, prijateljica, kolegica....koja je mozda obicna, ili slavna....Ta zena poput koje biste voljeli biti...ta zena koja vas je inspirisala, naucila, koja je promjenila tok vaseg zivota, zbog koje je nesto u vama bolje, jace.....

Ko je ona?
*mima*

Post by *mima* »

Oprah
anais_nin

Post by anais_nin »

postovi sa slikama inih razgolicenih koka su pobrisani.....dovoljno je tema tog tipa na Bez Cenzure, mislim da vam linkovi za iste nisu potrebni jer znate gdje se nalaze.....svi postovi takvog sadrzaja ce biti pobrisani.....
obuca

Post by obuca »

divim se svakoj koja ima porodicu i koja radi, koja je uvijek tu za svoje najdraze kada imaju neki problem, koja slusa i savjetuje, koja pomaze i tjesi kad se razbije koljeno, koja uvijek ima lijepu i utjesnu rjec za svakog, onoj koja je nesebicna u davanju ljubavi............

onoj koja najmanje misli na sebe a najvise na druge :)
cico x

Post by cico x »

gospoda clinton
oprah
angelina jolie
ona iz beograda sto je skorpione prozivala,ne znam akko se zove
nada đurevska
teta sto dijeli hranu na carsiji
i mojoj majci sto izdevera sa nama trojicom ! :lol:
BHG

Post by BHG »

prije svega mama mi u mene...njoj se divim vise nego ikom...valjalo je godinama trpit moja sranja i razna stanja...usmjerit me na pravi put i ostat pri tom normalna i sabrana :)
pitt

Post by pitt »

gospodja klinton mi i nije vala nesto :D:D:D daleko joj bila bijela kuca :D:D

ma sve zene.....majke, sestre, djevojke, cerke, supruge, etc. zasluzuju divljenje. Zene i majke Srebrenice su posebna prica i njima nema ravnih. Mene impresioniraju i uspjesne i bogate zene koje nisu poznate kao oprah ali koje svojim humanitarnim radom doprinose da ova planeta bude ljepse i bolje mjesto za zivot.
tech10

Post by tech10 »

Rosa Parks
pesak

Post by pesak »

Natasa Kandic.
Bumbar

Post by Bumbar »

obuca wrote:divim se svakoj koja ima porodicu i koja radi, koja je uvijek tu za svoje najdraze kada imaju neki problem, koja slusa i savjetuje, koja pomaze i tjesi kad se razbije koljeno, koja uvijek ima lijepu i utjesnu rjec za svakog, onoj koja je nesebicna u davanju ljubavi............

onoj koja najmanje misli na sebe a najvise na druge :)
svojoj mami...jer joj nije bilo lako :( :roll: ...i uz to svim majkama gdje god da su...

maminoj mami rahmetli...jer je rodila 10 djece i uz sve drzala konce porodicnog biznisa

svojoj najnajboljoj prijateljici :kiss: ...jer je wholesome i jedna od najboljih i naj nesebicnijih osoba koju znam

tetki iz narodne kuhinje...jer nesebicno daje

natasi kandic...jer ima m*** vise nego pola muskog stanovnistva u susjednoj nam zemlji

ima ih jos...ali ovako za sada :-D :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

Oprah definitivno no.1
Natasa K.
Klintonka :D
A mama kako moja tako i sve druge ispred svih njih :)
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Majke Srebrenice su na vrhu liste. Takodjer majke svih onih koji su sad na Kovacima i svim slicnim mjestima sirom zemlje. Sve one nase nane iz cijih ociju sija dobrota i skromnost. Beskrajno postovanje njima.
Wednesday

Post by Wednesday »

svim dobrim majkama ovoga svijeta,

a posebno mojoj, jer moja mama je najbolja. :kravata:

:P
Skyfox

#14 Re: Zene kojima se divimo.....

Post by Skyfox »

anais_nin wrote:ta zena koja vas je inspirisala, naucila, koja je promjenila tok vaseg zivota, zbog koje je nesto u vama bolje, jace.....

Ko je ona?
Predpostavljam da ovakav uticaj moze imati uglavnom majka. Moja je meni definitivno sada inspiracija jer je uvije bjezala od stereotipova, radila je prije poslove na kojima su se zene tesko probijale i veliki je humanista, (mada joj ovo nisam nikada rekao).

Od nekih celebrtya... Opcenito zene koje su ucinile nesto hrabro, nesebicno neko je vec spomenuo Rosu Parks, Ali takvih primjera ima i u nasem drustvu...
Neelix

Post by Neelix »

vala ko hilari klinton stavi na ovu listu...nidje veze :?
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

#16 Re: Zene kojima se divimo.....

Post by Bea_Trix »

anais_nin wrote:Nedostaje mi ova tema :oops:

Pitam se ko je ona? :oops: Ta zena koja je u vama probudila divljenje...Ta zena koja vam je zaustavila pogled, potakla misao, dotakla osjecaj....Ta zena koja je mozda necija majka, sestra, prijateljica, kolegica....koja je mozda obicna, ili slavna....Ta zena poput koje biste voljeli biti...ta zena koja vas je inspirisala, naucila, koja je promjenila tok vaseg zivota, zbog koje je nesto u vama bolje, jace.....

Ko je ona?
hehe, sjecam se kad se tema ulomila :kiss: ali najjace je bilo kad se i drugi dio ulomio :wink:

tada sam postavila mnogo, mnogo zena na listu i pokusala nesto o njima i da napisem, i uz svu dobru volju ne mogu da se sjetim SVIH koje sam tamo stavila, ali i danas o njima, naravno, mislim isto.

kada nabrzinu preletim sva njihova imena, mislim da mogu da izdvojim definitivno Zene Srebrenice, za nevjerovatnu, nepojmljivu snagu u ogromnoj i neizdrzivoj boli.

njima bih dodala i svoje privatne heroine, medju kojima je svakako Emily Dickinson - komunikacija s njenom lirskom i njenom zenskom licnoscu, preko njezinih djela, za mene se nikada nece zavrsiti.

Susan Zontag - kao pojam angazirane intelektualke, koja je izrekla o mojoj zemlji jednu misao, vrlo jednostavnu, ali tako istinitu. mene zanima bosna - u kojoj su razlicitosti i ispreplitanja, u kojoj su svi ti narodi, u kojoj se moze pricati o ispreplitanju, utjecaju i varijantama zajednistva.

naravno, moja je majka najbitnija zenska osoba u mom zivotu, ona prema kojoj se odredjuje svaka moja, makar i podsvjesna odluka, ona kojoj dugujem svoju "bazu" i svaku sitnicu koja me cini onom osobom koja sam danas. mislim, naravno, na one moje malobrojne svijetle osobine.
nausnica

Post by nausnica »

Moja MAMA!!!
patrius

Post by patrius »

nausnica wrote:Moja MAMA!!!
Slazem se :thumbup: :oops: :D
Prozor

Post by Prozor »

Selma Bajrami! :D :D :D
zlotscha

Post by zlotscha »

kako lijepa tema
Klara Cetkin
Elfride Jelinek
Juta Klajndšmit
eto moj top fri 8)
Dori

Post by Dori »

Ma bez razmisljanja - moj idol:

Tetka Zilha! :thumbup:

Ta zena izaziva u meni puno vise od divljenja :)
pitt

Post by pitt »

malo skrecem sa teme ali ko moze ovo treba pogledati

Please mark your calendar and set your video recorder:
This Sunday, January 13th, 60 Minutes is scheduled to feature a report by Anderson Cooper on Congo's war against women. 60 Minutes airs on CBS at 7pm ET/PT. For more information about the broadcast, please visit:
http://www.cbsnews.com/sections/60minut ... 3415.shtml
International Rescue Committee staff members in New York and Congo worked closely with 60 Minutes on this segment, providing background information, logistical assistance and arranging interviews.
The IRC works across Congo to meet urgent humanitarian needs, revive basic services interrupted by the long civil war, and help communities to generate long-term solutions to the problems of poverty and violence. The IRC has extensive programs in Congo that assist survivors of rape and help communities to prevent and respond to sexual assaults. We have been providing lifesaving aid in Congo since 1996, and we are one of the largest humanitarian actors there.
We hope you tune in to 60 Minutes this Sunday.
Thank you!
WAR AGAINST WOMEN - The civil war in Congo is an ethnic conflict, but gender has become a crucial factor, too, as women are bearing the brunt of one of the horrible weapons used in the war: rape. CNN's Anderson Cooper reports. Michael Gavshon and Drew Magratten are the producers.
repeater

Post by repeater »

strasno, sliovanja u kongu.
u par navrata sam citao o tome i nisam mogao vjerovati da ljudi mogu biti tolike zvjeri.
fishtrija

Post by fishtrija »

Idi sredinom puta, rekao joj je...

Sjedim u po ljeta u bašti u Tučepima, pijem cappucino i čitam Oslobodjenje. Pokušavam se fokusirati na vedre teme i izbjegavam teške vijesti, jer kao na odmoru sam... Dođem do duplerice, i naiđem na tekst esktremno talentovane i još dobroduševnije Edine Kamenice, o gospođi koja više od decenije traga za kostima svoga muža. Ali, tekst nije patetičan niti je fokusiran na njenu nemoć i opštu ignoranciju sistema prema njenoj sveprisutnoj tegobi. Naprotiv, tekst je nešto najromantičnije što sam ikada pročitao i nešto što dira direktno u srce, istinska ljubavna priča. Oči su mi bile pune suza.

Nekih mjesec dana poslije, u čitavoj hektičkoj zbrci tokom SFF-a, i u nemogućnosti da vidim sve što me interesuje, iz čisto prirodnih zakona jer ne mogu biti na dva mjesta u isto vrijeme, bi mi u mahu krivo što sam propustio zvaničnu projekciju filma koji govori o istoj toj ženi i njenoj čežnji da dostojno ukopa ostatke najdraže, najbliže, najbliskije osobe koju je ikada imala u životu. Tako jednostavna čežnja a tako nevjerovatno neizvodiva. Ipak, bijaše mi drago kada sam u video baru našao film, i sa nestrpljenjem sam ga pogledao. Ovaj put, ni trunke sličnosti sa tekstom gospođe Kamenice. Film je snimljen u tvrdom dokumentarističkom maniru, bez uplitanja redatelja u emocije aktera niti gledaoca, to su jednostavno činjenice koje vam se nižu pred očima i dušom. Ista priča, isti protagonisti, isti razlozi... gledano sa jedne druge strane, isto tako ubitačno dirljive kao što je to bila priča iz Oslobođenja. Opet su mi suze navrle...

A opet, mimo silnog bola u srcu i praznine u duši, mimo zidova na koje nailazi svakodnevno gdje god se okrene, mimo samoće, mimo brige samohrane majke o predivnoj kćerkici, mimo ovog sivog i okrutnog bosanskog života, ta žena ima najjači karakter i najčvršće srce koje sam ikad upoznao, barem i preko komada papira ili TV ekrana. Ona je izabrala da voli, voljela je i još uvijek voli.

Žena kojoj se ja divim, i kojoj ću se uvijek divjeti i biti ponosan što sam joj barem sunarodnjak:

Esma Palić, supruga otetog i ubijenog komandanta odbrane Žepe, Avde Palića. Neka mu Bog podari vječni rahmet, a njoj snage i sabura da i dalje bude to što jeste - Ponosna Bosanka koja zaslužuje divljenje sviju nas.

Film se zove Esma, redatelja Alena Drljevića - trailer;

Tekst Edine Kamenice se zove Idi sredinom puta. Tekst možete pročitati u cjelosti na žalost samo kupovinom istog u arhivi Infobiroa - tekst).
Koshpa

Post by Koshpa »

1. Mama

2. River_isle :kiss:
Post Reply