Ipak po prvi put sam cuo Carlu da je direktno prenijela odgovornost na EU. Zanima me da li mislite da ce ovo imalo promjeniti politiku EU prema Srbiji. Samo da podsjetim da je Hrvatska morala isporuciti Gotovinu da bi potpisala SAA, ali tek kad je dosla zuta minuta.
Del Ponte: Hapšenje Mladića isključivo zavisi od EU-a
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte izjavila je u četvrtak, nekoliko dana prije svog posljednjeg izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, da hapšenje Ratka Mladića "isključivo zavisi od Evropske unije".
"To zavisi isključivo od EU-a da uhapsimo Mladića", rekla je Del Ponte u razgovoru sa nekoliko novinara, tri sedmice prije kraja svog mandata glavne tužiteljice ICTY-a.
"U ponedjeljak 10. decembra Mladić treba da bude u Haagu, u nedostatku toga, moj izvještaj o suradnji Srbije s Haškim tribunalom bit će negativan", rekla je ona.
ICTY traga još za četvericom bjegunaca, među njima i politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić i vojni Ratko Mladić, optuženi za gencoid u masakru u Srebrenici.
ICTY je siguran da se Mladić krije u Srbiji dok se za Karadžića ne zna pouzdano.
"Trenutno je vrlo važno da EU nastavi vršiti pritisak na Beograd", rekla je Del Ponte, podsjećajući da je potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, prvi korak ka evropskim integracijama.
"Ako Srbija dobije potpisivanje sada, to će oslabiti njene namjere da nam izruči bjegunce", rekla je Del Ponte.
"Nažalost, pitanje Kosova se miješa s našim zahtjevomprema EU-u" , priznala je tužiteljica,rekavši da nema jednoglasnosti ni unutar unije.
Pozdravljajući odlučnost Holandije i Belgije, ona je rekla "ako je za neke države punopravna suradnja napredak u suradnji, za mene to znači Mladić u Haagu", energično je rekla Carla del Ponte.