PARAF MUBAREK OLSUN - sto bi reko Zoka Catic
-
emina_22
#1 PARAF MUBAREK OLSUN - sto bi reko Zoka Catic
.
Last edited by emina_22 on 28/11/2008 10:19, edited 1 time in total.
-
NKVD
Neviđeno nas je EU pogurala s ovim. Nismo mi ovo svojim ponašanjem zaslužili, ali Srbija još manje pa su prije nas parafirali. Gledam Lajčaka na TV-u prije nego se obratio, ne silazi mu kez s lica. Velika je ovo stvar, njihova odlučnost da nas utjeraju tamo gdje sami nikako ne možemo naći put. I zato viva EU, pa taman za početak tamo bili i druga liga.
- new_jazzWa
sto kaze nas svijet-nahajri na dobro...da vidimo sad kako dalje,i koliko ce biti ispunjeni preostali zahtjevi,mada misim da ce se opet cekat posljednja sekunda..al hajde de...
- jeza u ledja
Otvorite cesmu u kuci vidite jel vam tece med i mlijeko.
Hehe, salim se. Ma hajde, dobro je. Nek se nesto kotrlja.
Po meni velika pobjeda Lajcaka, znao sam od pocetka da momak obecaje.
Nadam se da ce nastaviti ovako.
Po meni velika pobjeda Lajcaka, znao sam od pocetka da momak obecaje.
-
district-beg
a sta se ovdje desava, jesmol' ovo usli u europsku uniju il' sta

-
visocicaguy
pa evo, koliko sam ja skontao, od sada mozemo bez ikakvih posebnih kontrola da darujemo nase bubrege bolesnim ziteljima evropske unije 
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
piramida je ubrzala proces prijema u EU
- osa
šta je momak obećao?jeza u ledja wrote:Otvorite cesmu u kuci vidite jel vam tece med i mlijeko.![]()
Po meni velika pobjeda Lajcaka, znao sam od pocetka da momak obecaje.Nadam se da ce nastaviti ovako.
- jeza u ledja
Lost in translation?osa wrote:šta je momak obećao?jeza u ledja wrote:Otvorite cesmu u kuci vidite jel vam tece med i mlijeko.![]()
Po meni velika pobjeda Lajcaka, znao sam od pocetka da momak obecaje.Nadam se da ce nastaviti ovako.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
walkabout wrote:Da citiram StLouis-a sa jedne druge teme:
paraf serif mubarek olsun
vaistinu paraf se desi
hvaljen paraf
-
RizinoPolje
SAMO DA RATA NE BUDE
ne bi trebalo biti , ali da li se to zna.
preko 20.000 obradjenih i osumnjicenih za ratne zlocine, teske, se mozda raduje, uveliko.
sada mogu i na izlet u evropu.
stavka 2 - trebace izgleda prilagoditi i preko 1.200 zakona evropskim standardima, a za tu brzinu je osoblje ocito jako sposobno.
stavka 3 - kako ce to napraviti kada je "evropa prepisala bosanske humane zakone, a eto to "prepisano" protivi se u toliko slucajeva njegovom "izvoru".
- jeza u ledja
FOKUS
Piše: Zija Dizdarević
04/12/07
Evropska ruka
Paraf komesara Evropske unije za proširenje Olija Rena na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) EU sa Bosnom i Hercegovinom uvodi bh. državu u novu međunarodnu političku i pravnu situaciju. BiH ostaje da u kratkom roku ispuni preostale uslove kako bi Nova godina bila dočekana s kakvim-takvim olakšanjem.
Prihvatajući BiH za partnera, EU ulazi u obavezu koja ublažava kolebanje Brisela spram Sarajeva. Ta briselska skepsa je višestruka, red dilema nije bitan. Prvo, Evropa je navikla da SAD urade najvažnije u kriznim područjima i na njenom tlu. Drugo, EU zazire od neriješenih i nejasnih situacija, za mnoge su BiH i njeno okruženje još uvijek nevolja koju treba držati dalje od sebe. Treće, EU nije dostigla normativno-organizacioni nivo koji osigurava i vladanje stanjem u sopstvenoj kući, kakva je ona sada. Četvrto, građani EU s nepovjerenjem gledaju na proširenje radi svojih ekonomsko-socijalnih interesa.
Osnovu političkog suprotstavljanja u BiH prema EU čini neprihvatanje bh. države. Više Evrope u BiH znači više bh. države svugdje, pa i u RS, gdje je ključno središte otpora savezu EU i BiH. Otud pristajanje na SAA dovodi, prije svih, oponente evroatlantskom kursu, i time bh. državi, u novu unutarnju i međunarodnu političku situaciju.
Svojim glasačima vladajuća većina u RS mora objasniti zašto je sada “za”, a prema vani dokazati da je uistinu “za” Evropsku uniju, a time i “za” neupitnost bh. države. Kao što je čelnik SBiH i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić dužan odgovoriti zašto se toliko krvio s vođom SNSD-a i premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom - da bi, na kraju, pali u bratski zagrljaj.
Visoki predstavnik međunarodne zajednice i posebni izaslanik EU Miroslav Lajčak na putu je da dobije prvu i, možda, najvažniju bitku unutar oba mandata. Bez posezanja za bonskim ovlaštenjima, Lajčak je članove najviših zakonodavnih i izvršnih organa BiH natjerao na rad i na brzopotezno odlučivanje o ključnom pitanju. Vijeće ministra i Parlamentarna skupština BiH, a i entitetske organe vlasti, sada čeka ubrzani rad da bi se ispunili preostali uslovi za potpisivanje SAA. Bude li i to urađeno, njihovim radom sve više će upravljati obaveze koje će sukcesivno stizati po liniji sporazuma sa EU.
Parafiranje i, nadati se, potpisivanje SAA u prvi plan vraća Direkciju za evropske integracije Vijeća ministara BiH, sa Osmanom Topčagićem na čelu, čiji rad u Briselu vrednuju s najvišim komplimentima. Takva je ocjena i za čelnika pregovaračkog tima Igora Davidovića, kojeg, vjerujemo, čeka nastavak uspješnog posla.
Biće nastavljeno odmjeravanje snaga, prije svega, na liniji BiH - RS, sa kosovskom sjenom i globalnom trgovinom u zaleđu. Lajčak je optimista, a ovdašnjim ključnim političarima je poručio: mrkva je EU, batina su bonska ovlašćenja. To ne godi uhu Dodika, koji smatra da sa potpisom na SAA treba da prestane funkcija visokog predstavnika, osim u dijelu koji se tiče ratnih zločina.
Možemo se pitati zašto je baš sada, i pod ovakvim uslovima, EU pružila ruku BiH. Možemo jednako sumnjati i u solidnost briselske geste i u iskrenost ovdašnjih političara koji su bili akteri iskakanja iz evoratlantskog kolosijeka, ma sa kakvim motivima to radili.
Pred nama je, ipak, nešto obećavajuće, nešto što poručuje da je ovdje moguće trasirati put nade, uprkos svemu što je bilo, što jeste i što može biti. EU ulazi u ugovorni odnos sa BiH, koji je i za Brisel, itekako, obavezujući. Na Bosni i Hercegovini Evropska unija provjerava i svoju ideju i svoju snagu i svoju budućnost. EU ne treba dopustiti da predahne od te obaveze. Uostalom, ovdje su i njene vojne snage.
Ni ovaj evropski posao neće ići kako treba, ako u njemu nije aktivno učešće i zaleđe SAD. Do Vašingtona je da li će (i) BiH naredne godine biti pozvana u NATO, što bi bilo dobro.
Ruku pruženu iz Brisela treba čvrsto stisnuti i ne ispuštati je.
- jeza u ledja
BBC
Bosnia begins long journey to EU
The EU's Olli Rehn (left) and Bosnian PM Spiric initialled the text
The European Union and Bosnia have initialled a pre-membership agreement, starting a process that could lead to the country joining the EU.
EU Enlargement Commissioner Olli Rehn said that, in terms of European integration, Bosnia should and would become master of its own klix.
The Bosnian Prime Minister, Nikola Spiric, spoke of an historic opportunity which should not be missed.
The ceremony in Sarajevo went ahead after a deal on Bosnian police reform.
Separate forces
The change, which involves merging Bosnia's ethnically divided police forces, was set as a condition by the EU before the long membership process could begin.
Bosnia's two separate parts, the Muslim-Croat Federation and the Serb Republika Srpska, have their own police forces as well as governments and parliaments.
EU troops in Bosnia took over from Nato in 2004
The EU's foreign policy chief, Javier Solana, was due to attend the ceremony, but his plane was diverted to Croatia because of poor weather.
The highest international envoy to Bosnia, Miroslav Lajcak, said "the initialling may sound technical, but it's of great symbolic importance, after months of political paralysis".
The agreement will only be complete when Bosnia implements the plan to unite the two police forces but Bosnian leaders hope that a full signing can take place in mid-2008.
Last week, Serb, Muslim and Croat leaders averted a constitutional crisis after agreeing on new voting rules aimed at strengthening the central government in Bosnia-Hercegovina.
Bosnia's two entities were put in place after the devastating civil war of 1992-1995, which led to the greatest loss of civilian lives in Europe since World War II.
- pun_mjesec
KUD Paraflije 
(čuo jutros od Batka na radiju)
(čuo jutros od Batka na radiju)
-
incognito071
uvjek dobar gost wrote:Niđe veze....
nide veze sta, jarane ?
- fantom slobode
Nezadovljni sto se ne parafira, nezadovoljni sto se parafiralo, nekako mi djeluje da nekima nikada nije dobro, cim je Bosna u pitanju.