Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
janje_
Posts: 2240
Joined: 05/04/2007 14:05

#76 Re: PČELARSTVO

Post by janje_ »

pčelar wrote:Neki su izgleda saznali da je matična mliječ jako skupa pa bi da na brzinu zarade velike novce. Danas je na predavanju u Bihaću profesor Kezić iznio najnoviji podatak da se u Njemačkoj na tržištu za kilogram pčelinjeg otrova cijena kreće oko 10.000 (deset hiljada) eura, pa za one pčelare koji bi lahku zaradu eto biznisa. :zzzz:
gledo sam jednom reportazu za skupljanje ovog otrova.. na lijeto, ono gdje pcele slijecu, prikljucena je struja, tako da pri svakom kontaktu pcela prezivi mali strujni udar, to je iziritira tako da ona pokusa "vratiti" nazad i "strcne" jednu kapljicu otrova.. i tako u nedogled..

za kilogram ovog otrova treba potrosit hrpu struje.. hehe
pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#77 Re: PČELARSTVO

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:39, edited 1 time in total.
jOFLA
Posts: 2363
Joined: 11/06/2005 03:04

#78

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:34, edited 1 time in total.
pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#79

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:39, edited 1 time in total.
jOFLA
Posts: 2363
Joined: 11/06/2005 03:04

#80

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/07/2010 20:28, edited 1 time in total.
Cober
Posts: 916
Joined: 14/05/2005 03:26

#81

Post by Cober »

jOFLA wrote:U kojim omjerima se matična i pčelinja mliječ za prodaju mješaju sa medom, zna li neko ?
Ja sam već sam gore naveo da su pakovanja koja možeš naći na tržištu u omjeru 5 grama mliječi na 470 grama meda. Guglajući malo našao sam pčelara, navodno isključivo prozvođača mliječi u okolini Sarajeva http://www.mmm.ba/proizvodi_maticna_mlijeci.php Isto tako pregledao sam neke hrvatske forume potrošača i višegodišnjih korisnika mliječi, znači ne pčelara, koji raspravljaju o djelovanju matičnoj mliječi, i njihove rasprave ukazuju na zapanjujuće blagotvorno dejstvo mliječi. U opticaju su razne vrste i pakovanja, od industrijskih tableta, sirupa, do bosnalijekovog Rojal Gelly. Naravno da je bolje uzimati pravu mliječ ali da li je to dostupno? Mene je to zaintrigiralo nakon što je prošle godine kolega sa posla iznio svoje impresije nakon jednogodišnje upotrebe mliječi u mješavini sa medom. Prije toga nikada nisam ni čuo za mliječ. Ovo što ja kupujem (na slici u ranijim postovima "Pčelica Medina") u trgovini se nalazi zatvorena u mračnom i veoma ohlađenom frižideru. Mada kada sam razmislio iniciran Pčelarovim postovima otkudas njima toliko mliječi na 450 košnica koje navode da imaju. Postao sam skeptik i obzirom da sam na ovoj web stranici "mmm" proizvođača sa 40 košnica koji tvrde da proizvode isključivo mliječ, našao podatak da se mliječ može uzimati samo u određenom dobu godine, od maja do jula. Obzirom da u dodiru sa metalom trenutno reaguje i gubi svoja dragocjena svojstva, a isto tako i sa vazduhom, a pomiješana sa medom nakon otvaranja može izdržati 5-10 dana, zaista pokušavam da nađem prave informacije koliko je to što ja mogu kupiti djelotvorno. Pčelar, nemoj se ljutiti, vjerovatno niko ovdje ne smatra mliječ prehrambenim proizvodom, ali je neosporno vanredno blagotvorno dejstvo mliječi, tako da je očiglednio da nas veoima interesuje da dođemo do pravih informacija. Činjenica je i da osobe koje koriste industrijske preparate na bazi mliječi ukazuju na evidentna poboljšanja. Pčelar, hvala na pozivu rado ću da se upoznamo kada svratiš u Sarajevo a i neće mi biti mrsko ako Bog da rahatluka da nekada u prolazu svratim u tvoj raj. Pozdrav i hvala.
Dwndler
Posts: 354
Joined: 24/08/2006 08:12

#82

Post by Dwndler »

Pozdrav svim pcelarima i medoljupcima (ja sam ovo drugo),

Imam par pitanja za pcelara,a i ostale poznavaoce tematike.
Ljetos sam u Sarajevu na Markalama kupio pola kilograma meda od covjeka koji prodaje za nekog pcelara iz Male Kladuse i sjecam se da se pcelar zove Adem, pa mi reci da li ga znas i je li pouzdan, jer je meni kao laiku med bio dobar,a i prodavac je objasnio da se svaki med mora kristalizirati (livadski za 3-4 mjeseca, a bagremov do 6 mjeseci moze izdrzati) i med smo probali i bio je nekako blag, nije bio zestoko sladak. I druga stvar mozda bi bilo pametno napisati kad je sezona koje vrste meda, jer sam dok sam bio dole gledao na TVSA jednu emisiju gdje je bilo par pcelara i govorili su da je nekakav med(sad se ne sjecam koja vrsta) te godine totalno podbacilo,a pcelarova sestra je kupila na pijaci, te je rekao da je to garant laznjak. Posto zivim u Danskoj i u stanu nemam nekih uslova za bavljenje pcelarstvom,ali tema je odlicna, jer sam veliki ljubitelj meda, zbog toga sto je (nadam se) 100% prirodan proizvod i nema nikakvih hemijskih dodataka, mada kao sto ti rece na pocetku teme, ako je priroda zagadjena, onda se to odrazi i na pcele i na med. U svakom slucaju jedna fenomenalna tema i samo tako nastavite. Mozda napraviti jednu listu sa clanovima drustva i njihovim prodajnim mjestima, pa da znamo gdje mozemo kupiti med bez razmisljanja :-D
User avatar
janje_
Posts: 2240
Joined: 05/04/2007 14:05

#83

Post by janje_ »

dwndler,
prva zetva je u svakom slucaju maslacak. med od maslacka je gust, brzo se kristalise i onda podsjeca na maslo (blijedo-zute boje, i onako, bas ko maslo).

poslije toga mislim da slijedi bagrem. med od bagrema je meni najljepsi za vidjeti. skoro pa proziran, poprilicno tecan i jakog mirisa. sporo kristalizira, i jako je ljekovit. bagrem cvjeta u drugoj polovini maja.

lipov med je slican bagremovom. skoro pa proziran, intenzivnog mirisa i nije zestok. kruzi prica da se med od lipe (kao i caj od lipe) ne smije davati ljudima bolesnog srca i bolesnih krvnih sudova. lipa cvjeta u lipnju..hehe..

med od repice je slican maslackovom. brzo se kristalizira. svijetlozute boje. med od repice i od maslacka je meni najdrazi za zasladiti caj (nikad ne koristim secer za sladjenje caja).. med od suncokreta ima slicna svojstva.

livadski med je uz sumski aktuelan pred sam kraj ljeta. dosta je taman, tesko je odrediti miris, jer zavisi od kamaru razlicitog bilja, ali je jako ljekovit (bas zbog tog sirokog spektra sastojaka).

facelija je medonosna biljka koja se maksuz sije kako bi se pcelama napravila dodatna ispasa.. cvate 15-20 dana, ali se isto tako sije u razmacima od 15-20 dana, tako da se desi da livada zasijana facelijom cvjeta cijele sezone. ovaj med je jako kvalitetan, svijetlozute boje i ugodnog mirisa.

---

ako je neka biljka podbacila u datoj godini, onda to ne znaci da meda od te biljke nikako nema, nego ga nema onoliko koliko bi moglo biti. npr. zetva maslacka je jako varljiva stvar. desi se kisa u kasno proljece 2-3 hefte, bas u vrijeme kad su pcele sakupile dovoljno da se ima sta vrcati, i onda pcele, kako ne mogu ici van, sve to fino pojedu..
Dwndler
Posts: 354
Joined: 24/08/2006 08:12

#84

Post by Dwndler »

Janje, Hvala na odgovoru.
Znas li mi ti ili neko drugi reci zasto med u kontaktu sa metalom gubi svoje neke osobine i ne preporucuje se da se vadi metalnom kasikom nego plasticnom ili drvenom? I koje su to osobine koje med gubi?
pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#85

Post by pčelar »

Cober wrote:
jOFLA wrote:U kojim omjerima se matična i pčelinja mliječ za prodaju mješaju sa medom, zna li neko ?
Ja sam već sam gore naveo da su pakovanja koja možeš naći na tržištu u omjeru 5 grama mliječi na 470 grama meda. Guglajući malo našao sam pčelara, navodno isključivo prozvođača mliječi u okolini Sarajeva http://www.mmm.ba/proizvodi_maticna_mlijeci.php Isto tako pregledao sam neke hrvatske forume potrošača i višegodišnjih korisnika mliječi, znači ne pčelara, koji raspravljaju o djelovanju matičnoj mliječi, i njihove rasprave ukazuju na zapanjujuće blagotvorno dejstvo mliječi. U opticaju su razne vrste i pakovanja, od industrijskih tableta, sirupa, do bosnalijekovog Rojal Gelly. Naravno da je bolje uzimati pravu mliječ ali da li je to dostupno? Mene je to zaintrigiralo nakon što je prošle godine kolega sa posla iznio svoje impresije nakon jednogodišnje upotrebe mliječi u mješavini sa medom. Prije toga nikada nisam ni čuo za mliječ. Ovo što ja kupujem (na slici u ranijim postovima "Pčelica Medina") u trgovini se nalazi zatvorena u mračnom i veoma ohlađenom frižideru. Mada kada sam razmislio iniciran Pčelarovim postovima otkudas njima toliko mliječi na 450 košnica koje navode da imaju. Postao sam skeptik i obzirom da sam na ovoj web stranici "mmm" proizvođača sa 40 košnica koji tvrde da proizvode isključivo mliječ, našao podatak da se mliječ može uzimati samo u određenom dobu godine, od maja do jula. Obzirom da u dodiru sa metalom trenutno reaguje i gubi svoja dragocjena svojstva, a isto tako i sa vazduhom, a pomiješana sa medom nakon otvaranja može izdržati 5-10 dana, zaista pokušavam da nađem prave informacije koliko je to što ja mogu kupiti djelotvorno. Pčelar, nemoj se ljutiti, vjerovatno niko ovdje ne smatra mliječ prehrambenim proizvodom, ali je neosporno vanredno blagotvorno dejstvo mliječi, tako da je očiglednio da nas veoima interesuje da dođemo do pravih informacija. Činjenica je i da osobe koje koriste industrijske preparate na bazi mliječi ukazuju na evidentna poboljšanja. Pčelar, hvala na pozivu rado ću da se upoznamo kada svratiš u Sarajevo a i neće mi biti mrsko ako Bog da rahatluka da nekada u prolazu svratim u tvoj raj. Pozdrav i hvala.
Dragi Cober ne ljutim se bolan zašto bih. Nisam rekao da učinak ne postoji ali učinak kod ishrane larvi koje su određene da postanu buduće matice u proljeće je mnogo i mnogo puta veći nego kod susjedne larve koja je određena da postane pčela ili trut, jer matica baš zahvaljujući ishrani matičnom mliječu živi 4-5 godina a pčele i trutovi koji se ne hrane matičnom mliječi žive ljeti 4-6 sedmica ili 4-6 mjeseci tokom zime, ali kod čovjeka djelovanje nije ni 10% od onog kako djeluje na buduće matice i onda ishrane matice tokom života. Tržište je slobodno pa ko smatra da je to original matična mliječ što kupuje na pijaci neka kupuje ili ako neki smatraju da je to sredstvo za produžetak života ili vijagra mislim da se varaju.
pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#86

Post by pčelar »

Dwndler wrote:Pozdrav svim pcelarima i medoljupcima (ja sam ovo drugo),

Imam par pitanja za pcelara,a i ostale poznavaoce tematike.
Ljetos sam u Sarajevu na Markalama kupio pola kilograma meda od covjeka koji prodaje za nekog pcelara iz Male Kladuse i sjecam se da se pcelar zove Adem, pa mi reci da li ga znas i je li pouzdan, jer je meni kao laiku med bio dobar,a i prodavac je objasnio da se svaki med mora kristalizirati (livadski za 3-4 mjeseca, a bagremov do 6 mjeseci moze izdrzati) i med smo probali i bio je nekako blag, nije bio zestoko sladak. I druga stvar mozda bi bilo pametno napisati kad je sezona koje vrste meda, jer sam dok sam bio dole gledao na TVSA jednu emisiju gdje je bilo par pcelara i govorili su da je nekakav med(sad se ne sjecam koja vrsta) te godine totalno podbacilo,a pcelarova sestra je kupila na pijaci, te je rekao da je to garant laznjak. Posto zivim u Danskoj i u stanu nemam nekih uslova za bavljenje pcelarstvom,ali tema je odlicna, jer sam veliki ljubitelj meda, zbog toga sto je (nadam se) 100% prirodan proizvod i nema nikakvih hemijskih dodataka, mada kao sto ti rece na pocetku teme, ako je priroda zagadjena, onda se to odrazi i na pcele i na med. U svakom slucaju jedna fenomenalna tema i samo tako nastavite. Mozda napraviti jednu listu sa clanovima drustva i njihovim prodajnim mjestima, pa da znamo gdje mozemo kupiti med bez razmisljanja :-D
Pozdrav jarane.
Čuo sam za gospodina Adema i kažu da čovjek ima puno košnica ali pčelar se ne mjeri po kvantitetu već po kvaliteti, posjećivanju sajmova, seminara, predavnja, ekološki čistom pčelinjaku... Pravi med se mora kristalizirati ili što narod kaže ušećeriti i najsporije kristalizira bagremov med (do godinu dana), jer on ima više fruktoze nego glukoze. Može se desiti da na jednom mjestu zakaže neka ispaša ali na drugom mjestu gdje je veća nadmorska visina bude nešto bolje ispaša tako da je npr. moguće da je u Sarajevu zakazao bagrem ali u Krajini koja je na većoj nadmorskoj visini bilo nešto bagrema, ali isto tako je moguće da ljudi proizvedu falš med, zato moraš imati provjerenog pčelara kod kojeg kupuješ med. Živ bio.
pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#87

Post by pčelar »

Dwndler wrote:Janje, Hvala na odgovoru.
Znas li mi ti ili neko drugi reci zasto med u kontaktu sa metalom gubi svoje neke osobine i ne preporucuje se da se vadi metalnom kasikom nego plasticnom ili drvenom? I koje su to osobine koje med gubi?
Med ima osbinu da poprima sve druge mirise npr. nafta, kiseli kupus, alkohol... i nije dobro držati med gdje ima drugih mirisa i takav med može biti ispravan ali da ima mirise koje poprimi i nekome se to gadi zato je najbolje onaj ko skladišti med u čiste i suhe prostorije bez ikakvih mirisa. Ma neće biti ništa ako se u jednu teglu uspe metalnom kašikom ali ako med stoji u buradima metalnim ili metalnim posudama u medu može biti do 20% vode što znači da pošto metal ima osobinu da korodira može da opet poprima miris korodiranja, zato se preporučuju posude od rosfraja za držanje meda misli se na veće ili u teglama. Zato je najbolje kad se i radi medom da se radi drvenom kašikom. Kristalisan med se može dekristalisati na temperaturi ne većoj od 40 celzija jer na većim temperaturama gubi svoja ljekovita i hranidbena svojstva.
DonDavudes
Posts: 814
Joined: 09/12/2003 00:00
Location: sarajevo

#88

Post by DonDavudes »

pcelarstvo bi se trebalo zabraniti i proglasiti kaznjivim!!! :oops:
to je ovisnost gora od marihuane!! :oops:

moj stari, pedesetogodisnjak, nekada cangrizivi profesor i vjeciti cinik, se zarazio ovim hobijem i sada mu mozes po glavi skakaati, mogu dodik i haris srati koliko god hoce, a on samo ceka vikend ili godisnji da se ispari na selo.
haj sto je zarazio sebe, ali da vidite promjene kod mame,fol gradske raje kojoj je zivot na selu nekada bio nezamisliv.
uglavnom pcelarstvo nije hobi, to je manija. moji starci ne samo da koriste svaki slobodan trenutak da rade "oko pcela" nego su procitali i izucavali vise knjujga o pcelama nego sto prosjecan bosanac procita u ziovotu, cak su stekli i raju pcelara.
zarazio je i neke rodjake povratnike u istocnu bosnu ovim hobijem i sada ti ljudi prodajuci med i ostale derivate sebi obezbijede solidnu godinju platu

mene jos nije zarazio. znam navucicu se a kad dojes do igle povratka nema :D

PS. svaka cast na temi 8)
pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#89

Post by pčelar »

DonDavudes wrote:pcelarstvo bi se trebalo zabraniti i proglasiti kaznjivim!!! :oops:
to je ovisnost gora od marihuane!! :oops:

moj stari, pedesetogodisnjak, nekada cangrizivi profesor i vjeciti cinik, se zarazio ovim hobijem i sada mu mozes po glavi skakaati, mogu dodik i haris srati koliko god hoce, a on samo ceka vikend ili godisnji da se ispari na selo.
haj sto je zarazio sebe, ali da vidite promjene kod mame,fol gradske raje kojoj je zivot na selu nekada bio nezamisliv.
uglavnom pcelarstvo nije hobi, to je manija. moji starci ne samo da koriste svaki slobodan trenutak da rade "oko pcela" nego su procitali i izucavali vise knjujga o pcelama nego sto prosjecan bosanac procita u ziovotu, cak su stekli i raju pcelara.
zarazio je i neke rodjake povratnike u istocnu bosnu ovim hobijem i sada ti ljudi prodajuci med i ostale derivate sebi obezbijede solidnu godinju platu

mene jos nije zarazio. znam navucicu se a kad dojes do igle povratka nema :D

PS. svaka cast na temi 8)
Jarane tvoje prve dvije rečenice su mi dah zaustavile od srdžbe, ali kasnije sam shvatio pa da i ja "bolujem" od iste bolesti i na svu sreću nema nam lijeka :lol: Kako je dobra ta "zaraza" vidiš ljudi sebi našli posao i malo pomogli kućni budžet. Veliki iskrani pozdrav tvojim roditeljima i da im Bog dragi podari dug i sretan život, a ne bi bilo loše da i ti malo pročitaš nešto u tim knjigama :zzzz:
sumiko
Posts: 137
Joined: 20/03/2007 12:50
Location: sarajevo

#90

Post by sumiko »

Sve pohvale za temu. Pčelaru, hvala! :)

Volim med u svim oblicima. Obično kupujem od kadulje ili vrijeska, a najljepše mi miriše livadski - on mi je nekako za ljeta.

Izmedju ostalog znam se počastiti medovačom - rakijom pravljenom od meda.
Uvijek me zanimalo ostane li šta od meda da valja ili to sve nestane u alkoholu?
pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#91

Post by pčelar »

sumiko wrote:Sve pohvale za temu. Pčelaru, hvala! :)

Volim med u svim oblicima. Obično kupujem od kadulje ili vrijeska, a najljepše mi miriše livadski - on mi je nekako za ljeta.

Izmedju ostalog znam se počastiti medovačom - rakijom pravljenom od meda.
Uvijek me zanimalo ostane li šta od meda da valja ili to sve nestane u alkoholu?
Hvala za pohvalu o temi. Ne znam gdje se nalaziš da li u BiH ili vani ali treba da znaš da recimo kadulja i vrijesak mogu da rastu samo u Dalmaciji ili Hercegovini pa nemoj da ti neko podvali recimo iz Krajine med od kadulje jer to sto posto ne može biti. Lijepo je što konzumiraš med u svim oblicima jer svaki med je dobar ako je pravi, a to što neki prave tu tzv. medovnjaču moj stav je da je to skrnavljenje pčelinjeg proizvoda jer su i pčele veliki anti alkoholičari u smislu da ne trpe alkohol i pčelara alkoholičara. Ovo je moj stav što ne znači da ti treba da prestaneš jer ja sam inače antialkoholičar ali i da nisam kao pčelar bi to zabranio. Lijep pozdrav i nadam se da se ne ljutiš.
Pčelar.
User avatar
StLouis
Posts: 2969
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#92

Post by StLouis »

Pcelar, ostavio si me bez rijeci, procitao sam sve cetiri stranice. :)

Moj otac se dugo bavio pcelarstvom, ali ne na veliko vec iskljucivo za kucne potrebe...uvijek je imao 3-4 kosnice pcela i dobro se sjecam kako bi nekad zimi znao unositi nekoliko pcela koje se valjda smrznu...stavio bi ih pored sporeta i one bi ozivjele a mi djeca bi se radovali :shock: i dan danas mi nije jasno kako pcela moze ozivjeti ako se smrzne :?

Ja se ne sjecam da je prosao jedan dan u mom zivotu a da nisam pojeo zlicicu meda u jutro na gladan stomak. :)

Sretno i bericetno ti bilo i pisi nam, educiraj nas plemeniti covjece :thumbup:
pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#93

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:42, edited 1 time in total.
a.basko
Posts: 414
Joined: 26/11/2006 15:54

#94

Post by a.basko »

narode... sinoc sam imao priliku probati med od pelina :-D , covjek donio sa ivanjice kod dubrovnika, kaze da tu uspjeva samo pelin i kamen... :D
med se kristalizirao, boja tamno smedja slicno "eurokremu" :D , miris i okus pravo jak (kao onaj pelinkovac :D ) , "ujede" me pravo za grlo :D , a od sinoc ne mogu glad utoliti :D ...
mozda sam si ovo i umislio, pa kontam, da priupitam strucnjake... " bi li to moglo biti to, ili je to... ono?" :D :D
pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#95

Post by pčelar »

a.basko wrote:narode... sinoc sam imao priliku probati med od pelina :-D , covjek donio sa ivanjice kod dubrovnika, kaze da tu uspjeva samo pelin i kamen... :D
med se kristalizirao, boja tamno smedja slicno "eurokremu" :D , miris i okus pravo jak (kao onaj pelinkovac :D ) , "ujede" me pravo za grlo :D , a od sinoc ne mogu glad utoliti :D ...
mozda sam si ovo i umislio, pa kontam, da priupitam strucnjake... " bi li to moglo biti to, ili je to... ono?" :D :D
Ja nisam neki stručnjak ali moram priznati da prvi put čujem da ima med od pelina.
Pelin ili latinski naziv Artemisia vulgaris L. je zeljasta biljka visine od 50-200cm. Stablo je uspravno vrlo granato i čvrsto. Cvjeta od jula do septembra i pčelama daje mnogo polenovog praha ali malo nektara.Uglavnom raste pored puteva i kod nas u BiH, zatim u šumskim čistinama, livadama i oranicama.Više se koristi kao ljekovita biljka nego kao medonosna zbog malo nektara. Kao ljekovita biljka koristi protiv nazeba, reume umora, za pospješivanje probave...
U pelinu se nalazi jedna tvar koja se zove TUJON koji u toksičnim dozama izaziva grčeve pa se zbog toga ne smije upotrebljavati čisto eterično ulje. U mnogim su zemljama zbog sadržaja TUJONA zabranjena alkoholna pića koja sadrže pelinkovac.
Dokazano je da mnoge tvari iz pelina pojačavaju izlučivanje sline i želučanog soka pa je i kod tebe možda baš to. Volio bih probati kakav je to med jer zaista prvi put čujem za njega.
Sretno i nemoj pretjerati.
a.basko
Posts: 414
Joined: 26/11/2006 15:54

#96

Post by a.basko »

pčelar wrote:
a.basko wrote:narode... sinoc sam imao priliku probati med od pelina :-D , covjek donio sa ivanjice kod dubrovnika, kaze da tu uspjeva samo pelin i kamen... :D
med se kristalizirao, boja tamno smedja slicno "eurokremu" :D , miris i okus pravo jak (kao onaj pelinkovac :D ) , "ujede" me pravo za grlo :D , a od sinoc ne mogu glad utoliti :D ...
mozda sam si ovo i umislio, pa kontam, da priupitam strucnjake... " bi li to moglo biti to, ili je to... ono?" :D :D
Ja nisam neki stručnjak ali moram priznati da prvi put čujem da ima med od pelina.
Pelin ili latinski naziv Artemisia vulgaris L. je zeljasta biljka visine od 50-200cm. Stablo je uspravno vrlo granato i čvrsto. Cvjeta od jula do septembra i pčelama daje mnogo polenovog praha ali malo nektara.Uglavnom raste pored puteva i kod nas u BiH, zatim u šumskim čistinama, livadama i oranicama.Više se koristi kao ljekovita biljka nego kao medonosna zbog malo nektara. Kao ljekovita biljka koristi protiv nazeba, reume umora, za pospješivanje probave...
U pelinu se nalazi jedna tvar koja se zove TUJON koji u toksičnim dozama izaziva grčeve pa se zbog toga ne smije upotrebljavati čisto eterično ulje. U mnogim su zemljama zbog sadržaja TUJONA zabranjena alkoholna pića koja sadrže pelinkovac.
Dokazano je da mnoge tvari iz pelina pojačavaju izlučivanje sline i želučanog soka pa je i kod tebe možda baš to. Volio bih probati kakav je to med jer zaista prvi put čujem za njega.
Sretno i nemoj pretjerati.
ma ja sam laik sto se tice meda, proizvodje istog i njegovog ucinka, nego eto, povjerovah covjeku, pa ako on laze meni, onda i ja vama... :D
pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#97

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:43, edited 1 time in total.
brzi gonzales
Posts: 48
Joined: 19/07/2007 17:04

#98

Post by brzi gonzales »

ja znam da ja volim med a i zdrav je moj stari je nogu izlijecijo sa medom jeo ujutro i navecer po kasiku i kaze noga ga neboli vise a i ja to praktikujem ponekada ja volim med a i pcele nespominju se dzaba u Kuranu svaka cast toj vrijednoj zivotinji hvala Allahu da imam tako finu zivotinju koja nam to sve daje ali cuo sam da su u zadnje vrijeme bolesne :sad: :sad:
pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#99

Post by pčelar »

brzi gonzales wrote:ja znam da ja volim med a i zdrav je moj stari je nogu izlijecijo sa medom jeo ujutro i navecer po kasiku i kaze noga ga neboli vise a i ja to praktikujem ponekada ja volim med a i pcele nespominju se dzaba u Kuranu svaka cast toj vrijednoj zivotinji hvala Allahu da imam tako finu zivotinju koja nam to sve daje ali cuo sam da su u zadnje vrijeme bolesne :sad: :sad:
Pčelinji med je samo jedan od pčelinjih proizvoda i on nije samo hrana već i lijek te ga kao takvog i treba koristiti. Pčele jesu spomenute u časnom Kur!anu u suri En-nahl koja nosi naziv pčela. Pčele su od velikog značaja ne samo kao proizvođači meda, sakupljanja polena, propolisa... već su još važnije kao oprašivači velikog broja biljaka cvijetnica i bez pčela sigurno bi biodiverzitet bio slabiji. Na žalost čovjek svojim uništavanjem prirode, njenih resursa jednog dana dovešće u pitanje i svoj opstanak.
Pčelarstvo je svakako korisno pa se počnite baviti pčelarstvom već od jučer a ne od sutra. :zzzz: :zzzz: na žalost pčela je kao i druge životinje su živo biće i ima nekoliko bolesti a svakako je čovjek glavni krivac za neke od njih, al pošto su pčele nekoliko miliona godina prije čovjeka bile na Zemlji nadati se akobogda da će i nadživjeti čovjeka i njegovu "silu" na Zemlji. :zzzz:
pčelar
Posts: 429
Joined: 10/11/2007 00:20

#100 PČELARSTVO

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 21:44, edited 1 time in total.
Post Reply