pismo hrvatima iz bih

Post Reply
photo

#1 pismo hrvatima iz bih

Post by photo »

Hercegovino, Hrvatska te ne želi

Uz brojne reakcije nakon izbora održanih u nedjelju, objavljujemo pismo jednog od naših čitatelja s osvrtom na zbivanja. "Evo gotova je još jedna izborna farsa u susjednoj Hrvatskoj. Hrvati iz Bosne i Hercegovine su opet prešli žedni preko vode. Nego malo općenito o zabludama, hercegovačkoj naivnosti i hrvatskim Danajcima.

Nisu me izbori pretjerano zanimali, ali svi su oko mene bili u tom điru, pa sam eto i ja bio prisiljen promatrati još jedan politički cirkus. Sve se kao i uvijek svelo na dvije opcije: HDZ i SDP.

Piše: Ivan O.

Sinonim za korupciju u Hrvatskoj jest HDZ dok se SDP "diči" zastrašujućom količinom nesposobnog kadra. Pogledajmo malo predsjednika SDP-a - Zorana Milanovića. On do sada nije napravio apsolutno ništa. Zašto je Zoki postao predsjednik? To nitko ne zna... U biografiji će mu pisati: bio je predsjednik SDP-a. Kako je došao do te funkcije? Priča se svojom političkom inteligencijom. Ako ćemo tu inteligenciju mjeriti po netom završenim izborima, Milanović i nije toliko inteligentan. Krenuvši u antihercegovačku kampanju, gadno se zeznuo. Izgleda da je zaboravio kako solidan broj stanovništva u Republici Hrvatskoj čine potomci Hrvata iz Bosne i Hercegovine te da se oni (još uvijek) sjećaju svojih korijena. Dodavši još Hrvate s ovu stranu hercegovačke granice – eto uzroka SDP-ovog drugog mjesta. Toliko o njegovoj političkoj inteligenciji.

'Nu ovo... SDP je u javnost lansirao svoju kampanju izjavama kako treba ukinuti pravo glasa dijaspori i Hrvatima u BiH te vjeronauk u školama. Što se tiče prava glasa: slažem se s njim, ali što se tiče vjeronauka, malo se zeznuo: Vjeronauk je izborni predmet, a ne obvezni. Možeš ga upisati, a i ne moraš. Imaš etiku. Obveza školskog vjeronauka stoji u ugovoru između RH i Vatikana, a da bi se ugovor izmijenio i ratificirao - potrebno je dvoje. Sumnjam da bi Vatikan pristao na takvo nešto. Vjeronauk u školama je stvar općeg dobra. Što ne škodi – ne smeta.

Kad je u pitanju pravo glasa Hrvatima u BiH, Hercegovci s nepovjerenjem gledaju prema SDP-u, ali isti nisu upućeni na velika istraživanja među građanima Republike Hrvatske, gdje se većina opredijelila za to da treba ukinuti pravo glasa svim državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Dragi stanovnici Bosne i Hercegovine koji ste glasovali na RH izborima, vjerojatno bih i ja bio ljut da mi se netko tko neće dijeliti moju sudbinu u mojoj državi petlja u izbore. Vaše probleme ne može i neće rješavati Zagreb. Vi ne morate poštivati zakone Republike Hrvatske. Vi ne plaćate porez u Hrvatskoj. Ali to ne znači da ste vi drugorazredni Hrvati jer to ne možete biti, ali živite u drugoj zemlji u kojoj plaćate poreze i ostvarujete svoja prava kao što to Hrvati iz Republike Hrvatske čine i ostvaruju u svojoj državi.

Da se agrikulturno izrazim: BiH Hrvati su školski primjer modernih kokošiju koje svaki put idu susjedovo dvorište jesti kukuruz dok im u njihovu dvorisštu propada isti (ako ne i kvalitetniji) kukuruz.

Osobno slažem s onom parolom kako treba ukinuti pravo glasa Hrvatima iz BiH, ali isto tako treba zabraniti svakom glavonji iz Republike Hrvatske da sebi uzima za pravo ići u Sarajevo i u moje ime i ime svih Hrvata BiH nešto pregovarati.

Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu dijaspora. Dijasporom se smatraju državljani koji su bili prisiljeni ili potaknuti napustiti svoju domovinu te žive u inozemstvu (svojevrsne ekonomske, političke, akademske i ine izbjeglice).

Hrvati su konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini. Kad malo bolje razmislimo, zbog emigracije iz B i Hercegovine u Hrvatsku, određeni postotak Hrvata iz RH je dijaspora Bosne i Hercegovine. Mi smo autohton narod. Ovdje smo starosjedioci više od tisuću godina. Vi imate pravo sebi uređivati vlastitu domovinu po svojem izboru, a Hercegovina jest u sklopu Bosne i Hercegovine, a ne Republike Hrvatske. Njihovi predstavnici su u parlamentu Bosne i Hercegovine, a ne u nekoj drugoj državi.

Predstavnici Hrvata trebaju se boriti za boljitak istih u sklopu institucija Bosne i Hercegovine, a ne neke druge države, u ovom slučaju Republike Hrvatske. Paradoks je da se BiH političari više bore za Hrvatsku nego li za svoju državu.

Razumijem ja da svi oni imaju stanove, kuće i vilajete u susjednoj Hrvatskoj, ali br'te: Mi smo vas izabrali. Nama biste trebali odgovarati, a ne Ivi Sanaderu.

Dragi Hrvati iz Bosne i Hercegovine, više vam je stalo do izbora u RH nego li do onih u vlastitoj državi. I onda se bunite zašto ste u ovakvoj banani. Opet ste izvisili. Ali ne brinite vi ništa: Opet će vas se Primorac, Sanader i ekipa sjetiti za četiri godine. Opet će vam HDZ za četiri godine obećavati brda i planine i opet će biti sve isto. Kad već sami ne možete i ne želite shvatiti kako vas vuku za nos, onda vas treba prisiliti da shvatite: ukinuti pravo glasa na izborima u Republici Hrvatskoj.

Kako je vama bilo kad su vam Muslimani odredili "predstavnika" Komšića? E, Hrvati iz RH se osjećaju isto onako kako ste se vi osjećali kad su vam drugi određivali sudbinu. Naravno. Sve legalno. Nisam tako pronicljiv poput Žuži Jelinek, ali sve mi se čini da su Hercegovci zaglibili k'o muhe u g.....

Eto tako... Bez trunke cinizma, ugodan ostatak dana želim svim čitateljima.

http://www.bljesak.info/modules.php?nam ... &sid=54613

dobro receno.
Tomislav MO

#2 Re: pismo hrvatima iz bih

Post by Tomislav MO »

photo wrote: Kako je vama bilo kad su vam Muslimani odredili "predstavnika" Komšića? E, Hrvati iz RH se osjećaju isto onako kako ste se vi osjećali kad su vam drugi određivali sudbinu. Naravno. Sve legalno. Nisam tako pronicljiv poput Žuži Jelinek, ali sve mi se čini da su Hercegovci zaglibili k'o muhe u g.....

.
Obzirom da nas je Hrvatska (potpisom Daytonskog sporazuma) uvalila u ta govna da nam biraju Komšića, baš mi je drago da smo i mi njih uvalili, naravno ni blizu koliko oni nas, ali daj što daš. :roll:
visby

Post by visby »

Sto? Meni Komsic bas dobar.
Od ponudjenih kandidata bas nijedan ne moze bolje predstavljati bh Hrvate od Komsica. Na stranu sad sto su Bosnjaci glasali za njega
foo-doo

Post by foo-doo »

Skrecemo sa teme, već je bila jedna za Komšića, ali ne mogu a da ne kažem...

Mislim da ja Komšić odličan izbor za prvog jedinog Predsjednika BIH. Ja u njega gledam kao u stvarnog građanskog Predsjednika a ne Hrvatkog predstavnika.

Inače, šta je danas, dva super foruma jedan otvoren Bajinm pismom (vidi Načertanije) a drugi ovim. Ovo uliva veliku nadu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

1/4 hrvatske vodi porijeklo iz BiH

tako da će uvijek postojati razne veze naroda u 2 države :) to niko ne može prekinuti
zlata

Post by zlata »

komi wrote:1/4 hrvatske vodi porijeklo iz BiH

tako da će uvijek postojati razne veze naroda u 2 države :) to niko ne može prekinuti
Pa isto tako....mozda....oko 1/4 muslimana BiH...vodi porijeklo iz Cro...... :-? I jos sve veci (i mocniji) broj...iz SR i CG. :-) Bas smo razaaaaapeeeeti!
suncokret13

Post by suncokret13 »

zlata wrote:

Pa isto tako....mozda....oko 1/4 muslimana BiH...vodi porijeklo iz Cro...... :-? I jos sve veci (i mocniji) broj...iz SR i CG. :-) Bas smo razaaaaapeeeeti!

:-)

jes'

izetbegovic alija,
pa
ejup ganic ( on je SRBIJANAC,zar ne ? i to rodjeni )
pa
sefer halilovic ( i on je SRBIJANAC ,i to rodjeni)
pa
fahro roncevic ( i on je SRBIJANAC ,i to rodjeni)
i
jos

mnogo mnogo njih.

ejup ganic,
em Jugosloven,em srbijanac,em musliman,em komunista,em sda-ovac........ko ce abojati sve,al' je vazno da on ima svoju OTETU vilu u centru sarajeva,svoj univerzitet ( ? ),a valjda sve po zaslugama.......

sta bi tek imao da je nesto BAR CESTITO i POSTENO uradio za ovaj grad ( Sarajevo ) ili za drzavu BiH.
osa

Post by osa »

možda u prvom koljenu, više od polovice hrvata u hrvatskoj ima korijene u bih.
zemo_online

Post by zemo_online »

osa wrote:

znaci da su nasa dijaspora
+od 13 godina

Post by +od 13 godina »

test01 wrote:
osa wrote:

znaci da su nasa dijaspora
Ako su polovice hrvata nasa dijaspora. Sta su onda hrvati iz Hercegovine? Oni su dijaspora od bosanskohercegovackih dijasporaca koji zive u hrvatskoj?
tj.:
50% HRVATA U HRVATSKOJ=BIH DIJASPORCI
BIH HRVATI=DIJASPORCI IZ HRVATSKE
KAD SABERES (BIH DIJASPORCE U HRVATSKOJ + HRVATSKE DIJASPORCE U BIH) = ...

RIJESITE JEDNACINU :-)
Maraschino

#11 Re: pismo hrvatima iz bih

Post by Maraschino »

Tomislav MO wrote:
photo wrote: Kako je vama bilo kad su vam Muslimani odredili "predstavnika" Komšića? E, Hrvati iz RH se osjećaju isto onako kako ste se vi osjećali kad su vam drugi određivali sudbinu. Naravno. Sve legalno. Nisam tako pronicljiv poput Žuži Jelinek, ali sve mi se čini da su Hercegovci zaglibili k'o muhe u g.....

.
Obzirom da nas je Hrvatska (potpisom Daytonskog sporazuma) uvalila u ta govna da nam biraju Komšića, baš mi je drago da smo i mi njih uvalili, naravno ni blizu koliko oni nas, ali daj što daš. :roll:
i Vi nama birate kandidate sa kojima se ne mozemo pofaliti pa ih moramo trpjeti :wink:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

:D Vrsta poznata kao"MI" skupa sa vrstom poznatom kao "VI" nastanila se na širem području Balkana a odlikuje se iznimnom dalekovidošću koja seže do zapanjujuće mogućnosti PROCENTUALNOG iskazivanja odnosa genetičkog materijala unutar pripadajućih im TOROVA! :D ......u stvari- :x bljaaaak!
lubussa

Post by lubussa »

Inace: Ovo je pismo djelo bljeskovog i poskokog kolumniste Ivana Orleanskog. Što ćeš drugo očekivati od jednog SDP-ca? Kako bi to on trebao drugačije pisati?
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

lubussa wrote:Inace: Ovo je pismo djelo bljeskovog i poskokog kolumniste Ivana Orleanskog. Što ćeš drugo očekivati od jednog SDP-ca? Kako bi to on trebao drugačije pisati?
Joj sto volim ove sto se jave "prvi put". :D
Big Daddy

Post by Big Daddy »

SDP je izbore izgubio i bez glasova iz dijapore. I bez 5 mjesta dijaspore SDP bi imao 5 sabornika manje nego li HDZ pa sva ova buka oko glasanja dijaspore i nema osnove. :-)
lubussa

Post by lubussa »

Nije važno ovdje tko je izgubio ili pobijedio na izborima nego to što se netko iz B i H ulizuje hrvatskom SDP-u!
zico

Post by zico »

FERALOVA KRONIKA POSTIZBORNIH POLITIČKO-TRGOVAČKIH GIBANJA U KOJIMA SU SREDIŠNJE FIGURE IVO SANADER, STIPE MESIĆ I JOSIP FRIŠČIĆ
OTVOREN ZAGREBAČKI VELESAJAM (strana 1)
Ivica ĐIKIĆ
28. studenoga, 2007.

Friščić zna da je HSS-ovo biračko tijelo sklonije SDP-u, zna da bi mu HDZ u četiri godine usisao birače i progutao stranku, i zna da bi mu i SDP dao sve što mu nudi i HDZ (budžetske milijarde za seoska gospodarstva, ZERP, jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi, tri ministarske pozicije, eventualna podrška u predsjedničkoj utrci 2010...), ali je suočen i s unutrašnjim pritiskom jednog dijela vodstva da koalira s HDZ-om. Zato odluku prebacuje Mesiću, ali što ako Mesić na umu ima neku koalicijsku kombinaciju koja ne uključuje HSS i što ako tu kombinaciju prihvati i Sanader?

< 1 2 3 4 > | cijeli članak | verzija za tisak

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader od nedjeljne izborne noći do zaključenja ovoga članka (srijeda kasno navečer) manifestira nesigurnost koja mu dosad baš i nije bila svojstvena. Otprilike pola sata prije ponoći, u nedjelju, obratio se javnosti iz svog izbornog štaba u zagrebačkom Muzeju Mimara, a obraćanje nije bilo prožeto ni približno onakvom dozom trijumfalizma kakva se mogla očekivati i kakvu su nesumnjivo očekivali svi oni što su te noći bili u "Mimari": HDZ-ovoj izbornoj pobjedi pridružio je atribut "izvjesna", te je zatim održao poduži politički govor koji je bio primjereniji predizbornom skupu, nego prvom nastupu u pobjedničkoj pozi. U ponedjeljak je, pak, održao press-konferenciju u 19 sati i 30 minuta – kako bi se mogao izravno uključiti u HTV-ov Dnevnik – pa je pozvao SDP-ova šefa Zorana Milanovića da prizna poraz i da se okani ćorava posla što se sastoji u pokušaju okupljanja parlamentarne većine.

Izmišljena briga

Usput je, u svojoj staroj maniri, izmislio zabrinute i uznemirene građane koji mahnito nazivaju HDZ-ovu centralu, pitaju što se zbiva i treba li pokrenuti uličnu bunu: javno im je poručio da budu mirni i pribrani, što je – s obzirom na početnu izmišljotinu – ustvari poziv na pripravnost. I u utorak je, u svojim intervjuima, nastavio podgrijavati atmosferu nemira koji bi se mogli dogoditi ako on, Sanader, smjesta ne dobije mandat za sastavljanje nove Vlade: "Zove mnoštvo građana u Vladu i stranku. Pitaju što se događa. Javljaju nam organizacije s terena da su ljudi spremni na prosvjede. Rekao sam da nikakvi prosvjedi ne dolaze u obzir". U utorak, također, mnogi viđeni HDZ-ovci – poput Sanaderova prijatelja Marija Zubovića – nisu nikako mogli suspregnuti bijes prema predsjedniku Republike Stipi Mesiću kojeg su optuživali em da krši Ustav, em da otvoreno radi protiv HDZ-a tako što relativnom izbornom pobjedniku ne daje mandat za formiranje Vlade, em da čini sve kako bi se lijevi centar uspeo na vlast... Slično se nastavilo i u srijedu: iz HDZ-a ne prestaju stizati prijetnje demonstracijama i kletve prema pantovčačkom gazdi.

Otkud izvire Sanaderov evidentni manjak samopouzdanja koji se pokušava kompenzirati viškom teških riječi i slabo uvijenih pritisaka? Izvire iz jednostavne činjenice da o političkoj sudbini predsjednika HDZ-a odlučuju dva čovjeka koje ovaj nema pod kontrolom: prvi je Stipe Mesić, drugi je Josip Friščić, šef Hrvatske seljačke stranke. To, naravno, ne znači da Mesić – možda već za nekoliko dana – neće Sanaderu povjeriti ulogu mandatara nove Vlade. To, također, ne znači da Friščić – možda sasvim uskoro – neće prihvatiti HDZ-ovu koalicijsku ponudu. No, ova dvojica, kakvi god bili, nisu marionete HDZ-ova predsjednika, on ne može upravljati njihovim koracima, a ne može čak ni predvidjeti njihovo ponašanje: otud Sanaderova nervoza, otud njegovi pokušaji sijanja straha, otud napori njegovih medijskih opslužitelja da što više naglase navodnu građansku uznemirenost i navodnu nakaradnost Mesićeva postizbornog držanja, otud i Sanaderovi razgovori s pojedinim uglednim političarima u kojima im povjerljivo saopćava da ne zna kako bi zaustavio brojne branitelje koji žele prosvjedovati protiv otezanja da se još uvijek aktualnom šefu Vlade dade mandat... Sanader se nije navikao na situacije u kojima ne kontrolira ključne ljude i zbivanja, i to se sad vidi kristalno jasno.

Taktički dvoboj

Najprije Mesić. Mesić zato što se postizborno natezanje sve više ispostavlja taktičkim dvobojem predsjednika Republike i predsjednika HDZ-a, s tim da Mesić u protekla tri-četiri dana apsolutno ničim nije dao povod za sukob, ako u povode za sukob ne računamo to što šef države nije iskazao spremnost da brzopotezno ispuni želje HDZ-ova predsjednika koji se u ekspresnom roku nastoji dokopati mandatarske pozicije, pozicije za koju misli da bi mu olakšala operaciju pridobivanja HSS-a i HSLS-a. HDZ, naime, u trenutku nastajanja ovoga teksta raspolaže sa 67 mandata. S osam seljačko-liberalnih (HSS ima šest, a HSLS dva) popeo bi se na 75, pa bi mu onda nedostajala još dva zastupnika za uspostavu parlamentarne većine. Njih bi, u tom slučaju, lako našao među zastupnicima nacionalnih manjina, koji se, u većini, kane prikloniti onom carstvu kojemu se prikloni Seljačka stranka. "Znamo tko je relativni pobjednik, ali nemamo još utvrđen dokaz tko sastavlja Vladu, a to ćemo znati nakon konzultacija koje ću započeti sutra.

http://feral.mediaturtle.com/look/weekl ... 1&ST_max=1
Post Reply