Izborni zakon BiH: Problem manipulacije etnickih glasova

Post Reply
jeza u ledja

#1 Izborni zakon BiH: Problem manipulacije etnickih glasova

Post by jeza u ledja »

Eh, 'vako. Ponukan ovim odgovorom (citiran ispod) koji dobih na topicu o izborima u Hrvatskoj (hvala suncana strana ulice), htio bih otvoriti diskusiju o izbornom zakonu u BiH.
Dilema o prebrojavanju krvnih zrnaca na izborima u BiH postoji od 95-e, najnoviji i najekstremniji primjer postojanja ovog problema je izglasavanje Zeljka Komsica kao hrvatskog clana predsjednika sa velikim udjelom glasova neHrvata. U BiH ne postoji sistem predodredjivanja nacionalnosti glasaca za potrebe glasanja. Postoji neka cudna mjesavina teritorijalno-etnicke asimetricne podjele u kojoj recimo srpski clan predsjednistva mora biti gradjanin RS, a recimo neko ko nije pripadnik jednog od konstitutivnih naroda ni kao glasac ni kao politicki kandidat nema jednaka prava kao ostali. Ovaj problem je narocito izrazen u FBiH, bilo na entitetskom, bilo na kantonalnom nivou.
U tom kontekstu, postavlja se pitanje kako ovaj problem rijesiti na racionalniji i pravedniji nacin? Kako osigurati reprezentativnost naroda i manjina u BiH u zakonodavnoj i izvrsnoj vlasti?
Mislite li da ovaj primjer iz RH na jednostavan nacin rjesava ovo pitanje i da li bi slican sistem trebao biti primjenjen i kod nas?

suncana strana ulice wrote:
jeza u ledja wrote:Moze li mi neko objasniti kako fercera ovaj sistem sa posebnom XII-om izbornom jedinicom za manjine?
Zanima me to u kontekstu na koji nacin se odredjuje ko ima pravo glasati u toj izbornoj jedinici (ona je za podrucje cijele RH). Da li recimo neki prosjecni Ante iz Virovitice moze glasati kao Ceh ili Madjar?
Htio bih da vidim kako je to rjeseno u RH jer u BiH imamo problem sa 'neprebrojavanjem krvnih zrnaca na glasackim mjestima' pa neki Mujo iz Zavidovica moze glasati za Zeljka Komsica, hrvatskog predstavnika.
Znam da je malo off topic, ali ima vas ovdje iz Lijepe Nase pa ako ko zna malo vise o tome....
Unaprijed hvala na info (znam mogao bi guglati negdje po hrvatskom izbornom zakoniku, ali mi mrsko :D)
Pokusat cu odgovoriti na tvoja pitanja.
Ovako, za pocetak, postojao je popis stanovnistva u kojem su se izjasnjavali ljudi kao ti i ti, dakle, srbn, albanac, talijan...
No, to je samo pocetak...
Nakon sto se raspisu izbori, uredi drzavne uprave salju registriranim biracima ceduljice na adresu prebivalista u kojima pise: xy, rodjen tad i tad, po nacionalnosti npr. Madjar... pisu jos poneki podaci, ali nisu bitni za ovu pricu...
E sad, ako se ti ne slazes s tim sto pise da si Madjar, mozes otici u ured drzavne uprave i promijeniti taj podatak- nisi Madjar, nego si, recimo, Ceh...
Taj rok je bio do 10. novembra ovaj put i trubili su po svakoj zivot TV i radio stanici...
Nakon tog roka, tko je ispravio, ispravio, tko nije- vise brzine sljedeci put ;)

Drugi dio price je taj da prilikom glasovanja ima 7 izvoda iz popisa biraca- 1 onih koji su se izjasnili da su hrvatske nacionalnosti ( opci popis biraca), te 6 ostalih, manjinskih- posebno glasuju talijani, srbi, madjari i cesi i slovaci, a dvije su grupe za albansku, makedonsku, bosnjacku ( i jos) manjinu, te za austrijance, nijemce ( i jos).

Srpski predstavnici imaju pravo zaokruziti 3 predstavnika, ostali po jednog i tako i ulaze, te tako u Saboru sjedi 8 manjinskih predstavnika.

Prilikom dolaska na biracko mjesto, clan birackog odbora onome koji je upisan u izvod biraca za pojedinu manjinu moze ponuditi da glasuje za svoju, majinsku listu ili za tzv. opcu listu.
Nema mogucnosti da onaj tko je upisan u opci izvod iz popisa biraca "prijedje" na dan izbora glasovati za neku manjinu, ali onaj tko je upisan u manjinski izvod iz popisa biraca moze odluciti da nece glasovati za manjinsku listu, vec za opcu...

Imal jos pitanja?
Pucaj!!!
Liberalism

Post by Liberalism »

ovaj primjer iz Hrvatske bi bio odlican za BiH, samo jos mozda bi trebalo malo razraditi. Npr ne bi nam rebala opsta lista (ili bi opsta lista bila za manjine :) ), a Izborna komisija bi pored nacionalnosti glasaca trebala evdentirati npr da li je da li je sa sela ili iz grada, bogat ili siromasan, neozenjen/neudata ili ozenjen ili udata, da li ima djecu ili nema djecu, da li je formalno vjernik ili je stvarni vjernik, da li je zaposlen ili nezaposlen, Da i je roeni sarajlija ili ne, da li se bavi sportom ili ne i u skladu sa tim karakteristikama bi trebao glasati za određenu listu. Naravno omjeri koliko poslanika bi moglo biti izabrano iz svake grupe trebalo bi utvrditi na osnovu rezultata popisa idiota ...
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Izgleda nema niko nista da kaze na moju dubokoumnu i nadasve ostrozapazajucu dosjetku? :sad: :D
Almir Arnaut-Belli

Post by Almir Arnaut-Belli »

evo ovako,svaka cast na temi i pohvala za izborni zakon i promjene koje bi dovele do postenijeg biranja i uopste samih izbora.
Dodao bi i to da puno toga u izbornom zakonu nije dobro sto bi trebalo mijenjati,a takođe i kako ja vidim pored ovog sto je navedeno u tvom postu,tako da dođes i na izbornom mjestu gdje te je drzavna uprava obavjestila gdje glasas i sta si ustvari,i tamo je kompjuter gdje ti kad glasas nema teorije da pogrijesis,jer program ne dozvoljava greske,takođe tvoj glas ,kome god ga das ,automatski se mrezno prebacuje u glavni brojackicentar i tako da u roku od dva tri sata od zavrsetka glasanja imas priblizne rezultate glasanja,a da ne govorim o tome da bi mi svako ko ima cips karticu i drzavljanstvo BH,po zakonu morao izaci na glasanje makar jednom u 4 godine i glasati,a usuprotnom bi ga kaznio oduzimanjem drzavljanstva,radne dozvole i svega sto ga kao BH drzavljanina sljeduje.Tolko o izborima jer zena me zove,a tema jos jednom svaka cast i mislim da je dobar put do promjena,popularan ste forum i gurajmo do pobjede Bosanstva i hercegovstva.
Post Reply