BRAVO Majke Srebrenice

SiSaJuMe

#1 BRAVO Majke Srebrenice

Post by SiSaJuMe »

SARAJEVO – Okružni sud u Haagu u predmetu koji teče po tužbi „Majke Srebrenice protiv Ujedinjenih naroda i države Nizozemske“ napravio je presedan u povijesti europskog pa i svjetskog pravosuđa i prvi put dozvolio vođenje postupka protiv UN-a, izjavio je danas za Fenu Semir Guzin, član međunarodnog odvjetničkog tima zastupa 6.000 tužitelja u predmetu "Majke Srebrenice protiv UN-a i države Nizozemske".

U ovom predmetu Ujedinjeni narodi su istaknuli prigovor imuniteta u cilju sprječavanja vođenja postupka protiv njih, ali je Sud napravio presedan i donio presudu kojom je obvezao UN da sudjeluje u postupku.

"Presuda još nije donesena o meritumu stvari, ali će po prvi put UN morati sudjelovati u postupku u kojem će tek onda izaći na vidjelo mnoge stvari koje su pogrešno urađene u predmetu Srebrenica. Mi sada smatramo da će se dozvoljavanjem vođenja postupka protiv UN-a i države Nizozemske izvršiti ogroman pritisak na tužene i da bi se sada mogli stvoriti realni uvjeti za eventualno postizanje sudske nagodbe", naglasio je Guzin.

Tužitelje zastupa tim odvjetnika iz Nizozemske i BiH.
27.11.2007.

Bravo Majke Srebrenice. Korak naprijed.
Homer_Simpson

Post by Homer_Simpson »

To je odlicno!
Bravo i za taj sud...

U startu kazem da konacna presuda (ako stigne do nje) nece ici u korist tuzitelja , ali bitan je taj proces... trebalo bi sve to raskrinkati vec jednom...

Samo ko je zastupnicki tim,kakav ce im bit pristup dokazima...
Bas me zanima hoce li im Megabosnjaci pomoci?Gdje li ce biti sad Hare Superbosnjak?
testament

Post by testament »

Napokon nešto i "one" da urade kako treba.Dosad su samo dolazile na kovače da odaju počast našem,najvećem,jednom i jedinom vođi(i usput spominjale prošlog vođu koji im je iako mrtav već 27g pobio njihovu djecu??)
Drago mi je da je ta tužba protiv UN-a i holandije pokrenuta sa mrtve tačke,ali nažalost će završiti kao i tužba BiH protiv četničke srbije
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

ne moze njima niko nadoknaditi ono sto su izgubile. Ali vrijeme bi bilo da im neko pomogne, da bar bude neke pravde. Red bi bio da im BiH stavi na raspolaganje nekog kvalitetnijeg pravnika, jer su oni dosadasnji bili katastrofa
tempora

Post by tempora »

basta sljezove boje wrote:ne moze njima niko nadoknaditi ono sto su izgubile. Ali vrijeme bi bilo da im neko pomogne, da bar bude neke pravde. Red bi bio da im BiH stavi na raspolaganje nekog kvalitetnijeg pravnika, jer su oni dosadasnji bili katastrofa
Slazem se.Mozda ce holandski advokati imati vise volje i kompetentnosti da se ozbiljnije pozabave tuzbama, nego nasi. :? No nakon 26 februara ove godine, znamo da je sve moguce.Od politickih presuda, do negiranja i inferiornosti. :(
zlatan01

Post by zlatan01 »

Dobar potez i u pravom smjeru. Vec sam na jednoj drugoj temi pisao da je ovo dobar pocetak u dugom procesu materijalizacije prsude iz februara. Ne, ta presuda nije najbolja za Bosanu ali je ipak dobar osnov da se dalje nizom tuzbi tjera pravda. Genocid je dokazan i potvrdjen a sada treba dalje ici. Naredni korak bi mogao biti tuzba protiv institucija RS-e koje su izvrsile genocid u Srebrenici, odnosno nalogodavca Vlade RS...
venera888

Post by venera888 »

samo naprijed :-D
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Samim tim sto je proces poceo to je vec pobjeda. Nenadam se nekoj presudi ali cinjenica da ce moge stvari izaci na vidjelo i postati javna domena je uspjeh za sebe. UN vec 12 godina tretira ovo kao tabu temu kako vani tako i u unutrasnjim krugovima.
liberal

Post by liberal »

Znam da ce mnogi da pocnu da me pljuju ali ja nisam za to.
Pogledajmo sta se desava sa Bosnom, svi bi da tuzakaju cijeli svijet . Ajmo tuzit Srbiju...nema sta nasa je pobjeda pa kad pobjedimo bice hama rahat svima ......kad sud donese presudu koja neodgovara onda nepravda.
Komsic hoce da tuzi Hrvatsku...pa dokle vise?
Zar te majke vec nisu tuzile Holandiju ?
Zar mislite da ce se podizanjem ovih tuzbi ispravit nepravda?
Zar ste stvarno toliko navni da ce taj sud da donese odluku protiv UN-a , koji je i formirao taj sud, koji ga i finansira, odredjuje ko je ko u tom sudu?
Zar mislite da ce se svijet pokajat i reci ...jebiga napravljena je nepravda kako to da ispravimo?
Zar mislite da je svijetu stalo do Bosne u vrijeme kad rat u Iraku bjesni, Iran se inati sa zapadom, Rusija podize svoj rejting, Kina se gura u sami vrh svjetske politike.....a ovamo pricamo o nekoj maloj drzavici Bosni koja bas nema nikakvog geo strateskog znacaja i sta se ovdje desava-lo?
Nekad se na ovom forumu iznenadim naivnoscu komentatora :(
cyprus

Post by cyprus »

Ovo podržavam 100%. :thumbup:
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

liberal wrote:Znam da ce mnogi da pocnu da me pljuju ali ja nisam za to.
Pogledajmo sta se desava sa Bosnom, svi bi da tuzakaju cijeli svijet . Ajmo tuzit Srbiju...nema sta nasa je pobjeda pa kad pobjedimo bice hama rahat svima ......kad sud donese presudu koja neodgovara onda nepravda.
Zar ste stvarno toliko navni da ce taj sud da donese odluku protiv UN-a , koji je i formirao taj sud, koji ga i finansira, odredjuje ko je ko u tom sudu?
Zar mislite da ce se svijet pokajat i reci ...jebiga napravljena je nepravda kako to da ispravimo?
Zar mislite da je svijetu stalo do Bosne u vrijeme kad rat u Iraku bjesni, Iran se inati sa zapadom, Rusija podize svoj rejting, Kina se gura u sami vrh svjetske politike.....a ovamo pricamo o nekoj maloj drzavici Bosni koja bas nema nikakvog geo strateskog znacaja i sta se ovdje desava-lo?
Nemislim da pljujem na tebe ali se nikako neslazem sa ovim stavom. Nevjerujem da iko ocekuje da time sto se digne optuznica da je i slucaj dobijen. U najmanju ruku doci ce do otkrivanja mnogih dokaza do cega nikad nebi dosli. Cak i ako presuda bude u korist Majki Srebrenice nevjerujem da ce pravda biti zadovoljena ali da ce dobiti barem malu satisfakciju i smiraj u to ne sumnjam. Nije do nas da im uskracujemo ili ih obeshrabrujemo od te mogucnosti.

Time sto se tuzakamo po sudovima govori nesto i o nasem drustvu koje ocito postuje red i zakon i koji pravdu ne trazi preko nisana i kama kao neki. Bolje se 100 godina tuzakati nego godinu dana ratovati.

Od svih optuzbi bilo je najvise onih koji su potvrdili presudu. I to dalje sluzi za buduci mir. Ako se nemozemo puskama braniti neka barem oni koji napadaju imaju u glavi da ih pravda nemoze zaobici i da vrlo lako mogu odsjediti do kraja zivota u nekoj rupi za to sto rade.
uhljupce

Post by uhljupce »

Fazon je sto majke tuzbu protiv Holandije i UN-a nisu podnijele pred ICTY. Nego pred Okruznim sudom u Hagu. Ovo je gradjanska parnica. Jako mudro. Dakle UN nema uticaj na ovaj Sud, kao sto ima na ICTY. Idemo dalje ... Podneseno je i stotinjak tuzbi protiv RS ....
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

uhljupce wrote:Fazon je sto majke tuzbu protiv Holandije i UN-a nisu podnijele pred ICTY. Nego pred Okruznim sudom u Hagu. Ovo je gradjanska parnica. Jako mudro. Dakle UN nema uticaj na ovaj Sud, kao sto ima na ICTY. Idemo dalje ... Podneseno je i stotinjak tuzbi protiv RS ....
idemo dalje, još da tužimo Hrvatsku i da završimo krug
zlatan01

Post by zlatan01 »

Dado dijasporitus wrote:
liberal wrote:Znam da ce mnogi da pocnu da me pljuju ali ja nisam za to.
Nemislim da pljujem na tebe ali se nikako neslazem sa ovim stavom. Nevjerujem da iko ocekuje da time sto se digne optuznica da je i slucaj dobijen. U najmanju ruku doci ce do otkrivanja mnogih dokaza do cega nikad nebi dosli. Cak i ako presuda bude u korist Majki Srebrenice nevjerujem da ce pravda biti zadovoljena ali da ce dobiti barem malu satisfakciju i smiraj u to ne sumnjam. Nije do nas da im uskracujemo ili ih obeshrabrujemo od te mogucnosti.

Time sto se tuzakamo po sudovima govori nesto i o nasem drustvu koje ocito postuje red i zakon i koji pravdu ne trazi preko nisana i kama kao neki. Bolje se 100 godina tuzakati nego godinu dana ratovati.

Od svih optuzbi bilo je najvise onih koji su potvrdili presudu. I to dalje sluzi za buduci mir. Ako se nemozemo puskama braniti neka barem oni koji napadaju imaju u glavi da ih pravda nemoze zaobici i da vrlo lako mogu odsjediti do kraja zivota u nekoj rupi za to sto rade.
Dobar skroz :thumbup:
Ahmmed

Post by Ahmmed »

testament wrote:Napokon nešto i "one" da urade kako treba.Dosad su samo dolazile na kovače da odaju počast našem,najvećem,jednom i jedinom vođi(i usput spominjale prošlog vođu koji im je iako mrtav već 27g pobio njihovu djecu??)
Drago mi je da je ta tužba protiv UN-a i holandije pokrenuta sa mrtve tačke,ali nažalost će završiti kao i tužba BiH protiv četničke srbije

I šta bi sad ovo trebalo da znači??????
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zoom66 wrote:
Ahmmed wrote:
testament wrote:Napokon nešto i "one" da urade kako treba.Dosad su samo dolazile na kovače da odaju počast našem,najvećem,jednom i jedinom vođi(i usput spominjale prošlog vođu koji im je iako mrtav već 27g pobio njihovu djecu??)

i ja se pitam. :?

Pošto gospodin očito misli na Tita,baš griješi dušu o Srebreničanke....
Kindzasa

Post by Kindzasa »

"Presuda još nije donesena o meritumu stvari, ali će po prvi put UN morati sudjelovati u postupku u kojem će tek onda izaći na vidjelo mnoge stvari koje su pogrešno urađene u predmetu Srebrenica. Mi sada smatramo da će se dozvoljavanjem vođenja postupka protiv UN-a i države Nizozemske
liberal
Znam da ce mnogi da pocnu da me pljuju ali ja nisam za to.
uh ljupce
Fazon je sto majke tuzbu protiv Holandije i UN-a nisu podnijele pred ICTY.
Nego pred Okruznim sudom u Hagu. Ovo je gradjanska parnica.
SiSaJuTe
"Presuda još nije donesena o meritumu stvari, ali će po prvi put UN morati sudjelovati
u postupku u kojem će tek onda izaći na vidjelo mnoge stvari koje su pogrešno urađene u (svim predmetima zlostavljanja jednog naroda i njegove populacije). Mi sada smatramo da će se dozvoljavanjem vođenja
postupka protiv UN-a i države Nizozemske
Bravo sud, bravo Holandjani Bravo Majke Sreberenice.

Uopce nije bitno kolika snaga suda ce biti da razjasni sve cinjenice. Cinjenica je da ucinjen presedan
protiv vjekovnih zavrzalama, jednoj drzavi se ne smije suditi.

Gdje su sva ona zvjerstva cetiri godine protiv jednog, a Boga mi i protiv svih naroda BiH.

Tko je ono "krstario" jadranskom obalom i cuvao Embrago na oruzje?
A Nijemci, a Rancuzi, dok je Amerika vristala da se ukine Embargo. Gdje su lopovi i neprijatelji najpostenijih ljudskih djelatnosti i protivnici svih ljudskih prava?

Bravo sud, bravo Holandjani, Bravo Majke Sreberenice.
testament

Post by testament »

Ahmmed wrote:
zoom66 wrote:
Ahmmed wrote:
i ja se pitam. :?

Pošto gospodin očito misli na Tita,baš griješi dušu o Srebreničanke....
Ne griješim ja dušu,već dio majki srebrenice koje su se "instalirale" u sarajevu(da budu bliže srebrenici vjerovatno),one su na prošlu godišnjicu masakra u srebrenici odale počast aliji na kovačima,i dodale(ustvari je jedna govorila munira subašić se zove),kako im je tito POBIO djecu(valjda misleći na jna koju je i ONA finansirala,pa je po toj BOLESNOJ logici i ona ubila svoju djecu)
A inače sam gledao na obn-u predstavnicu majki srebrenice iz tuzle koja je optužila ove iz sarajeva i onog malkića,načelnika opštine srebrenica,da zloupotrebljavaju njihovu ZAJEDNIČKU nesreću radi materijalne i svake druge koristi.To su riječi te žene,a ne moje,a onu BOLESNU izjavu na alijinom mezaru sam gledao na tv-u i ostao ZGROŽEN da ona ženturača koristi svoje mrtve u dnevnopolitičke svrhe-blaćenja prošlog,i veličanja novog vođe FUJ!!!
I to je sva priča,a jesi ti ahmede bistar dobro ti ide matematika za razliku od tvojih pajdaša pa si skont`o da je riječ o 27g mrtvom titu-i sad mi ti reci jel` tito ili mladić izdao naređenje za pokolj,i genocid u srebrenici?
foo-doo

Post by foo-doo »

Mislim da ove tuzbe mogu biti samo korisne - cak i ako ne urode plodom. Ovo treba posmatrati kao evolutivan proces. Sjetite se prije 10 godina niko nije ni znao za Srebrenicu a nedavno je čak i Šešelj izjavio da je tamo bio zločin (vidi sa-x).

Dakle, kratkoročno možda neće biti hajra, ali dugoročno da iz više razloga:
1. pojačava se pritisak na RS
2. konačno će se unijeti u knjige da je bio genocid od četnika nad muslimanima podrinja
3. naš svijest o ovom zločinu će biti jasnija za buduće generacije.

Na kraju krajeva to je odluka žena koje su izgubile djecu i muževe i kao takvu je treba poštovati. Mislim da se treba koncentrisati na to kako na svim ovim odlukama, dokazima kapitalizirati u smislu smanjenja efekata genocida.
Homer_Simpson

Post by Homer_Simpson »

Majke Srebrenice nastupaju sa pozicije moralnog autoriteta...

Nazalost,sto rade - govore i rade stihiski i vodjeno (bolnim) emocijama,dopustajuci sebi da budu manipulisane od strane dobropoznatih nam faca...

Tesko mozemo ocekivati od njih da "vode neku svoju politiku",one nisu obrazovane,nisu govornice,nisu politicarke,nisu sposobne ni prepoznati ko im je dobronamjeran "pomagac" ,kada bi smanjile afekt i vodile spisljene poteze i izjave poglo bi njima najvise,a i ostalima - ali opet kazem : nije u redu njima postavljat nikakve zahtjeve ni ocekivanja... a to sto ih neki manipulisu,nek je njima (manipulatorima) na dusu...
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Interesantan je profil nekih ljudi ovdje koji jednu normalnu proceduru trazenja pravde kroz sudski sistem nazivaju moljakanjem, placem, tuzakanjem. Zele li reci da se treba osvetiti, napraviti genocid , da bi pravda bila zadovoljena?. Zele li vidjeti da bosnjaci ucine genocid nad srbima?
Vi gospodo trebate preispitati svoj moral, svoje vidjenje humanog drustva, svoja vjerska uvjerenja, jer sve govori protiv vas. Pravdu i treba traziti kroz institucije pravde. Ne slazem se cak ni sa politickim poravnanjem, dogovorom, oprostom, jer pravda je pravda, a zlocin je zlocin. Ne dozvoljavam da neki politicar u moje ime oprasta zlocincima. Oni moraju odgovarati ma ko oni bili.

Ono sto ne treba dozvoliti je da se dnevna politika mjesa u ovaj slucaj, jer su interesi politicara razliciti, u BiH, vecinom negativni. Ako je Alija mogao izdati drzavu radi interesa nekolicine iz svog klana, zasto ne sumnjati u bilo kakvu "dobronamjernost" bilo kojih od bosnjackih politicara.

Politicari mogu da se bave samo popsljedicama ove tuzbe i eventualnom presudom, i to u okviru razloga zbog kojih je zlocin, genocid i pocinjen. A to je agresija na nezavisnu Republiku BiH. Srebrnicke zrtve nisu bezimena vjerka grupa muslimana koji su pobijeni na najbrutalniji nacin, ve gradjani R BiH. Genocid nije pocinjen nad muslimanima, vec nad gradjanima BiH. I to nije odgovornost i bol samo Bosnjaka vec svih gradjana BiH. I zato ovu tuzbu treba najvise da podrzi RS kao dpzajednica jer bi ona time imala najvecu korist da skine ljagu sa citavog naroda i da oznaci konkretne krivce, i pojednince i institucije.
testament

Post by testament »

gospodar kuglastih munja wrote:Interesantan je profil nekih ljudi ovdje koji jednu normalnu proceduru trazenja pravde kroz sudski sistem nazivaju moljakanjem, placem, tuzakanjem. Zele li reci da se treba osvetiti, napraviti genocid , da bi pravda bila zadovoljena?. Zele li vidjeti da bosnjaci ucine genocid nad srbima?
Vi gospodo trebate preispitati svoj moral, svoje vidjenje humanog drustva, svoja vjerska uvjerenja, jer sve govori protiv vas. Pravdu i treba traziti kroz institucije pravde. Ne slazem se cak ni sa politickim poravnanjem, dogovorom, oprostom, jer pravda je pravda, a zlocin je zlocin. Ne dozvoljavam da neki politicar u moje ime oprasta zlocincima. Oni moraju odgovarati ma ko oni bili.

Ono sto ne treba dozvoliti je da se dnevna politika mjesa u ovaj slucaj, jer su interesi politicara razliciti, u BiH, vecinom negativni. Ako je Alija mogao izdati drzavu radi interesa nekolicine iz svog klana, zasto ne sumnjati u bilo kakvu "dobronamjernost" bilo kojih od bosnjackih politicara.

Politicari mogu da se bave samo popsljedicama ove tuzbe i eventualnom presudom, i to u okviru razloga zbog kojih je zlocin, genocid i pocinjen. A to je agresija na nezavisnu Republiku BiH. Srebrnicke zrtve nisu bezimena vjerka grupa muslimana koji su pobijeni na najbrutalniji nacin, ve gradjani R BiH. Genocid nije pocinjen nad muslimanima, vec nad gradjanima BiH. I to nije odgovornost i bol samo Bosnjaka vec svih gradjana BiH. I zato ovu tuzbu treba najvise da podrzi RS kao dpzajednica jer bi ona time imala najvecu korist da skine ljagu sa citavog naroda i da oznaci konkretne krivce, i pojednince i institucije.
Apsolutno se slažem jarane,ali ovaj kraj o rs-u da skine ljagu sa sebe je čista UTOPIJA-BURAZ ONI SE PONOSE SA TIM I PONOVILI BI SVE OPET SAMO DA MOGU.
Na njihovu žalost više ništa nemogu uraditi osim podmetati noge na putu ka evropi uz saradnju naših 100% kvislinga
buba

#23 re

Post by buba »

Dje' bi sad onaj sto je postirao tekst Teofila Pancica o Belzebubovoj tvorevini RS-u, ubio se za citata ovde :) :)
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Cini mi se da tuziti Nizozemsku vladu, UN ili Englesku kraljicu nije problem....svi oni ce odgovarati pred medjunarodnim sudom i ako su krivi, biti kaznjeni.

Mene zanima sta je sa ovim domacim koljacima? Znam da Mladica i Karadzica kobjagi ne mogu da ufate (za jedno 2-3 godine ce me skroz ubijediti :roll: ), ali nije valjda da su samo njih dvojica komandno odgovorni za Srebrenicu? Zar nisu bili i oni koji su tu komandu sproveli u djelo???? Jesu li oni uhapseni i kako je Bosanska stampa reagovala na to?

Koliko se jos Srebrenickih muskaraca vodi kao "nestalo"?
Postoji li web site (koji je, recimo, napravila i finansira Bosanska vlada) gdje se mogu naci informacije o Srebrenici?
pitt

Post by pitt »

Lucy01 wrote:Cini mi se da tuziti Nizozemsku vladu, UN ili Englesku kraljicu nije problem....svi oni ce odgovarati pred medjunarodnim sudom i ako su krivi, biti kaznjeni.

Mene zanima sta je sa ovim domacim koljacima? Znam da Mladica i Karadzica kobjagi ne mogu da ufate (za jedno 2-3 godine ce me skroz ubijediti :roll: ), ali nije valjda da su samo njih dvojica komandno odgovorni za Srebrenicu? Zar nisu bili i oni koji su tu komandu sproveli u djelo???? Jesu li oni uhapseni i kako je Bosanska stampa reagovala na to?

Koliko se jos Srebrenickih muskaraca vodi kao "nestalo"?
Postoji li web site (koji je, recimo, napravila i finansira Bosanska vlada) gdje se mogu naci informacije o Srebrenici?
jel to ti pitas nas ili lajcaka :D:D
Kakva ba vlada i web stranice....sjecas se samo prije par godina kad stranica MIPa nije radila mjesecima. A Srebrenice se svi sjete redovno.......oko izbora samo. :roll:
Post Reply