imidz OGLEDALA u vezama

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

nausnica

#1 imidz OGLEDALA u vezama

Post by nausnica »

Svi znate da se u vezama cesto desava ovaj psiholoski fenomen kad jedno na drugo pocnu da liče, odnosno kad se jedno počne mjenjati u ono drugo.

Obicno se desi da zena, ako je do tada bila jaci karakter, pocne da se nesvjesno spusta do jacine karaktera na kojem joj je dragi koji je recimo flegma ili mu je karakter mnogo blazi i slabiji od njenog.

Obrnuto se ne desava. Ovo je specificno za zene.

Zasto zeni slabi karakter kad voli muskarca ciji je karakter slabiji od njenog?
Zasto karakter takvog muskarca ne ojaca??
Dori

Post by Dori »

Paaa...ja nisam cula za taj fenomen...mada u mom slucaju je obrnuto...nekako kupimo ono najbolje jedno od drugog i medjusobno se jacamo.... :D
nausnica

Post by nausnica »

To je dobro. Ali cesto se ovo desi a da nisi ni svjestan toga.

Mozda samo mislis da je tako (da jacate jedno drugo), dok tvoja okolina recimo vidi stvar sasvim drugacije jer ti gledas kroz ruzicaste naocale. (NE mislim na tebe konkretno, vec generalno da se ovo zna desiti svima nama da mislimo jedno, a istina je sasvim drugacija).

Naravno, ima i parova koji stvarno i realno jacaju skupa, i nadam se da ste i vi jedni od njih.
xyz2007

Post by xyz2007 »

Da li se moze uopste voliti neko kome se ne divimo radi necega, zbog necega, radi onoga ko je ta osoba u nekom vremenu, u nekoj situaciji, generalno u zivotu?

Ljudi koji se se vole generalno uzimaju njene/njegove osobine za primjer da te osobine i sami dosegnu.

A to sto neko vidi u osobi kao kvalitet nekom je mana. Medjutim s ozbirom na subjektivnost okolina ne moze tu parirati jer nisu u vezi sa doticnom osobom.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

evo sta je meni jednom rekao jedan moj radni kolega sa 30 godina bracnog iskustva. :D
Na pocetku braka muz i zena su ljubavnici. Poslije negog vremena postanu muz i zena u pravom smislu te rijeci. Nakon 15 -ak godina budu kao brat i sestra. A kad ostare pretvore se u dvije sestre :D
anais_nin

Post by anais_nin »

mamica papucarka wrote:evo sta je meni jednom rekao jedan moj radni kolega sa 30 godina bracnog iskustva. :D
Na pocetku braka muz i zena su ljubavnici. Poslije negog vremena postanu muz i zena u pravom smislu te rijeci. Nakon 15 -ak godina budu kao brat i sestra. A kad ostare pretvore se u dvije sestre :D
joj mamice, pa gjozzzzzzzzzzzzzzno :oops: :D moze li ikako da se "zaglavi" u toj drugoj fazi? :lol: :lol: :lol: :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ne znam jos. Javit cu ti :lol:
Dori

Post by Dori »

mamica papucarka wrote:evo sta je meni jednom rekao jedan moj radni kolega sa 30 godina bracnog iskustva. :D
Ja sam cula nesto slicno....fol prvo je strast, pa zaljubljenost, pa ljubav, pa brak, pa ste familija, pa brat i sestra pa suduznici kredita :lol:
danas

Post by danas »

ima ih koji krenu kao sudruznici kredita :oops: :D
anais_nin

Post by anais_nin »

danas wrote:ima ih koji krenu kao sudruznici kredita :oops: :D
pa dokle stignu :D
eugen-magic

#11 Re: imidz OGLEDALA u vezama

Post by eugen-magic »

nausnica wrote:Svi znate da se u vezama cesto desava ovaj psiholoski fenomen kad jedno na drugo pocnu da liče, odnosno kad se jedno počne mjenjati u ono drugo.

Obicno se desi da zena, ako je do tada bila jaci karakter, pocne da se nesvjesno spusta do jacine karaktera na kojem joj je dragi koji je recimo flegma ili mu je karakter mnogo blazi i slabiji od njenog.

to je tako, ljudi utječu jedni na druge. može biti i obrnuta situacija, da onaj lošiji se uzdigne i postane bolji.

ja bi volio da upoznam ženu boljih karakternih osobina od mene. do sad takvu još nisam sreo. :-)
x0z0y0

#12 Re: imidz OGLEDALA u vezama

Post by x0z0y0 »

eugen-magic wrote:
ja bi volio da upoznam ženu boljih karakternih osobina od mene. do sad takvu još nisam sreo. :-)
skromnost ocito ne ubrajas u karakterne osobne koje posjedujes...
eugen-magic

#13 Re: imidz OGLEDALA u vezama

Post by eugen-magic »

Compos_Sui wrote:
eugen-magic wrote:
skromnost ocito ne ubrajas u karakterne osobne koje posjedujes...
skroman sam brate da skromniji ne mogu biti. :)
Faust

Post by Faust »

I naravno, njega još niko neće banovati. Iako je svakome jasno da se neko zeza i ne piše ozbiljne postove. Cilj je provokacija. Ali valjda ovakvih treba biti na forumu, da naprave baljezgariju...
pitt

Post by pitt »

Faust wrote:I naravno, njega još niko neće banovati. Iako je svakome jasno da se neko zeza i ne piše ozbiljne postove. Cilj je provokacija. Ali valjda ovakvih treba biti na forumu, da naprave baljezgariju...
gdje su one nase ostrokondze da ga sad rascupaju :D:D
Faust

Post by Faust »

Gdje nestadose postovi?????
pitt

Post by pitt »

Faust wrote:Gdje nestadose postovi?????
nestade mu i ona talibanska tema :D:D
Faust

Post by Faust »

pitt wrote:
uništavaju me, ne smiješ spomenuti eugena, još će biti da je neko od moderatora uzeo taj nick... pa da makar objasne zašto. nista, samo nestaje...
anais_nin

Post by anais_nin »

Faust wrote:
pitt wrote:
uništavaju me, ne smiješ spomenuti eugena, još će biti da je neko od moderatora uzeo taj nick... pa da makar objasne zašto. nista, samo nestaje...
@Faust, rasprave o radu moderacije nisu dozvoljene javno na forumu. Upoznat si s tim. Ako imas rijeci kritike, savjeta, nesto, bilo sta sto zelis da kazes ili uputis na moju adresu, slobodno se obrati na PP
Faust

Post by Faust »

anais_nin wrote:
Faust wrote:
pitt wrote: nestade mu i ona talibanska tema :D:D
@Faust, rasprave o radu moderacije nisu dozvoljene javno na forumu. Upoznat si s tim. Ako imas rijeci kritike, savjeta, nesto, bilo sta sto zelis da kazes ili uputis na moju adresu, slobodno se obrati na PP
ok, ok, vasa pravila, ja potpisao... sve ok
nausnica

Post by nausnica »

Back to theme: Mirror image.
nausnica

Post by nausnica »

Evidence for assortative mating among humans is well established; humans mate assortatively regarding age, IQ, height, weight, nationality, educational and occupational level, physical and personality characters and family relatedness.

In the “self seeking like” hypothesis, individuals unconsciously look for a mirror image of themselves in others, seeking criteria of beauty or reproductive fitness in the context of self-reference.
rashid

#23 Re: imidz OGLEDALA u vezama

Post by rashid »

nausnica wrote:Svi znate da se u vezama cesto desava ovaj psiholoski fenomen kad jedno na drugo pocnu da liče, odnosno kad se jedno počne mjenjati u ono drugo.

Jel si ti sugurna da to postoji? Daj link da se o tome procita, jer ja mislim da je Dena u pravu sa ovim:
Dena wrote: Paaa...ja nisam cula za taj fenomen...mada u mom slucaju je obrnuto...nekako kupimo ono najbolje jedno od drugog i medjusobno se jacamo....
River_isle

Post by River_isle »

ja i onaj moj il nismo dovolno zajedno da dostignemo taj efekt il on uvijek ima ogledalce u koje se gleda i nikada da poprimi barem jednu moju osobinu :lol: (a i da dostignemo mislim da bi mu prije sise pocele rast nego karakterno da se izmijeni :D)
Krivokapic

Post by Krivokapic »

River_isle wrote:ja i onaj moj il nismo dovolno zajedno da dostignemo taj efekt il on uvijek ima ogledalce u koje se gleda i nikada da poprimi barem jednu moju osobinu :lol: (a i da dostignemo mislim da bi mu prije sise pocele rast nego karakterno da se izmijeni :D)
:D :D
Post Reply