Amerikanci, sta ce te za Thanksgiving?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.

#1 Amerikanci, sta ce te za Thanksgiving?

Post by location »

Pa je ste li se popalili da jedete curku u prezadnjem cetvrtku u Novembru mjesecu? Ja sam ili sa rajom ili pokusam da se uvalim nekoj Americkoj familiji. :-) Obicno je sada vrijeme kada pocnem pricati da nema mi familije ovdje i da cu biti usamljen :-D. A znate da Ameri jedva cekaju da nahrane gladna usta tog dana. Samo mi je problem kada dodjem u Americku kucu i onda moram da sjedim sa muskima i da gledam njihov onaj fudbal. Mogu se prekrstiti ako treba, pojesti svinjetine, ali americki fudbal ne.

Da li vi radite sta sa svojom familjom ili rajom za taj dan? Da li kupite curku zato sto je na svakom koraku u supermarketu, pa cak i medju povrcem? Da li taj slobodni dan iskoristite da skupite par bosanskih familija i napravite sjelo?
guest916

Post by guest916 »

Ma naravno. Sjest, pojesti i popit. Najlakse sam se na praznike navikao. Vecina ne radi i o tome se dosta prica tako da nista drugo i ne preostaje.
abondanzieri

Post by abondanzieri »

cu
ces
ce
cemo
cete
ce
:D :D :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

kazu u bosanskim dzamijama ce bit mevlut na taj dan :-) u znak zahvalnosti :-) .....Amerikancima :D
walkabout

Post by walkabout »

Kemica i tanksgivin:

“Jarane, nejmam tija para bash za tuku al mozhe ovo proch (provijereno) – samo izaberesh malo vechu koku il horoza, dobro ga namazhesh kakijem sosom, niko neche primijetit. Prosle godine mije dolazijo Nurko sa svojom 8-clanom porodicom, i nas 6, sve smo kosti oglodali od horoza shto je nesto uonoga shupka tetica. Jes da je bijo pokoji glas otpozadi imal josh al ti se samo pravish da necujesh.

PS. Tetic Izmo se josh uvijek raspitiva jel mu ko vidijo horoza.” :D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Image
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

walkabout wrote:Kemica i tanksgivin:

“Jarane, nejmam tija para bash za tuku al mozhe ovo proch (provijereno) – samo izaberesh malo vechu koku il horoza, dobro ga namazhesh kakijem sosom, niko neche primijetit. Prosle godine mije dolazijo Nurko sa svojom 8-clanom porodicom, i nas 6, sve smo kosti oglodali od horoza shto je nesto uonoga shupka tetica. Jes da je bijo pokoji glas otpozadi imal josh al ti se samo pravish da necujesh.

PS. Tetic Izmo se josh uvijek raspitiva jel mu ko vidijo horoza.” :D

Image
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Cujem da dosta nasih muhadzera koji su po Americi spremaju tuku, to je praznik doseljenika, pa se tu i nase izbjeglice nadju.
Ne volim tucetinu, sta ja znam nije mi nesto posebno, a ni u mom kraju narod ne jede tuke toliko. Nekako mi je ljepse kad se napravi kokos pita od one nase bosanske zivicarke :-D

Post by location »

Nisam ni ja ljubitelj tuke ali je na svakom koraku pa se uzme. Dobro bi bilo janje ispeci ili glavusu :-)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

05. novembar 2007.
U povodu Thanksgiving - Dana zahvalnosti

MEVLUD U POVODU DANA ZAHVALNOSTI BOGU

Piše: Hfz. Nermin-ef. SPAHIĆ

Dan u znaku pomoći jedni drugima

Mi u našem Islamskom kulturnom centru ,,Bošnjak”, ćemo za Dan zahvalnosti (Thanksgiving) proučiti Mevlud, s ciljem zahvale Uzvišenom Allahu dž.š. na Njegovim blagodatima s kojima nas je počastio na ovoj grudi Zemlje. Preporučujem da ovaj dan Bošnjaci provedu u znaku pomoći jedni drugima, kao i onima koji tek dolaze i svoja utočišta pronalaze na ovim prostorima.
Pitam se, razmišljajući o svijetu u kojem živimo, stanjima, blagodatima, nafaki i bereketu u njoj, kao i svim okolnostima u kojem živi i egzistira naš čovjek, koji će reći da je došao u potragu za boljim životom, a znajući, da je stvarna činjenica dolaska većine naše populacije svoje utočište našla upravo zbog nasilnog protjerivanja, etničkog čišćenja i genocida koje je izvršeno nad bošnjačkim narodom u Bosni.

Na ovu temu, stalno mi se vrti poruka ajeta iz Kur'ana, u kojoj Uzvišeni Allah dž.š. kaže: ,,Onaj ko se iseli Allaha radi naći će na Zemlji mnogo mjesta, uprkos svojih neprijatelja i slobodu. A onome ko napusti svoj rodni kraj, radi Allaha i Poslanika Njegova, pa ga stigne smrt, nagrada od Allaha njemu je sigurna. - Allah mnogo prašta i milostiv je.” (Suretun-Nisa, 100)

Ovaj kur’anski ajet eksplicitno govori o onim kategorijama, koji su se zarad Allaha dž.š. i Njegova poslanika iselili iz svojih krajeva, tražeći utošište i sigurnost u onim mjestima, gdje na miru mogu živjeti svoju vjeru.

Sagledavajući sve aspekte i iznalazeći razloge zbog kojih su se Bošnjaci iselili, možemo konstatovati da je to bilo u dobroj mjeri samo zato što su pripadali Islamu.

Uprkos mnogih neprijatelja koji su imali namjeru da nas unište i zataru nam svaki trag, mi smo Allahovom voljom našli utočište i sigurnost u Zemlji, kao što je Abesinija bila za vrijeme Allahovog poslanika.

Mi na ovoj grudi zemlje, pored ostalih mjesta gdje su Bošnjaci muslimani našli svoj mir i sigurnost diljem ovog dunjaluka od Europe, Australije pa sve do Sjeverne Amerike, uživamo u blagodatima, koje su nam date - Allahovom voljom i Njegovim određenjem.
Iskušavani smo svim ovodunjalučkim iskušenjima u najtežim oblicima.

Allah dž.š. u Kur'anu kaže: ,,Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive”. (El –Bekareh, 155)

Kada uzmemo u analizu ovaj kur’anski ajet, ne možemo se otrgnuti dojmu da nema ni jedne stavke u ovom ajetu, koja govori o iskušenjima, a da ta ista iskušenja nisu bila prisutna u našim životima u nedavnoj prošlosti. Bili smo iskušavani gladovanjem, gubljenjem imetaka, ljetina, strahom, životima i svim oblicima iskušenja do te mjere da smo ponekad dolazili u situaciju, misleći; pa kad će stići pomoć od našeg Gospodara.
Dan zahvalnosti Bogu Uzvišenom počinje sa prvim doseljenicima koji su zbog nedostatka hrane uputili dovu Uzvišenom Bogu; Bog im se odazvao i poslao jato tuka, koje su im bile presudne da se prehrane preko zime i dočekaju dane u kojima će moći sijati i žeti svoje plodove, pa i nove doseljenike prihvatati.

Mi Bošnjaci muslimani, isto tako smo bili na ivici propasti i uništenja, ali nas je Allah dž.š., izbavio i smjestio na sigurno mjesto, poslao nas ovamo isto onako kao što je poslao i jato tuka, maloj skupini vjernika koji su iskreno zavapili svome Stvoritelju, priznajući Njegovu Jednotu.

Nama je Američki narod pružio ruku gostoprimstva, kada smo bili osuđeni kao beskućnici, i kada su nam oči bile uprte na sve strane gledajući od kuda će nam doći pomoć. Pomoć nam je stigla od američkog naroda. Mi Bošnjaci muslimani ne smijemo nikada zaboraviti ruku koja nas je najviše pomogla u onim trenucima, kad nam je ta pomoć bila najviše potrebna.
Došli smo ovamo u skupinama u više navrata, Uzvišeni Allah dž.š. nam je zbog iskušenja s kojima nas kušao, dao iz Svoje riznice neizmjerno bogastvo, i učinio nas ponovo bogatim, isto onako kao što je i Ejubu a.s. nakon bolesti i iskušenja podario porod, imetak i obasuo ga blagodatima više nego što je imao prije.

Mi u našem Islamskom kulturnom centru ,,Bošnjak”, ćemo za Dan zahvalnosti (Thanksgiving) proučiti Mevlud, s ciljem zahvale Uzvišenom Allahu dž.š. na Njegovim blagodatima s kojima nas je počastio na ovoj grudi Zemlje. Preporučujem da ovaj dan Bošnjaci provedu u znaku pomoći jedni drugima, kao i onima koji tek dolaze i svoja utočišta pronalaze na ovim prostorima.
Isto tako lijepo bi bilo da se na ovaj dan, posjete beskućnici i udijeli im se sadaka, bilo u hrani, odjeći ili novcu.
Na ovaj dan, pripremite se i svoje ukućane podsjetite da vrijeme provedu u zahvalnosti Bogu, koristeći sve vrste ibadeta i dobrih djela, s kojima se možemo zahvaliti i približiti Gospodaru.
Ovaj dan, nije farz, niti je sunnet, ali jeste čin dobre volje, kojim se želi iskazati zahvalnost Uzvišenom Bogu na svim blagodatima.
bosnjaci.net
Aorta

Post by Aorta »

Thanksgiving je meni najdrazi americki praznik, sto zbog njegovog znacenja, a i zbog univerzalnosti u ovoj zemlji, kao i versatilnosti -- bosanski spin on it! Moja obitelj ga rado obiljezava, jer smo ga prihvatili bas ovako kako to ef. Spahic lijepo objasnjava, u duhu zahvalnosti Allahu dz.s. za sve Njegove blagodati. Ove godine putujem kod sestre i zeta, a i bliski prijatelji ce se pridruziti. Hrana ce aBd biti yummy, bez "offensive ingredients-a" tipa EtOH, svinjetina, ofkors. Zna se sta cini Thanksgiving sofru -- curka (na hiljadu mogucih nacina!), pire, saft, sos od brusnica, mahune, slatki krompir, pie od tikve, (hot) cider ... A gledati americki football ili otici u kino pogledati koji film, te prosetati kroz prirodu i slikati se sa porodicom, i to je dio tradicije!

Post by location »

Ja cu ove godine biti zahvalan Silajdzicu i Dodiku. Da nije njih nebi se imalo o cemu pricati na forumu.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 22:32, edited 2 times in total.
SPQR.SA

Post by SPQR.SA »

pa da vam cestitam:
thanksgiving serif mubarek olsun
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Last edited by FFK as Lucy01 on 19/11/2007 16:15, edited 1 time in total.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

SPQR.SA wrote:pa da vam cestitam:
Right back at you :lol:

Svake godine, otkako sam dosla ovde slavim Thanksgiving. Misljenja sam da treba prihvatiti stvari nove domovine koje ne traze od mene da izgubim svoj vlastiti identitet.

Najvise volim sales poslije Thnksgiving-a :lol:
water

Post by water »

Lucy01 wrote:
hocemo li to kampovati na molu za onaj $500 plazma tv :lol:

meni je trebalo deset godina da me prevare da probam sweet potato, al cafiri rade na duge staze. sad ga se ne mogu najesti :-)
tempora

Post by tempora »

Lucy01 wrote:

Svake godine, otkako sam dosla ovde slavim Thanksgiving. Misljenja sam da treba prihvatiti stvari nove domovine koje ne traze od mene da izgubim svoj vlastiti identitet.

Nemam ni ja nista protiv "novih" praznika i ne mislim da cu time izgubiti identitet-ali se bojim da cu izgubiti sve u novcaniku.A tu se identiet pravo da ogledati. :D

Ilustracije radi-pade mi na pamet nekakva reklama na Carsiji u jednom od butika: "Totalna likvidacija zimske kolekcije" :D :roll:
liberal

Post by liberal »

Lucy01 wrote:

Jedno pitanje od komsija sa sjevera.
Ja sam planirao da idem malo u shopping 24 ali mi rekose da je to tkz. Black Friday da su snjizenja velika ali guzve jos vece.....a sve zbog Thanksgiving

Sad je pitanje dali se isplati rizikovat svu tu guzvu (po molovima i na granici) ili da idem sedmicu poslije :? Neplaniram da kupujem teniku nego striktno garderobu mozda par odijela i kaput ...tako te stvari
walkabout

Post by walkabout »

Sve se bojim da zbog uticaja BH dijaspore ne pochnu zvati ovaj praznik - Thankstaking. :-) :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

liberal wrote:

Jedno pitanje od komsija sa sjevera.
Ja sam planirao da idem malo u shopping 24 ali mi rekose da je to tkz. Black Friday da su snjizenja velika ali guzve jos vece.....a sve zbog Thanksgiving

Sad je pitanje dali se isplati rizikovat svu tu guzvu (po molovima i na granici) ili da idem sedmicu poslije :? Neplaniram da kupujem teniku nego striktno garderobu mozda par odijela i kaput ...tako te stvari
Nemoj radi odjece zivot da rizikujes :lol: :lol:
Zezam se :D . Ako ne volis guzve i kupovine, guranje, nervozu....nemoj, bolje ti je. Sacekaj pred Christmas kada su guzve manje ili jos bolje poslije, pa kupi sta ti treba....bit ce rasprodajaj sve do iza Nove Godine.

Ako kupujes bilo kakvu tehniku, komjuterske dzidze-midze :D onda se i isplati....bude karafeka pravo jeftinih :D
danas

Post by danas »

water wrote: meni je trebalo deset godina da me prevare da probam sweet potato, al cafiri rade na duge staze. sad ga se ne mogu najesti :-)
moram se samo-citirati sa druge teme :D :D
a sjecam se jednog thanksgivinga, pozvo nas internesnl stjudents jedan prof na praznik :D :D kad tamo sve ovi sweet potato i pumpkins i naki kukuruzi i sta ja znam sve to po njinom tabijatu jel :D :D i sad mi ono jedemo, jebiga sta cemo :D kad ce neki svabo, nage se meni pa ce ono u povjerenju -- in my country, we feed PIGS with this :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
patrius

Post by patrius »

Je l' to ono nesto oko Indijanaca :? :oops:
danas

Post by danas »

patrius wrote:Je l' to ono nesto oko Indijanaca :? :oops:
moja mama to zove 'cureci praznik' :D :D
Post Reply