Šta znaći kvalitet u auto industriji?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

AdnanSA

#1 Šta znaći kvalitet u auto industriji?

Post by AdnanSA »

Pročitah maloprije na jednoj temi da su Citroen C3 i Renault Clio mnogo kvalitetniji automobili od Škode Fabije. Stvarno neznam šta ljudi podrazumjevaju pod riječi kvalitet. Kod nas izgleda ljudi misli da se radi o udobnosti,performansama itd da je sve to kvalitet.
Vozio sam dvije službene Škode Fabije i nijedna nikada nije stala niti se pokvarila i to auto je stvarno dobro sklopljeno i sastavljeno, nije bilo nikakvih sitnih kvarova.Ja mislim da je to kvalitet.
Uostalom mnoge statistike su pokazale da je Škoda evropski brand sa najmanjim brojem kvarova,čak bolji od VW i Audija da ne spominjem francuske brandove koji su redovno pri samom dnu.
virgo

Post by virgo »

:lol: Ignorišu te zbog pravopisa
AdnanSA

Post by AdnanSA »

Sudeci po tvojim postovima strucnjak si za razne teme pa tako i pravopis.
Upisacu se na neki kurs da bi to malo popravio.... :D
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Kvalitet je po definiciji sveobuhvatna izvrsnost. Znači auto ne može biti samo pouzdano da bi se nazvalo "kvalitetnim". Ipak u auto-industriji važi pravilo da se kvalitet auta određuje po tome koliko isto zadovoljava ono što se od njega očekuje. Tako se od Francuza prije svega očekuje da budu udobni, od Japanaca da budu pouzdani, itd.
motor

Post by motor »

Kvalitetu je tesko usporedjivati izmedju razlicitih klasa automobila..., naravno da bi auto namjenjeno za siroke mase trebalo biti "kvalitetnije" jer ne sadrzi najmoderniju tehniku..., nego neko auto visoke klase, koje je puno elektronike. U tome lezi i trik cijele auto industrije..., japanci i opcenito azijati nemaju najmoderniju tehniku u svojim autima (ovdje iskljucujem hibride, jer oni jos uvjek nisu povoljni za siroke mase) za razliku od recimo mercedesa, audija i bmw-a, tako da i mogu na listi pouzdanosti biti iznad njih.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Opet se vraćamo na to da je pouzdanost=kvalitet što nije tačno.
A ako već idemo na offtopic, Lexus ima sve kao i pomenuta trojka pa je pouzdaniji, Volvo takođe (da ne uzimam samo Japance u obzir). Ili sam ja nešto propustio?! Šta to ima BMW sedmica ili Audi A8 da Lexus LS430 nema? Od tehnologije. Za Merdedes S klase u redu, ali Mercedes nije gdje jeste zbog "tehnoloških dostignuća", imaj na umu da su manji Mercedesi, koji nemaju te tehnološke poslastice, podjednako (ne)pouzdani što se tiče elektronike.
motor

Post by motor »

Ti "manji" mercedesi su puno vise natrpani elektonikom, nego toyote, mazde ili hyndai te klase. Sta ima BMW sedmica a drugi nemaju...... uffffff... to ti nije trebalo... Efficient Dynamics ili mozda jos bolji primjer Hydrogen 7. Prvi serijski automobil na vodik.
Twin Turbo i voll variable Ventil Steuerung, eh Ado tu kombinaciju jos niko nema. To BMW ima u i klasi u kojoj azijati jos dugo nece ni sanjati.
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

kvalitet je kad uporedis BMW-a 80-to godiste i Mercedesa 123 240 D '80 godiste...nema boljeg primjera... :D
za_sada_bez_dobrog_nicka

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Zbog čega vlada mišljenje da je automobil sa više elektronike manje kvalitetan?

Znači, auto koji, zbog elektronike, troši tri litre manje goriva je nekvalitetniji!?

Ne sviđa vam se elektronika.
Eno Lada Samara za sitne novce u Koča Auto, pa vintajte ručice prozora propuhujte karburatore...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

motor wrote:Ti "manji" mercedesi su puno vise natrpani elektonikom, nego toyote, mazde ili hyndai te klase. Sta ima BMW sedmica a drugi nemaju...... uffffff... to ti nije trebalo... Efficient Dynamics ili mozda jos bolji primjer Hydrogen 7. Prvi serijski automobil na vodik.
Twin Turbo i voll variable Ventil Steuerung, eh Ado tu kombinaciju jos niko nema. To BMW ima u i klasi u kojoj azijati jos dugo nece ni sanjati.
Vidi, da se razumijemo i meni je BMW broj 1. Ali upravo sa sedmicom su najviše zeznuli, jer su je petekli i Audi A8 čak i Lexus LS430. Sedmica je jednostavno preteška i previše tenkovski dizajnirana, a ni oprema joj u toj klasi nije nešto, npr. u standardnoj opremi ni trunke drveta, koža jedino na volanu i mjenjaču, za razliku od recimo pomenutog Lexusa koji ima orahovinu i ekskluzivnu kožu serijski a opet mislim manje košta. A ne znam zašto si zapeo za "azijate". Ne znam znaš li da većina stručnjaka vjeruje da će pomenuti Lexus u sljedećoj generaciji vjerovatno biti najbolje auto u klasi, ako tada ne u ovoj onda za dvije generacije sigurno.
A pusti se vodika i slično i Lexus ima hibrid ako ćemo tako (recimo prvi SUV na hibridni pogon), koji je već prilično zaživio a vodik nije ni na pomolu. Dalje, varijabilno upravljanje ventilima VANOS (ne znam zašto si uopšte to naveo) u BMW-u postoji od '93. godine. Twin Turbo svaka čast, ali ako ti je to dvoje neki argument nisi me baš uvjerio. Ja sam izuzeo S klasu jer sam znao da će mi reći sistem za izbjegavanje prepreke, kočenje i slično. To priznam, S klasa je uvijek bila najinovativnije auto na svijetu.
A sad mi reci šta od elektronike C-klasa ima a da Toyota Avensis nema? Ili BMW trica još bolje, pošto je C-klasa generaciju noviji auto. Probaj ne nabrajati one stvari koje ni jedan vlasnik nije uzeo niti će uzeti.
mahalas505

Post by mahalas505 »

ado-šampion wrote:
motor wrote:Ti "manji" mercedesi su puno vise natrpani elektonikom, nego toyote, mazde ili hyndai te klase. Sta ima BMW sedmica a drugi nemaju...... uffffff... to ti nije trebalo... Efficient Dynamics ili mozda jos bolji primjer Hydrogen 7. Prvi serijski automobil na vodik.
Vidi, da se razumijemo i meni je BMW broj 1. Ali upravo sa sedmicom su najviše zeznuli, jer su je petekli i Audi A8 čak i Lexus LS430. Sedmica je jednostavno preteška i previše tenkovski dizajnirana, a ni oprema joj u toj klasi nije nešto, npr. u standardnoj opremi ni trunke drveta, koža jedino na volanu i mjenjaču, za razliku od recimo pomenutog Lexusa koji ima orahovinu i ekskluzivnu kožu serijski a opet mislim manje košta. A ne znam zašto si zapeo za "azijate". Ne znam znaš li da većina stručnjaka vjeruje da će pomenuti Lexus u sljedećoj generaciji vjerovatno biti najbolje auto u klasi, ako tada ne u ovoj onda za dvije generacije sigurno.
A pusti se vodika i slično i Lexus ima hibrid ako ćemo tako (recimo prvi SUV na hibridni pogon), koji je već prilično zaživio a vodik nije ni na pomolu. Dalje, varijabilno upravljanje ventilima VANOS (ne znam zašto si uopšte to naveo) u BMW-u postoji od '93. godine. Twin Turbo svaka čast, ali ako ti je to dvoje neki argument nisi me baš uvjerio. Ja sam izuzeo S klasu jer sam znao da će mi reći sistem za izbjegavanje prepreke, kočenje i slično. To priznam, S klasa je uvijek bila najinovativnije auto na svijetu.
A sad mi reci šta od elektronike C-klasa ima a da Toyota Avensis nema? Ili BMW trica još bolje, pošto je C-klasa generaciju noviji auto. Probaj ne nabrajati one stvari koje ni jedan vlasnik nije uzeo niti će uzeti.
Sto se vise prepirete to nam prezentujete bolje informacije, hvala hvala :thumbup: Samo tako nastavite.
susc_ovjek

Post by susc_ovjek »

Ovdje niko nije nikakvog dobrog argumenta dao. Samo ona mahalska rekla kazala...

Prvi post govori kako je Škoda jači brend od bilo kog francuskog brenda!??!!?!?

I covjek poredi clia i fabiu :\ Nidje veze.

Clio je klasa Pola, i ta dva auta se ne mogu poredit jer je clio potukao pola u svemu! Kad kazem svemu... onda mislim na sigurnost, potrosnju, cijenu, performanse, udobnost, raznolikost paketa... i u BiH pogotovo sa razvijenom mrezom servisa.. blah blah blah...
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Nema sta, opsesija pojedinih propelerom i "nisanom" je zaista kvalitetna.
A evo da ti ja srusim taj Vanos sistem Hondinim VTI-VTEC izumom jos prije cvanciku godina drug moj u McLaren Hondi TAG s kojom je zario "Oprosti" i velemajstor Senna.

Hydrogen7 :D ? Pa to i sasa zna napravit' bolan. Hidrogen je najeksplozivniji i najreaktivniji gas na planeti kojeg je visematematicki tesko proizvest u cistom obliku a da ga natankas. Mene zivo interesuje sta ce bit sa tim Hydrogen7 autom npr nakon 20-30 godina upotrebe i neko "krehne" da zapali cigar - ima jaro da leti sve u zrak u nizu par blokova.

Tako da ti je taj argument bezveze.

Niponci jaro testiraju auta na vodu vec odavno drug, da ne kazem da poodavno eksperimentisu sa neomidijskim cirkularnim magnetima koji se vjecno okrecu ;)

Doradi malo znanje - nece skoditi :)
juan

Post by juan »

najkvalitetnije Auto u Njemackoj: Subaru! (sa ocjenom od 1.20, drugo Porsche sa 1.27, trece Honda sa 1.31)

sto po kvalitetu proizvodnje, perfomansa, stopa pokvarenosti na cesti (znaci kad ti stane auto na cesti), sto mreza prodajnih mjesta, sto kvalitet prodajnih mjesta, sto kvalitet Subaru garaza, sto bzrina i kvalitet djelova, sto licno iskustvo preko 55.000 ispitanih vozaca itd itd.

mislim po tome se gleda sta je kvalitetno auto! Dzaba mi je auto kvalitetno, pokvari se prvi put tek nakon 3 godine i predjenih 140.000km, a rezervni dio il ga nema il je u losem kvalitetu i sjebe tako cjeli utisak... itd
AdnanSA

Post by AdnanSA »

susc_ovjek wrote:Ovdje niko nije nikakvog dobrog argumenta dao. Samo ona mahalska rekla kazala...

Prvi post govori kako je Škoda jači brend od bilo kog francuskog brenda!??!!?!?

I covjek poredi clia i fabiu :\ Nidje veze.

Clio je klasa Pola, i ta dva auta se ne mogu poredit jer je clio potukao pola u svemu! Kad kazem svemu... onda mislim na sigurnost, potrosnju, cijenu, performanse, udobnost, raznolikost paketa... i u BiH pogotovo sa razvijenom mrezom servisa.. blah blah blah...
Upravo se o tome radi.Šta sve ljudi kod nas podrazumjevaju pod pojmom kvalitet. Tipičan primjer "Snaga brenda"
Snaga određenog brenda nema ništa sa tim da li je auto kvalitetno ili ne.
I zašto se ne bi mogli porediti Clio i Fabija. Obadva pripadaju klasi gradskih automobila dužine cca 4 metra.
Možda ih ti ne bi poredio ali pogledaj inostrane testove malih gradskih autića i u svakom ćeš vidjeti da su Clio i Fabija tu negdje uvršteni.
Prema pisanju švedskog Teknikens Varlda,auto magazina koji je svjetlosnim godinama ispred balkanskih auto tiskovina a dobrim dijelom i ispred zapadnoevropskih izdanja najbolje malo gradsko auto je Fiesta na drugom mjestu je Corsa, Colt, Polo, Fabia,Clio,
U zlatnoj sredini se nalaze C3,Getz,206 i Yaris a pri samom dnu su Ibiza,Swift,Punto i Aveo.
Ovo se odnosi na modele iz 2005 godine.
Naravno ovaj poredak je samo mišljenje zaostalih i nepismenih novinara iz siromašne švedske koji su sa pomenutim automobilima u roku od 3 mjeseca presli 50 000 km a mjerili su i stvarnu snagu motora na valjcima i stotinu drugi stvari na koje se kod nas ne obraca paznja.
No ti vjerovatno bolje znas od njih jer i sam vozis Clija pa onda nema nista bolje od njega.Clio vrh vrhova
AdnanSA

Post by AdnanSA »

Može li se tvrditi da je neko auto kvalitetno ako nije pouzdano?
Može neki automobil imati najbolje performanse i osobine ali ako nije pouzdan onda ga niko neće nazvati kvalitetnim.
Rambo-Amadeus

Post by Rambo-Amadeus »

Golf II, 1,6D i da zakljucimo pricu :)
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Koliko ja znam, kvalitet se odredjuje po broju prijavljenih kvarova na 1000 vozaca odredjenog modela, i takodjer mislim da je sto se relevantnosti takvog pristupa tice ADAC na prvom mjestu.

J.D. Power long-term quality survey
Problems per 100 vehicles

Manufacturer Score
Porsche 193
Toyota 196
Honda 215
Nissan 258
BMW 262
General Motors 264
Subaru 266
Average 273
Ford 287
DaimlerChrysler 311
Mitsubishi 339
Hyundai 342
Isuzu 368
Volkswagen 378
Suzuki 403
Daewoo 421
Kia 509
http://money.cnn.com/2003/07/08/pf/auto ... /index.htm
Subaru tops German car users' 2007 satisfaction list
Date of publication: 2007-11-15 14:02:45
Based on responses from some 56,000 German drivers, the country’s motoring organisation ADAC has come up with the 2007 car user satisfaction ranking, which is dominated by Japanese players, while the highest ranked local brand, Porsche, is second overall.
German drivers were asked to rate their cars along with their service outlet experience on a scale from 1 (top) to 5 (bottom). The Top-10 ranking looks as follows:
OVERALL:
1. Subaru 1.20
2. Porsche 1.27
3. Honda 1.31
4. Toyota 1.37
5. Jaguar 1.38
6. Mazda 1.38
7. Mitsubishi 1.41
8. Volvo 1.41
9. Daihatsu 1.42
10. BMW 1.45

BRANDS:
1. Porsche 1.17
2. Subaru 1.22
3. Jaguar 1.31
4. Honda 1.34
5. Volvo 1.35
6. Toyota 1.37
7. BMW 1.39
8. Mitsubishi 1.43
9. Mazda 1.44
10. Audi 1.44

SERVICE QUALITY:
1. Subaru 1.27
2. Toyota 1.43
3. Mitsubishi 1.43
4. Honda 1.44
5. Mazda 1.45
6. Daihatsu 1.45
7. Volvo 1.48
8. Porsche 1.49
9. Suzuki 1.52
10. Jaguar 1.53
http://www.samar.pl/__/__la/en/__ac/sec ... -list.html
itd...
U svakom slucajum, nigdje VW-a! :)
motor

Post by motor »

ado-šampion wrote:
Ado nisam te uvjerio argumentima jer te argumente jos nisi razumio. Govorio sam sam o voll varialbe ventil steuerung, sto bi znacilo totalno variabilno upravljanje ventilima. Variabilno upravljanje ventilima vec godinama ima dosta auto proizvodjaca, ali ovdje se radi o totalnom variabiltetu, koje za sada ima samo BMW. O cemu se radi? Teznja uklanjanja drosselklappe (klapne koja regulise usis u cilindre) je najveci problem otto motora. Totalnim variabilitetom ventila je se uspjela ta klapna ukinuti i time rijesen veliki problem. Eh sada kada tu dodas Twin turbo dobijes jedan skoro savrsen otto motor :-D
Protiv azijata nemam nista protiv, smatram ih vrlo kvalitenim i pozeljnim kod vozaca.., ali ipak mislim da premalo eksperimetisu :-?
virgo

Post by virgo »

AdnanSA wrote:Sudeci po tvojim postovima strucnjak si za razne teme pa tako i pravopis.
Upisacu se na neki kurs da bi to malo popravio.... :D
Ne bi bilo loše
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Aaa pa ti onda pričaš o Valvetronicu. Pa i Valvetronic postoji već 5 godina, a predstavljen je u trici compact ako se ne varam (316i). Opet me nisi uvjerio. :)
Jedna ispravka: Twin Turbo nema ni jedan BMW-ov benzinski motor koliko sam ja upućen, nego samo dizelaši (kojim Valvetronic nije ni potreban). Čak su na M3 i M5 atmosferski motori.
Broj prijavljenih kvarova ADAC-u više nije relevantan podatak jer većina proizvođača ima svoju službu za pomoć na cesti. Tema je otišla offtopic, pošto svi pričaju u pouzdanosti.
motor

Post by motor »

Citizen-X wrote:
Nema sta, opsesija pojedinih propelerom i "nisanom" je zaista kvalitetna.
A evo da ti ja srusim taj Vanos sistem Hondinim VTI-VTEC izumom jos prije cvanciku godina drug moj u McLaren Hondi TAG s kojom je zario "Oprosti" i velemajstor Senna.

Hydrogen7 :D ? Pa to i sasa zna napravit' bolan. Hidrogen je najeksplozivniji i najreaktivniji gas na planeti kojeg je visematematicki tesko proizvest u cistom obliku a da ga natankas. Mene zivo interesuje sta ce bit sa tim Hydrogen7 autom npr nakon 20-30 godina upotrebe i neko "krehne" da zapali cigar - ima jaro da leti sve u zrak u nizu par blokova.

Tako da ti je taj argument bezveze.

Niponci jaro testiraju auta na vodu vec odavno drug, da ne kazem da poodavno eksperimentisu sa neomidijskim cirkularnim magnetima koji se vjecno okrecu ;)

Doradi malo znanje - nece skoditi :)
U prethodnom postu sam pokusao objasniti razliku izmedju tog Hondinog variabiliteta i Bmw-ovog, sto su u stvari dva razlicita svijeta po nacinu konstrukcije.

Sto se tice Hydrogen7 prvo kazes da je sasa, pa onda tvrdis da ga je tesko proizvesti u cistom obliku, da je eksplozivan, reaktivan... Drug odluci se, sta zelis reci, jer nisi rekao nista.

BMW je sa Hydrogenom7 uspio ono sto nisu prije njega uspjeli drugi. Najzahtjevniji zadatak svega je bio tank, dakle rezervuar, koji ce vodik odrzavati na -273 stepena, da bi ostao u tecnom stanju. BMW je zadatak prepustio Magny iz Graza. Posto sam i sam radio na tom projektu, mogu ti reci da uopce nije sasa i da cijela ideja ima buducnost.

Sto se tice dorade znanja, ti drug trebas pod hitno jedan generalni update.
susc_ovjek

Post by susc_ovjek »

AdnanSA wrote:No ti vjerovatno bolje znas od njih jer i sam vozis Clija pa onda nema nista bolje od njega.Clio vrh vrhova
Samo ti citaj bogate shvedske caspoise jer su shvedjani vrh auto kulture u Europi!

Ne vozim clia.

Nishta ne moze biti bolje od ŠKode... jer je to shvabo kupio!!! Ne znam shto se javljas ovdje sa tim problemom? Kao ne mozes da vjerujes da neko poredi skodu sa necim?!?!! Da se te neko razuvjeri ili da budesh siguran!?!

Auta se ne svstavaju u klase 'do 4 metra' nego malo drugacije...
Post Reply