trebao bih za par dana produžiti registraciju i interesuje me gdje se najlakše i najjeftinije može registrovati bibi
hvala unaprijed
Moderators: _BataZiv_0809, anex
pa na Zeljeznicku stanicu Bosna sunce osiguranjeMislilac wrote:Gdje tu? Koje osiguranje? BSO?mirz@ wrote:Odeš u Loki na željezničkoj stanici, i tu ti ljudi daju i na rate registraciju i osiguranje, a moj ti je savjet da uzmes BSO osiguranje (Bosna Sunce Osiguranje).
NE budi glup. Nauči čitati. Ima ljudi koji nisu iz Sarajeva.TGSTK wrote:pa na Zeljeznicku stanicu Bosna sunce osiguranjeMislilac wrote:Gdje tu? Koje osiguranje? BSO?mirz@ wrote:Odeš u Loki na željezničkoj stanici, i tu ti ljudi daju i na rate registraciju i osiguranje, a moj ti je savjet da uzmes BSO osiguranje (Bosna Sunce Osiguranje).
Bonus je na ime, ne na automobil.anesdz wrote:ma dobro ok je sve to cuo sam za loki i znam da je moguce AO izracunati..
Ali moze li mi neko objasniti :
imao sam auto..vozio ga godinu..prodao ga..
kupio novo treba da ga registrujem da li se prenosi moj bonus..tj hocu li ove godine dobiti bar 10% popusta i gdje mogu to najbolje ostvariti u kojoj osiguravajucoj kuci!
pozdrav,
1. Ne gubiš zauvijek bonus. Dobit ćeš ga opet nakon n-godina koliko budeš pažljiv vozač (znači NErizičan). Opicja je smanjenje bonusa (npr. sa 50% na 40%).nx wrote:Ej mislilac mene zanima da li gubim zauvijek bonus ako sam izazvao sudar, i da li onaj ko osigurava auto koje sam udario, a koje nije na mene, gubi bonus, ili samo ja?
Hvala ti puno na odgovoru-Mislilac wrote:1. Ne gubiš zauvijek bonus. Dobit ćeš ga opet nakon n-godina koliko budeš pažljiv vozač (znači NErizičan). Opicja je smanjenje bonusa (npr. sa 50% na 40%).nx wrote:Ej mislilac mene zanima da li gubim zauvijek bonus ako sam izazvao sudar, i da li onaj ko osigurava auto koje sam udario, a koje nije na mene, gubi bonus, ili samo ja?
savjet: odeš u drugo osiguranje, uplatiš obavezno AO i ne spominješ ništa... Vjerovatno ćeš dobiti maksimalni bonus od 50%.
Sve se to radi mimo zakona o osiguravajućim društvima, međutim uvođenjem jdinstvenog sistema AO polica, tome će se dohakati..
2. Bonus gubi onaj ko je krivac, onaj ko je prouzrokovao nastanak štetnog doađaja, dakle u ovom slučaju ti.
PS. Ovo je čisto teoretski, u praksi to izgleda malo drugačije: odeš u osiguranje, kažeš da želiš uplatiti obavezno AO, oni kažu cijenu (punu) i pa kažu, e sad vam dajemo BONUS od 50% na lijepe oči. Čisto iz tržišnih razloga.. Zadržavanje klijenata.
mozes ako je auto na stranim tablama. Minimum je 15 dana, to kosta nekih 60-tak maraka, 3 mjeseca su 184 mambe, ja sam to ljetos radio. Jedini problem je sto je to pogranicno osiguranje, znaci ne dobijes zeleni karton, osiguran si samo u granicama drzave, cim ides preko grane moras uzeti osiguranje drzave u koju ulazis.zlatan01 wrote:Sve mi ovo zvuci kao da osiguranje placaju svi vise-manje jednako. U praksi bi trebalo biti vise razlika, jer nismo svi isto "rizicni". Takodje bonusi, popusti i td. su stvar odnosa firme i klijenta, pa stoga ako neka firma daje svima 50% direktno, to je njena stvar ali za mene kao vozaca bez udesa nije bas u redu da placam isto kao neko ko je napravio udes, pa promjenio kucu i dobio iste uvjete kao i ja. Mene je takodje zanimalo moze li se osigurati auto na krace vrijeme od godinu dana, recimo na tri mjeseca (ljeto)? Odgovor je bio NE. Ja recimo, ovdje mogu prijaviti i odjaviti auto kad god hocu, i kad je odjavljeno ne placam niti porez niti osiguranje ali ne smijem voziti naravno. U nekim zemljama kao Italija, Irska itd. postoje napredni sistemi koji registruju koliko vozis, kada (doba dana) i td, te na osnovu tih podataka placas.
Ne vidim razlog zašto neko ne bi u BiH moga zaključiti ugovor o osiguranju mot.vozila na određeni rok trajanja, npr. 69 dana i 7 sati. I na osnovi takvog ugovora policija vrši registraciju, znači do roka određenog u Polici. Ne ulazim u razmatranje ekonomske (ne)isplativosti.shadow wrote:mozes ako je auto na stranim tablama. Minimum je 15 dana, to kosta nekih 60-tak maraka, 3 mjeseca su 184 mambe, ja sam to ljetos radio. Jedini problem je sto je to pogranicno osiguranje, znaci ne dobijes zeleni karton, osiguran si samo u granicama drzave, cim ides preko grane moras uzeti osiguranje drzave u koju ulazis.zlatan01 wrote:Sve mi ovo zvuci kao da osiguranje placaju svi vise-manje jednako. U praksi bi trebalo biti vise razlika, jer nismo svi isto "rizicni". Takodje bonusi, popusti i td. su stvar odnosa firme i klijenta, pa stoga ako neka firma daje svima 50% direktno, to je njena stvar ali za mene kao vozaca bez udesa nije bas u redu da placam isto kao neko ko je napravio udes, pa promjenio kucu i dobio iste uvjete kao i ja. Mene je takodje zanimalo moze li se osigurati auto na krace vrijeme od godinu dana, recimo na tri mjeseca (ljeto)? Odgovor je bio NE. Ja recimo, ovdje mogu prijaviti i odjaviti auto kad god hocu, i kad je odjavljeno ne placam niti porez niti osiguranje ali ne smijem voziti naravno. U nekim zemljama kao Italija, Irska itd. postoje napredni sistemi koji registruju koliko vozis, kada (doba dana) i td, te na osnovu tih podataka placas.
Mislim da problem lezi u MUP-u koji nema instrumente da kontrolise validnost registracije osim pecata u saobracajnoj knjizici, a njima je to previse posla. Kada bi policija imala on-line uvid u registar vozila, onda bi moglo ici prijavljivanje i odjavljivanje kad se kome cefne. Meni bi pasalo ovo na par mjeseci jer tada bih mogao imati neko vozilo u BiH i registrovati ga po potrebi. Mozda ovaj gore prijednog rijesi moj problem..homo_sapiens wrote:Ne vidim razlog zašto neko ne bi u BiH moga zaključiti ugovor o osiguranju mot.vozila na određeni rok trajanja, npr. 69 dana i 7 sati. I na osnovi takvog ugovora policija vrši registraciju, znači do roka određenog u Polici. Ne ulazim u razmatranje ekonomske (ne)isplativosti.shadow wrote:mozes ako je auto na stranim tablama. Minimum je 15 dana, to kosta nekih 60-tak maraka, 3 mjeseca su 184 mambe, ja sam to ljetos radio. Jedini problem je sto je to pogranicno osiguranje, znaci ne dobijes zeleni karton, osiguran si samo u granicama drzave, cim ides preko grane moras uzeti osiguranje drzave u koju ulazis.zlatan01 wrote:Sve mi ovo zvuci kao da osiguranje placaju svi vise-manje jednako. U praksi bi trebalo biti vise razlika, jer nismo svi isto "rizicni". Takodje bonusi, popusti i td. su stvar odnosa firme i klijenta, pa stoga ako neka firma daje svima 50% direktno, to je njena stvar ali za mene kao vozaca bez udesa nije bas u redu da placam isto kao neko ko je napravio udes, pa promjenio kucu i dobio iste uvjete kao i ja. Mene je takodje zanimalo moze li se osigurati auto na krace vrijeme od godinu dana, recimo na tri mjeseca (ljeto)? Odgovor je bio NE. Ja recimo, ovdje mogu prijaviti i odjaviti auto kad god hocu, i kad je odjavljeno ne placam niti porez niti osiguranje ali ne smijem voziti naravno. U nekim zemljama kao Italija, Irska itd. postoje napredni sistemi koji registruju koliko vozis, kada (doba dana) i td, te na osnovu tih podataka placas.
uvjek dobar gost wrote:Obavezno osiguranje 230.00km
Putarina 100.00km
AMS (auto moto savez) 8.00km
Vodoprivreda 20.00km
Kantonalna taksa 10.00km
Porez na imovinu 100.00km
priznanice+zeleni karton 4.00km
poštarina 5.00km
tehnički pregled 45.00km
usluga 10.00km
ukupno 532.00km za auto Peugeot 206 1.9 diesel 2001 godište....
E sad gdje su pare....
osiguranje... haj ok
Putarina... 100.00 km... gdje su pare majku im lopovsku... vidi nam cesta...
AMS , a nisam član... lopovluk fakat
Vodoprivreda.... 20.00 gdje su šolde... lopovi...
Kantonalna taksa... za šta... LOPOVI.........
Porez na imovinu... 100.00km..... aloooo... gdje su pare...
Poštarina.... kakva poštarina....