U vezi grijanja na plin i potrosnje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
harisd

#1 U vezi grijanja na plin i potrosnje

Post by harisd »

Treba mi Vase misljenje.
Jucer sam preselio u novi stan (odnosno prizemlje kuce) i grijanje je na plin al preko tkz fasadne peći. Peć je na zidu ispod prozora i nema dimnjak. Neznam kolka joj je tačno snaga. Al zanima me da li se neko grije na isti način i kolka je mjesecna potrosnja plina. Ja bi snjom zelio grijat 30m2. Da li mi se isplati il da pokusam nac alternativniji način grijanja?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

to ti je neka gansonjera ili jednoiposoban stan?
grijanje na plin kad su radijatori razvedeni je dosta jeftinije, brozo se ugrije stan.
mislim da je kod tebe problem sto je pec, a ne radijatori, a zime u Bosni su jako hladne...
Drvosjeca iz Dejcica

#3 Re: U vezi grijanja na plin i potrosnje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

harisd wrote:Treba mi Vase misljenje.
Jucer sam preselio u novi stan (odnosno prizemlje kuce) i grijanje je na plin al preko tkz fasadne peći. Peć je na zidu ispod prozora i nema dimnjak. Neznam kolka joj je tačno snaga. Al zanima me da li se neko grije na isti način i kolka je mjesecna potrosnja plina. Ja bi snjom zelio grijat 30m2. Da li mi se isplati il da pokusam nac alternativniji način grijanja?
Dugorocno se isplati uvesti tzv. etazno grijanje putem plinskog bojlera i radijatora. Sigurnost je takodjer na daleko visem nivou nego sto je kod tih fasadnih peci. Naravno, uvodjenje etaznog grijanja zahtjeva i ulagenje od cca. 2.000-3.000 KM za tu kvadraturu, ako naravno zelis da sve bude po propisu.

Sretno.
Maraschino

Post by Maraschino »

Napravio sam krasnu kucu negdje na selu (jedna je u gradu i tu nema problema) i ne mogu da se odlucim, kako da se grijem. Naravno da ce biti centralno ali na koji pogon, to je pitanje.

Elektricna energija je prilicno skupa ali je sve cisto i uredno.
Ugalj i drva, pripremanje,lozenje,ciscenje su mane.
Loz ulje nije tako lose ,jednom godisnje se napuni i to je to.
Gas nemam izuzev da kupim cisternu.Ima li neko neko iskustvo sa tim cisternama ? Putujem Austrijom , Slovenijom , dijelovima Hrvatske i vidim obicna cisterna samo sto je obiljezena da je gas i nista posebno nije zasticena.

Sta biste vi od ovoga izabrali?
Mahalac

Post by Mahalac »

:roll:
Ima firma (ne bih da reklamiram raspitaj se malo) koja na godisnjem periodu izdaje te plinske rezervoare. Dodje kamion i istovari isti a ti uradis prikljucak, naravno sve van kuce. Za nekih 150kvadrata trajala bi oko 4-5 mjeseci.

Za ovoga sto ima fasadnu pec u 30m2 preporucam mu da koristi istu. Bolje a jeftinije grijanje na tu kvadraturu tesko da nadje. (predpostavljam da je pec Tegasova, pa prije sezone preporucam da pozoves servisera da ti procisti dizne, ustedices mnogo a predvidjam racune mjesecne od km100-180max.
hadzinicasa

#6 Re: U vezi grijanja na plin i potrosnje

Post by hadzinicasa »

Da li neko zna gdje u Sarajevu pogledati/kupiti fasadnu plinsku pec?
nedzadrk

#7 Re: U vezi grijanja na plin i potrosnje

Post by nedzadrk »

LUK Grbavica
Moze i Tegas
Post Reply