Osuðen je na osam mjeseci zatvora jer je u dva navrata saèinio i slu¾benim peèatom ovjerio la¾ne zapisnike o uviðaju prometne nesreæe kako bi on i njegov sauèesnik mogli naplatiti ¹tetu od osiguranja. No, priznaje da je to uèinio mnogo puta prije toga i tako za 10 godina stekao imetak u vrijednosti od nevjerojatnih 300.000 KM, ¹to mu je bilo vi¹e nego dovoljno da pokrene privatni biznis od koga danas ¾ivi.
"U su¹tini, to svi rade", tvrdi Momiæ. Sluèajevi se zata¹kaju jer, kako ka¾e, policajci ¹tite jedan drugoga.
Momiæ nije jedini policajac koji je zavr¹io iza re¹etaka. U zatvorima ¹irom BiH jo¹ 17 policajaca slu¾i kazne zbog te¹kih kriviènih djela ubistva, pljaèke, trgovine drogom, falsifikovanja dokumenata ili ubojstva u prometu.
Novinari Centra za istra¾ivaèko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su proljetos posjetili ove biv¹e policajce. Sa njima su razgovarali o korupciji i tretiranju policijskih prekr¹aja.
Do¹li su do zakljuèaka da se veæina policajaca uhvaæenih na djelu ka¾njava smanjenjem plaæe, suspenzijom ili, u najgorem sluèaju, otkazom. Veoma malo njih zavr¹i u zatvoru, posebno kad se radi o djelima korupcije.
Kad se sve uzme u obzir, èini se da Momiæ uistinu nije imao sreæe.
Osnove policijskog posla nauèio je u srednjoj ¹koli u Zagrebu. Uvjerenje da æe po¹teno zaraðivati kruh u ovoj profesiji promijenio je nakon èetiri godine policijskog rada. Deset godina je proveo na radeæi u Kragujevcu i Banjoj Luci. Momiæ danas slu¾i kaznu u banjaluèkom zatvoru zbog poèinjenog djela prevare u slu¾bi.
Nije se nadao da æe se dopasti zatvora. "Ali sam uvijek bio spreman", ka¾e Momiæ, svjestan da je kr¹io zakon. "Napravi¹ jednu gre¹ku i ko¹ta te."
Ka¾e da ga ne bi ni zatvorili, da ga kolege nisu odale.
Radenko Momiæ (34) biv¹i je policajac iz Banja Luke. Osuðen je na osam mjeseci zatvora zbog la¾iranja zapisnika o uviðaju saobraæajne nesreæe. Tvrdi da je policija odgovorna za 70 posto kriminalnih aktivnosti u gradu.
Momiæ je osuðen 2006. godine nakon sudskih procesa koji su voðeni na sudovima u Kotor Varo¹i i Banjoj Luci. U presudi se navodi da je Momiæ uvjerio Sladomira Ðuriæa iz Banje Luke da preda zahtjev za naplatu osiguranja za saobraæajnu nesreæu koja se dogodila ranije. Momiæ je falsifikovao izvje¹taj o nesreæi i ovjerio ga slu¾benim peèatom. Potom ga je predao u Osiguravajuæe dru¹tvo "Bobar".
Momiæ se ne kaje i tvrdi da je policija odgovorna za 70 posto kriminalnih aktivnosti u gradu. "Ja sam ubijeðen i iz iskustva vjerujem u to."
Ipak, na suðenju nije otkrio imena drugih umije¹anih policajaca. "Èuj, te¹ko da po¹ten èovjek ostane u policiji... Ne mo¾e se naplatiti ¹teta, ne mo¾e se ni¹ta uraditi bez policije. Prvo su oni, pa sve ostalo", ka¾e on.
Ovaj biv¹i policajac je od dvije prevare zaradio 10.000 KM. Taj novac mu je bio potreban da plati advokate.
"Sitno, znaèi, nikada nisam uzeo. Ako sam uzeo, uzeo sam da napravim nezgodu. Ja koga sam opleo po u¹ima, nije bilo ispod 500 KM", ka¾e Momiæ.
Ka¾e da iskusan prometni policajac mo¾e zaraditi dosta novca sa strane. U ljetnim mjesecima mo¾e se uzeti i do pet policijskih plaæa.
"Trideset posto policajac se tali sa komandirom. Ka¾e¹ mu daj mi da radim na autoputu, na video nadzoru ima¹ mjeseèno 2.000 KM", ka¾e Momiæ.
No, korupcija nije za policajce novajlije. Potrebno je vrijeme da se izuèi zanat i da se stekne povjerenje nadreðenih. I njemu je trebalo èetiri godine rada u policiji da nauèi kako da krivotvori izvje¹taje o saobraæajnim nesreæama. Ka¾e da niko ne kontrolira naèin na koji se vr¹i uviðaj.
Tokom svoje policijske karijere na ovakav naèin zaradio je oko 300.000 KM. Osnovao je firmu za proizvodnju lovaèke opreme u koju je ulo¾io 150.000 KM u gotovini. Kredit mu nije trebao, kao ¹to mu vi¹e ne treba ni posao u policiji.
"©ta æe mi vi¹e?! Policijski posao je paravan."
Policajac i falsifikator
Biv¹i policajac iz Tuzle Nusret Me¹iæ, nije mogao prikupiti 4.500 KM, koliko iznosi novèana kazna na koju je osuðen jer je la¾nu diplomu predao u kadrovsku slu¾bu. Zato je zavr¹io u zatvoru.
Iza re¹etaka tuzlanskog zatvora provesti æe 81 dan.
Da je platio, ka¾e Me¹iæ, njegova djeca bi ostala bez financija za ¹kolovanje.Jedna kæerka studira na Medicinskom, a druga na Saobraæajnom fakultetu u Sarajevu. "Treba mi oko 600 KM svakoga mjeseca", raèuna on.
Samo njegova supruga zna da je u zatvoru. Kæerkama, ¹iroj rodbini i susjedima ni¹ta nije rekao, jer ga je sram. Na razgovor sa novinarima se odluèio, ka¾e, zbog gri¾nje savjesti.
"Morao sam nekome reæi."
U zatvoru je bilo provokacija, naroèito kada se meðu zatvorenicima pokrene tema policije. "Smiju mi se", ka¾e Me¹iæ.
Policajci - ubojice i pljaèka¹i banaka
Od 18 policajaca-osuðenika sa kojima su razgovarali novinari CIN-a, njih 12 ih je u zatvoru zbog ubojstva. Oni uglavnom negiraju svoja djela.
Ali ne i Denis Matiæ, policajac iz Èapljine. To ¹to je pucao iz slu¾benog pi¹tolja na suðenju je uzeto kao ote¾avajuæa okolnost. Matiæ je optu¾en da je, nakon prepirke koja se dogodila prvog dana novembra 2003. godine u ranim jutarnjim satima na prostoru benzinske pumpe u Èapljini ubio jednu, a ranio jo¹ jednu osobu. Ka¾e da je pucao u samoobrani. Meðutim, tokom uviðaja u tijelu ubijenog su pronaðena èetiri metka. Osuðen je na 10 godina zatvora.
Slavi¹a Lonco zbog pljaèke slu¾i kaznu u sarajevskom zatvoru Kula. Sedam godina je proveo kao pripadnik nekada¹njih specijalnih snaga policije RS. Ka¾e da je bio svjestan moguænosti da zavr¹i u zatvoru.
"Ne mo¾e¹ ¾ivjeti od tuðih para, a da ne robija¹. Put do uspjeha vodi preko zatvora", ka¾e Lonco u ¹ali.
Lonco je sudjelovao u pljaèki Union banke u Tuzli. Dok je njegov saradnik kupio pare iz sefa, on je na ni¹anu dr¾ao slu¾benike banke. Ka¾e da je bio spreman pucati, da je bilo potrebe. Njegov ortak je pobjegao.
"Ja koji god posao radim, radim temeljito. Ne bih naravno odmah pucao, ali kada bi se moralo... ©to se mora nije ni te¹ko", smije se Lonco.
Upravnici zatvora ka¾u da policajci nemaju poseban tretman.
Prema tvrdnjama upravnika zatvora, aktivni policajci ne dolaze èesto u posjete biv¹im kolegama, barem ne u uniformi. "Valjda se nastoje distancirati", ka¾e Ibrahim Prohiæ iz uprave tuzlanskog zatvora.
Policajci – osuðenici ka¾u da ih kolege posjeæuju. Ne osuðuju ih, niti ih prekorijevaju.
Momiæ ka¾e da ga kolege ne mogu osuðivati jer oni na slobodi rade ono zbog èega je on u zatvoru. "Ja znam kako ko radi i ¹ta", ka¾e on.
Ovakvi nam "odrzavaju red i mir"...