Centar za istra¾ivaèko novinarstvo:BH policajci iza re¹etaka

Post Reply
WizzardFromBOZ

#1 Centar za istra¾ivaèko novinarstvo:BH policajci iza re¹etaka

Post by WizzardFromBOZ »

Radenko Momiæ (34) jedini je policajac u Bosni i Hercegovini (BiH) koji izdr¾ava zatvorsku kaznu zbog kaznenog djela prevare u slu¾bi. On ka¾e da nije jedini i tvrdi da su mnogi od oko 16.600 bh. policajaca iskoristili svoju profesiju da bi se obogatili preko noæi.

Osuðen je na osam mjeseci zatvora jer je u dva navrata saèinio i slu¾benim peèatom ovjerio la¾ne zapisnike o uviðaju prometne nesreæe kako bi on i njegov sauèesnik mogli naplatiti ¹tetu od osiguranja. No, priznaje da je to uèinio mnogo puta prije toga i tako za 10 godina stekao imetak u vrijednosti od nevjerojatnih 300.000 KM, ¹to mu je bilo vi¹e nego dovoljno da pokrene privatni biznis od koga danas ¾ivi.

"U su¹tini, to svi rade", tvrdi Momiæ. Sluèajevi se zata¹kaju jer, kako ka¾e, policajci ¹tite jedan drugoga.

Momiæ nije jedini policajac koji je zavr¹io iza re¹etaka. U zatvorima ¹irom BiH jo¹ 17 policajaca slu¾i kazne zbog te¹kih kriviènih djela ubistva, pljaèke, trgovine drogom, falsifikovanja dokumenata ili ubojstva u prometu.

Novinari Centra za istra¾ivaèko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su proljetos posjetili ove biv¹e policajce. Sa njima su razgovarali o korupciji i tretiranju policijskih prekr¹aja.

Do¹li su do zakljuèaka da se veæina policajaca uhvaæenih na djelu ka¾njava smanjenjem plaæe, suspenzijom ili, u najgorem sluèaju, otkazom. Veoma malo njih zavr¹i u zatvoru, posebno kad se radi o djelima korupcije.

Kad se sve uzme u obzir, èini se da Momiæ uistinu nije imao sreæe.

Osnove policijskog posla nauèio je u srednjoj ¹koli u Zagrebu. Uvjerenje da æe po¹teno zaraðivati kruh u ovoj profesiji promijenio je nakon èetiri godine policijskog rada. Deset godina je proveo na radeæi u Kragujevcu i Banjoj Luci. Momiæ danas slu¾i kaznu u banjaluèkom zatvoru zbog poèinjenog djela prevare u slu¾bi.

Nije se nadao da æe se dopasti zatvora. "Ali sam uvijek bio spreman", ka¾e Momiæ, svjestan da je kr¹io zakon. "Napravi¹ jednu gre¹ku i ko¹ta te."

Ka¾e da ga ne bi ni zatvorili, da ga kolege nisu odale.

Radenko Momiæ (34) biv¹i je policajac iz Banja Luke. Osuðen je na osam mjeseci zatvora zbog la¾iranja zapisnika o uviðaju saobraæajne nesreæe. Tvrdi da je policija odgovorna za 70 posto kriminalnih aktivnosti u gradu.

Momiæ je osuðen 2006. godine nakon sudskih procesa koji su voðeni na sudovima u Kotor Varo¹i i Banjoj Luci. U presudi se navodi da je Momiæ uvjerio Sladomira Ðuriæa iz Banje Luke da preda zahtjev za naplatu osiguranja za saobraæajnu nesreæu koja se dogodila ranije. Momiæ je falsifikovao izvje¹taj o nesreæi i ovjerio ga slu¾benim peèatom. Potom ga je predao u Osiguravajuæe dru¹tvo "Bobar".

Momiæ se ne kaje i tvrdi da je policija odgovorna za 70 posto kriminalnih aktivnosti u gradu. "Ja sam ubijeðen i iz iskustva vjerujem u to."

Ipak, na suðenju nije otkrio imena drugih umije¹anih policajaca. "Èuj, te¹ko da po¹ten èovjek ostane u policiji... Ne mo¾e se naplatiti ¹teta, ne mo¾e se ni¹ta uraditi bez policije. Prvo su oni, pa sve ostalo", ka¾e on.

Ovaj biv¹i policajac je od dvije prevare zaradio 10.000 KM. Taj novac mu je bio potreban da plati advokate.

"Sitno, znaèi, nikada nisam uzeo. Ako sam uzeo, uzeo sam da napravim nezgodu. Ja koga sam opleo po u¹ima, nije bilo ispod 500 KM", ka¾e Momiæ.

Ka¾e da iskusan prometni policajac mo¾e zaraditi dosta novca sa strane. U ljetnim mjesecima mo¾e se uzeti i do pet policijskih plaæa.

"Trideset posto policajac se tali sa komandirom. Ka¾e¹ mu daj mi da radim na autoputu, na video nadzoru ima¹ mjeseèno 2.000 KM", ka¾e Momiæ.

No, korupcija nije za policajce novajlije. Potrebno je vrijeme da se izuèi zanat i da se stekne povjerenje nadreðenih. I njemu je trebalo èetiri godine rada u policiji da nauèi kako da krivotvori izvje¹taje o saobraæajnim nesreæama. Ka¾e da niko ne kontrolira naèin na koji se vr¹i uviðaj.

Tokom svoje policijske karijere na ovakav naèin zaradio je oko 300.000 KM. Osnovao je firmu za proizvodnju lovaèke opreme u koju je ulo¾io 150.000 KM u gotovini. Kredit mu nije trebao, kao ¹to mu vi¹e ne treba ni posao u policiji.

"©ta æe mi vi¹e?! Policijski posao je paravan."

Policajac i falsifikator
Biv¹i policajac iz Tuzle Nusret Me¹iæ, nije mogao prikupiti 4.500 KM, koliko iznosi novèana kazna na koju je osuðen jer je la¾nu diplomu predao u kadrovsku slu¾bu. Zato je zavr¹io u zatvoru.

Iza re¹etaka tuzlanskog zatvora provesti æe 81 dan.

Da je platio, ka¾e Me¹iæ, njegova djeca bi ostala bez financija za ¹kolovanje.Jedna kæerka studira na Medicinskom, a druga na Saobraæajnom fakultetu u Sarajevu. "Treba mi oko 600 KM svakoga mjeseca", raèuna on.

Samo njegova supruga zna da je u zatvoru. Kæerkama, ¹iroj rodbini i susjedima ni¹ta nije rekao, jer ga je sram. Na razgovor sa novinarima se odluèio, ka¾e, zbog gri¾nje savjesti.

"Morao sam nekome reæi."

U zatvoru je bilo provokacija, naroèito kada se meðu zatvorenicima pokrene tema policije. "Smiju mi se", ka¾e Me¹iæ.

Policajci - ubojice i pljaèka¹i banaka
Od 18 policajaca-osuðenika sa kojima su razgovarali novinari CIN-a, njih 12 ih je u zatvoru zbog ubojstva. Oni uglavnom negiraju svoja djela.

Ali ne i Denis Matiæ, policajac iz Èapljine. To ¹to je pucao iz slu¾benog pi¹tolja na suðenju je uzeto kao ote¾avajuæa okolnost. Matiæ je optu¾en da je, nakon prepirke koja se dogodila prvog dana novembra 2003. godine u ranim jutarnjim satima na prostoru benzinske pumpe u Èapljini ubio jednu, a ranio jo¹ jednu osobu. Ka¾e da je pucao u samoobrani. Meðutim, tokom uviðaja u tijelu ubijenog su pronaðena èetiri metka. Osuðen je na 10 godina zatvora.

Slavi¹a Lonco zbog pljaèke slu¾i kaznu u sarajevskom zatvoru Kula. Sedam godina je proveo kao pripadnik nekada¹njih specijalnih snaga policije RS. Ka¾e da je bio svjestan moguænosti da zavr¹i u zatvoru.

"Ne mo¾e¹ ¾ivjeti od tuðih para, a da ne robija¹. Put do uspjeha vodi preko zatvora", ka¾e Lonco u ¹ali.

Lonco je sudjelovao u pljaèki Union banke u Tuzli. Dok je njegov saradnik kupio pare iz sefa, on je na ni¹anu dr¾ao slu¾benike banke. Ka¾e da je bio spreman pucati, da je bilo potrebe. Njegov ortak je pobjegao.

"Ja koji god posao radim, radim temeljito. Ne bih naravno odmah pucao, ali kada bi se moralo... ©to se mora nije ni te¹ko", smije se Lonco.

Upravnici zatvora ka¾u da policajci nemaju poseban tretman.

Prema tvrdnjama upravnika zatvora, aktivni policajci ne dolaze èesto u posjete biv¹im kolegama, barem ne u uniformi. "Valjda se nastoje distancirati", ka¾e Ibrahim Prohiæ iz uprave tuzlanskog zatvora.

Policajci – osuðenici ka¾u da ih kolege posjeæuju. Ne osuðuju ih, niti ih prekorijevaju.

Momiæ ka¾e da ga kolege ne mogu osuðivati jer oni na slobodi rade ono zbog èega je on u zatvoru. "Ja znam kako ko radi i ¹ta", ka¾e on.

Ovakvi nam "odrzavaju red i mir"... :shock:
ZZZlica

Post by ZZZlica »

Ne treba nama reforma policije :-)
ZZZlica

Post by ZZZlica »

Da bi izbjegli ili bar stavili korupciju pod kontrolu, trebalo bi napraviti rotacije u službi, pa tako policajce iz Istočnog Sarajeva postaviti da regulišu saobraćaj u Sarajevu, a ove iz FBiH u RS, i to ne duže od par godina (jer, bez obzira na "nacionalni" moment i nepovjerenja, oni će se kad-tad "slizati", tj. kriminalno udružiti). :zzzz:
osa

Post by osa »

osam mjeseci za za prevare u kojima je zarađeno 300 000 maraka. znate li nekog tko ne bi odležao osam mjeseci za te pare. pa se pitamo odkud korupcija.
aida81

Post by aida81 »

kad bi svi korumpirani policajci zavrsili iza resetaka, morali bi angazovati EKO policiju da nas brani :D
obuca

Post by obuca »

aida81 wrote:kad bi svi korumpirani policajci zavrsili iza resetaka, morali bi angazovati EKO policiju da nas brani :D
i EKO pol. je ista :x
jefferson

Post by jefferson »

aida81 wrote:kad bi svi korumpirani policajci zavrsili iza resetaka, morali bi angazovati EKO policiju da nas brani :D
Jel se ti pored ove policije osjecas sigurno, tj. mislis da te brani?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Zadatak policije nije da bude servis gradjanima nego da cuva vlast.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

osa wrote:osam mjeseci za za prevare u kojima je zarađeno 300 000 maraka. znate li nekog tko ne bi odležao osam mjeseci za te pare. pa se pitamo odkud korupcija.
ja se ne pitam...procitaj teme vezane za novi saobracajni zakon, kazne i slicno...99% forumasha je reko da bi radije dali CVAJU NA KAFU nego da im se pisu minusi...

i vise nije pitanje jel starije koka il jaje, vec je problem u tome sto ima prekrsioca koji su voljni platit, i utjerivaca zakona koji su voljni primit te pare...

zacarani krug...

I drago mi je strasno kad vidim generaliyaciju u komentarima...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

_BosanaC wrote:Zadatak policije nije da bude servis gradjanima nego da cuva vlast.
tako je nažalost

dakle i policija je dio sistema...

treba im uvesti odnos visine plate s brojem riješenih slučajeva i tak to...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

komi wrote:
_BosanaC wrote:Zadatak policije nije da bude servis gradjanima nego da cuva vlast.
tako je nažalost

dakle i policija je dio sistema...

treba im uvesti odnos visine plate s brojem riješenih slučajeva i tak to...
hajd da mi ukinemo policiju, koji ce nam kurac...samo smetaju na raskrsnicama... i prave su ckepi kad ih zovne lepi, dodo, zlax i kaze PUSTI ONOG MOG oni nisu ni zavrsili papire o privodjenju a vec pustaju krimosa vani...
jefferson

Post by jefferson »

mIRCerka wrote:
osa wrote:osam mjeseci za za prevare u kojima je zarađeno 300 000 maraka. znate li nekog tko ne bi odležao osam mjeseci za te pare. pa se pitamo odkud korupcija.
ja se ne pitam...procitaj teme vezane za novi saobracajni zakon, kazne i slicno...99% forumasha je reko da bi radije dali CVAJU NA KAFU nego da im se pisu minusi...

i vise nije pitanje jel starije koka il jaje, vec je problem u tome sto ima prekrsioca koji su voljni platit, i utjerivaca zakona koji su voljni primit te pare...

zacarani krug...

I drago mi je strasno kad vidim generaliyaciju u komentarima...
Problem je sto mi svi imamo PTSD, tj. neznamo kako drugacije da ispoljimo svoje frustracije osim na automobilu, tj. krseci zakone.
Vozaci su nervozni jer su lose ceste, politicka situacija je uzas a ekonomska dodje ko slag na tortu. Sve to ljude frustrira i trebaju neki odusak. U normalnim sistemima taj odusak bi bile demonstracije gdje bi poskidali ovu gamad sa vlasti, medjutim, ljudi u dobi izmedju 30 i 50 godina vise vode racuna kako ce prehraniti porodice, i onda krseci saobracajne zakone malo dadnu sebi oduska, ljud izmedju 18 i 30 godina sviraju k... po cjeli dan, studiraju 12 godina, ispijaju kafe po tri sata dnevno, ako ne i vise.
Upravo u toj starosnoj dobi bi trebala biti kriticna masa koja bi trebala reci dosta vise, medjutim oni su sretni sto imaju svaki dan 5km u dzepu, sretni sto se mogu napiti u petak i subotu, i na to se svodi zivot.
I kako se na to svodi zivot sto ce neko brinuti da onih 20km sto dadnes policajcu, koja je ustvari klica korupcije u BiH. Taj policajac ce krenuti sa 20 da bi za 10 godina u pitanju bila trgovina bjelim robljem, drogom, oruzjem.

Nek se ovo sve desava, nama sve ovo treba, jer dajuci 20 km policajcu ustvari produzujemo vize koje su nam uvedene jer nam organi reda ne samo stite, nego i aktivno ucestvuju u prebacivanju droge u evropu, oruzja i ljudi.
Bojim se da vise nema ni nade za nas, jer smo dosli do tacke kada se vecina ljudi koja je bila ambiciozna ili perspektivna na neki nacin prebacila vani, ili rade na tome punom parom tako da ih ovo stanje manje vise samo iritira, misleci kako da pocnu novi zivot.
Ostali, vecinom djeca koja danas imaju 18-20g koja se nesjecaju nekih drugih vrijednosti, su u potpunom komunikacijskim i informacijskom mraku. Toj djeci su uzori show zvjezde granda i lokalni kriminalci.
Tako da sve u svemu, BiH nece u EU do 2020, a kada udje bokjim se da ce to za ljude biti ogroman sok kada se suoce sa realnoscu.
Sto prije se s time suocimo bit ce nam lakse, a jedan od nacina je da EU prkine svaku pomoc vladajucoj oligarhiji te da narod jednostavno natjera na razmisljanje i da konacno skonta da 500 miliona stanovnika EU boli k... za bosnu i njene probleme.
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

jefferson wrote: Problem je sto mi svi imamo PTSD, tj. neznamo kako drugacije da ispoljimo svoje frustracije osim na automobilu, tj. krseci zakone.
nisi daleko od istine, samo sto to nije tema, vec totalno korumpirana policija.
jefferson

Post by jefferson »

WizzardFromBOZ wrote:
jefferson wrote: Problem je sto mi svi imamo PTSD, tj. neznamo kako drugacije da ispoljimo svoje frustracije osim na automobilu, tj. krseci zakone.
nisi daleko od istine, samo sto to nije tema, vec totalno korumpirana policija.
Pa jbg, netrebam crtat.
Radije cemo krsiti zakone i dati 20km, samo da se malo ispusemo, o tome se radi!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

JEff, dosta vise i PTSPa ba....

Uzmite lopate i metle i istresite se...

:x
jefferson

Post by jefferson »

mIRCerka wrote:JEff, dosta vise i PTSPa ba....

Uzmite lopate i metle i istresite se...

:x
ejh ti bi da se radi, e nemoze....
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

Inspektor SIPA-e osuðen na dvije godine zatvora

Sudija Opæinskog suda u Zenici Stanko Blagiæ osudio je u utorak inspektora Dr¾avne agencije za istrage i za¹titu (SIPA) na dvije godine zatvora zbog izazivanja saobraæajne nesreæe u kojoj je smrtonosne povrede zadobila jedna djevojka, a jo¹ pet osoba je povrijeðeno.

Njego¹ Poljakoviæ, inspektor SIPA-e je progla¹en krivim za te¹ko krivièno djelo protiv bezbjednosti javnog saobraæaja. Zakonom propisana kazna za ovo djelo kreæe se u rasponu izmeðu jedne i osam godina zatvora.

Sudska presuda nije pravosna¾na i Poljakoviæeva odbrana je najavila ¾albu.

Nesreæa se dogodila u blizini Zenice u trenutku dok je Poljakoviæ u slu¾benom vozilu pretjecao kolonu vozila. U ovom predmetu policija i tu¾ila¹tvo nisu na vrijeme reagovali o èemu su novinari Centra za istra¾ivaèko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva veæ pisali u okviru projekta o korupciji u policiji.

Izvor: CIN
Post Reply