Kako su velike bosanske patriote zaobišle BH štand!
Moderator: Chloe
- corto malteze
#1 Kako su velike bosanske patriote zaobišle BH štand!
Vratio sam se sa Sajma knjiga u Beogradu, umoran i zadovoljan. Vidio sam puno ljudi u kojima nisu ubili knjigu, ljudi gladnih literature i znanosti, napunio baterije za pisanje novih knjiga. Sad i konačno ...
... znam da ne bacam slova i riječi u vjetar, da desetine tisuća ljudi čeka da čita, da traži i lovi naslove po štandovima i policama. Vidio sam popove koji traže Kur'an, Kur'an na ćirilici, časne sestre kako traže Bukovskog, djecu kako kupuju Tolstoja, stare koji se boje da će umrijeti zato što poslije smrti više neće moći čitati.
Pa, da budem iskren, našao sam i sebi izdavače u Beogradu.
Našao sam i dvojicu Bosanaca, tu na ''agresorskom'' teritoriju, kako predstavljaju svoje knjige. Jedan od njih je bio Predrag Matvejević, drugi naš veliki Miljenko Jergović.
Naš Peđa Matvejević, i pored toga što je danima bio na Sajmu, nije našao za shodno da na par minuta posjeti BH štand. Bio je na štandu nekoliko metara daleko od našeg, baš kao i Miljenko, bio je nekoliko dana na i oko Sajma.
Da, radi se o onom Matvejeviću kome je slobodarska Bosna pisala peticiju da ne ode u zatvor kad je nazvao Pešordu talibanom pa ga ovaj tužio. Taj Matvejević koji neizmjerno voli svoju Bosnu, disident bez premca. I taj Jergović koji je ime i lik izgradio na Bosni kojoj se, eto, sad vraća, neshvaćen u Zagrabu, Jerga koji misli da mu treba, u najmanju ruku, dati Nobela zato što svugdje govori kako je Bosanac. Bio je Stevo Tontić, Jozo Tunjić, Dušan Gojkov, puno njih je bilo. Ne i on.
Išao sam do štanda VBZ-a, tražio da prenesu Jergoviću da bi bio red da se pojavi. I jesu, prenijeli su mu. Ali, eto, tih nekoliko dana ispijanja kafa po sajmu, nije prešao tih 15-ak metara do nas. Onda sam pitao da li mu treba platiti, kao što su njemu i Peđi Serbsi platili da dođu i predstave knjigu. Na to su na štandu samo slegnuli ramenima i nasmijali se.
Onda sam pomislio da nisu došli zbog mene. Odbacio sam to, nisam mogao povjerovati da se disidenti boje nezgrapnog i tromog ćelavog pisca i pjesnika. Onda sam se sjetio Hasanaginice i pomislio kako bi mrski Serbsi mogli to pogrešno protumačiti i proglasiti ih ''Balijama''? To bi im, možda, otežalo prodaju knjiga?
Ipak, čini se da patriotizam treba platiti. Nije lako biti neplaćen patriot i podcijenjen disident. Ne znam zašto ih nije bilo, ali je Sajam bio dobar. Dobri smo bili svi na BH štandu, bilo je i sokova i rakije, priče i prodaje. Nedostajao mi je pomalo taj naš nacionalizam, baš koliko i ova dvojica koji su nas vješto zaobilazili.
Malo su me zbunili, često govore da žive za BiH i ne mogu bez nje. Ali, tamo daleko, u Beogradu, u srcu problema, usred ''neprijateljske teritorije'', mi smo se nekako snašli i bez njih.
Za portal Bljesak.info Veselin Gatalo, voditelj Štanda BiH izdavača na sajmu u Beogradu.
... znam da ne bacam slova i riječi u vjetar, da desetine tisuća ljudi čeka da čita, da traži i lovi naslove po štandovima i policama. Vidio sam popove koji traže Kur'an, Kur'an na ćirilici, časne sestre kako traže Bukovskog, djecu kako kupuju Tolstoja, stare koji se boje da će umrijeti zato što poslije smrti više neće moći čitati.
Našao sam i dvojicu Bosanaca, tu na ''agresorskom'' teritoriju, kako predstavljaju svoje knjige. Jedan od njih je bio Predrag Matvejević, drugi naš veliki Miljenko Jergović.
Naš Peđa Matvejević, i pored toga što je danima bio na Sajmu, nije našao za shodno da na par minuta posjeti BH štand. Bio je na štandu nekoliko metara daleko od našeg, baš kao i Miljenko, bio je nekoliko dana na i oko Sajma.
Da, radi se o onom Matvejeviću kome je slobodarska Bosna pisala peticiju da ne ode u zatvor kad je nazvao Pešordu talibanom pa ga ovaj tužio. Taj Matvejević koji neizmjerno voli svoju Bosnu, disident bez premca. I taj Jergović koji je ime i lik izgradio na Bosni kojoj se, eto, sad vraća, neshvaćen u Zagrabu, Jerga koji misli da mu treba, u najmanju ruku, dati Nobela zato što svugdje govori kako je Bosanac. Bio je Stevo Tontić, Jozo Tunjić, Dušan Gojkov, puno njih je bilo. Ne i on.
Išao sam do štanda VBZ-a, tražio da prenesu Jergoviću da bi bio red da se pojavi. I jesu, prenijeli su mu. Ali, eto, tih nekoliko dana ispijanja kafa po sajmu, nije prešao tih 15-ak metara do nas. Onda sam pitao da li mu treba platiti, kao što su njemu i Peđi Serbsi platili da dođu i predstave knjigu. Na to su na štandu samo slegnuli ramenima i nasmijali se.
Onda sam pomislio da nisu došli zbog mene. Odbacio sam to, nisam mogao povjerovati da se disidenti boje nezgrapnog i tromog ćelavog pisca i pjesnika. Onda sam se sjetio Hasanaginice i pomislio kako bi mrski Serbsi mogli to pogrešno protumačiti i proglasiti ih ''Balijama''? To bi im, možda, otežalo prodaju knjiga?
Ipak, čini se da patriotizam treba platiti. Nije lako biti neplaćen patriot i podcijenjen disident. Ne znam zašto ih nije bilo, ali je Sajam bio dobar. Dobri smo bili svi na BH štandu, bilo je i sokova i rakije, priče i prodaje. Nedostajao mi je pomalo taj naš nacionalizam, baš koliko i ova dvojica koji su nas vješto zaobilazili.
Malo su me zbunili, često govore da žive za BiH i ne mogu bez nje. Ali, tamo daleko, u Beogradu, u srcu problema, usred ''neprijateljske teritorije'', mi smo se nekako snašli i bez njih.
Za portal Bljesak.info Veselin Gatalo, voditelj Štanda BiH izdavača na sajmu u Beogradu.
-
basta sljezove boje
-
WizzardFromBOZ
sad barem znam da ja nisam najgori. 
- Bosanac_21
Cjenim svacije misljenje, ali takodjer pamtim. Necu sebi dozvoliti da slusamnane_hercegovac wrote:Hm ... nije mi poznat taj dio njegove "biografije", ali i ne zelim gledati Jergovica kroz njegov zivot, nego samo kroz njegova djela, mada je na neki nacin i to dio njegovog zivota. Nije Jergovic jedini kojem bi imali prigovoriti zbog tog "dezertiranja". Iako je sad rijeci o knjizevnicima, malo cu svratiti na Muziku i uzeti primjer Zdravka Colica, koji se nije vrcao za vrijem rata u Sarajevo, a dosao je nakon rata da tu pjeva, pa i prije nesto manje od mjesec dana napunio je Zetru i svi su, pa i ja, sa njim pjevali kao u horu, Brega je i pored svojih izjava koje je imao napunio Kosevo ... ovako bi mogao nabrajati do sutra ....basta sljezove boje wrote:"nasoj knjizevnoj sceni"?nane_hercegovac wrote:Pa ne znam sta ce na nasem strandu, da mozda vide svoje knjige?ili knjige drugih autora koje vidjaju svaki dan u BiH.
Nek oni pricaju sta hoce, Jergovic je nesto najbolje sto se moglo dogoditi nasoj knjizevnoj sceni. Trenutno citam Rutu, skoro sam pri kraju, i to je pravo osvjezenje od knjiga koje sam u zadnje vrijeme procitao ....![]()
Jergovic je 1992 izasao iz Sarajeva, rekao je da ide malo da se najede pa ce vratiti ... u mjesecu Limburgu
one koji su davali izjave protiv Bosne i Hercegovine dok su njeni gradjani
ginuli zbog necijih ideja. Ti isti su pobjegli, nasli domovinu u "tudjoj" zemlji
i sad kad treba love lako se ulizu narodu. Ko zna koliko ih je nakon
koncerata *ebavalo mater tim istim sto ih slusaju. Poznato je to da pjesma,
nema granice, al pjevaci su presli svaku granicu kad je u pitanju domovina
i njihova klica koja je iz te potekla.
Ne mjesam se, i nemam pravo da nekom odredjujem sta da slusa, ali licno
za sebe to necu dozvoliti. Eno Nedice koja kidnu cim se zarati, pa nakon
johoho godina sjeti se pjesme: "Sarajevo, gdje je moja raja" pa jos na to
"da li nas jos ljubav spaja", gdje joj je bila ljubav 1992
Cola i sad odjednom spominjanje "Bembase".
-
basta sljezove boje
-
mostarac
Gatalo se ufurao da je mnogo veci pisac nego sto to uistinu jeste, a svesrdno je guran od kvaziumjetnickih krugova u mostaru i cak je dobio nagradu santicevih veceri poezije jer njima sad moze da upravlja svako. To je dovelo do distanciranja dijela knjizevnika u mostaru od te manifestacije. Iskreno, a ja sam obicni citalac a ne neki skolovani kriticar, meni to sto on pise i nema nekog smisla i umjetnicke vrijednosti i vise mi nastoji nekako biti veci filozof i predstaviti se pametnijim nego sto jeste. Ja ne kazem da sam upravu i mozda to sto on radi ima ogromnu umjetnicku vrijednost, ali ja to zaista nisam prepoznao
-
basta sljezove boje
-
LjepoticaiZvjer
nema sta on patiti za sarajevom ili ne patiti, niti ga trebam licno poznavati da bih morala imati misljenje o njemu. pisac prica kroz svoja djela, a njegova su izvrsna. covjek ne negira ono sto jeste, za razliku od mnogih novopecenih zagrepcana ( e to je vise nego degutantno), uzima uticaje sredina u kojima je zivio i zivi i od toga stvara djela (kako sarajevo tako i zagreb). to sto se sve mora izpolitizirati je posljedica prije svega primitivnih ljudi koji dalje od nacionalosti i nacionalizma jednostavno ne mogu otici, i sve gledaju kroz tu lupu.basta sljezove boje wrote:problem u cijeloj prici je sto Jerga stalno istice nekakvo bosanstvo koje je cista retorika. Ne mozes ga porediti sa Colom, jer nisam primjetila da Cola to posebno istice kao ni Brega. Nije problem, dakle, sto je Jerga otisao vec sto stalno glumi Bosanca i prodaje nostalgijunane_hercegovac wrote:Hm ... nije mi poznat taj dio njegove "biografije", ali i ne zelim gledati Jergovica kroz njegov zivot, nego samo kroz njegova djela, mada je na neki nacin i to dio njegovog zivota. Nije Jergovic jedini kojem bi imali prigovoriti zbog tog "dezertiranja". Iako je sad rijeci o knjizevnicima, malo cu svratiti na Muziku i uzeti primjer Zdravka Colica, koji se nije vrcao za vrijem rata u Sarajevo, a dosao je nakon rata da tu pjeva, pa i prije nesto manje od mjesec dana napunio je Zetru i svi su, pa i ja, sa njim pjevali kao u horu, Brega je i pored svojih izjava koje je imao napunio Kosevo ... ovako bi mogao nabrajati do sutra ....basta sljezove boje wrote: "nasoj knjizevnoj sceni"?![]()
Jergovic je 1992 izasao iz Sarajeva, rekao je da ide malo da se najede pa ce vratiti ... u mjesecu Limburgu
meni je degutano stalno slusati o Jergovicevom bosanstvu, jer ga u praksi nigdje ne vidim, a izgleda da u Zagrebu bas puno i ne pati za Sarajevo kao sto to po Sarajevu prica
http://www.novi-zagreb.com/starastranic ... rgovic.htm
a sto se tice covjeka koji je napisao tekst, jedino sto mogu primjetiti je ozlojedjenost sto ti pisci nisu njemu licno prisli pa im se sada pokusava osvetiti i nista vise.
-
basta sljezove boje
-
basta sljezove boje
-
LjepoticaiZvjer
basta sljezove boje wrote:fulala si ceo fudbal, tema topica nisu Jergoviceva djela vec njegovo ponasanjeLjepoticaiZvjer wrote: nema sta on patiti za sarajevom ili ne patiti, niti ga trebam licno poznavati da bih morala imati misljenje o njemu. pisac prica kroz svoja djela, a njegova su izvrsna. covjek ne negira ono sto jeste, za razliku od mnogih novopecenih zagrepcana ( e to je vise nego degutantno), uzima uticaje sredina u kojima je zivio i zivi i od toga stvara djela (kako sarajevo tako i zagreb). to sto se sve mora izpolitizirati je posljedica prije svega primitivnih ljudi koji dalje od nacionalosti i nacionalizma jednostavno ne mogu otici, i sve gledaju kroz tu lupu.
a sto se tice covjeka koji je napisao tekst, jedino sto mogu primjetiti je ozlojedjenost sto ti pisci nisu njemu licno prisli pa im se sada pokusava osvetiti i nista vise.
poenta je da mi ni tvoje, a ni nicije tudje mahalasko misljenje o tome kako se ko ponasa nije vjerodostojno (narocito kada je jos pored toga neobjektivno) i da ponovim pisac se ponasa kroz svoja djela i njegova djela govore za njega, a ne ni ti ni peti ni deseti koji ga ko licno poznaje i smatra da je to dovoljno da nas sviju ubijedi u njegovu (ne)ispravnost.
mislim mozes ti imati komentare tog tipa, ali nemoj ocekivati da te shvatamo za ozbiljno.
-
basta sljezove boje
-
modesti
Ja ne volim Jergovićeve knjige.
Misli da može mnogo više od onoga što realno može. "Dvori od oraha" su mi totalni promašaj. "Ruta Tannenbaum" nije loša, iako mi nije razradio sve likove kako bih željela. Sve u svemu, ne mislim da je baš toliko dobar koliko nagrada dobiva.
A što se tiče toga je li bosanac ili je hrvat ili je pingvin, zaista me baš briga. Njegova lična stvar.
Misli da može mnogo više od onoga što realno može. "Dvori od oraha" su mi totalni promašaj. "Ruta Tannenbaum" nije loša, iako mi nije razradio sve likove kako bih željela. Sve u svemu, ne mislim da je baš toliko dobar koliko nagrada dobiva.
A što se tiče toga je li bosanac ili je hrvat ili je pingvin, zaista me baš briga. Njegova lična stvar.
- stranac2
potpis ...!mostarac wrote:Gatalo se ufurao da je mnogo veci pisac nego sto to uistinu jeste, a svesrdno je guran od kvaziumjetnickih krugova u mostaru i cak je dobio nagradu santicevih veceri poezije jer njima sad moze da upravlja svako. To je dovelo do distanciranja dijela knjizevnika u mostaru od te manifestacije. Iskreno, a ja sam obicni citalac a ne neki skolovani kriticar, meni to sto on pise i nema nekog smisla i umjetnicke vrijednosti i vise mi nastoji nekako biti veci filozof i predstaviti se pametnijim nego sto jeste. Ja ne kazem da sam upravu i mozda to sto on radi ima ogromnu umjetnicku vrijednost, ali ja to zaista nisam prepoznao
Čak se obrušio i na Mišu Marića ....
Gatalo je pametan na peru bez daljnjega al mu je izgleda crvena nit da se obrušava na iole poznatija imena ...prije Mišo Marić a sad i ova dvojica ..a sve pod parolom od mrava pravim slona ..
Kada je roliko zaintrigiralo to što im nije prišao an sajmu oa ih lično pitao al on je to prešutio , vratio se u domovinu i onda sjeo i napisao ljepo sročen text ..
meni između njegovih ljepo sročenih redova smrdi "Željan Slave i potvrde" poruka ...
- ja_cura_
ja sam procitala samo jednu knjigu od gatala i to "sfor"...
nije mi se uopste svidjela knjiga, iako je toliko izvikana bila, a ocijukala sam je dvije godine da je kupim na sajmu (prve kostala 22 km, a druge 12 km, te je i kupim tad)
razocarenje, mislim da necu nijednu vise kupiti od doticnog pisca, dok od jergovica kupujem redovno...prvi put mi se svidio, i sad ga uvijek kupim i procitam... iako ni njemu svaka knjiga nije na istom "nivou", barem meni.
nije mi se uopste svidjela knjiga, iako je toliko izvikana bila, a ocijukala sam je dvije godine da je kupim na sajmu (prve kostala 22 km, a druge 12 km, te je i kupim tad)
razocarenje, mislim da necu nijednu vise kupiti od doticnog pisca, dok od jergovica kupujem redovno...prvi put mi se svidio, i sad ga uvijek kupim i procitam... iako ni njemu svaka knjiga nije na istom "nivou", barem meni.
-
Stick!
#19 Re: Kako su velike bosanske patriote zaobišle BH štand!
A mogao je doći do štanda. Onako, ljudski. Čisto da se pozdravi sa "zemljacima" ako ništa drugo.corto malteze wrote:Vratio sam se sa Sajma knjiga u Beogradu, umoran i zadovoljan. Vidio sam puno ljudi u kojima nisu ubili knjigu, ljudi gladnih literature i znanosti, napunio baterije za pisanje novih knjiga. Sad i konačno ...
A od Jergovića mi se inače ponjaviše dopada "Historijska čitanka" - kolumne.