2010. litar goriva - 5 maraka?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Maystor

#1 2010. litar goriva - 5 maraka?

Post by Maystor »

Ljetos sam citao jednu analizu koja je predvidjala da ce cijena nafte vec do kraja ove godine dostici 100$ za barel, a u 2010-oj 200$. To bi znacilo da kad za dvije i po godine odes na pumpu, litar goriva platis - petaka.
Tada sam mislio da je analiza pretjerana i skroz netacna. Ali, kako je nafta vec sada oko 90$, cini se da je analiza sasvim ozbiljna.
I ova procjena nije ukljucivala moguci rat u Iranu - ako se to desi - ode sve u pm.
Pa kako cemo onda voziti auta u blizoj buducnosti?
Trebamo poceti otvarati teme o hibridnim i elektricnim autima. Predlozicu neke uskoro.
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

Ja imam plin :lol: :lol: :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

mislim da je pala cijena nafte

:D bosanac u videoteku ide autom :D

DVD 7 maraka :lol:
konyan

Post by konyan »

Da hoce vise te nafte nestati.. Bas mi se svidjaju toyotini hibridi. :D
Interceptor

Post by Interceptor »

Usput, Iran nema puno zaliha nafte, kao ni Saudijska Arabija. Predvidjaju da bi potpuno mogli iscrpiti izvore do samo 2012. Rusija je trenutno najveci svjetski proizvodjac sa oko 43% ucesca na trzistu, tako da ce oni vjerovatno diktirati cijene...
Hendrix

Post by Hendrix »

Onda ćemo u Rs da točimo , braća Rusi će dati jeftinije . :-D
zlatan01

Post by zlatan01 »

konyan wrote:Da hoce vise te nafte nestati.. Bas mi se svidjaju toyotini hibridi. :D
I meni se svidjaju hibridi. ali i oni trebaju naftu, manje ali ipak trebaju...
amrica

Post by amrica »

auto na šećernu repu
zlatan01

#9 Re: 2010. litar goriva - 5 maraka?

Post by zlatan01 »

Maystor wrote:Ljetos sam citao jednu analizu koja je predvidjala da ce cijena nafte vec do kraja ove godine dostici 100$ za barel, a u 2010-oj 200$. To bi znacilo da kad za dvije i po godine odes na pumpu, litar goriva platis - petaka.
Tada sam mislio da je analiza pretjerana i skroz netacna. Ali, kako je nafta vec sada oko 90$, cini se da je analiza sasvim ozbiljna.
I ova procjena nije ukljucivala moguci rat u Iranu - ako se to desi - ode sve u pm.
Trebamo poceti otvarati teme o hibridnim i elektricnim autima. Predlozicu neke uskoro.
Hibridni pogoni se serijski rade vec desetak godina, i najpoznatiji model je Toyota Prius. Takav auto trosi oko 4,3 l/100 km ali kosta u Svedskoj oko 60000 KM. Uz auto se dobije niz povlastica ali je ipak tesko naci ekonomsku racunicu u kupovini, tako da su kupci uglavno ekoloski svjesni gradjani malo dubljeg dzepa. Elektricna auta isto tako se proizvode godinama i na trzistu vec mozete kupiti desetak modela. Problem je jos uvjek u baterijama koje su malog kapaciteta i sa dugim vremenom punjenja. Zanimljiv je jedan raport o koristenju auta, koji je pokazao da vecina korisnika auta vozi manje od 50 km dnevno cesto u gradu sto elektricno pogonjena auta mogu vec sada zadovoljiti. Prednost ovih auta u gradu je velika jer u "leru" ne trose energiju a potrosnja energije je ravnomjernija kod "stani-kreni" voznje nego kod SUS motora. Na ovo treba dodati jos pogon na vodonik u cemu je BMW najdalje otisao kad je rijec o direktnom sagorijevanju u SUS motoru i Honda kad je rijec o gorivim celijama. Prvi serijski auto Honda na gorive celije dolazi u Kaliforniji slijedece godine...
Edin H.

Post by Edin H. »

Valjace opet udariti na trafo stanice :-)
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Lozzuka majka!
Maystor

Post by Maystor »

Jarane i ona ti je sada 1,7 KM po litru. A tih 20 feninga sto ustedis ostavices na prvom servisu.
Ovaj sto spominje trafo-stanice ce proci nesto jeftinije. Jest da je trafo ulje kancerogeno, a njegova kradja tesko krivicno djelo ... Al sta cemo, valjda se mora na nesto vozit :-)
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Maystor wrote:Jarane i ona ti je sada 1,7 KM po litru. A tih 20 feninga sto ustedis ostavices na prvom servisu.
Ovaj sto spominje trafo-stanice ce proci nesto jeftinije. Jest da je trafo ulje kancerogeno, a njegova kradja tesko krivicno djelo ... Al sta cemo, valjda se mora na nesto vozit :-)
Ja maestro tocim "lozu" evo vec ima skoro 3 godine u Opel Kadett 1,7D.
Za sada ide ko zmaj. Peri-deri i tako staro auto ne posustaje. Ono sto je dao dao je vec odavno ko "Rover" na Marsu. Ne bih mu zamjerio da crkne jer je puno puno km presao. Mijenjam motorno ulje svakih 5000 i to je to.
A iskren da budem, drug moj, neces ti nista bolje gorivo dobit' ni ako izvadis "eurodizel" pistolj. Sa tim "eurodizel" tankom se trpalo i loz ulje. A moj servis ce bit' kudikamo jeftiniji nego nekog sa CDI ili TDI motorom.
Samo da ti jos kazem - ipak smo mi sirotinja - lako je gloginje mlatit cunom kad imas. Pit'o bih te da nemas k'o sto nema pola drzave kako treba ni da prezivi - a kamo li kakvo auto da voza.

Doduse, sve nase price se razlikuju.
Pozdrav
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Image

Evo mashine, 100% na struju, 0-100 kmh u 4 sekunde, mane dalje :D

Vise nahttp://www.teslamotors.com/
Maystor

Post by Maystor »

Citizen-X wrote:
Maystor wrote:Jarane i ona ti je sada 1,7 KM po litru. A tih 20 feninga sto ustedis ostavices na prvom servisu.
Ja maestro tocim "lozu" evo vec ima skoro 3 godine u Opel Kadett 1,7D.
Za sada ide ko zmaj. Peri-deri i tako staro auto ne posustaje. Ono sto je dao dao je vec odavno ko "Rover" na Marsu. Ne bih mu zamjerio da crkne jer je puno puno km presao. Mijenjam motorno ulje svakih 5000 i to je to.
A iskren da budem, drug moj, neces ti nista bolje gorivo dobit' ni ako izvadis "eurodizel" pistolj. Sa tim "eurodizel" tankom se trpalo i loz ulje. A moj servis ce bit' kudikamo jeftiniji nego nekog sa CDI ili TDI motorom.
Samo da ti jos kazem - ipak smo mi sirotinja - lako je gloginje mlatit cunom kad imas. Pit'o bih te da nemas k'o sto nema pola drzave kako treba ni da prezivi - a kamo li kakvo auto da voza.

Doduse, sve nase price se razlikuju.
Pozdrav
Cekaj malo, nemoj odma galamit. Nije da se falim, al vozio sam golfa dvicu 1.6D na loz ulje prije dvije godine. Bio je krntija od auta, al me nikad i nigdje nije ostavio (pa ni na Bjelasnici na -20). Ali lozza nije rjesenje - to ti je obojeni dizel, pa kako budu rasle cijene nafte, ode i lozza. Mozda ce kada dizel bude 5 mara, lozza bit 4, pa ja ne vidim da je to rjesenje.
Dobitak

Post by Dobitak »

Zato ja VIDIM rjesenje :).Uzecemo bicikla kao mali zuti :) i lagano pedelat'.
Edin H.

Post by Edin H. »

E sad ti meni reci sta je vaznije :-)
Da raja imaju struju ili da ja imam dovoljno goriva da se mogu voziti?
Mislim da je puno realnija, a i primamljivija opcija broj 2 :D
Znaci trafo-stanica je sigurica, ali nadajmo se da ce biti i drugih opcija.

Eve jedna autobuska kompanija u Velikoj Britaniji daje popust korisnicima svojih usluga ukoliko im dostave koristeno jestivo ulje.
Jeste da ce im autobusi mirisati na hamburgere, macke trcati za istima, ali suncokret je suncokret.... :D

Stoga mozda budem tankovao kod Melise :D
nx

#18 Re: 2010. litar goriva - 5 maraka?

Post by nx »

Maystor wrote:Ljetos sam citao jednu analizu koja je predvidjala da ce cijena nafte vec do kraja ove godine dostici 100$ za barel, a u 2010-oj 200$. To bi znacilo da kad za dvije i po godine odes na pumpu, litar goriva platis - petaka.
fino ja vec na jednoj drugoj temi kazem BICIKLO :-D
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

EI Presidente wrote:Image

Evo mashine, 100% na struju, 0-100 kmh u 4 sekunde, mane dalje :D

Vise nahttp://www.teslamotors.com/
Osnovna cijena 98.000, dolara normalno...
nx

Post by nx »

Ja cu naravno voziti biciklo, ako dodje do toga :-D ili cu naci vec neki nacin da dobijem gorivo besplatno, recimo svi mi date po 0,20 litara i meni pun rezervoar :D
_ambassador

Post by _ambassador »

sve je vec izmisljeno, samo treba da se potpuno iscrpi nafta ciji giganti su vec otkupili sve te tehnologije. medjutim izgleda da je opet nafta isplatnija...

a cuo sam da vec funkcionisu auta na narandze, na sake, hidrogen, pa imaju i ti elektricni...

dizel ide na jestivo ulje :-) :-) :D
pa eto, valjda nestanak nafte nece znaciti kraj automobilizma :-) :D
illuminated

Post by illuminated »

kako se krece cijena plina?

nije ni on los, dok ne ojacaju auta na struju...
selmedina

Post by selmedina »

dok je Vas pametnjakovića nećemo se sekirati :sleep:
selmedina

Post by selmedina »

a ima i taxi kokuzi :lol:
selmedina

Post by selmedina »

a ima i taxi kokuzi :lol:
Post Reply