2010. litar goriva - 5 maraka?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Maystor
#1 2010. litar goriva - 5 maraka?
Ljetos sam citao jednu analizu koja je predvidjala da ce cijena nafte vec do kraja ove godine dostici 100$ za barel, a u 2010-oj 200$. To bi znacilo da kad za dvije i po godine odes na pumpu, litar goriva platis - petaka.
Tada sam mislio da je analiza pretjerana i skroz netacna. Ali, kako je nafta vec sada oko 90$, cini se da je analiza sasvim ozbiljna.
I ova procjena nije ukljucivala moguci rat u Iranu - ako se to desi - ode sve u pm.
Pa kako cemo onda voziti auta u blizoj buducnosti?
Trebamo poceti otvarati teme o hibridnim i elektricnim autima. Predlozicu neke uskoro.
Tada sam mislio da je analiza pretjerana i skroz netacna. Ali, kako je nafta vec sada oko 90$, cini se da je analiza sasvim ozbiljna.
I ova procjena nije ukljucivala moguci rat u Iranu - ako se to desi - ode sve u pm.
Trebamo poceti otvarati teme o hibridnim i elektricnim autima. Predlozicu neke uskoro.
-
Interceptor
Usput, Iran nema puno zaliha nafte, kao ni Saudijska Arabija. Predvidjaju da bi potpuno mogli iscrpiti izvore do samo 2012. Rusija je trenutno najveci svjetski proizvodjac sa oko 43% ucesca na trzistu, tako da ce oni vjerovatno diktirati cijene...
-
zlatan01
#9 Re: 2010. litar goriva - 5 maraka?
Hibridni pogoni se serijski rade vec desetak godina, i najpoznatiji model je Toyota Prius. Takav auto trosi oko 4,3 l/100 km ali kosta u Svedskoj oko 60000 KM. Uz auto se dobije niz povlastica ali je ipak tesko naci ekonomsku racunicu u kupovini, tako da su kupci uglavno ekoloski svjesni gradjani malo dubljeg dzepa. Elektricna auta isto tako se proizvode godinama i na trzistu vec mozete kupiti desetak modela. Problem je jos uvjek u baterijama koje su malog kapaciteta i sa dugim vremenom punjenja. Zanimljiv je jedan raport o koristenju auta, koji je pokazao da vecina korisnika auta vozi manje od 50 km dnevno cesto u gradu sto elektricno pogonjena auta mogu vec sada zadovoljiti. Prednost ovih auta u gradu je velika jer u "leru" ne trose energiju a potrosnja energije je ravnomjernija kod "stani-kreni" voznje nego kod SUS motora. Na ovo treba dodati jos pogon na vodonik u cemu je BMW najdalje otisao kad je rijec o direktnom sagorijevanju u SUS motoru i Honda kad je rijec o gorivim celijama. Prvi serijski auto Honda na gorive celije dolazi u Kaliforniji slijedece godine...Maystor wrote:Ljetos sam citao jednu analizu koja je predvidjala da ce cijena nafte vec do kraja ove godine dostici 100$ za barel, a u 2010-oj 200$. To bi znacilo da kad za dvije i po godine odes na pumpu, litar goriva platis - petaka.
- Maystor
Jarane i ona ti je sada 1,7 KM po litru. A tih 20 feninga sto ustedis ostavices na prvom servisu.
Ovaj sto spominje trafo-stanice ce proci nesto jeftinije. Jest da je trafo ulje kancerogeno, a njegova kradja tesko krivicno djelo ... Al sta cemo, valjda se mora na nesto vozit
Ovaj sto spominje trafo-stanice ce proci nesto jeftinije. Jest da je trafo ulje kancerogeno, a njegova kradja tesko krivicno djelo ... Al sta cemo, valjda se mora na nesto vozit
- Citizen-X
Ja maestro tocim "lozu" evo vec ima skoro 3 godine u Opel Kadett 1,7D.Maystor wrote:Jarane i ona ti je sada 1,7 KM po litru. A tih 20 feninga sto ustedis ostavices na prvom servisu.
Za sada ide ko zmaj. Peri-deri i tako staro auto ne posustaje. Ono sto je dao dao je vec odavno ko "Rover" na Marsu. Ne bih mu zamjerio da crkne jer je puno puno km presao. Mijenjam motorno ulje svakih 5000 i to je to.
A iskren da budem, drug moj, neces ti nista bolje gorivo dobit' ni ako izvadis "eurodizel" pistolj. Sa tim "eurodizel" tankom se trpalo i loz ulje. A moj servis ce bit' kudikamo jeftiniji nego nekog sa CDI ili TDI motorom.
Samo da ti jos kazem - ipak smo mi sirotinja - lako je gloginje mlatit cunom kad imas. Pit'o bih te da nemas k'o sto nema pola drzave kako treba ni da prezivi - a kamo li kakvo auto da voza.
Doduse, sve nase price se razlikuju.
Pozdrav
-
EI Presidente
- Maystor
Cekaj malo, nemoj odma galamit. Nije da se falim, al vozio sam golfa dvicu 1.6D na loz ulje prije dvije godine. Bio je krntija od auta, al me nikad i nigdje nije ostavio (pa ni na Bjelasnici na -20). Ali lozza nije rjesenje - to ti je obojeni dizel, pa kako budu rasle cijene nafte, ode i lozza. Mozda ce kada dizel bude 5 mara, lozza bit 4, pa ja ne vidim da je to rjesenje.Citizen-X wrote:Ja maestro tocim "lozu" evo vec ima skoro 3 godine u Opel Kadett 1,7D.Maystor wrote:Jarane i ona ti je sada 1,7 KM po litru. A tih 20 feninga sto ustedis ostavices na prvom servisu.
Za sada ide ko zmaj. Peri-deri i tako staro auto ne posustaje. Ono sto je dao dao je vec odavno ko "Rover" na Marsu. Ne bih mu zamjerio da crkne jer je puno puno km presao. Mijenjam motorno ulje svakih 5000 i to je to.
A iskren da budem, drug moj, neces ti nista bolje gorivo dobit' ni ako izvadis "eurodizel" pistolj. Sa tim "eurodizel" tankom se trpalo i loz ulje. A moj servis ce bit' kudikamo jeftiniji nego nekog sa CDI ili TDI motorom.
Samo da ti jos kazem - ipak smo mi sirotinja - lako je gloginje mlatit cunom kad imas. Pit'o bih te da nemas k'o sto nema pola drzave kako treba ni da prezivi - a kamo li kakvo auto da voza.
Doduse, sve nase price se razlikuju.
Pozdrav
- Edin H.
E sad ti meni reci sta je vaznijeMaystor wrote:Jarane i ona ti je sada 1,7 KM po litru. A tih 20 feninga sto ustedis ostavices na prvom servisu.
Da raja imaju struju ili da ja imam dovoljno goriva da se mogu voziti?
Mislim da je puno realnija, a i primamljivija opcija broj 2
Znaci trafo-stanica je sigurica, ali nadajmo se da ce biti i drugih opcija.
Eve jedna autobuska kompanija u Velikoj Britaniji daje popust korisnicima svojih usluga ukoliko im dostave koristeno jestivo ulje.
Jeste da ce im autobusi mirisati na hamburgere, macke trcati za istima, ali suncokret je suncokret....
Stoga mozda budem tankovao kod Melise
-
nx
#18 Re: 2010. litar goriva - 5 maraka?
fino ja vec na jednoj drugoj temi kazem BICIKLOMaystor wrote:Ljetos sam citao jednu analizu koja je predvidjala da ce cijena nafte vec do kraja ove godine dostici 100$ za barel, a u 2010-oj 200$. To bi znacilo da kad za dvije i po godine odes na pumpu, litar goriva platis - petaka.
- GandalfSivi
Osnovna cijena 98.000, dolara normalno...EI Presidente wrote:
Evo mashine, 100% na struju, 0-100 kmh u 4 sekunde, mane dalje![]()
Vise nahttp://www.teslamotors.com/
-
_ambassador
sve je vec izmisljeno, samo treba da se potpuno iscrpi nafta ciji giganti su vec otkupili sve te tehnologije. medjutim izgleda da je opet nafta isplatnija...
a cuo sam da vec funkcionisu auta na narandze, na sake, hidrogen, pa imaju i ti elektricni...
dizel ide na jestivo ulje
pa eto, valjda nestanak nafte nece znaciti kraj automobilizma

a cuo sam da vec funkcionisu auta na narandze, na sake, hidrogen, pa imaju i ti elektricni...
dizel ide na jestivo ulje
pa eto, valjda nestanak nafte nece znaciti kraj automobilizma
- illuminated
kako se krece cijena plina?
nije ni on los, dok ne ojacaju auta na struju...
nije ni on los, dok ne ojacaju auta na struju...