Ekstremni nacionalizam-odraz nemoći?
-
deset_u_pola
#1 Ekstremni nacionalizam-odraz nemoći?
Tema i nije tako bombastična kao što bi se iz naslova dalo zaključiti.
Malo sam razmišljao o ovome, a sve je počelo prije 5 godina kada sam u Orebiću upoznao jednog mještanina koji otvoreno za sebe kaže da je ustaša. Mrzi Srbe, Cigane i sve što ide u tom "paketu usluga." Ništa čudno da na moje pitanje "kako provodite vrijeme," nije dao sljedeći odgovor:
"Šta ćemo raditi, sjedimo, pijemo, pjevamo ustaške pjesme, liječimo komplekse."
To mi je nekako upalio lampicu i pravo da vam kažem, od tada puno bolje razumijem nacionalizam kao fenomen. Kad kažem nemoć, ne mislim da nisu kadri uzeti oružije i kame, već mislim na kolektivnu svijesti jednog naroda da miroljubivim putem riješi probleme u društvu.
Da ne bude zabune, ja sam musliman i ovo se ne odnosi samo na srbe ili hrvate. Na ovu temu gledajte globalno.
Šta i mislite o ovome?
Malo sam razmišljao o ovome, a sve je počelo prije 5 godina kada sam u Orebiću upoznao jednog mještanina koji otvoreno za sebe kaže da je ustaša. Mrzi Srbe, Cigane i sve što ide u tom "paketu usluga." Ništa čudno da na moje pitanje "kako provodite vrijeme," nije dao sljedeći odgovor:
To mi je nekako upalio lampicu i pravo da vam kažem, od tada puno bolje razumijem nacionalizam kao fenomen. Kad kažem nemoć, ne mislim da nisu kadri uzeti oružije i kame, već mislim na kolektivnu svijesti jednog naroda da miroljubivim putem riješi probleme u društvu.
Da ne bude zabune, ja sam musliman i ovo se ne odnosi samo na srbe ili hrvate. Na ovu temu gledajte globalno.
Šta i mislite o ovome?
- BHG
#2 Re: Ekstremni nacionalizam-odraz nemoći?
sve te stvari dolaze zbog siromastva i neimastine i naravno manjka obrazovanih ljudi koji imaju razvijenu licnu svijest...da ljudi zive dobro, da rade i imaju love, da je ekonomija snazna i stabilna...svima bi se hebalo za nacionalizmom i ko je kakve vjeroispovjesti....deset_u_pola wrote:Tema i nije tako bombastična kao što bi se iz naslova dalo zaključiti.
Šta i mislite o ovome?
-
WizzardFromBOZ
#4 Re: Ekstremni nacionalizam-odraz nemoæi?
1990-te vodje tri nacionalisticke stranke u bih bili su: doktor medicine/specijalista-psihijatar, diplomirani pravnik i zurnalist.BHG wrote: sve te stvari dolaze zbog siromastva i neimastine i naravno manjka obrazovanih ljudi koji imaju razvijenu licnu svijest......
- illuminated
Goethe je rekao da je nacionalizam najjaci tamo gdje je prosvjecenost najmanja, drugim rijecu obrnuto proporcinalno.
Kad covjek nema identitet, kad je niko i nista, moze uvijek posegnuti za identitetom mase. Jer jasno je da vrhunske vrijednosti, obrazovanje, nauka, ekonomski prosperitet traze veliki trud. Nacionalizam ti ne trazi nista.
Mozes biti debil, krezub, nikad nisi imo cure, nepismen, lud, siromah, da
bi postao dobar nacionalist treba samo da pricas to sto treba i karijera je pred tobom.
Ovo je mainstream.
Sto se tice lidera, oni ovo sve vrlo dobro znaju i vjesto eksploatisu,
i njih bi iskljucio iz mase, jer su Hitler, Milosevic i jos neki drugi geniji,
nazalost, na strani zla. Znati mobilizovati toliki narod i resurse, ujediniti ih na nacin na koji to ne moze ni jedna demokratija, kada se drzi govor da se prekida skola...to je umijece.
Kad covjek nema identitet, kad je niko i nista, moze uvijek posegnuti za identitetom mase. Jer jasno je da vrhunske vrijednosti, obrazovanje, nauka, ekonomski prosperitet traze veliki trud. Nacionalizam ti ne trazi nista.
Mozes biti debil, krezub, nikad nisi imo cure, nepismen, lud, siromah, da
bi postao dobar nacionalist treba samo da pricas to sto treba i karijera je pred tobom.
Ovo je mainstream.
Sto se tice lidera, oni ovo sve vrlo dobro znaju i vjesto eksploatisu,
i njih bi iskljucio iz mase, jer su Hitler, Milosevic i jos neki drugi geniji,
nazalost, na strani zla. Znati mobilizovati toliki narod i resurse, ujediniti ih na nacin na koji to ne moze ni jedna demokratija, kada se drzi govor da se prekida skola...to je umijece.
- Fratris
Nacionalizam nudi instant rjesenja. 1990. Ante Markovic osniva SRSJ i govori da je 45 godina komunizma sjebalo ekonomiju, da je vanjski dug ogroman, i da ce trebati 5-10 a i vise godina da se sve to popravi. S druge strane nacionalisti tvrde da su za sve krivi oni drugi i da ce oni rijesiti sve probleme preko noci. I sta zvuci ljepse? Stezanje kaisa i dugorocne ekonomske reforme ili blagostanje preko noci? A sad, jel moguce ili nije, vazno je da lijepo zvuci.
Nacionalizam se poziva na emocije, a ne na razum. Sjetih se 1990. i sta su aktivisti SDA pricali po selima oko Tesnja. Isli su od kuce do kuce i uvjeravali stare ljude(znaci 70+) da glasaju za njih jer ako na vlast dodju SkBih-SDP ili SRSJ, prevrtat ce i unistavat mezare. Bagerima. Mislim, fakat ludilo, i normalan covjek bi se zapitao zasto komunisiti nisu unistavali mezare u trenutku svoje najvece moci i represije 60ih i 70ih, ali Ante Markovic ce ih unistavat 1990.? Al takav je nacionalizam. Kome treba plan za obnovu ekonomije kad mozes nosat kosti stare 500 godina po drzavi i svodi se na isto. Narod glasa za tebe.
Nacionalizam se poziva na emocije, a ne na razum. Sjetih se 1990. i sta su aktivisti SDA pricali po selima oko Tesnja. Isli su od kuce do kuce i uvjeravali stare ljude(znaci 70+) da glasaju za njih jer ako na vlast dodju SkBih-SDP ili SRSJ, prevrtat ce i unistavat mezare. Bagerima. Mislim, fakat ludilo, i normalan covjek bi se zapitao zasto komunisiti nisu unistavali mezare u trenutku svoje najvece moci i represije 60ih i 70ih, ali Ante Markovic ce ih unistavat 1990.? Al takav je nacionalizam. Kome treba plan za obnovu ekonomije kad mozes nosat kosti stare 500 godina po drzavi i svodi se na isto. Narod glasa za tebe.
-
edinbug
Hajde sto su oni uvjeravali da glasaju za Aliju ili Fikreta, ali crnjak je sto su oni uvjeravali svoj narod (Muslimane), da za izbor Hrvatskog i Srpskog clana Predsjednistva ni slucajno ne glasaju za Ivu Komsica i Mirka Pejanovica, vec za Karadzica i mislim Kljujica, a tako su Srbi uvjeravali svoje da glasaju za Aliju a ne za Nijaza Durakovica, kao i Hrvati.Njima je bilo bitno skinuti komuniste, ili ne daj Boze sprijeciti, da dodu reformisti Ante Markovica na vlast, a poslije sta bude, bice-bice.Fratris wrote:Nacionalizam nudi instant rjesenja. 1990. Ante Markovic osniva SRSJ i govori da je 45 godina komunizma sjebalo ekonomiju, da je vanjski dug ogroman, i da ce trebati 5-10 a i vise godina da se sve to popravi. S druge strane nacionalisti tvrde da su za sve krivi oni drugi i da ce oni rijesiti sve probleme preko noci. I sta zvuci ljepse? Stezanje kaisa i dugorocne ekonomske reforme ili blagostanje preko noci? A sad, jel moguce ili nije, vazno je da lijepo zvuci.
- Fratris
Pa naravno. Glavna stvar je bila osigurati pobjedu nacionalista. Znaci, treba dobiti i vecinu ukupno u drzavi, i osigurati da medju sva 3 naroda vecinu dobiju nacionalisti.edinbug wrote: Hajde sto su oni uvjeravali da glasaju za Aliju ili Fikreta, ali crnjak je sto su oni uvjeravali svoj narod (Muslimane), da za izbor Hrvatskog i Srpskog clana Predsjednistva ni slucajno ne glasaju za Ivu Komsica i Mirka Pejanovica, vec za Karadzica i mislim Kljujica, a tako su Srbi uvjeravali svoje da glasaju za Aliju a ne za Nijaza Durakovica, kao i Hrvati.Njima je bilo bitno skinuti komuniste, ili ne daj Boze sprijeciti, da dodu reformisti Ante Markovica na vlast, a poslije sta bude, bice-bice.
Ja sam zaboravio kako je sve to fercreralo, jel trebalo da izbori budu svakih 4 godine ili mozda 5. U svakom slucaju, da je SRSJ pobijedio 1990., trebalo bi onda cekati jos godina do novih izbora. A ovako su imali jedinstvenu priliku ne samo da dodju na vlast, nego da osiguraju da u doglednoj buducnosti budu na vlasti.
A uzmi u obzir da su reformirani komunisti bili prijetnja zato sto su uzimali glasace od stranaka. Jer HDZ nije uzimao glasace od SDA niti SDA od SDS.
- Prozor
#9 Re: Ekstremni nacionalizam-odraz nemoći?
U drugoj polovici 30-ih Njemacka je dozivjela nezapamcen procvat ekonomije...BHG wrote:sve te stvari dolaze zbog siromastva i neimastine i naravno manjka obrazovanih ljudi koji imaju razvijenu licnu svijest...da ljudi zive dobro, da rade i imaju love, da je ekonomija snazna i stabilna...svima bi se hebalo za nacionalizmom i ko je kakve vjeroispovjesti....deset_u_pola wrote:Tema i nije tako bombastična kao što bi se iz naslova dalo zaključiti.
Šta i mislite o ovome?
-
sarlo
#10 Re: Ekstremni nacionalizam-odraz nemoći?
Amerikanci, Englezi, Francuzi, Rusi, Japanci su su narodi sa jako izrazenom nacionalnom svjescu.Prozor wrote:U drugoj polovici 30-ih Njemacka je dozivjela nezapamcen procvat ekonomije...BHG wrote:sve te stvari dolaze zbog siromastva i neimastine i naravno manjka obrazovanih ljudi koji imaju razvijenu licnu svijest...da ljudi zive dobro, da rade i imaju love, da je ekonomija snazna i stabilna...svima bi se hebalo za nacionalizmom i ko je kakve vjeroispovjesti....deset_u_pola wrote:Tema i nije tako bombastična kao što bi se iz naslova dalo zaključiti.
Šta i mislite o ovome?
Americki film nemozes pogledati da ne vidis americku zastavu. Englezi ne zele da uce niti jedan drugi jezik, Francuzi svi znaju engleski, ali u francuskim sredinama nemozes hljeb kupiti ako neznas to zatraziti na francuskom. U Rusiji sa porastom nacionalizma jaca i ruska ekonomija i drzava. Japanci izucavaju druge da bih pobijedili.
Na zapadnom Balkanu Slovenci, Hrvati i Srbi su nacije sa jakom nacionalnom svijescu. U periodima kad dolazi do izljeva nacionalizma te nacije brze napreduju.
Na primjer Hrvati, koje ti navodis, su usprkos ratu poslije dobivanja nezavisnosti snazno napredovali u vecini sfera drustvenog zivota (sport, ekonomija, a za kulturu izgleda nisu talentovani) i sada imaju manju ali sredjenu drzavu sa snazno razvijenom infrastrukturom.
Dok naprimjer etnicki Bosnjaci nemaju razvijenu nacionalnu svijesti i zato je nad njima bilo lahko sprovesti genocid, ubijati ih, silovati im zene i degradirati ih do te mjere da im je bolje zivjetu bilo gdje nego na mjestu gdje su rodjeni i odakle su. No sve je to relativno i medju Bosnjacima ima nacionalista i bilo je dosta ljudi koji su zrtvovali svoje zivote da prije svega njihove porodice i njihova nacija opstane.
Nacija je prije svega zajednica ljudi. Nacionalna svijest je zapravo osjecaj pripadnosti takvoj zajednici, i svijest da ti dijelis sudbinu svog naroda i da ti ta nacionalna pripadnost u znatnoj mjeri determinira zivot.
- seln
#11 Re: Ekstremni nacionalizam-odraz nemoći?
sarlo wrote:Amerikanci, Englezi, Francuzi, Rusi, Japanci su su narodi sa jako izrazenom nacionalnom svjescu.Prozor wrote:U drugoj polovici 30-ih Njemacka je dozivjela nezapamcen procvat ekonomije...BHG wrote: sve te stvari dolaze zbog siromastva i neimastine i naravno manjka obrazovanih ljudi koji imaju razvijenu licnu svijest...da ljudi zive dobro, da rade i imaju love, da je ekonomija snazna i stabilna...svima bi se hebalo za nacionalizmom i ko je kakve vjeroispovjesti....
Americki film nemozes pogledati da ne vidis americku zastavu. Englezi ne zele da uce niti jedan drugi jezik, Francuzi svi znaju engleski, ali u francuskim sredinama nemozes hljeb kupiti ako neznas to zatraziti na francuskom. U Rusiji sa porastom nacionalizma jaca i ruska ekonomija i drzava. Japanci izucavaju druge da bih pobijedili.
Na zapadnom Balkanu Slovenci, Hrvati i Srbi su nacije sa jakom nacionalnom svijescu. U periodima kad dolazi do izljeva nacionalizma te nacije brze napreduju.
Na primjer Hrvati, koje ti navodis, su usprkos ratu poslije dobivanja nezavisnosti snazno napredovali u vecini sfera drustvenog zivota (sport, ekonomija, a za kulturu izgleda nisu talentovani) i sada imaju manju ali sredjenu drzavu sa snazno razvijenom infrastrukturom.
Dok naprimjer etnicki Bosnjaci nemaju razvijenu nacionalnu svijesti i zato je nad njima bilo lahko sprovesti genocid, ubijati ih, silovati im zene i degradirati ih do te mjere da im je bolje zivjetu bilo gdje nego na mjestu gdje su rodjeni i odakle su. No sve je to relativno i medju Bosnjacima ima nacionalista i bilo je dosta ljudi koji su zrtvovali svoje zivote da prije svega njihove porodice i njihova nacija opstane.
Nacija je prije svega zajednica ljudi. Nacionalna svijest je zapravo osjecaj pripadnosti takvoj zajednici, i svijest da ti dijelis sudbinu svog naroda i da ti ta nacionalna pripadnost u znatnoj mjeri determinira zivot.
ja hanalize.....
-
bosank_a
#12 Re: Ekstremni nacionalizam-odraz nemoći?
Bosnu i Hercegovinu nemozes porediti ni sa jednom od tih drzava jer u Engleskoj zive englezi, u Francuskoj zive francuzi, u Rusiji zive rusi, u Japanu zive japanci , a u Bosni i Hercegovini bosnjaci,hrvati i srbi.sarlo wrote:Amerikanci, Englezi, Francuzi, Rusi, Japanci su su narodi sa jako izrazenom nacionalnom svjescu.Prozor wrote:U drugoj polovici 30-ih Njemacka je dozivjela nezapamcen procvat ekonomije...BHG wrote: sve te stvari dolaze zbog siromastva i neimastine i naravno manjka obrazovanih ljudi koji imaju razvijenu licnu svijest...da ljudi zive dobro, da rade i imaju love, da je ekonomija snazna i stabilna...svima bi se hebalo za nacionalizmom i ko je kakve vjeroispovjesti....
-
deset_u_pola
Kad sam otvarao na temu, na umi sam imao ekstremni nacionalizam, nesto tipa Ravna Gora event ili Blaiburg gdje se izvlace stare uniforme i mase kamama.
Malo zdravog naconalizma, slozit cete se, i nije tako lose. Znaci, voli svoje, tudje postuj.
Nesto kao Thompsonove pjesme

Malo zdravog naconalizma, slozit cete se, i nije tako lose. Znaci, voli svoje, tudje postuj.
Nesto kao Thompsonove pjesme
- Fair Life
-
Area_51
jedan pametan covjek Dr. Samuel Johnson (1709 - 1784) kaze: "Nacionalizam je posljednje utočište propalica." Neko kod nas bi rekao da je nacionalizam posljednje utociste intelaktualno impotentnih ljudi. Mozda da kazemo mahalski, kad pojedinac ispuca sav svoj intelektualni arsenal nastojeci biti bitan i zapazen, koristi nacionalizam da bi ostvario odredjen cilj.
filozofsko pitanje: sta na to kaze narod, odgovor: glasa za propalice.
filozofsko pitanje: sta na to kaze narod, odgovor: glasa za propalice.