arapski

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

callmethebreeeze

#1 arapski

Post by callmethebreeeze »

godinama se bavim mislju da pocnem uciti arapski. cak sam upisao jedan kurs ovdje u svedskoj u "gimnaziji za odrasle", medjutim dva sata sedmicno su bila krajnje nedovoljna da bih nesto naucio. zanima me da li je neko na ovom forumu studirao arapski, u bosni ili nekoj drugoj zemlji? kakva su iskustva? koliko vremena treba lijenom i prosjecno nadarenom studentu:D da nauci citati, pisati i osnove gramatike?

ako neko ima bilo bi fino da preporuci korisne knjige, mogu biti napisane na nasem, svedskom ili engleskom:)

unaprijed zahvalan za sve odgovore, savjete ili zachatavanja (ali samo na arapskom) :D
lady midnight

#2 Re: arapski

Post by lady midnight »

callmethebreeeze wrote:godinama se bavim mislju da pocnem uciti arapski. cak sam upisao jedan kurs ovdje u svedskoj u "gimnaziji za odrasle", medjutim dva sata sedmicno su bila krajnje nedovoljna da bih nesto naucio. zanima me da li je neko na ovom forumu studirao arapski, u bosni ili nekoj drugoj zemlji? kakva su iskustva? koliko vremena treba lijenom i prosjecno nadarenom studentu:D da nauci citati, pisati i osnove gramatike?

ako neko ima bilo bi fino da preporuci korisne knjige, mogu biti napisane na nasem, svedskom ili engleskom:)

unaprijed zahvalan za sve odgovore, savjete ili zachatavanja (ali samo na arapskom) :D
ovako,
prvih deset godina su zaista najtezhe :D poslije je sve malo jednostavnije :D:D shto opet ne znachi da si u stanju kupiti kilo naranacha na bazaru u marakeshu ili kairu :D:D osim ako ne progovorish francuski odnosno engleski :D ali cesh barem biti u stanju da prochitash novine :D

zezam se...ali ne potpuno :D jezik zaista jeste tezhak, chak i ako imash porpilichno iskustva sa uchenjem stranih jezika. ako si vec uchio neki semitski jezik, mozhda bude lakse. sve u svemu, nakon nekih otprilike dvije godine intenzivnog studija (recimo nekih 7-8 sati sedmichno) trebao bi, uz jednu zdravu dozu lijenosti :D da si u stanju da chitash novine i pratish tv na "standardnom" arapskom. za techne aktivne sposobnosti je ipak neophodno da provedesh neko vrijeme na licu mjesta. ali za ovo treba dosta samopouzdanja: arapi su jako ponosan narod, izmedju ostalog ponosni na svoj jezik, i rado ce te podsjetiti da nikada necesh biti u stanju da "potpuno" vladash njime (shto u vecini sluchajeva i jeste tachno :D:D)
a ako te interesuje neka specifichna regija, onda je potrebno da se posvetish studiju tog dijalekta, shto i nije toliko teshko ako vladash osnovama knjizhevnog jezika.

shto se tiche udzhbenika, na shvedskom ti zaista ne bih znala pomoci :D
kojo su najbolji udzhbenici na nashem, i to bi ti studeti FINa odnosno orijentalistike u sarajevu vjerovatno znali bolje reci.
ali mislim da je shto se tiche gramatike ona stvar od teufika muftica josh uvijek jako dobra (gramatika arapskog jezika), no ovo nije udzhbenik, nego bash gramatika.
na engleskom je josh uvijek standard wright, "arabic grammar".

eto....sretno :D
_cheb_

Post by _cheb_ »

u arapskom jeziku ima jedan problemcic...

postoji 2 verzije da kazem jezika...
knjizevni a to je jezik koji je u kjingama (prvenstveno mislim na jezik u kuranu) , njega svi razumju al i ga niko nekorsisti...
i ulicni, znaci to je jezik kojo se koristi na ulici pa cak i u skolama medju ucenicima i profesorima....
velika je razlika medju njima.
naravno ti ces ucito ovaj prvi, a to je knjizevni, koji je i ispravniji i tacniji...
mada recimo kada bi otisao u neku arapsku zemlju i poceo govoriti knjizevni jezikom, oni bi se tebi malo smijali itd itd ali brzo to prodje....
recimo arapski svijet ide vamo od iraka pa sve vamo do maroka i dole do sudana i jemena (nadam se da me kontas), neznam kolko tacno zemalja koriste arapski jezik mislim oko 23, dijalekt iz jedne do druge se veoma razlikuje, ali knjizevni je isti.
jer sto kaze lady oni su veoma ponosni svojim jezikom i arapski jezik je veoma bogat jezik.
pogotovo knjizevnost, gramatika tu i tamo
isto tako, sto sam primjetio, mozda je malo smjesno ali je istinito...
imam arapske krvi i arapski govorim i pisem perfektno (knjizevni i ulicni :) ), veliku ulogu igraju geni u ovome svemu, recimo nasi ljudi koji su naucili arapski nikada nemogu neka slova da izgovore onako pravilno kako bi trebalo, naravno slova i jesu posebna, i treba dobro jezik da prelomis kako bi to izgovorio..
recimo u arapskom pismo ima 3 H slova, tvrdo i meko D, tvrdo i meko S isto tako i T i puno toga...

znaci treba dobro sjest a isto tako nebi bilo lose otici u neku arapsku zemlju, to bi ti upolovilo vrijeme ucenja--->

puno srece
pozz
Ergot

Post by Ergot »

_cheb_ wrote:
naravno ti ces ucito ovaj prvi, a to je knjizevni, koji je i ispravniji i tacniji...

oni su veoma ponosni svojim jezikom i arapski jezik je veoma bogat jezik.
pogotovo knjizevnost, gramatika tu i tamo

veliku ulogu igraju geni u ovome svemu,

nikada nemogu neka slova da izgovore onako pravilno kako bi trebalo, naravno slova i jesu posebna, i treba dobro jezik da prelomis kako bi to izgovorio..
Habibi, nemoj vise slova izgovarati, Allah ti jezik pozlatio.
amrica

Post by amrica »

Radila sa Marokancima nekih 6 mjeseci i pokusala nauciti bar neke rijeci ali to nemoguce, bar za mene, moje glasne zice nisu u stanju ponoviti te glasove. Znam reci hvala, prijatelji smo i jos neke stvari kad me naljute.
Pooll

Post by Pooll »

الدولية للتنمية التابعة للبنك الدولي شجع السكان الذين يعتمدون على موارد الوديان على التعاون للاضطلاع بمسؤوليات تنمية أنفسهم ومواردهم.

وقد حقق المشروع الوطني الثاني لتنمية الوديان ـ الذي تبلغ تكلفته 125 مليون دولار أمريكي، والذي تلا مشروعاً استغرق 10 سنوات ساعد المزارعين في ري أراضي الوديان الداخلية ـ زيادة في مستويات دخل 2.3 مليون أسرة زراعية في 12 ولاية نيجيرية في فترة لم تتجاوز السنتين.

ويساعد هذا المشروع أيضاً في تحديث الزراعة في المناطق غير المنتجة للبترول في نيجيريا، مما أدى إلى توسيع شبكة الطرق الريفية، وإتاحة القدرة للمجتمعات المحلية للوصول إلى الموارد اللازمة للاستثمار، ناهيك عن تشجيع الاستخدام المستدام للبيئة.

"الأثر كبير وجلي للعيان"

يقول سيميون كي إيهوي، وهو خبير اقتصادي بالبنك الدولي، وقائد مشروع في أبوجا ويجوب الريف بصورة منتظمة للوقوف على النتائج مباشرة: " إنني فخور بهذا المشروع إذ إن تأثيره كبير وجلي للعيان— إنه أمر واقع".

يقول إيهوي إن ثمة دراسة تقييم أثر قام بها مؤخراً المعهد الدولي لبحوث سياسات الغذاء ومقره واشنطن العاصمة أكدت ما توصل إليه فريقه — وهو أن النتائج المتحققة فاقت التوقعات والآمال.

فقد وجد المعهد الدولي لبحوث سياسات الغذاء أن دخول الأسر المعيشية ارتفعت بنسبة 60 في المائة في السنوات 2005-2007 بين المشاركين في هذا المشروع، وهو ما يتجاوز المستهدف البالغ 20 في المائة. ووفقاً لتقييم المعهد، شهدت النساء ومنهن الأرامل، اللاتي كن يكافحن للحصول على لقمة العيش، طفرة

Toliko od mene :D
_cheb_

Post by _cheb_ »

Ergot wrote:Habibi, nemoj vise slova izgovarati, Allah ti jezik pozlatio.
pa djesi profesore, svi smo tebe cekali, rodila te majka...
ovi su mi forumasi najdrazi.... :-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

@cheb, ja tebe zna :D selam pa merhaba :oops:

i @ergot.. jest slova su u pitanju...ne rijeci... i ovo geni nema veze s rasizmom, bojom koze, arapskim nacionalizmom... :D :D ak je ovo lik koji mislim da jest, "bjelji" je od vecine evropljana, srcaniji bosanac od ovih sto se reklamiraju po forumu i uz to bosnjak :D :D

a za postavljaca teme... samo naprijed, tesko je...al moze se.. :)
dvije najkrace opcije...
ili u neku arapsku zemlju... ili neku finu malu arapku.... :oops: :D
Saian

Post by Saian »

zena wrote: ili neku finu malu arapku.... :oops: :D
ili dvije to bi ti upolovilo vrijeme uchenja, s tri si vec na trechini :D :D :D ; evo i poslovna ideja shkola stranih jezika: Zhenite se do perfektnog izgovora :D :D :D
EliasVeskot

Post by EliasVeskot »

Il neku malu garavu crnu kao braća arapi :D

Ja imadoh nakih knjiga za ucenje, to su kompletni kursevi audio + pdf ..
pa nadam se da cu danas izroviti linkove: )

A sto se tice Gramatika: Muftica ni pod razno na pocetku. Najbolji je Božović. Studiranje Orijentalistike u Sarajevu je cista patnja. Cula sam da je u Beogradu lakse i bezbolnije.

8-)
eto postavim linkove pa probaj :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Saian wrote:
ili dvije to bi ti upolovilo vrijeme uchenja, s tri si vec na trechini :D :D :D ; evo i poslovna ideja shkola stranih jezika: Zhenite se do perfektnog izgovora :D :D :D
zanimljivo..ali...dobro sad Sajo... :x ne budi naivan...treba to onda izdrzavati u toj varijanti...bolje je igrati na kartu ljubavi... :D :oops: 8-) s jednom, dodushe... duze traje...al ne mo's sad imat sve :D :oops:
callmethebreeeze

hvala svima na odgovorima, a posebno pool-u :D.
@zeno, sto se tice mladih arapkinja vidio sam ih par bas po mom ukusu ljetos u maroku, ali ova moja bosnjakinja nikako nije za tu vrstu prosirenja nase male skladne zajednice;) :D iako ja stalno naglasavam svoje pravo na cetiri zene
@lady, bio sam u marakeshu ljetos i nisam primjetio da im je jezik prepreka kada nesto hoce da ti prodaju :D ja krenuo da kupim saku oraha, on mi dao pola kile, a naplatio kilu :D

boze zdravlja, moj plan je upisati jedno semestar ili dva na faxu, pa poslije u arapsku zemlju na usavrsavanja, ali ko zna sta ce zivot donijeti. :D
Last edited by callmethebreeeze on 10/10/2007 10:45, edited 2 times in total.
Saian

Post by Saian »

zena wrote:
Saian wrote:
zanimljivo..ali...dobro sad Sajo... :x ne budi naivan...treba to onda izdrzavati u toj varijanti...bolje je igrati na kartu ljubavi... :D :oops: 8-) s jednom, dodushe... duze traje...al ne mo's sad imat sve :D :oops:

fakat, na kraju bih nauchio jezik zachas, al bi' zato prich'o sam sa sobom dok bih hiN sve uskladio :D :D :D
EliasVeskot

Post by EliasVeskot »

:D
evo za ove sto zele da zapocnu/prosire bracnu zajednicu:
Image

http://rapidshare.com/files/54423256/Ma ... _.pdf.html

---
Making Out in Arabic is a fun, accessible and thorough guide to Arabic as it’s really spoken. This is an excellent phrase book of modern colloquial Arabic for use in everyday, informal interactions—giving access to the sort of wonderful and catchy expressions not covered in traditional language materials. It includes an introduction to Arabic as well as a pronunciation guide, topical notes throughout on key points of language and culture, and chapters based on typical real-life encounters with speakers of Arabic, including:
• Making acquaintances
• Discussing likes and dislikes
• Sharing a meal
• Going out on the town
• Developing a romantic relationship or quarreling, through to getting married or splitting up!
callmethebreeeze

hvala:D

kolike su sanse da arapkinje na upucavanje bosnja odgvore sa:hill ' anniii :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: arapski

Post by Truba »

lady midnight wrote: arapi su jako ponosan narod, izmedju ostalog ponosni na svoj jezik, i rado ce te podsjetiti da nikada necesh biti u stanju da "potpuno" vladash njime (shto u vecini sluchajeva i jeste tachno :D:D)
eh ja sam čuo da su veoma ...

kako bih rekao misle da su najvažniji narod na svijetu i da je njihov jezik najbolji najbitniji najljepši...

valjda sve zbog objave kurana

jel to istina? :?
sekretar

Post by sekretar »

zena wrote:@cheb, ja tebe zna :D selam pa merhaba :oops:

i @ergot.. jest slova su u pitanju...ne rijeci... i ovo geni nema veze s rasizmom, bojom koze, arapskim nacionalizmom... :D :D ak je ovo lik koji mislim da jest, "bjelji" je od vecine evropljana, srcaniji bosanac od ovih sto se reklamiraju po forumu i uz to bosnjak :D :D

dvije najkrace opcije...
bošnjak & srčan jest al teško da je bijel :)

i ova druga opcija ne vrijedi, nije garant da ćeš naučiti arapski :)

PS
I ne dirajte ga. Ko da ste mene dirnuli 8)
EliasVeskot

Post by EliasVeskot »

:D
Ma arapkinje su lude i zaluđene :) ne bih da generalizujem, al'
mislim da su lude za Bosancima :D

Evo jedna dobra :
http://youtube.com/watch?v=FTEB-9skLSU

I moj savjet za ucenje jezika:
Pocni od najednostavnijih stvari muzike, tekstova, slikovnica.
ne zamaraj se sa gramatikom puno ....

komi,
misle naravno, al ja uvijek imam kontru: da niste bili najgori narod na svijetu, ne bi vam ni dosla Objava :D
Mislim, arapa ima super, al dosta ih je prava djubrad, pogotovo ovi sto su se "okrenuli" Zapadu, to manje vise mozes naci kod svakog naroda.
Ono sto se meni licno ne svidja je to sto nisu ljudi od akcije, sve im je polako, sabur itd :)
sto je dobro kad imas potok nafte pa se ne sikiras :)
_cheb_

Post by _cheb_ »

najvazniji narod---> al u ku...
sto se tice jezika, neznam jel najbolji
mada svako svoje hvali...
bogat jest...
najljepsi, kako kome...

sekretar, najsi jaci
Kwaheri

Post by Kwaheri »

sekretar wrote:
zena wrote:@cheb, ja tebe zna :D selam pa merhaba :oops:

dvije najkrace opcije...
bošnjak & srčan jest al teško da je bijel :)

i ova druga opcija ne vrijedi, nije garant da ćeš naučiti arapski :)
bijel dina mi :D bjelji od mene :D

a nista nije garant da ces nauciti arapski... kao ni bilo sta drugo...
sekretar

Post by sekretar »

_cheb_ wrote:sekretar, najsi jaci
Još malo pa ćem u stojadin crew
EliasVeskot

Post by EliasVeskot »

evo posto obecah :
---------------------------------------------------------------
Teach Yourself Beginners Arabic Script
Format: .pdf
Size: 22 MB
176 pages
If you are planning to visit or work in an Arab country or are learning Arabic, then 'Teach Yourself Beginner's Arabic Script' will help you get to grips with the reading and writing the Arabic script. This book is a step-by-step introduction to reading and writing simple Arabic that will enable you to read Arabic signs, notices, advertisements and headlines.
http://rapidshare.com/files/54418423/Te ... t.rar.html

-----------------------------------------------------------------------------------------

Linguaphone Arabic
Arabic PDQ is a fun, holiday-style course aimed at beginners wanting to learn Arabic. Using proven teaching methods and with a strong focus on essential vocabulary, you will quickly be able to handle a wide variety of everyday situations.
Learn to speak, read and write Arabic to an elementary level.
Learn 500 essential Arabic words and phrases.
Perfect your accent by listening to native Arabic speakers.
Focus on the vocabulary that you need.

Part1:
http://rapidshare.com/files/1009101/Lin ... 2.rar.html
Part2:
http://rapidshare.com/files/1006532/Lin ... 4.rar.html

--------------------------------------------------------------------------------
i malo gramatike
A New Arabic Grammar of the Written Language
Author: J.A. Haywood, H.M. Nahmad
Size: 71.1 MB
Year: 1965
Pages: 687
Format: pdf
http://rapidshare.com/files/41815653/A_ ... _.pdf.html
-------------------------------------------------------------

a ovo za vjezbu :
Dindish and the Sparrow's Friends
Format: .djvu
Pages: 50
Language: Arabic/English

A bilingual book for children, has both Arabic text (voweled) and English. Good quality. Perfect for beginners.

http://rs146.rapidshare.com/files/42150 ... iends.djvu
--------------------------------------------------

sretno :)

Ps.
ako kome jos sta treba :)
mrsko mi vako naslijepo postavljati , ima dijalekata, rjecnika itd, :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

EliasVeskot wrote::D
Ma arapkinje su lude i zaluđene :) ne bih da generalizujem, al'
mislim da su lude za Bosancima :D

Evo jedna dobra :
http://youtube.com/watch?v=FTEB-9skLSU

I moj savjet za ucenje jezika:
Pocni od najednostavnijih stvari muzike, tekstova, slikovnica.
ne zamaraj se sa gramatikom puno ....

komi,
misle naravno, al ja uvijek imam kontru: da niste bili najgori narod na svijetu, ne bi vam ni dosla Objava :D
Mislim, arapa ima super, al dosta ih je prava djubrad, pogotovo ovi sto su se "okrenuli" Zapadu, to manje vise mozes naci kod svakog naroda.
Ono sto se meni licno ne svidja je to sto nisu ljudi od akcije, sve im je polako, sabur itd :)
sto je dobro kad imas potok nafte pa se ne sikiras :)
sto mu ne dade nesto...sto je "LAKSE" za razumjeti

http://youtube.com/watch?v=7M2Dv_Bvbzk& ... ed&search=

ja volim fejruz :)
beautyfool

Post by beautyfool »

Ja sam pocela s ucenjem arapskog na http://www.arabacademy.com/ i mogu ti reci da su njihovi kursevi odlicni.Nalaze se u Kairo a imaju i online kurseve.

Pozdrav
:)
beautyfool

Post by beautyfool »

Pooll wrote:الدولية للتنمية التابعة للبنك الدولي شجع السكان الذين يعتمدون على موارد الوديان على التعاون للاضطلاع بمسؤوليات تنمية أنفسهم ومواردهم.

وقد حقق المشروع الوطني الثاني لتنمية الوديان ـ الذي تبلغ تكلفته 125 مليون دولار أمريكي، والذي تلا مشروعاً استغرق 10 سنوات ساعد المزارعين في ري أراضي الوديان الداخلية ـ زيادة في مستويات دخل 2.3 مليون أسرة زراعية في 12 ولاية نيجيرية في فترة لم تتجاوز السنتين.

ويساعد هذا المشروع أيضاً في تحديث الزراعة في المناطق غير المنتجة للبترول في نيجيريا، مما أدى إلى توسيع شبكة الطرق الريفية، وإتاحة القدرة للمجتمعات المحلية للوصول إلى الموارد اللازمة للاستثمار، ناهيك عن تشجيع الاستخدام المستدام للبيئة.

"الأثر كبير وجلي للعيان"

يقول سيميون كي إيهوي، وهو خبير اقتصادي بالبنك الدولي، وقائد مشروع في أبوجا ويجوب الريف بصورة منتظمة للوقوف على النتائج مباشرة: " إنني فخور بهذا المشروع إذ إن تأثيره كبير وجلي للعيان— إنه أمر واقع".

يقول إيهوي إن ثمة دراسة تقييم أثر قام بها مؤخراً المعهد الدولي لبحوث سياسات الغذاء ومقره واشنطن العاصمة أكدت ما توصل إليه فريقه — وهو أن النتائج المتحققة فاقت التوقعات والآمال.

فقد وجد المعهد الدولي لبحوث سياسات الغذاء أن دخول الأسر المعيشية ارتفعت بنسبة 60 في المائة في السنوات 2005-2007 بين المشاركين في هذا المشروع، وهو ما يتجاوز المستهدف البالغ 20 في المائة. ووفقاً لتقييم المعهد، شهدت النساء ومنهن الأرامل، اللاتي كن يكافحن للحصول على لقمة العيش، طفرة

Toliko od mene :D
Prevod :

The International Development of the World Bank encouraged the population dependent on the resources of the valleys to cooperate to carry out the responsibilities of the development of themselves and their resources.

The project has the second national development valleys which cost hits 125 million dollars, and the ensuing project took 10 years helped farmers irrigate land in the valleys of Interior increase in the levels of income of 2.3 million farm families in 12 of the mandate of the Nigerian did not exceed two years.

This helps project also in the modernization of agriculture in the areas of oil-producing Nigeria, which has led to expanding the network of rural roads, and provide the ability of local communities to access resources needed for investment, not to mention the promotion of sustainable use of the environment.

"Clearly significant impact visible"

Simeon says so ايهوي, a World Bank economist, and the Commander of the project in Abuja and cruising the countryside on a regular basis to determine the results immediately: "I am proud of this project as large and obvious impact of the Eye - that is a fact."

ايهوي says that there is a study to assess the impact of the recent International Institute for Policy Research based food and Washington, DC The findings of his team - that the results exceeded expectations and hopes.

It found the International Research Institute for food policies that household incomes rose by 60% in the years 2005-2007 among participants in this project, which exceeds the target of 20%. According to the evaluation of the Institute, saw women, including widows, who were struggle for a living, leap

:) fino to ti nama napisa, zanimljive informacije :D
Post Reply