ako neko ima bilo bi fino da preporuci korisne knjige, mogu biti napisane na nasem, svedskom ili engleskom:)
unaprijed zahvalan za sve odgovore, savjete ili zachatavanja (ali samo na arapskom)
Moderator: Chloe
ovako,callmethebreeeze wrote:godinama se bavim mislju da pocnem uciti arapski. cak sam upisao jedan kurs ovdje u svedskoj u "gimnaziji za odrasle", medjutim dva sata sedmicno su bila krajnje nedovoljna da bih nesto naucio. zanima me da li je neko na ovom forumu studirao arapski, u bosni ili nekoj drugoj zemlji? kakva su iskustva? koliko vremena treba lijenom i prosjecno nadarenom studentu:D da nauci citati, pisati i osnove gramatike?
ako neko ima bilo bi fino da preporuci korisne knjige, mogu biti napisane na nasem, svedskom ili engleskom:)
unaprijed zahvalan za sve odgovore, savjete ili zachatavanja (ali samo na arapskom)
Habibi, nemoj vise slova izgovarati, Allah ti jezik pozlatio._cheb_ wrote:
naravno ti ces ucito ovaj prvi, a to je knjizevni, koji je i ispravniji i tacniji...
oni su veoma ponosni svojim jezikom i arapski jezik je veoma bogat jezik.
pogotovo knjizevnost, gramatika tu i tamo
veliku ulogu igraju geni u ovome svemu,
nikada nemogu neka slova da izgovore onako pravilno kako bi trebalo, naravno slova i jesu posebna, i treba dobro jezik da prelomis kako bi to izgovorio..
zanimljivo..ali...dobro sad Sajo...Saian wrote:ili dvije to bi ti upolovilo vrijeme uchenja, s tri si vec na trechinizena wrote: ili neku finu malu arapku....![]()
![]()
![]()
; evo i poslovna ideja shkola stranih jezika: Zhenite se do perfektnog izgovora
![]()
![]()
zena wrote:zanimljivo..ali...dobro sad Sajo...Saian wrote:ili dvije to bi ti upolovilo vrijeme uchenja, s tri si vec na trechinizena wrote: ili neku finu malu arapku....![]()
![]()
![]()
; evo i poslovna ideja shkola stranih jezika: Zhenite se do perfektnog izgovora
![]()
![]()
ne budi naivan...treba to onda izdrzavati u toj varijanti...bolje je igrati na kartu ljubavi...
![]()
![]()
s jednom, dodushe... duze traje...al ne mo's sad imat sve
![]()

eh ja sam čuo da su veoma ...lady midnight wrote: arapi su jako ponosan narod, izmedju ostalog ponosni na svoj jezik, i rado ce te podsjetiti da nikada necesh biti u stanju da "potpuno" vladash njime (shto u vecini sluchajeva i jeste tachno:D)
bošnjak & srčan jest al teško da je bijelzena wrote:@cheb, ja tebe znaselam pa merhaba
![]()
i @ergot.. jest slova su u pitanju...ne rijeci... i ovo geni nema veze s rasizmom, bojom koze, arapskim nacionalizmom...![]()
ak je ovo lik koji mislim da jest, "bjelji" je od vecine evropljana, srcaniji bosanac od ovih sto se reklamiraju po forumu i uz to bosnjak
![]()
![]()
a za postavljaca teme... samo naprijed, tesko je...al moze se..![]()
dvije najkrace opcije...
ili u neku arapsku zemlju... ili neku finu malu arapku....![]()
bijel dina misekretar wrote:bošnjak & srčan jest al teško da je bijelzena wrote:@cheb, ja tebe znaselam pa merhaba
![]()
i @ergot.. jest slova su u pitanju...ne rijeci... i ovo geni nema veze s rasizmom, bojom koze, arapskim nacionalizmom...![]()
ak je ovo lik koji mislim da jest, "bjelji" je od vecine evropljana, srcaniji bosanac od ovih sto se reklamiraju po forumu i uz to bosnjak
![]()
![]()
a za postavljaca teme... samo naprijed, tesko je...al moze se..![]()
dvije najkrace opcije...
ili u neku arapsku zemlju... ili neku finu malu arapku....![]()
i ova druga opcija ne vrijedi, nije garant da ćeš naučiti arapski
sto mu ne dade nesto...sto je "LAKSE" za razumjetiEliasVeskot wrote:![]()
Ma arapkinje su lude i zaluđenene bih da generalizujem, al'
mislim da su lude za Bosancima![]()
Evo jedna dobra :
http://youtube.com/watch?v=FTEB-9skLSU
I moj savjet za ucenje jezika:
Pocni od najednostavnijih stvari muzike, tekstova, slikovnica.
ne zamaraj se sa gramatikom puno ....
komi,
misle naravno, al ja uvijek imam kontru: da niste bili najgori narod na svijetu, ne bi vam ni dosla Objava![]()
Mislim, arapa ima super, al dosta ih je prava djubrad, pogotovo ovi sto su se "okrenuli" Zapadu, to manje vise mozes naci kod svakog naroda.
Ono sto se meni licno ne svidja je to sto nisu ljudi od akcije, sve im je polako, sabur itd![]()
sto je dobro kad imas potok nafte pa se ne sikiras
Prevod :Pooll wrote:الدولية للتنمية التابعة للبنك الدولي شجع السكان الذين يعتمدون على موارد الوديان على التعاون للاضطلاع بمسؤوليات تنمية أنفسهم ومواردهم.
وقد حقق المشروع الوطني الثاني لتنمية الوديان ـ الذي تبلغ تكلفته 125 مليون دولار أمريكي، والذي تلا مشروعاً استغرق 10 سنوات ساعد المزارعين في ري أراضي الوديان الداخلية ـ زيادة في مستويات دخل 2.3 مليون أسرة زراعية في 12 ولاية نيجيرية في فترة لم تتجاوز السنتين.
ويساعد هذا المشروع أيضاً في تحديث الزراعة في المناطق غير المنتجة للبترول في نيجيريا، مما أدى إلى توسيع شبكة الطرق الريفية، وإتاحة القدرة للمجتمعات المحلية للوصول إلى الموارد اللازمة للاستثمار، ناهيك عن تشجيع الاستخدام المستدام للبيئة.
"الأثر كبير وجلي للعيان"
يقول سيميون كي إيهوي، وهو خبير اقتصادي بالبنك الدولي، وقائد مشروع في أبوجا ويجوب الريف بصورة منتظمة للوقوف على النتائج مباشرة: " إنني فخور بهذا المشروع إذ إن تأثيره كبير وجلي للعيان— إنه أمر واقع".
يقول إيهوي إن ثمة دراسة تقييم أثر قام بها مؤخراً المعهد الدولي لبحوث سياسات الغذاء ومقره واشنطن العاصمة أكدت ما توصل إليه فريقه — وهو أن النتائج المتحققة فاقت التوقعات والآمال.
فقد وجد المعهد الدولي لبحوث سياسات الغذاء أن دخول الأسر المعيشية ارتفعت بنسبة 60 في المائة في السنوات 2005-2007 بين المشاركين في هذا المشروع، وهو ما يتجاوز المستهدف البالغ 20 في المائة. ووفقاً لتقييم المعهد، شهدت النساء ومنهن الأرامل، اللاتي كن يكافحن للحصول على لقمة العيش، طفرة
Toliko od mene