Bolja BIH sa Opozicijskom Koalicijom

Almir Arnaut-Belli

#1 Bolja BIH sa Opozicijskom Koalicijom

Post by Almir Arnaut-Belli »

Koje stranke mogu donjeti bolje BIH,koje stranke kad bi se ujedinile mogu donjeti bolje sutra,po meni to su BPS-SH,SDP,NHI,HSP,Republikanci i dodao bi i Liberale al da na čelo dođe neko mlađi.
venera888

Post by venera888 »

SDA-SBIH
Nihad_27

#3 Re: Bolja BIH sa Opozicijskom Koalicijom

Post by Nihad_27 »

Almir Arnaut-Belli wrote:Koje stranke mogu donjeti bolje BIH,koje stranke kad bi se ujedinile mogu donjeti bolje sutra,po meni to su BPS-SH,SDP,NHI,HSP,Republikanci i dodao bi i Liberale al da na čelo dođe neko mlađi.
Problem je kompleksniji od samog izabira stranaka. U Belgiji nisu uspjeli da sastave vladu vec preko 4 mjeseca a da to nije nimalo uticalo na cjelokupnu situaciju.

Znaci skorom niko i ne vlada drzavom "a sve ide po svom".
MuaDib

Post by MuaDib »

Najbolju vlast bi imali kada bi GROZD došao na vlast. :) :)
Pošto se oni ne bave politikom, najbolja bi koalicija bila između SDP i BPS, SDU, GDS-Republikanaca, Liberala, Narodne stranke radom za boljitak, hrvatske koalicije (HSS-NHI, HSP, HNZ i HDU), te koalicija u RS Socijalistička partija, PDP, DNS i SNSD iz vremene opozicije ili neka srpska narodna stranka.
Last edited by MuaDib on 06/10/2007 22:30, edited 1 time in total.
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

venera888 wrote:SDA-SBIH
Nije tema gora i opljackana BiH nego bolja BiH. :wink:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Patron of Formello wrote:
:D
kicky

#7 Re: Bolja BIH sa Opozicijskom Koalicijom

Post by kicky »

Ja bih iskreno volio vijdeti normalnu centrističku stranku koja će počivati na nekakvoj multietničnosti. LDP je deklarativno na dobrom putu samo što očito takva politička opcija kod nas ne pali i! Desnicu hvala bogu imamo u svim mogućim devijacijama i formama. Ljevica nam je zacemantirana od strane SDP-a iako svakim danom sve više liči na nekakvu nakaradu što je velika šteta. Ja uvijek upozoravam da je SDP-u potrebna hitna modernizacija što znači i generacijsku smjenu - ono što se donekle dogodilo kod hrvatskih socijaldemokrata. Kad dobijemo jači centar, obnovljenu ljevicu i ojačane umjerene nacionalne stranke tipa HSS, NHI, BPS mislim da bi to bila fina šarena koalicija koja bi imala nedostataka, ali bogami gore od ovoga nemere!
Mahalac

Post by Mahalac »

Ja mislim da bi svaka vlast bez SZBIH bila najmanje 3 puta bolja nego s njima.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Najbolje bi bilo kada bi na vlast dosla stranka "SARAJEVO-X ZA CIJELU BIH". Jos davno sam napisao da ovdje ima i te kakvih kvalitetnih ljudi sa kvalitetnim i neiskvarenim razmisljanjima. Sve ostalo je samo najobicniji i najodvratniji kruzni tok gdje se vec 15 godina pojavljuju jedni te isti ljudi.
Almir Arnaut-Belli

hrasno38 wrote:Najbolje bi bilo kada bi na vlast dosla stranka "SARAJEVO-X ZA CIJELU BIH". Jos davno sam napisao da ovdje ima i te kakvih kvalitetnih ljudi sa kvalitetnim i neiskvarenim razmisljanjima. Sve ostalo je samo najobicniji i najodvratniji kruzni tok gdje se vec 15 godina pojavljuju jedni te isti ljudi.
Dijelim tvoje misljenje,ali kako razbiti predrasude da ne treba glasati za vec dokazane stranke u lopovluku i krađi,tj pojedince u tim strankama koji zloupotrebljavaju polozaje,i kada ce jednom narod glasati za kvalitetne ljude koji nam mogu donjeti bolje sutra bez obzira kojoj politickoj opciji pripadaju,pa 1990 niko nije znao za Aliju,Tihica,Harisa,Dodika i mnoge druge,samo sto od onda kada su se oni pojavili BIH je dobila mozda dva -tri nova politicara,jedan od njih je i Zeljko Komsic koji je dokazao da narod vise vjeruje u dobre nego stare izhabane i istrosene politicare.Ali monopol koji drze ovi na vlasti je opasnost za sve BH gradane ,jer njima nije stalo da nesto urade za narod,poslije izbora oni dobro rade na krađi i osvajanju svega onog sto im donosi licnu korist,kako njima tako i njihovoj blizoj familiji,mislim da je vrijeme da mladi stanu u kraj tome ,jer velika sebicnost starijih neide nam u korist.
Almir Arnaut-Belli

MuaDib wrote:Najbolju vlast bi imali kada bi GROZD došao na vlast. :) :)
Pošto se oni ne bave politikom, najbolja bi koalicija bila između SDP i BPS, SDU, GDS-Republikanaca, Liberala, Narodne stranke radom za boljitak, hrvatske koalicije (HSS-NHI, HSP, HNZ i HDU), te koalicija u RS Socijalistička partija, PDP, DNS i SNSD iz vremene opozicije ili neka srpska narodna stranka.
Slicnog sam misljenja sto se tice GROZDA i Ostalih opozicionih partija,ali me interesuje gdje su zavrsili GROZDOVI glasovi,danas mi izgledaju pasivno a znam da su prije izbora bili vrlo aktivni,svi moji drugovi i ja smo potpisali GROZDOV program i zahtjeve i pomalo se osjecamo izdanim kada ta organizacija suti,ipak su imali preko pola miliona potpisnika.
cyprus

Post by cyprus »

Sve je to krasno, ali ko bi iz Republike Srpske sudjelovao u toj boljoj i idealnijoj vlasti? :-)
ibro dirka

Post by ibro dirka »

SK Pokret za Jugoslaviju.
zlatan01

Post by zlatan01 »

cyprus wrote:Sve je to krasno, ali ko bi iz Republike Srpske sudjelovao u toj boljoj i idealnijoj vlasti? :-)
Pravo pitanje. Jedina greska je gramaticka, naime pridjev idealan se ne moze komparirati te ne postoji idealniji. No sustina tvog pitanja je sustina bilo kakve moguce promjene na bolje. Ko se sjeca alijanse za promjene, sjetit ce se i da je problem formiranja tadasnje drzavne vlasti bio zapravo pronaci nekog u RS-u ko zeli graditi drzavu i njenu vlast na zdravim osnovama. Dakle, jos se nekako moze skrpiti takva koalicija u federalnom dijelu ali tesko da bi to islo u RS-u.
Almir Arnaut-Belli

zlatan01 wrote:
cyprus wrote:Sve je to krasno, ali ko bi iz Republike Srpske sudjelovao u toj boljoj i idealnijoj vlasti? :-)
Pravo pitanje. Jedina greska je gramaticka, naime pridjev idealan se ne moze komparirati te ne postoji idealniji. No sustina tvog pitanja je sustina bilo kakve moguce promjene na bolje. Ko se sjeca alijanse za promjene, sjetit ce se i da je problem formiranja tadasnje drzavne vlasti bio zapravo pronaci nekog u RS-u ko zeli graditi drzavu i njenu vlast na zdravim osnovama. Dakle, jos se nekako moze skrpiti takva koalicija u federalnom dijelu ali tesko da bi to islo u RS-u.
Hajmo mi prvo da se dogovorimo u Federaciji,a onda cemo lakse se nositi sa RS,tj dokazom da je ona genocidna i da nenosi suzivot,nego bolne uspomene i produzenje agonije za sve.Neka Srba u BiH,Neka i Hrvata,Neka i Bosnjaka ali hajmo malo da mislimo o zajednickom zivotu kako da ga uljepsamo i ucinimo boljim.
Maystor

Post by Maystor »

Nazalost stanje je zacementirano. U Federaciji, od izbora do izbora po koji procenat SDA uzme od SBiH i obratno, ali generalno trend je isti. Nacionalizam ce jos dugo vladati ovim prostorima (a u pozadini nacionalisticke demagogije ide pljacka preostale drzavne imovine). U RS-u latentni nacionalizam je sveprisutan. Ne vjerujem da ce se u blizoj buducnost tamo pojaviti neka progresivna stranka koja bi istinski bila spremna graditi drzavu BiH.
Moram priznati da je HDZ napravio veliki korak od ultranacionalisticke stranke prema umjerenoj stranci desnog centra. SDA je takodje pokusalo tako nesto, ali sa ogranicenim uspjehom (otpori u stranci su preveliki).
Teoretski bi u Federaciji mogla nastati koalicija SDA (vodjene u lijevo), SDP i HDZ (ako nastave u ovom politickom pravcu) i plus male stranke. Ali poznavajuci mentalitet ovog naroda, izglednije je da cemo jos dugo gledati na vlasti stranku za fotelje, SDA (vodjene u desno) i brojke i slova kod Hrvata.
Mogucnost da u Federaciji imamo vladu bez SDA, SBiH i oba HDZ-a granici sa naucnom fantastikom (iako ja licno ne bih imao nista protiv da pomenute stranke odmore od ucesca u vlasti).
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

Patron of Formello wrote:
a gdje su ti ostale stranke
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Sa HDZ-om i HDZ1990 i SNSDom :D

S obzirom da ne idu jedni bez drugih 8-)
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

_BosanaC wrote:

BosanaC, kad je bal nek je maskenbal
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Umjetnik a wrote:
_BosanaC wrote:

BosanaC, kad je bal nek je maskenbal
Tako nekako...

A jbg jarane kad fakat idu samo i iskljucivo zajedno. Doduse, prije je tu bio SDS, ali s obzirom da se Bosic trudi da bude veci SDS-ovac i od Rase moguce da 2010 gledamo kako SBIH koalira sa SDS-om a SDA sa SNSD-om...
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Maystor wrote:Nazalost stanje je zacementirano. U Federaciji, od izbora do izbora po koji procenat SDA uzme od SBiH i obratno, ali generalno trend je isti. Nacionalizam ce jos dugo vladati ovim prostorima (a u pozadini nacionalisticke demagogije ide pljacka preostale drzavne imovine). U RS-u latentni nacionalizam je sveprisutan. Ne vjerujem da ce se u blizoj buducnost tamo pojaviti neka progresivna stranka koja bi istinski bila spremna graditi drzavu BiH.
Moram priznati da je HDZ napravio veliki korak od ultranacionalisticke stranke prema umjerenoj stranci desnog centra. SDA je takodje pokusalo tako nesto, ali sa ogranicenim uspjehom (otpori u stranci su preveliki).
Teoretski bi u Federaciji mogla nastati koalicija SDA (vodjene u lijevo), SDP i HDZ (ako nastave u ovom politickom pravcu) i plus male stranke. Ali poznavajuci mentalitet ovog naroda, izglednije je da cemo jos dugo gledati na vlasti stranku za fotelje, SDA (vodjene u desno) i brojke i slova kod Hrvata.
Mogucnost da u Federaciji imamo vladu bez SDA, SBiH i oba HDZ-a granici sa naucnom fantastikom (iako ja licno ne bih imao nista protiv da pomenute stranke odmore od ucesca u vlasti).
Problem u Federaciji nije toliko nacionalizam pri glasanju koliko nedostatak realne alternative i glasanje po automatici i "imenu"/supljoj iz 1990/91 (najizrazenije kod SDA, HDZ i naravno SDP glasaca :D).

Sve se brzo svede na najcrnji mahalski karijerizam i beskicmenjastvo, mozda i brze nego cak i kod ovih na vlasti. Takav smo jednostavno narod i to je to, i vlast i opozicija su samo odlicno ogledalo i nista manje ili vise.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ako odem zbog cega u dzehenem to ce biti zato sto sam jedan od onih zbog kojih ce Ibrica opet glasati za Lepog :lol: :lol: :lol:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

_BosanaC wrote:Ako odem zbog cega u dzehenem to ce biti zato sto sam jedan od onih zbog kojih ce Ibrica opet glasati za Lepog :lol: :lol: :lol:
Ne mozes ti otici u dzehenem!
Ti si nevjernik ako se ne varam! :D :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Bosanac, fakat mi sve neugodnije jer ispadas sve gluplji i gluplji.

Imas li ti ikada reci sta vezano za temu, a da nije nekakav neuspjeli pokusaj i tog debilnog humora ili bljuvanje zelucane kiseline, koja mora da te zestoko muci?

Lijeci se bolan, nije forum mjesto za to.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Vodenjak wrote:
_BosanaC wrote:Ako odem zbog cega u dzehenem to ce biti zato sto sam jedan od onih zbog kojih ce Ibrica opet glasati za Lepog :lol: :lol: :lol:
Ne mozes ti otici u dzehenem!
Ti si nevjernik ako se ne varam! :D :D
Pa ne idu li nevjernici u dzehenem? :D

Btw. nisam ja obicni nevjernik - ja sam Iblis 8-)
Post Reply