Prijedlog za grb Bosne i Hercegovine, dio drugi
- MuaDib
#1 Prijedlog za grb Bosne i Hercegovine, dio drugi
Nakon nekoliko izloženi prijedloga za grb BiH i vaših sugestija predlažem svoje konačno rješenje za novi grb BiH.

- fantom slobode
Oba su zadovoljavajuca sa ovim donjim dijelom, treba samo ukloniti ove dzidze sa vrha, nicem ne sluze.neko rece, ko ce djecu tjerati da takve gluposti crtaju.Osim toga imamo grb, nije valjda da se mora ponovo izmisljati.(Ljiljani su ljepsi, a ovaj zadnji je moderniji).
- Maraschino
A gdje su ba rijeke,planine,zitna polja i ravnice
umjesto onih dzidza gore predlazem ''list od musmule''
ona je ipak nasa vocka ako je nisu susjedi prisvojili
umjesto onih dzidza gore predlazem ''list od musmule''
ona je ipak nasa vocka ako je nisu susjedi prisvojili
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Mani te se crtanja. Stit sa ljiljanima bi trebao biti prihvatljliv svima ali posto nije ovaj sto imamo je sasvim dovoljan. Fakat imate previse vremena za bavati.
BTW, stit sa ljiljanima u istom obliku i na bijeloj zastavi je nosila Bosanska vojna jedinica u boju na Kosovu protiv Turaka. Cak su istu zastavu koristi i u dramatizovanom filmu Boj na Kosovu tamo od pred kraj 1980-ih. Fakat ne kontam zasto Srbima sad to nije prihvatljivo.
BTW, stit sa ljiljanima u istom obliku i na bijeloj zastavi je nosila Bosanska vojna jedinica u boju na Kosovu protiv Turaka. Cak su istu zastavu koristi i u dramatizovanom filmu Boj na Kosovu tamo od pred kraj 1980-ih. Fakat ne kontam zasto Srbima sad to nije prihvatljivo.
-
elSaik
iz istog razloga što im nije prihvatljivo ništa Bosansko...Dado dijasporitus wrote:Mani te se crtanja. Stit sa ljiljanima bi trebao biti prihvatljliv svima ali posto nije ovaj sto imamo je sasvim dovoljan. Fakat imate previse vremena za bavati.
što se grba tiče, mislim da nije toliko loše. Ideja je dobra još malo da se dizajn sredi, uljepša. Ali mi nije jasno zašto mora biti Turski grb? Kakve mi veze imamo sa Turcima. Ako želiš da prikažeš BiH za vrijeme Osmanskog Carstva (što je po meni nepotrebno) stavi onu zelenu zastavu sa bijelim polumjesecom i zvijezdom. Također ruka sa sabljom. Po meni nepotrebna. Možda bi bolje bilo da si stavio na prvi i zadnji gornji grb nešto naše bosansko. Možda planinu neku, rijeku, drvo, neki most, šta ja znam... ali suma sumarum nije loše...
- Bosanac_21
Slazem se, treba izbaciti taj grb za vrijeme Osmanlija i onaj Austro-Ugarske,elSaik wrote:iz istog razloga što im nije prihvatljivo ništa Bosansko...Dado dijasporitus wrote:Mani te se crtanja. Stit sa ljiljanima bi trebao biti prihvatljliv svima ali posto nije ovaj sto imamo je sasvim dovoljan. Fakat imate previse vremena za bavati.
što se grba tiče, mislim da nije toliko loše. Ideja je dobra još malo da se dizajn sredi, uljepša. Ali mi nije jasno zašto mora biti Turski grb? Kakve mi veze imamo sa Turcima. Ako želiš da prikažeš BiH za vrijeme Osmanskog Carstva (što je po meni nepotrebno) stavi onu zelenu zastavu sa bijelim polumjesecom i zvijezdom. Također ruka sa sabljom. Po meni nepotrebna. Možda bi bolje bilo da si stavio na prvi i zadnji gornji grb nešto naše bosansko. Možda planinu neku, rijeku, drvo, neki most, šta ja znam... ali suma sumarum nije loše...
samo vise kica. Bosna se borila za nezavisnost od obadvoga.
Vala mi to opet lici na kopiju sahovnice s tim kucicama na vrhu, treba nam
neki grb da bude specifican za BiH, mozda u obliku karte BiH.
- DrugaGimnazija
One džidže su stvarne ružne. Bolji je i ovaj novi i onaj stari od ovih kućica.
Nego šta ćemo za grb FBiH? Najbolje bi bilo nešto potpuno novo i neutralno, kao i ovaj sadašnji grb BiH.
U RS-u nema šanse za takvo nešto, nego će izgleda orla malo ukrasiti ljiljanima, kockicama i kojekakvim zvjerkama...
Nego šta ćemo za grb FBiH? Najbolje bi bilo nešto potpuno novo i neutralno, kao i ovaj sadašnji grb BiH.
U RS-u nema šanse za takvo nešto, nego će izgleda orla malo ukrasiti ljiljanima, kockicama i kojekakvim zvjerkama...