Integracija ili izolacija?
-
jefferson
#1 Integracija ili izolacija?
Ovo je tekst u danasnjim Nezavisnim Novinama:
BANJALUKA - Ukoliko do kraja septembra ne bude dogovorena reforma policije Evropska unija mogla bi da zatraži od Hrvatske uvođenje viza za građane Bosne i Hercegovine, rekao je "Nezavisnim" izvor blizak međunarodnim diplomatskim krugovima u Briselu.
Ovo bi bila jedna od mjera kojima bi EU pokušala da izvrši dodatni pritisak na vlasti u BiH za postizanje dogovora.
"Ne znam da li su pregovarači svjesni toga, ali ukoliko ne bude dogovora vrata EU biće pomaknuta do granice sa Hrvatskom. To znači da građani BiH u tu zemlju neće moći da uđu bez viza, neće moći da idu na more bez viza. EU ozbiljno razmatra takvu mogućnost", kazao je izvor "Nezavisnih".
Obraćajući se nedavno poslanicima u parlamentu BiH visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak je kazao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju neće biti potpisan bez dogovora o reformi policije koji je u skladu sa već principa EU.
"Ukoliko sporazum bude odbijen, bilo bi politički naivno misliti da neće biti reakcije od strane međunarodne zajednice, koja bi u tom slučaju morala da promijeni svoju politiku prema Bosni i Hercegovini", naglasio je Lajčak.
On je pozvao poslanike da izaberu integraciju umjesto izolacije.
I Rozemari di Karlo, zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, kazala je da će BiH biti suočena s konsekvencama, ukoliko što prije ne bude osiguran napredak u reformi policije.
Ona je kazala da se SAD nadaju da će reforma policije biti okončana do kraja septembra.
"Slažem se s visokim predstavnikom i kada kaže da je BiH na raskrsnici između izolacije i integracije", istakla je Di Karlova.
Molio bi za odgovore u anketi i komentare. Molio bi da forumasi izostave komentare o nezavisnim jer je ovo realna mogucnost bez obzira koje novine su to prenjele.
BANJALUKA - Ukoliko do kraja septembra ne bude dogovorena reforma policije Evropska unija mogla bi da zatraži od Hrvatske uvođenje viza za građane Bosne i Hercegovine, rekao je "Nezavisnim" izvor blizak međunarodnim diplomatskim krugovima u Briselu.
Ovo bi bila jedna od mjera kojima bi EU pokušala da izvrši dodatni pritisak na vlasti u BiH za postizanje dogovora.
"Ne znam da li su pregovarači svjesni toga, ali ukoliko ne bude dogovora vrata EU biće pomaknuta do granice sa Hrvatskom. To znači da građani BiH u tu zemlju neće moći da uđu bez viza, neće moći da idu na more bez viza. EU ozbiljno razmatra takvu mogućnost", kazao je izvor "Nezavisnih".
Obraćajući se nedavno poslanicima u parlamentu BiH visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak je kazao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju neće biti potpisan bez dogovora o reformi policije koji je u skladu sa već principa EU.
"Ukoliko sporazum bude odbijen, bilo bi politički naivno misliti da neće biti reakcije od strane međunarodne zajednice, koja bi u tom slučaju morala da promijeni svoju politiku prema Bosni i Hercegovini", naglasio je Lajčak.
On je pozvao poslanike da izaberu integraciju umjesto izolacije.
I Rozemari di Karlo, zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, kazala je da će BiH biti suočena s konsekvencama, ukoliko što prije ne bude osiguran napredak u reformi policije.
Ona je kazala da se SAD nadaju da će reforma policije biti okončana do kraja septembra.
"Slažem se s visokim predstavnikom i kada kaže da je BiH na raskrsnici između izolacije i integracije", istakla je Di Karlova.
Molio bi za odgovore u anketi i komentare. Molio bi da forumasi izostave komentare o nezavisnim jer je ovo realna mogucnost bez obzira koje novine su to prenjele.
-
Area_51
Nisu ovo samo Nezavisne prenijele, ali da ne otvaramo temu. Ima jos detalja, ali ne bih da stvaram ambijent prije nego cujem i druge sagovornike. Samo zelim kazat da je stvar jako ozbiljna, vise nego sto percepcija nekih, ukljucujuci i politicare, nasulucuje. Po meni, dodatno pitanje je ovdje, mozemo li svi mi Bosanci i Hercegovci hladne glave o ovome razgovarati, jer je ocito da je zapocet odredjeni scenario.
Svim srcem sam za integraciju.
-
zemo_online
eu je ekonomsko-interesna zajednica koja ne moze da se usaglasi ni oko jednog ozbiljnijeg politickog pitanja u evropi i svijetu,pa ni oko bih.
toleriraju fasizam u bih i rezultate istog,a kad neko pomene hitlera ili nacrta kukasti kriz svi se cude i skacu u cudu.zasto?pa zato sto je njihova guzica stradala!
toleriraju fasizam u bih i rezultate istog,a kad neko pomene hitlera ili nacrta kukasti kriz svi se cude i skacu u cudu.zasto?pa zato sto je njihova guzica stradala!
-
jefferson
Pa problem i jeste sto ljudi uljecu u raspravu kako netreba dati ovo ili ono.
De malo povucite rucnu i razmislite o svojoj djeci koja nece moci bez vize nigdje, pa ce ostati na intelektualnom dnu evrope zato sto neko netreba popustiti pa makar neuspio!
Mislim da je BiH na pragu da se pridruzi Bjelorusiji ako ovako politicari nastave!
De malo povucite rucnu i razmislite o svojoj djeci koja nece moci bez vize nigdje, pa ce ostati na intelektualnom dnu evrope zato sto neko netreba popustiti pa makar neuspio!
Mislim da je BiH na pragu da se pridruzi Bjelorusiji ako ovako politicari nastave!
-
nezeljeni nadimak
Treba prvo nauciti pravopis, pa onda politika. 
-
_BosanaC
Ja bih zaista volio te vize da se uvedu. S jedne strane bi MZ pokazala svoje pravo lice, s druge strane bi vladajuce stranke pokazale svoje pravo lice i to gdje nas je dovela njihova neekonomska politika. Od nasih politicara se i onako ne ocekuje da se bave interesima gradjana nego svojim vlastitim, pa kad je bal nek i hala gori.
-
jefferson
Ma mislim kada bi nam uveli vize opet bi politicari kao i vjerski poglavari nasli krivicu u nekom drugom, svi bi opet bili krivi za nasu mizernu stvarnost osim nas samih!_BosanaC wrote:Ja bih zaista volio te vize da se uvedu. S jedne strane bi MZ pokazala svoje pravo lice, s druge strane bi vladajuce stranke pokazale svoje pravo lice i to gdje nas je dovela njihova neekonomska politika. Od nasih politicara se i onako ne ocekuje da se bave interesima gradjana nego svojim vlastitim, pa kad je bal nek i hala gori.
-
ibro dirka
Ne znam koliko je to sinhronizovano sa ovim gore. Svejedno, uvodjenje viza za Hrvatsku je samo pitanje dana, i to apsolutno nevezano za reformu policije.Objavljeno prije 6 sati 19 minuta
BiH sutra u Briselu potpisuje sporazume o viznim olakšicama i readmisiji
Sporazumi o viznim olakšicama i readmisiji između BiH i Evropske unije bit će potpisani sutra u Briselu, potvrdio je Feni sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić. Ove sporazume potpisat će ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i visoki dužnosnik Evropske komisije Franko Fratini.
Primjena sporazuma trebalo bi da počne od 1. januara naredne godine nakon njihove ratifikacije u parlamentu BiH te evropskom parlamentu.
Kada je riječ o viznim olakšicama one će važiti za oko 20 kategorija stanovništva.
Pravo na vizne olakšice, prema sporazumu, imaju stalne službene delegacije BiH, biznismeni i privrednici, djelatnici javnih željezničkih i drumskih korporacija, studenti, naučni i sportski djelatnici, novinari, osobe koje putuju u inozemstvo radi liječenja i njihovi pratioci te djelatnici nevladinih i humanitarnih organizacija.
Svi korisnici viznih olakšica bit će oslobođeni plaćanja konzularne takse za njeno izdavanje, a predviđeno je da se vize izdaju i na duži period.
Vezanjem tog pitanja za reformu policije i time direktna ucjena je ponajprije pokazatelj koliko je Lajci zaglibio sa drugovima iz grupe "tri chrvene". Iskreno, ne bih se zacudio da to i javno predstave tako, ali mislim da bi im to bio zadnji potez u ime OHR-a.
Last edited by ibro dirka on 17/09/2007 22:48, edited 1 time in total.
-
_BosanaC
Pa naravno, a neko bi svrsavao na ideje o tome da Sarajevo bude centar JI, pogotovo kad to izvali neko ko se o tome apsolutno nista ne pitajefferson wrote:Ma mislim kada bi nam uveli vize opet bi politicari kao i vjerski poglavari nasli krivicu u nekom drugom, svi bi opet bili krivi za nasu mizernu stvarnost osim nas samih!_BosanaC wrote:Ja bih zaista volio te vize da se uvedu. S jedne strane bi MZ pokazala svoje pravo lice, s druge strane bi vladajuce stranke pokazale svoje pravo lice i to gdje nas je dovela njihova neekonomska politika. Od nasih politicara se i onako ne ocekuje da se bave interesima gradjana nego svojim vlastitim, pa kad je bal nek i hala gori.
-
zemo_online
Hrvatska viza ce pogodit dio gradjana Bih,ali sumnjam da ce ih uopce biti zbog ekonomskih interesa.
Kome bi Hrvatska izvozila da nema Bih?
Kome bi Hrvatska izvozila da nema Bih?
-
Area_51
Sve je u igri, a da se priprema oktobarski paket mjera priprema se. Ne znam koliko se isplati inatit. Sto se Lajcaka tice, on je ipak reprezent visih interesa Evrope od onih dragih Ceha i jos drazih Cehinja, Slovaka i Slovaknja, koji su dolazili na more za tri chrvene. Sigurno ce nas dovesti u poziciju da trpimo izolacju neko vrijeme dok se navodno ne osvjestimo, a znas nas, moze mujo durat cudo jedno. Nisam siguran kako je to bas ponajbolja taktika. Odoh ja kupit koju vrecu secera i brasna, kantu ulja nek se nadje.ibro dirka wrote: Ne znam koliko je to sinhronizovano sa ovim gore. Svejedno, uvodjenje viza za Hrvatsku je samo pitanje dana, i to apsolutno nevezano za reformu policije.
Vezanjem tog pitanja za reformu policije i time direktna ucjena je ponajprije pokazatelj koliko je Lajci zaglibio sa drugovima iz grupe "tri chrvene". Iskreno, ne bih se zacudio da to i javno predstave tako, ali mislim da bi im to bio zadnji potez u ime OHR-a.
-
ibro dirka
Kupi i rezervne dijelove za Skodu usput, cijena ce im otic do neba 
- Ja_Ja
Sa stavovima koje trenutno imaju nacionalisticke politicke partije u BiH nemoguce je ocekivati kompromis. Kompromis se nadje uz prisustvo volje, a volje trenutno nema. Srbi se hvataju nekih minimuma ispod kojih ne zele ici, sto se na kraju pokazala djelotvorno pred impotentnim Lajcakom dok na drugoj strani Bosnjacke partije zele da nasilu ukinu sve sto se moze ukinuti.
Trenutno ne postoji partija u BiH koja je dovoljno mocna i spremna da povede BiH u bolje sutra.
Trenutno ne postoji partija u BiH koja je dovoljno mocna i spremna da povede BiH u bolje sutra.
-
ibro dirka
Evo i odgovora?
Objavljeno prije 4 sata 30 minuta
SDA i SBiH: Reforma policije mora biti bazirana na već postignutim dogovorima
Povodom sutrašnjeg nastavka razgovora o reformi policije te s ciljem pravilnog informiranja javnosti, SDA i SBiH ostaju pri stavu da reforma policije mora biti bazirana na već postignutim dogovorima i ekspertnim izvještajima, uključujući Martensov plan i Izvještaj Direkcije za reformu policije, stoji u zajedničkom saopćenju SDA i SBiH.
Oni smatraju kako samo ovakav pristup može osigurati ispunjavanje tri evropska principa, kao i funkcionalnu i profesionalnu policiju na cijelom teritoriju BiH.
Javnosti se, smatraju oni, već neko vrijeme pokušava prezentirati teza o jednakoj odgovornosti svih strana za nepostizanje dogovora o reformi policije.
Ovakve optužbe ne odgovaraju činjenicama, s obzirom da stranke iz RS-entiteta već više od tri godine odbijaju i opstruiraju sve planove i izvještaje nezavisnih domaćih i međunarodnih eksperata, sve izjave i stavove međunarodnih zvaničnika, pa čak i dogovore koje su ratifikovala oba entitetska parlamenta, stoji u saopćenju.
-Neobjašnjivi su razlozi zbog kojih je OHR napustio sve ove projekte i odstupio od svih stavova koje je međunarodna zajednica konstantno i konzistentno zagovarala duže od tri godine. Jedino opravdanje za ovaj preokret te za odstupanje od tri evropska principa je pozivanje na "situaciju u regionu", koja ne može i ne smije biti prepreka funkcionalnoj policiji u BiH, smatraju predstavnici SDA i SBiH.
Oni objašnjavaju kako OHR-ov Protokol i insistiranje na njemu također krši Rezoluciju Evropskog parlamenta iz marta ove godine, koja se jasno poziva na sve ranije postignute dogovore i izvještaje te eksplicitno nalaže usvajanje Izvještaja Direkcije, uključujući demarkaciju lokalnih policijskih oblasti na "osnovu operativne efikasnosti i održivosti te na demografskim, društvenim, ekonomskim i sigurnosnim faktorima, umjesto na administrativnim granicama".
Stranka za BiH i SDA, stoga, insistiraju da OHR ispoštuje obaveze iz ove Rezolucije te da ostane doslijedan stavovima međunarodne zajednice.
-
nezeljeni nadimak
A jebi ga, kako da se upustam u bilo kakav dijalog s nekim ko nije ni elementarno pismen?jefferson wrote:Jest to je najbitnije. Nek nam onda vize uvedu, boli na k...! Mi smo najpametniji!nezeljeni nadimak wrote:Treba prvo nauciti pravopis, pa onda politika.
Kao da je iz Irana.
-
domacin
Iako vecina gradjana RS-a nije vise ni za kakve prenosi nadleznosti na drzavni nivo ja licno bih radije prihvatio Lajicakov prijedlog i samim tim integraciju nego izolaciju.
Iako bi izolacija pogodila sve, ako Hrvatska uvede vizni rezim ranije nego sto mora i EU ga jos vise poostri, mislim da bi je najvise osjecali Bosnjaci jer velik broj Srba i Hrvata ima dvojno drzavljanstvo sa Srbijom i Hrvatskom.
Srbija ce najkasnije do 2010 dobiti bezvizni rezim a do tad ce svi oni koji namjeravaju putovati izvaditi dvojno ako ga vec nemaju.
Ja ga licno nemam ali u slucaju izolacije bi ga odmah izvadio za svaki slucaj.
Ipak radije bi volio da dodje do integracije pa da mogu sa svojim pasosem putovati.
S druge strane izolacije ne bila samo za putovanja vec i trgovinska i ekonomska i ne bi bila nikako dobra.
Iako bi izolacija pogodila sve, ako Hrvatska uvede vizni rezim ranije nego sto mora i EU ga jos vise poostri, mislim da bi je najvise osjecali Bosnjaci jer velik broj Srba i Hrvata ima dvojno drzavljanstvo sa Srbijom i Hrvatskom.
Srbija ce najkasnije do 2010 dobiti bezvizni rezim a do tad ce svi oni koji namjeravaju putovati izvaditi dvojno ako ga vec nemaju.
Ja ga licno nemam ali u slucaju izolacije bi ga odmah izvadio za svaki slucaj.
Ipak radije bi volio da dodje do integracije pa da mogu sa svojim pasosem putovati.
S druge strane izolacije ne bila samo za putovanja vec i trgovinska i ekonomska i ne bi bila nikako dobra.
-
ibro dirka
Area_51 wrote:Nisu ovo samo Nezavisne prenijele, ali da ne otvaramo temu. Ima jos detalja, ali ne bih da stvaram ambijent prije nego cujem i druge sagovornike. Samo zelim kazat da je stvar jako ozbiljna, vise nego sto percepcija nekih, ukljucujuci i politicare, nasulucuje. Po meni, dodatno pitanje je ovdje, mozemo li svi mi Bosanci i Hercegovci hladne glave o ovome razgovarati, jer je ocito da je zapocet odredjeni scenario.
- suncokret13
_BosanaC wrote:Ja bih zaista volio te vize da se uvedu. S jedne strane bi MZ pokazala svoje pravo lice, s druge strane bi vladajuce stranke pokazale svoje pravo lice i to gdje nas je dovela njihova neekonomska politika. Od nasih politicara se i onako ne ocekuje da se bave interesima gradjana nego svojim vlastitim, pa kad je bal nek i hala gori..
MZ moze BiH staviti i u GETO ( GETHO ),a moze je i hermeticki zatvoriti,a clanovima vladajucih stranki to uopste ne bi smetalo,sumljam da bi oni to i primjetili.
ova odluka ne vazi za one s DIPLOMATSKIM pasosima ?
-
nezeljeni nadimak
Ma Ronhile, jesi li to ti?domacin wrote:Iako vecina gradjana RS-a nije vise ni za kakve prenosi nadleznosti na drzavni nivo ja licno bih radije prihvatio Lajicakov prijedlog i samim tim integraciju nego izolaciju.
-
nezeljeni nadimak
Pristati na velikosrpske ucjene koje provodi Milorad Lajcak znaci velikosrbima potpuno prepustiti BiH i to nakon svega sto su uradili u 90-tim.
-
ibro dirka
Pa dobro, onda je vjerovatno prvi takav Evropljanin. Svi oni Englezi, Talijani, Danci, Spanci, ovi oni, su izgleda radili za nekog drugog. Jedino on i njegovi Slovaci i Rusi rade u interesu EUArea_51 wrote:Sve je u igri, a da se priprema oktobarski paket mjera priprema se. Ne znam koliko se isplati inatit. Sto se Lajcaka tice, on je ipak reprezent visih interesa Evrope od onih dragih Ceha i jos drazih Cehinja, Slovaka i Slovaknja, koji su dolazili na more za tri chrvene. Sigurno ce nas dovesti u poziciju da trpimo izolacju neko vrijeme dok se navodno ne osvjestimo, a znas nas, moze mujo durat cudo jedno. Nisam siguran kako je to bas ponajbolja taktika. Odoh ja kupit koju vrecu secera i brasna, kantu ulja nek se nadje.ibro dirka wrote: Ne znam koliko je to sinhronizovano sa ovim gore. Svejedno, uvodjenje viza za Hrvatsku je samo pitanje dana, i to apsolutno nevezano za reformu policije.
-
nezeljeni nadimak
Prijeti Lajcak Milorad, prijeti.ibro dirka wrote:Pa dobro, onda je vjerovatno prvi takav Evropljanin. Svi oni Englezi, Talijani, Danci, Spanci, ovi oni, su izgleda radili za nekog drugog.Area_51 wrote:Sve je u igri, a da se priprema oktobarski paket mjera priprema se. Ne znam koliko se isplati inatit. Sto se Lajcaka tice, on je ipak reprezent visih interesa Evrope od onih dragih Ceha i jos drazih Cehinja, Slovaka i Slovaknja, koji su dolazili na more za tri chrvene. Sigurno ce nas dovesti u poziciju da trpimo izolacju neko vrijeme dok se navodno ne osvjestimo, a znas nas, moze mujo durat cudo jedno. Nisam siguran kako je to bas ponajbolja taktika. Odoh ja kupit koju vrecu secera i brasna, kantu ulja nek se nadje.ibro dirka wrote: Ne znam koliko je to sinhronizovano sa ovim gore. Svejedno, uvodjenje viza za Hrvatsku je samo pitanje dana, i to apsolutno nevezano za reformu policije.
Zagustilo s Kosovom.
-
Area_51
Ibro legendo i prijatelju da tebe nema, bilo bi dosadno debatirat. Vidi ovako, imam jos informacija da se zile slede, sta bi sve moglo da nas snadje. Njih sam zadrzao za sebe, a kako je krenulo zadrzacu ih potpuno.ibro dirka wrote:Area_51 wrote:Nisu ovo samo Nezavisne prenijele, ali da ne otvaramo temu. Ima jos detalja, ali ne bih da stvaram ambijent prije nego cujem i druge sagovornike. Samo zelim kazat da je stvar jako ozbiljna, vise nego sto percepcija nekih, ukljucujuci i politicare, nasulucuje. Po meni, dodatno pitanje je ovdje, mozemo li svi mi Bosanci i Hercegovci hladne glave o ovome razgovarati, jer je ocito da je zapocet odredjeni scenario.
Svim srcem sam za integraciju.![]()
Dovoljno je samo malo upalit, ne Skodu, koju inace ne vozim,
Vidi samo jedam mali detalj. Ako uvedu vize za Hrvatsku, sjeti se ko ima paralelne veze, odnedavno ojacane i ko bi mogao prezivit lakse period izolacije. Kad je kompromis u pitanju, u politici nesto moras dati, ako hoces moze i seljacki, s necim moras platiti. Sad je pitanje kljucno, imaju li pisci danasnjeg priopcenja, ovo radi hrvatskih viza
Moram dodat jer vidjeh da spominje zapadnoevropljane naspram Slovaka Lajcaka. Znas sta, taj Miroslav Lajcak, bas taj, radio je u kabinetu Haviera Solane na nekim pitanjima od vaznosti za Evropsku uniju i NATO. Nimalo levat, nimalo naivan, ima jednoglasnu podrsku Vijeca za implementaciju mira, koje se sastoji od 7 zemalja, Njemacka, Spanija, Amerika, Francuska, Italija, Velika Britanija, Rusija, kao sto vidis nigdje Slovacke. Covjek ne blefira, ali dobro, to mozemo ocito dokazat eksperimentom, jedini je problem sto smo i ti i ja, i sva raja nase zemlje, mali zamorci. Nije dobro.
Last edited by Area_51 on 17/09/2007 23:44, edited 1 time in total.
-
ibro dirka
@nezeljeni nadimak
Ma mislim da blefira i on i par tih birokrata iz EU. Zato se vjerovatno sutra i sastaje sa Direkcijom EU u BiH, da ih izmoli da ga podrze u blefu i otkazu ili bar opet uslove potpisivanje sporazuma o vizama.
Da ovo pitanje dodje do nekog vaznije u toj hijerarhiji, malo bi se drugacija prica pricala.
Ma mislim da blefira i on i par tih birokrata iz EU. Zato se vjerovatno sutra i sastaje sa Direkcijom EU u BiH, da ih izmoli da ga podrze u blefu i otkazu ili bar opet uslove potpisivanje sporazuma o vizama.
Da ovo pitanje dodje do nekog vaznije u toj hijerarhiji, malo bi se drugacija prica pricala.
Last edited by ibro dirka on 17/09/2007 23:45, edited 2 times in total.