...........
-
_BaykoNoor_
-
zoka
da dodam... jes da su nas naguzili onako posteno, sjecam se ratnih godina... nigdje ne mozes izac, nemas jesti a kamoli se obuci, neki mracni tipovi glavne face u gradu... izgubiti zivot sad pa sad.
Jedni te tjeraju u smrt od granata i snajpera drugi u rov tebe boli kurac i za jedne i za druge... zivis svoj zivot.
Vidis zivot je ko voda, zacepis i pregradis na deset mjesta a zivot opet nadje rupu i tece dalje. Sjecam se ratnih ljubavi i ljubavnica, sjecam se ratnih prijateljstva, studentskih dana, derneka uz pola hljeba i konzervu ikara... ne znam sta bih ti rekao, nekad bih se odrekao radije mnogo "srecnijih" dana od tih koji su od mene napravili ono sto jesam.
Sad i poslijeratne godine nisu me satrle jer opet sam u sebi nasao snage da vidim dobro i lijepo oko sebe. Druzim se sa divnim ljudima, odrastamo osnivamo porodic, odplacujemo stanove, pravimo kuce, dobivamo djecu...
Jesu nas naguzili zestoko ali ja kazem ono sto dodje mi na vrat je spoljasnja sudbina od boga data a moja unutrasnja sudbina sve slasti i gorcine su moje licno djelo i za svoje unutrasnje stanje svu odgovornost i sve posljedice snosim ja sam.
Jedni te tjeraju u smrt od granata i snajpera drugi u rov tebe boli kurac i za jedne i za druge... zivis svoj zivot.
Vidis zivot je ko voda, zacepis i pregradis na deset mjesta a zivot opet nadje rupu i tece dalje. Sjecam se ratnih ljubavi i ljubavnica, sjecam se ratnih prijateljstva, studentskih dana, derneka uz pola hljeba i konzervu ikara... ne znam sta bih ti rekao, nekad bih se odrekao radije mnogo "srecnijih" dana od tih koji su od mene napravili ono sto jesam.
Sad i poslijeratne godine nisu me satrle jer opet sam u sebi nasao snage da vidim dobro i lijepo oko sebe. Druzim se sa divnim ljudima, odrastamo osnivamo porodic, odplacujemo stanove, pravimo kuce, dobivamo djecu...
Jesu nas naguzili zestoko ali ja kazem ono sto dodje mi na vrat je spoljasnja sudbina od boga data a moja unutrasnja sudbina sve slasti i gorcine su moje licno djelo i za svoje unutrasnje stanje svu odgovornost i sve posljedice snosim ja sam.
-
_BaykoNoor_
- Fair Life
Bravo Zoka, ako ti to nesto znaci.zoka wrote:Jesu nas naguzili zestoko ali ja kazem ono sto dodje mi na vrat je spoljasnja sudbina od boga data a moja unutrasnja sudbina sve slasti i gorcine su moje licno djelo i za svoje unutrasnje stanje svu odgovornost i sve posljedice snosim ja sam.
Upoznati sebe je znacajnije nego upoznati plejadu drugih, cesto puta beskorisnih persona.
Zelim ti svako dobro !
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Ne mislim da sam generalno sjeban, cak sto vise rat mi je pomogao. Da shvatim neke stvari i jos bolje : da mi pokaze u kom cu pravcu ici.
Srecom, nije mi nitko teze stradao u ratu. Ostao sam na svom. U ratu su bile najbolje zajebancije, raja su se vise pazila i bilo je vise razumijevanja (kojeg danas nema nikako). Sarajevska muzicka scena je bila prejaka. I jos nesto, mozda je to bila moja uobrazilja ali ljudi su bili cisti. Majke mi. Usprkos nestasici i vode i sapuna.
Pojam "najljepse godine" je diskutabilan. Moje najljepse godine su bile prije rata, rat ih je samo oplemenio.
Malo bezobrazno zvuci ali "Nekom rat, nekom brat"
Srecom, nije mi nitko teze stradao u ratu. Ostao sam na svom. U ratu su bile najbolje zajebancije, raja su se vise pazila i bilo je vise razumijevanja (kojeg danas nema nikako). Sarajevska muzicka scena je bila prejaka. I jos nesto, mozda je to bila moja uobrazilja ali ljudi su bili cisti. Majke mi. Usprkos nestasici i vode i sapuna.
Pojam "najljepse godine" je diskutabilan. Moje najljepse godine su bile prije rata, rat ih je samo oplemenio.
Malo bezobrazno zvuci ali "Nekom rat, nekom brat"
-
Satriani
Rat je bio zajebancija u svakom smislu.Ne mislim da m je rat odnio neke godine ,mada kad sam tek pocinjao studirati , tako sam starcima mazao oci sto ne dajem ispite,ono tipa, e ja sam zijanio 4 godine stara stipu malo da se zajebajem.Iako nisam Zokinih godina,u toku rata sam bio premlad za puske,mislim da sam u ratu imao sve ono sto bi imao i u miru,ali nikad onakvu bliskost sa ljudima.Doduse rat te nauci da gubis i da normalno prihvatas stvar koje u miru ne bi mogao.Rat je skola u svakom slucaju,i sigurno ne bi bio ista osoba ,da nije bilo rata.Da li sam tu izgubio ili dobio,to neznam,ali ako nista pripremio me je za oovaj zapad,divlji zapad.
-
LudoALudjiJA
da...stari svat...rat...rat art...pocese klat'...faca postao svakakav gilipter...sto bi inace bio za sikter...ali takav je valjda svaki rat, u njemu krvnike zovu junacima...promijene se mjerila...ne znam, mozda je to do mojih godina, kojih bi se rado sjecao bilo gdje da sam bio i bilo kako da mi je bilo, mozda to jesu najljepse godine, ali zaista-najdublje vrijednosti, najcvrsce veze, velicanstvene u ljepoti svoje primitivnosti i izvornosti...najskrivenije kutke duse, svoje i tudje...upoznah u ratu...mislim da je crnogorska da je u ratu lakse postati junak nego ostati covjek...mozda je do mene i tersiluka, ali svi oni koje danas mogu nazvati prijateljima-nikog nisam upoznao poslije rata...a "od pravog prijatelja nema veceg zlata"...drzati se novih trendova i starih frendova 
-
LudoALudjiJA
aman, Bamm, zvucis kao da si ratovala
, pravo iz besike narednik te za siske, pa na liniju prvu, da u noci hladnoj odbijas ofanzivu... 
-
LudoALudjiJA
ma zao mi te bilo...rat, utucena, pa pokusah na silu od prljave krpe napraviti svilu...pa reko' da se malo nasmijes, prestanes granate da snijes, da se za vodu sa komsinicama bijes, da nakon toga kuci rane sijes, a one u srcu od sviju krijes...veseo mrzi tuznog, a sjetan saljivog...prepoznaj se, bolje i u toj izreci nego na dnu u rijeci, kasnije na smrtovnici...i ne smiji se grohotom ako si tuzna, to te kvalifikuje za jagomir...i ne smiji se previse, zensko si, tragikomicne su bore koje vam ureze prazan smijeh grohotom...svako zivi sa svojom golgotom, a ti garant imas popeglano lice, pa ga cuvaj, jer ne krijes godine, a zene o godinama pocnu lagati kad njihovo lice o njima pocne govoriti istinu, rece neko...nekad...nije suncan dan da sam (sjenom) pracen, a s tobom ostah neshvacen...mozda je do mene, mozda do tebe...zivot ide dalje, ne dajmo da nas po srcu zagrebe...
-
LudoALudjiJA
hm...zasto naglasavati da je opstina Centar, dovoljno je reci Sarajevo...koliko znam, u relativno skorije vrijeme nije bilo porodilista u Vogosci, Ilidzi...a svi smo rodjeni u tom porodilistu koje se nalazi u opstini CentarBamm wrote:1975... opstina Centar... Sa nepunih 17 u rat, cini mi se nekako tek sto sam progledala
-
Stari
uz ov sto A u svom zadnjem komentaru veli
Buduci da su dijasporasi izgleda glavni osumnjiceni i za ovu "sitnicu" ....hajd' da je budem ta marva..... pa da kazem da je moja generacija, bez sumnje, odgovorna za to sto je rata, i svega onog sto rat sa sobom podrazumjeva, uopste bilo.
Nemojte se nista sikirati dobicemo mi kuglu u celo prije ili kasnije
Buduci da su dijasporasi izgleda glavni osumnjiceni i za ovu "sitnicu" ....hajd' da je budem ta marva..... pa da kazem da je moja generacija, bez sumnje, odgovorna za to sto je rata, i svega onog sto rat sa sobom podrazumjeva, uopste bilo.
Nemojte se nista sikirati dobicemo mi kuglu u celo prije ili kasnije
-
arci
I kad se na kraju sve sabere i oduzme ispade da su " dijasporasi" glavni krivci za sve...krivi za to sto su izasli,a oni koji nisu mogli,znali,htjeli ......ostadose u Bosni da okrivljuju ove prve i psuju im i od tave drzak sto uopste postoje.Ko to jos danas psuje one stvarne ,realne krivce koji su napravili to sto su napravili???!!!A nije bila igra,bio je rat.Ko to jos od vas koji ste ostali U SA(spadam u red onih koji su otisli.Otisli da bi se vratili i na kraju shvatili da nemaju gdje da se vrate,bukvalno negdje nigdje!)ospori te neke ljude koji se sepure danas tim istim prelijepim gradom,a do samo prije par godina su bili "glavni ralzog"???Ne, oni vam ne smetaju,ne smeta ni plejada njihovih tkzv. "umjetnika" koji vam odrzavaju "koncerte" ,politicara koji bi da se "izvinjavaju" i tako to krene......Nije,ako ce vam biti lakse,nije jednostavno biti ni ovdje. Mozda jeste papcima koji su skinuli opanke,vinuli se put Zapada i sad im je lijepo,ne sumnjam....A mi koji smo imali normalan zivot prije rata,prijatelje,navike,koji smo se dicili tim sto smo Bosanci,nama je isto kao i vama.Razlika je u tome sto vi mislite da ste mnogo propustili sto niste izasli negdje,a mi mislimo da smo mnogo propustili sto nismo ostali...Ja ne znam gdje je onda prava raja?! Neko gore napisa da poznaje samo dvoje ljudi u gradu koji su isto godiste,a ja ovdje gdje jesam ne poznajem ni jedno jedino stvorenje koje dolazi iz nekog grada.DA kazem GRADA.I znas kako je tuzno kad moras da se druzis sa ljudima koji ne pricaju tvoj maternji jezik.Ne mozes se ni zezati,pricati viceve,mahalati.....
Zar to nije isto onda?A papci ko papci,smetaju mi svuda ,oni su barem nesto sto rat nije promjenio
Zar to nije isto onda?A papci ko papci,smetaju mi svuda ,oni su barem nesto sto rat nije promjenio
-
_BaykoNoor_