Patrole sa dugim cijevima 24sata dnevno!!!!!!!!!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

The_Fluid

#1 Patrole sa dugim cijevima 24sata dnevno!!!!!!!!!!!

Post by The_Fluid »

Naslov je chlanka iz novog broja Starta (broj 148, od 10.08.2004).

"Od aprila do pochetka avgusta na podruchju BiH moderni hajduci oteli su 11 (jedanaest op.a.) skupocjenih vozila. Policija Kantona Sarajevo zbog ovih, ali i slichnih sluchajeva, uvela je stalnu patrolu naoruzhanu dugim cijevima.
Razbojnici se javljaju vlasnicima i trazhe basnoslovne sume za otkup. U sluchaju susreta sa ovakvim razbojnicima policija savjetuje: Ne poduzimajte nishta i nadajte se da vas netje ubiti."

Vasha mishljenja, reakcije, komentari? Da li biste se lichno obrachunali sa istima? Ili sve prepushtate policiji?
Fair Life

Post by Fair Life »

Poznat mi je nedavni slucaj u Mostaru, ali su lopovi udarili glavom o zid. I to se desava ako se turisti zaustavljaju napamet. Dogodilo se prije svecanog otvaranja Novog-starog Mosta.

Posjedujem video vrpcu sa cijelokupnim pokusajem otmice.
Bljuzgo

Post by Bljuzgo »

Nema tu puno nekog mudrovanja vech jednostavno svi oni domachi kako i ino vlasnici svojih limenih ljepotana neka nadju nachin u kakve ih lance okovati jer su su svakom sluchaju dornji s obzirom da policija radi u suradnji sa ti modernim hajducima..??
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Nisu basnoslovne sume. 2000 maraka za novi passat mog jarana i nije nesto. Nego sta ce im golfovi dvojke, to mi nije jasno!!??

Licno se obracunao zbog auta? Ne pada mi na pamet. Odavno je Ivo Andric rekao da u ovoj zemlji ne treba imati nista do dva kofera stvari. Ostalo je "na koristenje", ne smatraj ga svojim.

Nego, ko se boji za auto, ima dosta fora da se zastiti. Izvadis mu svjecicu preko noci, npr. ili neki dio koji se lako opet stavlja.

Ne ostavljaj nikad puno goriva u rezervoaru

NE JAVLJAJ POLICIJI AKO GA UKRADU!!!

NE GLASAJTE ZA NACIONALNE STRANKE I LOPOVE.

Ako ga vidis da ti krade auto, pucaj po njemu iz svega sto je pri ruci.

Ako ga ukradu i ides na "pregovore" ne idi u unutrasnjost RS-a nego inzistiraj da razmjena bude na "granici"

Ne nosi oruzje na "pregovore" , ne glumi komandosa jer ces biti zveknut u sekundi
The_Fluid

Post by The_Fluid »

horns,
golfovi dvojke su vishe sitna narkomanija, rjedje organizovane bande.

Glede pregovora, sjetjash li se prije par godina kada je policija pronashla onu dvojicu na putu ka Palama, navodno je lik doshao sa parama po svoje auto i upucao, na stranu shto se po gradu prichalo da je to bio obrachun izmedju samih bandi koje kradu auta?
horns&drums

Post by horns&drums »

Ne, znam kako je bilo i koji je to slucaj.

Jedan "federalni" narkoman je dosao frajeru i rekao da zna gdje mu je auto i da ce mu za 400-500 KM dovesti.

Uzeo lovu, otisao na Pale, upucao dva brata i ispalio se, bez auta naravno. Sad ovaj "nas" umire od straha jer mu ovi prijete da ce ga zveknuti jer kontaju da je unajmio ovog narkomana.

Golfovi dvojke su jos uvijek najtrazenija roba (na zalost)
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Izgleda da cemo morati primjeniti americki recept. Oni su jedno vrijeme imali modu da ne ulaze u ulicu stavljaju znak koji kaze nesto kao: "Svako domacinstvo u ovoj ulici je naoruzano." To je valjda trebalo biti upozorenje kriminalcima i funkcioniralo je. To oni zovu "premjestanje kriminala" (crime displacement). Kasnije je policija, kako bi sprijecila lincovanja, uvela "Neighborhood Watch" (ne znam kako bi ovo preveo na nas jezik, a da ne zvuci blesavo) program, saradnje gradjana i policije.
ChoNumb

Post by ChoNumb »

Samo mi nije jasno kako policija ima obraza i pojaviti se negdje u javnosti sa nekim izjavama, jer se ovo stvarno precesto dogadja, a da oni nemaju nikakvih rezultata. Znam bar 10 ljudi kojima se ovo dogodilo. Neki su prijavili policiji i nikad nista. Sto je stvarno velika sramota! Do sada bi zbog ovog problema bar neke od vodecih u MUP-u trebalo smijeniti!
horns&drums

Post by horns&drums »

Smijeniti da bi dosli novi?

Neee, od pravosudja treba krenuti
ChoNumb

Post by ChoNumb »

Mi smo jedna od zemalja koja ima najvise policajaca po glavi stanovnika, pa je malo smijesno uvoditi takve programe, na kraju cemo biti svi policija :) Mislim da je lakse i sasvim dovoljno da policija pocne raditi svoj posao! I sve ce biti drugacije! Ne sjecam se da su jos ikad uspjeli uhvatiti nekog od tih lopova-ucjenjivaca! A jos manje da je neko osudjen zbog toga! I suludo je izlagati gradjane jos vecem riziku nego sto jesu. Problem je u policiji koja ne stiti gradjane.
ChoNumb

Post by ChoNumb »

Iskren da budem, izgleda da treba krenuti od predsjednika drzave(mnozina) pa do portira i lozaca! :)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

S obzirom da se brzo nishta netje promijeniti vjerovatno tje redoslijed biti slichan onome kako su se neki gradjani Sarajeva obrachunali sa provalnicima u njihove stanove.

Lichno!

Problem sa tim je shto sadashnji zakon kazhe da ako ti "vaspitno" djelujesh na provalnika(e), advokat provalnika ima pravo da podigne tuzhbu protiv tebe zbog uzimanja uloge "Vaspitacha".
horns&drums

Post by horns&drums »

Problem je u policiji koja ne stiti gradjane.
Ali nije problem na vrhu. Jer evo, staviti cu sebe u kozu policajca. Zatvoriti cu nekog kriminalca, na kojeg sam potrosio 6 mjeseci pracenja i nadzora. Trebao bi odsjediti 10 godina. A on izadje za 6 mjeseci, sa onim parama sto je ukrao. A meni placa 700KM i jos ce mi prijetiti i meni i porodici sto sam ga "dirao". E zato policija ne stiti gradjane onako kako bi trebala.

Da je dobio 10 godina zatvora, moj rad bi bio cijenjen i mojih 700KM bi nesto znacilo naspram njegovog miliona sto je ukrao. To je to.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Problem je definitivno i u preblagim kaznama, propisanim zakonom. Treba organizovati odstrel kriminialaca, kao sto lovacka drustva organizuju odstrel pasa lutalica. Zakonom propisati da je dozvoljeno (cak i pozeljno :D ) digotrajno zlostavljanje i javno linchovanje provalnika, kradljivaca automobila, pljackasa "presretaca" itd. :x :x :x
ChoNumb

Post by ChoNumb »

horns&drums wrote:
Problem je u policiji koja ne stiti gradjane.
Ali nije problem na vrhu. Jer evo, staviti cu sebe u kozu policajca. Zatvoriti cu nekog kriminalca, na kojeg sam potrosio 6 mjeseci pracenja i nadzora. Trebao bi odsjediti 10 godina. A on izadje za 6 mjeseci, sa onim parama sto je ukrao. A meni placa 700KM i jos ce mi prijetiti i meni i porodici sto sam ga "dirao". E zato policija ne stiti gradjane onako kako bi trebala.

Da je dobio 10 godina zatvora, moj rad bi bio cijenjen i mojih 700KM bi nesto znacilo naspram njegovog miliona sto je ukrao. To je to.
Pa upravo si rekao da jeste problem na vrhu. Ne krivim ja policajca koji ce radije pisati saobracajne prekrsaje "sitnoj raji" i ganjati tinejdzere sa jointom u ruci, nego se obracunavati sa pravim i organizovanim kriminalom i slazem se sa tobom, da je suludo da jedan policajac rizikuje svoj zivot za 700 KM mjesecno i jos tome rizikuje da ode na suspenziju i da navuce na svoju guzicu bijes istih tih kriminalaca, jer nema poente hvatati ih i boriti se protiv njih kad ce oni biti ubrzo oslobodnjeni. Truli smo sa vrha do dna!
Kazem vam, VIVA LA REVOLUCIA!
HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!
:)
horns&drums

Post by horns&drums »

Pogresno smo se razumjeli. Mislio sam da to nije osnovni problem.
ChoNumb

Post by ChoNumb »

al... wrote:Policija slabo plaćena, sporo i neefikasno sudstvo i smiješne kazne... OK, sve to stoji, ali krivi smo i mi. Neki dan sam pročitao izjavu ministra policije koji se žali da građani gotovo nikako ne sarađuju kod prijavljivanja zločina. Očekujemo da nas nikako plaćeni drotovi štite, a ovamo pojedinci savjetuju da kada nam ukradu auto nikako ne prijavljujemo, nego da strpamo 2.000 KM u džep i idemo otkupljivati svoja auta po nekakvim vukojebinama po Palama, sa realnim rizikom da ćemo biti vraćeni kući s nogama naprijed, bez para i auta. Pa prije samo par mjeseci ubiju konobara na sred Štrosmajerove u doba najveće špice i niko ništa nije vidio!? Dakle, ni mi se ne satiremo od truda da nam bude bolje.
A onima koji se trude i prijave zlocine i pristanu svjedociti pred sudom, otkriju indentitet i ne pruzaju nikakvu zastitu. Pa ti svjedoci i vidi nesto! To samo pokazuje kakva je stvarnost, manje je rizicno otici i otkupiti svoje auto, nego ganjati neku pravdu. Narod je samo kriv jer misli da ne moze nista promjeniti!
Qwert

Post by Qwert »

Ja, zajebane logike :D , nije cudo sto je pravni sistem u shoku :roll:
Odkada to pojedinci policajci trckaraju za kriminalcima. Zar to ne ide koordinirano, gdje se takve grupe hapse upadima i pretresima, planski naravno, grupama maskiranih :). I naravno da trebaju riskirati zivote za tih 700 km, sto za standard drzave i nije lose. Zasto onda prihvataju poziv policajca. :-? Da ne trebaju moza ubirati 'porez' od saobracajnih kazni.
Last edited by Qwert on 12/08/2004 10:25, edited 1 time in total.
ChoNumb

Post by ChoNumb »

Primjer je banalizovan, ali mislim da je svima jasno o cemu se prica.
:-)
idic

Post by idic »

BigusDickus wrote:Izgleda da cemo morati primjeniti americki recept. Oni su jedno vrijeme imali modu da ne ulaze u ulicu stavljaju znak koji kaze nesto kao: "Svako domacinstvo u ovoj ulici je naoruzano." To je valjda trebalo biti upozorenje kriminalcima i funkcioniralo je. To oni zovu "premjestanje kriminala" (crime displacement). Kasnije je policija, kako bi sprijecila lincovanja, uvela "Neighborhood Watch" (ne znam kako bi ovo preveo na nas jezik, a da ne zvuci blesavo) program, saradnje gradjana i policije.
Po američkom zakonu imaš legalno pravo na upotrebu oružija u odbrani svog života, života svoje porodice i lične imovine, takođe svako može posjedovati oružije i prilikom kupovine dobivaš dozvolu. Kod nas to nije slučaj, tako da je nelegalno posjedovanje oružija krivično djelo.

Činjenica je da većina ljudi krađe automobila ne prijavljuju policiji, policija je inertna i u većini slučajeva ne preduzimaju ništa. Ljudi se s pravom boje za sopstveni život da će ukoliko uključe policiju, kradljivci se svetiti njima i članovima njihove porodice što se vrlo često i dešava.
Sve češće u zadnje vrijeme su kradljivci iz našeg grada, dakle ne sa Pala i Lukavice.
Najsvježiji primjer od prošle sedmice, momku su ukrali golfa sa Vjećnice i još mu se prilikom otkupa zhvalili što je došao odma da plati otkup sa riječima :"Hvala ti jarane što si odma došao i plati, jer bi ga inače morali rastavljati u dijelove i tako prodavati, šta ćeš nama je ovo posao mi od ovog živimo!!!!?!"
Fair Life

Post by Fair Life »

horns&drums wrote:Nego, ko se boji za auto, ima dosta fora da se zastiti. Izvadis mu svjecicu preko noci, npr. ili neki dio koji se lako opet stavlja.

Ne ostavljaj nikad puno goriva u rezervoaru
Image
horns&drums

Post by horns&drums »

Sudeci po jutrosnjim postovima, Fair ima ozbiljnih problema sa postavljanjem slika :lol: :lol: :lol: :lol:
Sarajevska Princeza

Post by Sarajevska Princeza »

hm zanimljiva diskusija. :D

Ja mislim da svaki kriminalc prije nego sto se odluci za kriminal prvo iskalkulise koje su mu sanse da ukrade a da ne odgovara. Eh sad ako on uvidi da ima vise koristi da ukrade nego da ne ukrade i da su posljedice manje a..... korist od kradje veca - eh onda to ga motivise da se i odluci na kradju. Misli da nista ne gubi.

Ja bih to rijesilia tako sto bi povecala 'posljedice' i usavrsila policiju i otvorila im nove mogucnosti......a i ukljucila stanovnike u borbi protiv kriminala pa kad kriminalac bude kalkulisao nek misli malo vise sta ga ceka. Recimo, posto mi vasi komentari ukazuju na veliku neodgovornost ne samo od strane policije i gradjana ipak mislim da TAKVO ponasanje upravo motivise kriminalce da misle da ce im posljedice biti manje - jer nema cega da se boji.

Znaci prijavljivati svaki kriminal koji se vidi 'anonimno' jer na osnovu statistike bolje mjere se mogu poduzeti, tacno odrediti u kojim podrucjima koji kriminal preovladava i tu pojacati bezbjednost.

Unaprijediti tehnologiju policije i komunikaciju da kad se nesto desi da mogu da se bolje organizuju, brze stignu na scenu itd.

Platiti drotove VISE, dati im odlicne plate i beneficije, zivotna osiguranja, dobru opremu i razviti timski rad - birati kavlitetne policajce i dobro ih obuciti da su spremni na svaku vrstu sitaucije, konstatno ih motivisati da njihova ulogu u drustvu je VAZNA i postovana- da bi bili motivisani da rade svoj posao a kaznjavati ih kad su neodgovorni. Skidati ga sa pozicije, suspendovati i otpustiti ako napravi kiks. Nagradjivati kad uradi dobar potez, konstantno isticati najbolje policajce, ukljuciti zensku policiju u vecem omjeru.

Napraviti za svaku osobu kriminalni profil i striktno voditi evidenciju tako da policija uvijek moze da provjeri o kome se radi. Svakog kriminalca kazniti ako se preseli a ne kaze gdje mu je nova adresa ili novcano (neka veca suma) ili Sudom i zatvorom.

Uzimati NOVAC - BOND za osobu koja je prvi put uhapsena i privedene za SVAKI KRIMINAL ukljucujuci konstantne prekrsaje u saobracaju kao na primjer 'brza voznja', voznja u pijanom stanju i onda ga slati na Sud. Drugi put uhapsen, veci BODN uzimati troduplo, treci put direknto uz zatvor bez mogucnosti placanja.

Uvesti policajce bez uniforme koji ce nadgledati grad nevidjljivo i reportirati, kao i ubacivati izvjestavaoce u kriminalne krugove i razbijati im organizovani kriminal a dobro platiti osobu i dati mogucnost zastite identiteta.

Svi gradjani instalirati alarme na auta vece vrijednosti, stavljati natpise kao sto je gore neko pomenuo: 'Pazi 2 dobermana u avliji', 'pazi alarm' i instalirati uredjaje koji kriminalcu povecavaju sanse da bude otkriven pa makar bilo ti i vjestacki.

itd...... jedino u saradnji sa policijom narod ima sansu da pobjedi kriminal a policija treba da se motivise na mnoge nacine i poveca njihova ulogu u drustvu, kao i unaprijedi na svakom nivou koliko je god to moguce. Policajci SVI nisu isti, i igra veliku ulogu sama cinjenica da kruzi takav osjecaj o njima i onda se automatski ta ocekivanja postave na osnovu kojih oni reaguju.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

U zlatna vremena se znalo, ako se kur..s, imas sve sanse da dobijes po bubrezima, onim nedemokratskim savitljivim pendrekom. Otkad su dobili ove duge palice, uopste ih ne koriste, a ako nekome i padne na pamet da udari kriminalca, suocava se sa tuzbom i realnim sansama da ostane bez posla. Cak i za upotrebu lisica mora pisati poseban izvjestaj, nevjerovatno.
horns&drums

Post by horns&drums »

Ovako se to rjesava:

Postoji otok osuncan, iz djetinjstva nama dobro znan... Darko Rundek je to lijepo napisao :D :D :D :D

Image
Post Reply