Zubak: Budućnost Hrvata kroje strojari i veterinari

Post Reply

Bosanski Hrvati su zrtvena jagnajd zapadnohercegovacke politike?

Da
5
83%
Ne
1
17%

Total votes: 6

nezeljeni nadimak

#1 Zubak: Budućnost Hrvata kroje strojari i veterinari

Post by nezeljeni nadimak »

Interesantan intervju K. Zubaka, posebno njegov osvrt na bosanske Hrvate i njihov polozaj u kojem ih niko ni za sta ne pita, vec o njima i njihovim sudbinama odlucuju oni iz Zapadne Hercegovine. Naravno, sadnju tikve s djavlom nece platiti Zapadna Hercegovina, vec bosanski Hrvati, kao sto su u 90-im platili i Hrvati Posavine.

Nisu li bosanski Hrvati zrtvena jagnjad interesa Zapadne Hercegovine?

Zubak: Budućnost Hrvata kroje strojari i veterinari

Sama činjenica da razgovore vode ljudi s jednoga područja, i uz to strojar, liječnik, stomatolog, veterinar itd., pokazuje ponižavajući odnos prema tako važnom pitanju pa i prema narodu kojem određuju sudbinu i budućnost, kaže Zubak.

Razgovarao: Antun Mrkonjić

SARAJEVO - Bivši predsjednik Predsjedničkog vijeća Herceg Bosne, član Predsjedništva BiH i ministar u Vijeću ministara BiH te osnivač NHI-ja za Dnevni list najavljuje postupno povlačenje iz aktivnog političkog života. Zbog odvjetničkih obveza nema vremena, a niti snage dalje se baviti stranačkim poslovima. Kaže da nije razočaran idejom i radom NHI-ja, ali je razočaran grabežljivosti ljudi koji u politiku uglavnom ulaze da ostvare svoje privatne ambicije i ciljeve. Zubak smatra vrlo štetnim po državu nepostojanje istinske i snažne oporbe. Vjeruje kako će međunarodna zajednica u BiH uskoro početi s radikalnijim mjerama i potezima u kojima bi mogli “stradati” neki nedodirljivi političari.

Jesu li u pravu oni koji tvrde da ste utopili NHI u HSS i da praktično Vaša stranka nestaje s političke pozornice. Napuštate li stranku i politiku uopće?

- Nova hrvatska inicijativa ostaje, i to nema veze sa spajanjem s HSS-om. Predsjedništvo je procijenilo da je ovo najbolja opcija za daljnji rad. Do kraja rujna će se održati ujediniteljski sabor, a naziv stranke HSS - Nova inicijativa ostaje do prvoga sabora nove stranke, koji će se održati najkasnije 90 dana prije lokalnih izbora. Dogovorili smo paritet u užem vodstvu stranke pa i u Saboru, i to su privremena rješenja do potpune integracije na nižim razinama. Istina je da ne želim više biti u vodstvu stranke pa i aktivno se baviti politikom u onoj mjeri u kojoj je to dosad bio slučaj. Nemam vremena, niti snage za puni angažman
. Danonoćno objašnjavati ljudima da im je potrebna ravnopravnost prije svega unutar nacionalnog korpusa i da je najbolje imati svoju stranku jer će teško netko drugi se boriti za interese Hrvata, u Bosni je očigledno sizifovski posao. I onda im je netko drugi kriv. Nisu Hercegovci krivi što su se organizirali i što su na čelu svih političkih stranaka. Krivi su bosanski Hrvati koji su totalno dezorijentirani i dezorganizirani spremni uzeti mrvice i prodaju se za sitne osobne interese, a o krucijalnim pitanjima ih nitko ništa ne pita.
Je li osnivanje NHI-ja bio ispravni politički put i jeste li razočarani što nije stvorena jaka stranka koja bi bila čimbenik ne samo unutar nacionalnog korpusa, nego i na političkoj sceni?

- Ideja je bila dobra, ispravna i prihvaćena barem retorički. O toj ideji se i danas govori. Jednako to čine i Dragan Čović i Božo Ljubić i Zvonko Jurišić. To je ono o čemu smo mi pričali još 1997. i 1998. Puno je razloga zašto ta ideja nije bila općeprihvaćena, barem u Bosni. Dapače, u jednom trenutku bili smo proglašavani za najveće izdajnike. Ljudi su prepadani i izmanipulirani prije svega od onih koji su se bojali za svoju poziciju i koji su se dobro okoristili od HVO-a i politike uopće. Znate, ljudi iz ovih ili onih razloga ulaze u politiku. Nikome ne osporavam pravo da ima osobni interes, ali sam razočaran sramnom grabežljivosti i željom da se preko noći ostvare osobni interesi, a da se pri tome malo toga uloži i da stranci i narodu. To nije samo slučaj s našom strankom, politička scena u BiH je prepuna takvih kvazipolitičara i taj sindrom je zahvatio i male i velike stranke. Nikoga ne osuđujem, ali samo razmišljam jer ja tako ne mogu raditi.

Kako opisati političku pozornicu u BiH prepunu nelogičnosti i apsurda?

- U BiH nema prave oporbe, i to nije dobro za državu i smatram da bez toga nema izlaza iz ove teške situacije. Jako sam razočaran SDP-om, to je trebala biti ta snaga koja će pritiskati vlast, biti korektiv, pa čak i okupiti sve progresivne snage. Ta uloga je SDP-u bila namijenjena, međutim, očigledno da joj nisu dorasli i oni su se iscrpljivali i bavili unutarstranačkim prepucavanjima i borbama. Ovako, i dalje vladaju nacionalne stranke koje nisu bliske po programima, ali su bliske u potrebi za vladanjem. Koliko god su one navodno reformirane to nije dovoljno i one su u biti trgovačka društva bez kvalitetnih programa i ideoloških uvjerenja. Njima je isključivi cilj vlast i podjela dužnosti.

Kazali ste da nema oporbe u BiH, ali zato su istinski vladari Milorad Dodik i Haris Silajdžić. Kako gledate na njihovo ponašanje i ulogu u kreiranju života u BiH?

- Stranka za BiH je stalno u vlasti. Ta stranka nije nikakva alternativa SDA kako je bilo zamišljeno. Slažem se sa Silajdžićem samo u odbijanju travanjskog paketa ustavnih promjena, no, ne slažem se oko vizije uređenja BiH. U biti Silajdžićeva i Dodikova stranka jedna drugu politički hrane pa i oni na osobnoj razini. NHI je svojedobno dao potporu Dodiku da formira vlast jer smo mislili da je opredijeljen za promjene. Ispostavilo se da je i njega zahvatio sindrom Jelavić. Ima totalnu vlast u RS-u, i to ga je ponijelo. Voli vlast, postao je bahat, nekorektan i prepotentan i ponaša se kao jedini zaštitnik srpskoga naroda i RS-a. Mislim da je on dao svoj politički maksimum i neće uspješno završiti svoju političku karijeru. Dodik će morati uskoro otići milom ili silom i moja su predviđanja da će međunarodna zajednica u BiH uskoro poduzeti radikalnije mjere jer ovako više ne ide.

Znači li to kako nije moguć dogovor domaćih političkih snaga o Ustavu i čega bi se sve tri strane trebale odreći da se postigne kompromis?

- Dogovor definitivno nije moguć. Reforme će moći proći samo uz snažni pritisak međunarodne zajednice i zato sam i kazao da će Dodik morati ili prihvatiti reforme ili otići. A da bi se eventualno strane približile, potrebno je da Srbi prihvate BiH kao svoju domovinu i u krivu su ako i dalje misle da je RS njihov jedini zaštitni mehanizam. Bošnjaci moraju napustiti ideju unitarne i građanske države jer mi, nažalost, nemamo građana pa kako ćemo onda imati građansku državu. Hrvati sazrijevaju i prihvaćaju BiH kao svoju državu i traže svoju poziciju kroz ustavna rješenja.

Kako komentirate razgovore hrvatskih političkih lidera i najavljeno potpisivanje deklaracije u Kreševu?

- Razgovori su neki napredak, ali kada pročitate tekst deklaracije, vidi se da tu nema ništa značajno.
Politički se to radi posve pogrešno i sama činjenica da razgovore vode ljudi s jednoga područja, i uz to strojar, liječnik, stomatolog, veterinar itd., pokazuje ponižavajući odnos prema tako važnom pitanju pa i prema narodu kojem određuju sudbinu i budućnost.
To nisu politički mudri ljudi. Nikoga ne želim podcijeniti, omalovažavati ili uvrijediti, ali je to tako. Ustav je najsloženija pravna materija. O njemu trebaju razgovarati pravni stručnjaci, pa nije to nogometna reprezentacija da se bira sastav po nečijoj volji.
Post Reply