Emancipacija Bosanske zene
Moderator: anex
-
FFK as Lucy01
#1 Emancipacija Bosanske zene
Posto jos nosim svjeze utiske iz Bosne-Hrvatske, bas bih zeljela da malo prodiskutujemo (al' ljudski i po pravilima, bez vrijedjanja) o stvarnoj emanicipiranosti Bosanske i Hrvatske djevojke-zene.
Naime, primijetila sam da moj muz dobija odredjene "poglede" zato sto je uradio par stvari koje se jos uvijek smatraju "zenskim poslom".
Djevojke-zene koje zivite na tim prostorima, koliko se zaista od vas ocekuje i koliko vi same podgrijavate stereotip po kojem zena radi sve kucne poslove, a muz ako i uradi nesto, on to radi da vama "pomogne" a ne zato sto je to dio njegovih obaveza isto kao i vasih, jer skupa zivite, jedete, prljate....pa skupa treba i da cistite, pa i kuhate?
Je li emancipacija postoji samo u razgovorima i na papiru, dok se u stvarnom zivotu i dalje zadrzao patrijarhat po kojem se muskarac vrednuje vise nego zena i gdje je raspored obaveza gender related?
Koliko zene same doprinose tom stereotipu svojim ponasanjem da "mogu sve da stignu" i "nije meni tesko da za moje ukucane perem i kuham"?
Naime, primijetila sam da moj muz dobija odredjene "poglede" zato sto je uradio par stvari koje se jos uvijek smatraju "zenskim poslom".
Djevojke-zene koje zivite na tim prostorima, koliko se zaista od vas ocekuje i koliko vi same podgrijavate stereotip po kojem zena radi sve kucne poslove, a muz ako i uradi nesto, on to radi da vama "pomogne" a ne zato sto je to dio njegovih obaveza isto kao i vasih, jer skupa zivite, jedete, prljate....pa skupa treba i da cistite, pa i kuhate?
Je li emancipacija postoji samo u razgovorima i na papiru, dok se u stvarnom zivotu i dalje zadrzao patrijarhat po kojem se muskarac vrednuje vise nego zena i gdje je raspored obaveza gender related?
Koliko zene same doprinose tom stereotipu svojim ponasanjem da "mogu sve da stignu" i "nije meni tesko da za moje ukucane perem i kuham"?
-
luciferino
#2 Re: Emancipacija Bosanske zene
dupli
Last edited by luciferino on 28/08/2007 22:49, edited 1 time in total.
-
luciferino
#3 Re: Emancipacija Bosanske zene
Mislim da bi bilo mnogo podobnije da govoriš o emancipaciji balkanske žene, jer čini mi se da ono o čemu govoriš jeste klasična balkanska situacija. Kod mene su poslovi malo drugačije podjeljeni, po onome šta ko voli i zna bolje uraditi. Ja kuham jer mi je to jako zabavno, a muž nema pojma i uvijek smelja nešto. S druge strane, ja mrzim prati suđe, a njemu je to čas posla. A što se tiče "pogleda"... ma da si ko anđeo i taman da ti krila narastu dobijaćeš "poglede" jer mi volimo zabadati nos u tuđa posla, komentarisati, snebivati se. Meni je moj muž poseban, a da sam ganjala stereotipe, udala bih se za sirovinu. Bar je takvog lako naći.Lucy01 wrote:Posto jos nosim svjeze utiske iz Bosne-Hrvatske, bas bih zeljela da malo prodiskutujemo (al' ljudski i po pravilima, bez vrijedjanja) o stvarnoj emanicipiranosti Bosanske i Hrvatske djevojke-zene.
-
mamica papucarka
Ja bih rekla da se situacija promijenila na bolje. Mislim da su se i muskarci malo emancipovali
, pa malo vise dijele obaveze sa suprugama
Barem je tako kod ovih mojih prijateljica.
Nahebale su generacije nasih mama (a o nanama da ne pricam), te bracni parovi koji zive sa sveki sl.
btw. tracajuci muskarce dosle smo do zakljucka da svaki od njih promijeni dres kada dodje kod mamice na rucak

btw2 sad ce me muskarci rascupat
Barem je tako kod ovih mojih prijateljica.
Nahebale su generacije nasih mama (a o nanama da ne pricam), te bracni parovi koji zive sa sveki sl.
btw. tracajuci muskarce dosle smo do zakljucka da svaki od njih promijeni dres kada dodje kod mamice na rucak
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Mislim, dakle, ledičan sam!
- tech10
Gdje nece kada odjednom spozna drasticnu razliku u ukusu rucka kod mamice i kod anamo zene mu u njega (Lucrezia Borgia).mamica 31 wrote: btw. tracajuci muskarce dosle smo do zakljucka da svaki od njih promijeni dres kada dodje kod mamice na rucak![]()
![]()
![]()
- danas
#7 Re: Emancipacija Bosanske zene
ja necu nista reci, ali cu upitati -- ko ti je davao 'poglede' muzu? muskarci ili zene?Lucy01 wrote:Posto jos nosim svjeze utiske iz Bosne-Hrvatske, bas bih zeljela da malo prodiskutujemo (al' ljudski i po pravilima, bez vrijedjanja) o stvarnoj emanicipiranosti Bosanske i Hrvatske djevojke-zene.
-
mamica papucarka
#8 Re: Emancipacija Bosanske zene
zene, hebat hindanas wrote:ja necu nista reci, ali cu upitati -- ko ti je davao 'poglede' muzu? muskarci ili zene?Lucy01 wrote:Posto jos nosim svjeze utiske iz Bosne-Hrvatske, bas bih zeljela da malo prodiskutujemo (al' ljudski i po pravilima, bez vrijedjanja) o stvarnoj emanicipiranosti Bosanske i Hrvatske djevojke-zene.
- danas
#9 Re: Emancipacija Bosanske zene
there U go... samo zato sto su se one dale reducirati na funkcije kucne pomocnice, znaci treba i ja da sam samo to...mamica 31 wrote:zene, hebat hindanas wrote:ja necu nista reci, ali cu upitati -- ko ti je davao 'poglede' muzu? muskarci ili zene?Lucy01 wrote:Posto jos nosim svjeze utiske iz Bosne-Hrvatske, bas bih zeljela da malo prodiskutujemo (al' ljudski i po pravilima, bez vrijedjanja) o stvarnoj emanicipiranosti Bosanske i Hrvatske djevojke-zene.
Koliko zene same doprinose tom stereotipu svojim ponasanjem da "mogu sve da stignu" i "nije meni tesko da za moje ukucane perem i kuham"?tj. zenturace
nemam preca posla...
- cHupjahalic@
#10 Re: Emancipacija Bosanske zene
ja volim da mi je sve na mjestu, ali isto tako kad znam da ce neko doci a voli "snimati"danas wrote:there U go... samo zato sto su se one dale reducirati na funkcije kucne pomocnice, znaci treba i ja da sam samo to...
nemam preca posla...
a ko voli kolutati ocima i zamjerati onda nek samo navrati kod mene - bujrum.
- Bosanac sa dna kace
zar ti neki dan ne rece da je emancipipacipapija uuhakla zenama?mamica 31 wrote:Ja bih rekla da se situacija promijenila na bolje. Mislim da su se i muskarci malo emancipovali, pa malo vise dijele obaveze sa suprugama
![]()
Barem je tako kod ovih mojih prijateljica.![]()
Nahebale su generacije nasih mama (a o nanama da ne pricam), te bracni parovi koji zive sa sveki sl.![]()
btw. tracajuci muskarce dosle smo do zakljucka da svaki od njih promijeni dres kada dodje kod mamice na rucak![]()
![]()
![]()
- cHupjahalic@
i od kandzije bude svakakvih pogleda.

-
zemo_online
sta znaci emancipacija zene?ako pod tim podrazumjevamo zenu na zapadu,onda treba da prihvatimo da se svaki drugi brak raspada,sve je vise samaca sa djecom ili bez,djete uvijek pripadne zeni ,zene imitiraju muskarce,varaju muzeve.u skandinaviji je otislo dotle da zena vara muza i to muz zna,pa ne dolazi u to vrijeme doma.drugim rijecima,nema nikakvih moralnih vrijednosti.posljedica toga je i feminizam,cije clanice su ruzne,muskobanjaste, sexualno isfrustirane zene i lezbejke.ako nije tako,zna li iko mladu i zgodnu zenu u klubu feministkinja?feministkinje to nadoknadjuju slusajuci price istucenih zena da bi kao cilj imale lizanje i sisanje istih kako bi se sexualno zadovoljile.
po meni treba sljediti prirodu jer priroda je istina.
-
FFK as Lucy01
I sta sad, emancipacija i sloboda zena je kriva sto se svaki drugi brak raspadatest01 wrote:sta znaci emancipacija zene?ako pod tim podrazumjevamo zenu na zapadu,onda treba da prihvatimo da se svaki drugi brak raspada,sve je vise samaca sa djecom ili bez,djete uvijek pripadne zeni ,zene imitiraju muskarce,varaju muzeve.u skandinaviji je otislo dotle da zena vara muza i to muz zna,pa ne dolazi u to vrijeme doma.drugim rijecima,nema nikakvih moralnih vrijednosti.posljedica toga je i feminizam,cije clanice su ruzne,muskobanjaste, sexualno isfrustirane zene i lezbejke.ako nije tako,zna li iko mladu i zgodnu zenu u klubu feministkinja?feministkinje to nadoknadjuju slusajuci price istucenih zena da bi kao cilj imale lizanje i sisanje istih kako bi se sexualno zadovoljile.
Kako to ti pametno zakljuci? Znaci, za sve ove protekle vijekove dok je muskarac tretirao zenu kao privatno vlasnistvo (i dalje je tretira u mnogim dijelovima svijeta) brakovi su opstajali i cim je zena (ruzna naravno; lijepe zene se ne rastaju
Znaci vi muskarci niti imate morala, niti pravo odlucivanja, niti vas iko ista pita....sve je u rukama zena
Sa'cu se ja vratiti...odoh da se upucam u lijevu nogu i zalijem ranu vrelim motornim uljem
- cHupjahalic@
koja si ti lopuzaLucy01 wrote:Sa'cu se ja vratiti...odoh da se upucam u lijevu nogu i zalijem ranu vrelim motornim uljem
a ti pitt-e jezik za zube.
-
King Kikapu
dje vaki rastu?test01 wrote:sta znaci emancipacija zene?ako pod tim podrazumjevamo zenu na zapadu,onda treba da prihvatimo da se svaki drugi brak raspada,sve je vise samaca sa djecom ili bez,djete uvijek pripadne zeni ,zene imitiraju muskarce,varaju muzeve.u skandinaviji je otislo dotle da zena vara muza i to muz zna,pa ne dolazi u to vrijeme doma.drugim rijecima,nema nikakvih moralnih vrijednosti.posljedica toga je i feminizam,cije clanice su ruzne,muskobanjaste, sexualno isfrustirane zene i lezbejke.ako nije tako,zna li iko mladu i zgodnu zenu u klubu feministkinja?feministkinje to nadoknadjuju slusajuci price istucenih zena da bi kao cilj imale lizanje i sisanje istih kako bi se sexualno zadovoljile.
-
zemo_online
ja samo kazem da treba slijediti prirodu.Lucy01 wrote:I sta sad, emancipacija i sloboda zena je kriva sto se svaki drugi brak raspadatest01 wrote:sta znaci emancipacija zene?ako pod tim podrazumjevamo zenu na zapadu,onda treba da prihvatimo da se svaki drugi brak raspada,sve je vise samaca sa djecom ili bez,djete uvijek pripadne zeni ,zene imitiraju muskarce,varaju muzeve.u skandinaviji je otislo dotle da zena vara muza i to muz zna,pa ne dolazi u to vrijeme doma.drugim rijecima,nema nikakvih moralnih vrijednosti.posljedica toga je i feminizam,cije clanice su ruzne,muskobanjaste, sexualno isfrustirane zene i lezbejke.ako nije tako,zna li iko mladu i zgodnu zenu u klubu feministkinja?feministkinje to nadoknadjuju slusajuci price istucenih zena da bi kao cilj imale lizanje i sisanje istih kako bi se sexualno zadovoljile.
po meni treba sljediti prirodu jer priroda je istina.![]()
Kako to ti pametno zakljuci? Znaci, za sve ove protekle vijekove dok je muskarac tretirao zenu kao privatno vlasnistvo (i dalje je tretira u mnogim dijelovima svijeta) brakovi su opstajali i cim je zena (ruzna naravno; lijepe zene se ne rastaju) odlucila da to prestane, moral je naglo opao
![]()
![]()
Znaci vi muskarci niti imate morala, niti pravo odlucivanja, niti vas iko ista pita....sve je u rukama zena![]()
Sa'cu se ja vratiti...odoh da se upucam u lijevu nogu i zalijem ranu vrelim motornim uljem
- pitt
na drvetuKing Kikapu wrote:dje vaki rastu?test01 wrote:sta znaci emancipacija zene?ako pod tim podrazumjevamo zenu na zapadu,onda treba da prihvatimo da se svaki drugi brak raspada,sve je vise samaca sa djecom ili bez,djete uvijek pripadne zeni ,zene imitiraju muskarce,varaju muzeve.u skandinaviji je otislo dotle da zena vara muza i to muz zna,pa ne dolazi u to vrijeme doma.drugim rijecima,nema nikakvih moralnih vrijednosti.posljedica toga je i feminizam,cije clanice su ruzne,muskobanjaste, sexualno isfrustirane zene i lezbejke.ako nije tako,zna li iko mladu i zgodnu zenu u klubu feministkinja?feministkinje to nadoknadjuju slusajuci price istucenih zena da bi kao cilj imale lizanje i sisanje istih kako bi se sexualno zadovoljile.
- pitt
bogami u prirodi u dosta vrsta zenka je ta koja kolo voditest01 wrote:ja samo kazem da treba slijediti prirodu.Lucy01 wrote:I sta sad, emancipacija i sloboda zena je kriva sto se svaki drugi brak raspadatest01 wrote:sta znaci emancipacija zene?ako pod tim podrazumjevamo zenu na zapadu,onda treba da prihvatimo da se svaki drugi brak raspada,sve je vise samaca sa djecom ili bez,djete uvijek pripadne zeni ,zene imitiraju muskarce,varaju muzeve.u skandinaviji je otislo dotle da zena vara muza i to muz zna,pa ne dolazi u to vrijeme doma.drugim rijecima,nema nikakvih moralnih vrijednosti.posljedica toga je i feminizam,cije clanice su ruzne,muskobanjaste, sexualno isfrustirane zene i lezbejke.ako nije tako,zna li iko mladu i zgodnu zenu u klubu feministkinja?feministkinje to nadoknadjuju slusajuci price istucenih zena da bi kao cilj imale lizanje i sisanje istih kako bi se sexualno zadovoljile.
Kako to ti pametno zakljuci? Znaci, za sve ove protekle vijekove dok je muskarac tretirao zenu kao privatno vlasnistvo (i dalje je tretira u mnogim dijelovima svijeta) brakovi su opstajali i cim je zena (ruzna naravno; lijepe zene se ne rastaju) odlucila da to prestane, moral je naglo opao
![]()
![]()
Znaci vi muskarci niti imate morala, niti pravo odlucivanja, niti vas iko ista pita....sve je u rukama zena![]()
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
oduvjek mi je ta skandinavija bila nesto dragatest01 wrote:sta znaci emancipacija zene?ako pod tim podrazumjevamo zenu na zapadu,onda treba da prihvatimo da se svaki drugi brak raspada,sve je vise samaca sa djecom ili bez,djete uvijek pripadne zeni ,zene imitiraju muskarce,varaju muzeve.u skandinaviji je otislo dotle da zena vara muza i to muz zna,pa ne dolazi u to vrijeme doma.drugim rijecima,nema nikakvih moralnih vrijednosti.posljedica toga je i feminizam,cije clanice su ruzne,muskobanjaste, sexualno isfrustirane zene i lezbejke.ako nije tako,zna li iko mladu i zgodnu zenu u klubu feministkinja?feministkinje to nadoknadjuju slusajuci price istucenih zena da bi kao cilj imale lizanje i sisanje istih kako bi se sexualno zadovoljile.
-
zemo_online
a da muske ubacimo u kuhinje,da cuvaju i paze djecu,a da vi zenske radite i donosite placu kuci.
samo ne znam kako cemo podojit dijete.
-
FFK as Lucy01
Ne mora dijete samo preko sise hranu da dobijatest01 wrote:a da muske ubacimo u kuhinje,da cuvaju i paze djecu,a da vi zenske radite i donosite placu kuci.
- danas
slijedimo prirodutest01 wrote:ja samo kazem da treba slijediti prirodu.Lucy01 wrote:I sta sad, emancipacija i sloboda zena je kriva sto se svaki drugi brak raspadatest01 wrote:sta znaci emancipacija zene?ako pod tim podrazumjevamo zenu na zapadu,onda treba da prihvatimo da se svaki drugi brak raspada,sve je vise samaca sa djecom ili bez,djete uvijek pripadne zeni ,zene imitiraju muskarce,varaju muzeve.u skandinaviji je otislo dotle da zena vara muza i to muz zna,pa ne dolazi u to vrijeme doma.drugim rijecima,nema nikakvih moralnih vrijednosti.posljedica toga je i feminizam,cije clanice su ruzne,muskobanjaste, sexualno isfrustirane zene i lezbejke.ako nije tako,zna li iko mladu i zgodnu zenu u klubu feministkinja?feministkinje to nadoknadjuju slusajuci price istucenih zena da bi kao cilj imale lizanje i sisanje istih kako bi se sexualno zadovoljile.
![]()
![]()