aha!!!
-
trlica
#1 aha!!!
SDP: Alkalaj mora odstupiti jer je lagao o svojoj nacionalnosti
SARAJEVO - Socijaldemokratska partija BiH poziva ministra vanjskih poslova, Svena Alkalaja, da odstupi s dužnosti jer je, smatraju, obmanuo javnost. Radi se o hrvatskom državljanstvu bh. ministra vanjskih poslova, koje je dobio 2006. godine, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske, temeljem pripadnosti hrvatskom narodu.
"Spomenuti ministar jednog od najznačajnijih ministarstava u Vijeću ministara BiH sebi je dozvolio taj luksuz da obmane cjelokupnu javnost i zastupnike državnog Parlamenta pred kojima je položio zakletvu i čija mu je dvotrećinska većina dala podršku u izboru na tu dužnost.
Ministar je slagao svoje nacionalno opredjeljenje tako što se u državi Bosni i Hercegovini izjasnio da je pripadnik jedne ( jevrejske, op.aut.), a Republici Hrvatskoj druge nacionalne pripadnosti, što je potvrdilo i Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske u svom priopćenju", navodi SDP BiH.
28.8.2007.
Pincom.info
-----------------------------------------------
trebali bi svi pod hitno podnijeti ostavke koji imaju hrvatsko drzavljanstvo.
1.) reis Mustafa Ceric,
2.).........................
3.)........................
i tako redom,
SARAJEVO - Socijaldemokratska partija BiH poziva ministra vanjskih poslova, Svena Alkalaja, da odstupi s dužnosti jer je, smatraju, obmanuo javnost. Radi se o hrvatskom državljanstvu bh. ministra vanjskih poslova, koje je dobio 2006. godine, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske, temeljem pripadnosti hrvatskom narodu.
"Spomenuti ministar jednog od najznačajnijih ministarstava u Vijeću ministara BiH sebi je dozvolio taj luksuz da obmane cjelokupnu javnost i zastupnike državnog Parlamenta pred kojima je položio zakletvu i čija mu je dvotrećinska većina dala podršku u izboru na tu dužnost.
Ministar je slagao svoje nacionalno opredjeljenje tako što se u državi Bosni i Hercegovini izjasnio da je pripadnik jedne ( jevrejske, op.aut.), a Republici Hrvatskoj druge nacionalne pripadnosti, što je potvrdilo i Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske u svom priopćenju", navodi SDP BiH.
28.8.2007.
Pincom.info
1.) reis Mustafa Ceric,
i tako redom,
-
kujundzija
#2 Re: aha!!!
Sta ti imas protiv Reisa Mustafe Cerica i odkud ti znas kakvo on drzavljanstvo ima.I nemoj se segaciti sa imenom naseg uvazenog Reisa Mustafe cericatrlica wrote:SDP: Alkalaj mora odstupiti jer je lagao o svojoj nacionalnosti
28.8.2007.
Pincom.info
1.) reis Mustafa Ceric,
i tako redom,
-
trlica
#3 Re: aha!!!
citao sam u novinama clanak gdje je redoslijedom napisano ko sve od bosanskih politicara posjeduje hrvatsko drzavljanstvo a reisa su stavili pod broj 1.)kujundzija wrote:Sta ti imas protiv Reisa Mustafe Cerica i odkud ti znas kakvo on drzavljanstvo ima.I nemoj se segaciti sa imenom naseg uvazenog Reisa Mustafe cericatrlica wrote:SDP: Alkalaj mora odstupiti jer je lagao o svojoj nacionalnosti
28.8.2007.
Pincom.info
1.) reis Mustafa Ceric,
i tako redom,
jada Bosno sta si docekala!!!
- Novi_Nick
Kakve to ima veze cije Alkalaj drzavljanstvo ima? Moze da ima koliko hoce drzavljanstava samo ako mu to dozvole aktuelne drzave. Moze da ima i japansko drzavljanstvo i da bude predsjednik BiH. Bitno je samo da se drzi BH ustava i vodi politiku za dobrobit gradjana i drzave BiH na expertnom i profesionalnom nivou i to je sve.
Ovdje su u pitanju izgleda neke srpske struje koje zele da ga smjene sa te pozicije jer se bori za jedinstvenu i teritorijalno nepodijeljenu drzavu BiH kao i konstitutivnost svih gradjana na svakom pedlju drzave BiH.
Niko njemu nemoze osporiti da ima vise drzavljanstava sve dok radi za interese suverene drzave BiH i pridrzava se zakona iste.
Ovdje su u pitanju izgleda neke srpske struje koje zele da ga smjene sa te pozicije jer se bori za jedinstvenu i teritorijalno nepodijeljenu drzavu BiH kao i konstitutivnost svih gradjana na svakom pedlju drzave BiH.
Niko njemu nemoze osporiti da ima vise drzavljanstava sve dok radi za interese suverene drzave BiH i pridrzava se zakona iste.
-
trlica
ja bih licno zelio na tom mjestu vidjeti covjeka koji nema strano drzavljanstvo.Novi_Nick wrote:Kakve to ima veze cije Alkalaj drzavljanstvo ima? Moze da ima koliko hoce drzavljanstava samo ako mu to dozvole aktuelne drzave. Moze da ima i japansko drzavljanstvo i da bude predsjednik BiH. Bitno je samo da se drzi BH ustava i vodi politiku za dobrobit gradjana i drzave BiH na expertnom i profesionalnom nivou i to je sve.
a slazem se s tobom da SDP-Bih naginje Srbima i njihovoj politici u BIh.oni su historijski povezani pupcanom vrpcom.
- dizZaster
#7 Re: aha!!!
citat:Sven Alkalaj, šef bh. diplomatijetrlica wrote:SDP: Alkalaj mora odstupiti jer je lagao o svojoj nacionalnosti
28.8.2007.
Pincom.info
1.) reis Mustafa Ceric,
i tako redom,
Moj hrvatski pasoš nije nikakav problem
BiH nije u fokusu interesovanja Evropske unije * Nisam protiv dvojnih državljanstava * Sve što piše u nekim medijima su insinuacije
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj predvodio je bh. delegaciju na međunarodnom forumu na Bledu u Sloveniji pod nazivom "Evropska unija 2020: Proširenje i integracija".
Alkalaj je u intervjuu za "Dnevni avaz" govorio o svom izlaganju na Bledu, ali i optužbama na njegov račun koje se posljednjih dana iznose u medijima u BiH.
Nema alternative
- Liderima zemalja okruženja i Evropske unije te analitičarima iz "think-tank" udruženja koji su učestvovali u forumu rekao sam kako očekujem da će BiH nastaviti s reformskim procesima te da za nas ne postoji alternativa van Evropske unije. Postoji konsenzus u BiH o tom pitanju - kazao nam je Alkalaj.
Da li ste s nekim razgovarali o tome kako u ovom trenutku BiH izgleda zemljama Unije, ali i analitičarima koji se bave proširenjem EU?
- Nismo o tome mnogo razgovarali. BiH nije toliko u fokusu interesovanja. Oni se nadaju da će ovaj posljednji uslov pred potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, konkretnije reforma policije, biti ispunjen i da ćemo u narednom periodu moći parafirati taj sporazum.
O tome sam govorio u direktnim razgovorima sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, s obzirom na to da će Slovenija preuzeti predsjedavanje EU, te sa švedskim ministrom vanjskih poslova Karlom Biltom (Carl Bildt). Tražio sam od njih da nastave podržavati BiH, koja je oduvijek bila u Evropi i dijelila one vrijednosti na kojima Evropa počiva. Te vrijednosti nalaze se i u srži naše tradicije.
U javnosti Vas optužuju da ste tražili hrvatski pasoš od premijera Ive Sanadera. Vi ste te optužbe odbacili, ali je pitanje uopće kako na sve to gledate s obzirom na to da Stranka za BiH iz koje dolazite nije baš pristalica dvojnih državljanstava bh. građana sa susjednim državama?
- Nije tačno da Stranka za BiH ne podržava dvojna državljanstva, nego želimo da svi bh. državljani koji se nalaze van granica BiH imaju pravo da zadrže državljanstvo i nakon isteka deset godina roka koji je dao visoki predstavnik, i to do 2013. godine. Svim građanima koji žive u dijaspori treba omogućiti da zadrže bh. državljanstvo, zbog čega je potrebno izbaciti onaj famozni član 17. koji ukida mogućnost zadržavanja državljanstva ako BiH nema ugovor s tom državom. Takvo uređenje prevaziđena je kategorija u modernim odnosima u svijetu.
Predsjednici država
Dobro, znači Vi imate hrvatski pasoš...
- Da, i imao sam ga prije nego što sam postao ministar vanjskih poslova BiH.
Da li mislite da bi to mogao biti problem u funkciji koju obavljate. Je li uobičajena praksa u svijetu da šef diplomatije jedne države ima i pasoš susjedne države?
- Kako da nije uobičajeno. Imali ste i predsjednike država u takvoj situaciji. U BiH veliki broj građana i drugih političara i ministara ima pasoše drugih država. Ne vidim u tome problem.
Do nas su dolazile informacije o tome da Vi, također, očekujete i američki pasoš te da ste na tome radili dok ste bili ambasador BiH u toj državi. Čak se govori o tome da idete u SAD svaka tri mjeseca kako biste ispunili uvjete za to?
- Ne, ne očekujem. Meni je dovoljan pasoš BiH. Provjerite kada sam posljednji put bio u SAD. Prema tome, ni to nije tačno. Sve ono što je navedeno u nekim medijima potpune su insinuacije i nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Sa Sanaderom nikada nisam razgovarao o pasošu i o tome nije bilo govora niti se spominjalo u razgovorima.
Susret s Jeremićem
Na Bledu se Alkalaj susreo i s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem te ukazao na dva otvorena pitanja - oslobađanje iz pritvora bh. državljanina Ilije Jurišića i povrat stare devizne štednje građana BiH u srbijanskoj Invest banci.
Zatražio je od Jeremića da urgira kod nadležnih vlasti Srbije pravno rješenje pitanja oslobađanja Ilije Jurišića iz pritvora. U vezi s povratom stare devizne štednje u Invest banci predložio je iniciranje razgovora na nivou ekspertnih grupa.
Razgovarao: Tarik LAZOVIĆ
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=9&isasp=
- Novi_Nick
Mene to nista ne cudi ako uzmemo u obzir da njima svima odgovara teritorijalna podjela BiH na tri dijela gdje ce na svakoj teritorijalno jedinici imati vlast Bosnjaci + IVZ, Srbi + SPC i Hrvati + KC. Tim jedinicama oni mogu da vladaju dozivotno i da popljackaju sve sto se popljackati moze.trlica wrote:mogao si vidjeti na fotografijama a bome i procitati kako se reis Ceric i Lagumdzija osjecaju ugodno u Banja Luci u drustvu Milorada Dodika,
a reis jos izjavi u Srebrenici:"ovdje je brat na brata pucao"
idiot!!!!
Evo upravo procitah da i Tihic i Silajdjic idu na privatno druzenje sa Dodikom & CO u BL i jos kazu da je to bas upravo dobro. Idu na privatna druzenja nakon sto je unistena tuzba za agresiju i genocid, nakon pokolja u Srebrenici itd. Dok Dodik cementira RS i trazi federalne jedinice njih je pozvao da to sve bosnjaci s njima zajednicki proslave na privatnoj festi u BL. Pobjednici pozivaju gubitnike da proslave zajedno gubitak 50% BH teritorije i sve sto je popljackano i sto se pljacka na tom teritoriju. Politicki predstavnici Bosnjaka ovim cinom ponizavaju sve Bosnjake, Bosance, sve zrtve rata i daju pun doprinos teritorijalnoj podijeli BiH.
Znas kako za mene izgleda ovo njihovo druzenje:
Ti meni na silu oruzjem upadnes u moje vlasnistvo, istjeras me iz kuce, natjeras me da ti potpisem da je sada ta moja kuca i imovina tvoje vlasnistvo i nakon toga me pozoves da uz druzenje, pjesme, muziku, pecenje i sve sto uz festu ide proslavimo tvoju pobjedu i moj gubitak. Ako ja tu festu prihvatim i odem na nju znaci da ne samo sto si mi sve uzeo nego si me jos i totalno ponizio.
-
trlica
nasa guba nezna sta je ponizenje,nasa guba nezna sta je ponos.(guba=politicari Bosnjaci,cast pojedincima koji oborise ustavne promjene.)Novi_Nick wrote:Mene to nista ne cudi ako uzmemo u obzir da njima svima odgovara teritorijalna podjela BiH na tri dijela gdje ce na svakoj teritorijalno jedinici imati vlast Bosnjaci + IVZ, Srbi + SPC i Hrvati + KC. Tim jedinicama oni mogu da vladaju dozivotno i da popljackaju sve sto se popljackati moze.trlica wrote:mogao si vidjeti na fotografijama a bome i procitati kako se reis Ceric i Lagumdzija osjecaju ugodno u Banja Luci u drustvu Milorada Dodika,
a reis jos izjavi u Srebrenici:"ovdje je brat na brata pucao"
idiot!!!!
Evo upravo procitah da i Tihic i Silajdjic idu na privatno druzenje sa Dodikom & CO u BL i jos kazu da je to bas upravo dobro. Idu na privatna druzenja nakon sto je unistena tuzba za agresiju i genocid, nakon pokolja u Srebrenici itd. Dok Dodik cementira RS i trazi federalne jedinice njih je pozvao da to sve bosnjaci s njima zajednicki proslave na privatnoj festi u BL. Pobjednici pozivaju gubitnike da proslave zajedno gubitak 50% BH teritorije i sve sto je popljackano i sto se pljacka na tom teritoriju. Politicki predstavnici Bosnjaka ovim cinom ponizavaju sve Bosnjake, Bosance, sve zrtve rata i daju pun doprinos teritorijalnoj podijeli BiH.
Znas kako za mene izgleda ovo njihovo druzenje:
Ti meni na silu oruzjem upadnes u moje vlasnistvo, istjeras me iz kuce, natjeras me da ti potpisem da je sada ta moja kuca i imovina tvoje vlasnistvo i nakon toga me pozoves da uz druzenje, pjesme, muziku, pecenje i sve sto uz festu ide proslavimo tvoju pobjedu i moj gubitak. Ako ja tu festu prihvatim i odem na nju znaci da ne samo sto si mi sve uzeo nego si me jos i totalno ponizio.
moramo se mi sami medjusobno procistiti,tek onda se mozemo nadati necem pozitivnom i dobrom za nas narod a i Bosna ce osjetiti neu korist od toga.
-
Pravi Bosanceros
Jeste li primjetili da se u zadnje vrijeme slabije javljaju ljudi koji su analiticki znali prokomentarisati temu, a da se u glavnom javljaju ljudi koji nemaju veze o politici...
I ovaj forum nije sto je nekad bio...
-
haris ubleha
U pravu si... bas me cudi sto se niko od veterana ne zeli javljati da prokomentarise ovako "inteligentne" postove novokomponovanih forumasa" (dva mjeseca staza na sa-x):Pravi Bosanceros wrote:Jeste li primjetili da se u zadnje vrijeme slabije javljaju ljudi koji su analiticki znali prokomentarisati temu, a da se u glavnom javljaju ljudi koji nemaju veze o politici...
SDP-Bih naginje Srbima i njihovoj politici u BIh.oni su historijski povezani pupcanom vrpcom.
-
basta sljezove boje
#12 Re: aha!!!
Infra, draga, vi brkate javne i politicke osobeInfraRedRidinghood wrote:Nažalost, protiv njega nemamo ništa efikasnokujundzija wrote: Sta ti imas protiv Reisa Mustafe Cerica i odkud ti znas kakvo on drzavljanstvo ima.I nemoj se segaciti sa imenom naseg uvazenog Reisa Mustafe cerica
reis nije politicar i moze imati drzavljanstva koja hoce. Hanka Paldum isto tako. Ovdje se radi o politicaru koji je u jasnom sukobu interesa. Mora da postoji valjda neka moralna i politicka odgovornost i u ovoj zemlji
- gospodar kuglastih munja
Cini mi se da ovdje nije upitno drzavljanstvo, vec etnicka pripadnost ministra Alkalaja. ?
-
basta sljezove boje
covjek potpisao da je Hrvat, a predstavlja ostale u BiHgospodar kuglastih munja wrote:Cini mi se da ovdje nije upitno drzavljanstvo, vec etnicka pripadnost ministra Alkalaja. ?
znaci da nema BiH nacionalnost, vec hrvatsku ?basta sljezove boje wrote:covjek potpisao da je Hrvat, a predstavlja ostale u BiHgospodar kuglastih munja wrote:Cini mi se da ovdje nije upitno drzavljanstvo, vec etnicka pripadnost ministra Alkalaja. ?
- suncokret13
osa wrote:od kada to hrvat ne može biti ministar vanjskih poslova bih.
od kada to hrvat ne može biti reis iz bih ?
i reis hrvat ????
jos ako se stavi ''biber po pilavu'',pa reis pruzi srbijanski pasos.....
sve u sklopu kcije :
''nista nas,ne smije iznenaditi''
-
liberal
e sad da se sjetimo spiriceve izjave kad je napao alkalaja a haris digo frku da je rasista i antisemista....nemoze vise da bude antisemit
.
ma nezna se ko koga ovdje j..e da prostite
nebi me iznenadilo da svi clanovi predjsednistva nemaju barem jedno rezervno drzavljanstvo .....onako reda radi
o nizim istancama vlasti necu ni da nagadjam....vlada rs i vlada federacije ......oho

ma nezna se ko koga ovdje j..e da prostite
nebi me iznenadilo da svi clanovi predjsednistva nemaju barem jedno rezervno drzavljanstvo .....onako reda radi
o nizim istancama vlasti necu ni da nagadjam....vlada rs i vlada federacije ......oho
-
HomeArt
#19 Re: aha!!!
Gosn. trlica žao mi je al te moram razočarati, Reis ima BiH pasoš al DIPLOMATSKI, tako da se nadam da ti izvor informacija dobro upija pa može nečemu poslužititrlica wrote:SDP: Alkalaj mora odstupiti jer je lagao o svojoj nacionalnosti
28.8.2007.
Pincom.info
1.) reis Mustafa Ceric,
i tako redom,
#20 Re: aha!!!
A koji to gsn. Ceric diplomatski prestavlja , kad nema politicki mandat ? Smije li predsjednik ribarskog drustva dobiti diplomatski pasos ?sahan wrote:Gosn. trlica žao mi je al te moram razočarati, Reis ima BiH pasoš al DIPLOMATSKI, tako da se nadam da ti izvor informacija dobro upija pa može nečemu poslužititrlica wrote:SDP: Alkalaj mora odstupiti jer je lagao o svojoj nacionalnosti
28.8.2007.
Pincom.info
1.) reis Mustafa Ceric,
i tako redom,
-
HomeArt
#21 Re: aha!!!
Nista se ne trzaj jer ga imaju svi vjerski poglavari.gospodar kuglastih munja wrote:A koji to gsn. Ceric diplomatski prestavlja , kad nema politicki mandat ? Smije li predsjednik ribarskog drustva dobiti diplomatski pasos ?sahan wrote:Gosn. trlica žao mi je al te moram razočarati, Reis ima BiH pasoš al DIPLOMATSKI, tako da se nadam da ti izvor informacija dobro upija pa može nečemu poslužititrlica wrote:SDP: Alkalaj mora odstupiti jer je lagao o svojoj nacionalnosti
28.8.2007.
Pincom.info
1.) reis Mustafa Ceric,
i tako redom,
-
basta sljezove boje
problem je sto u opisu radnog mjesta gospodina Alkalaja pise da treba biti "ostali" - hrvatska radna mjesta su sva vec popunjenaosa wrote:od kada to hrvat ne može biti ministar vanjskih poslova bih.
U sastav Vijeća ministara ili na dužnosti generalnog sekretara Vijeća ministara iz člana 24. ovog
zakona mora se osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike ostalih.
(iz Clana 6. Zakona o vijecu ministara BiH)
#23 Re: aha!!!
Nisam znao da Naucna Fantastika spada u diplomatiju...bosmen wrote:Nauci prvo sta je termin diplomatija a sta politika.Nije diplomata samo polticar.Malo razmisligospodar kuglastih munja wrote:A koji to gsn. Ceric diplomatski prestavlja , kad nema politicki mandat ? Smije li predsjednik ribarskog drustva dobiti diplomatski pasos ?sahan wrote: Gosn. trlica žao mi je al te moram razočarati, Reis ima BiH pasoš al DIPLOMATSKI, tako da se nadam da ti izvor informacija dobro upija pa može nečemu poslužitinista te ne kosta
![]()
![]()
-
basta sljezove boje
#24 Re: aha!!!
gosp. postavlja zaista nevjerojatna pitanjasahan wrote: Nista se ne trzaj jer ga imaju svi vjerski poglavari.
koliko mi je poznato ustrojstvo - Mesihati u Sloveniji i Hrvatskoj su takodjer pod Reisovom nadleznoscu. Diplomatski pasos nije neki veliki deal, imaju ga cak i oni koji rade za medjunarodne organizacije. Gosp. misli da bi Reis kad putuje u Njemacku valjda trebao stati u red za vizu
-
palamudan
Mene čudi kako svi dižu viku kako to da jedan bh funkcioner i diplomata ima državljanstvo druge države, a svi zaboravljaju neke političare kao što je npr. Ante Jelavić koji je bio Predsjednik BiH, opljačko državu i onda pobjegao u Hrvatsku gdje i sad normalno živi.
S druge strane se nameće pitanje nacionalnosti. Međutim, hrvatska nacionalnost nije jedini osnov po kome jedan strani državljanin može dobiti državljanstvo Republike Hrvatske. Ja koliko znam, Alkalaj je rekao da ima ima hrvtasko državljanstvo, ali nije rekao da se morao izjasniti kao Hrvat da bi ga dobio.
Također, postojale su insinuacije da je Alkalaj pri službenom susretu 2006. s ministricom vanjskih poslova RH zatražio hr državljanstvo, ali je to laž jer je na sadašnju funkciju stupio tek 2007. godine.
S druge strane se nameće pitanje nacionalnosti. Međutim, hrvatska nacionalnost nije jedini osnov po kome jedan strani državljanin može dobiti državljanstvo Republike Hrvatske. Ja koliko znam, Alkalaj je rekao da ima ima hrvtasko državljanstvo, ali nije rekao da se morao izjasniti kao Hrvat da bi ga dobio.
Alkalaj je čovjek koji se kreće u krugovima najviših funkcionera. Dovoljno bi bilo da je Sanader rekao da primanje LAkalaja u hrvatsko državljanstvo ima značaj za RH, i Alkalaj dobiva hr državljanstvo.Članak 12. Zakona o državljanstvu Republike Hrvatske
Stranac čije bi primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za Republiku Hrvatsku, može prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točaka 1. -4. ovoga zakona.
Hrvatsko državljanstvo može steći i bračni drug osobe iz stavka 1. ovoga članka koja je stekla hrvatsko državljanstvo, iako ne udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona.
Također, postojale su insinuacije da je Alkalaj pri službenom susretu 2006. s ministricom vanjskih poslova RH zatražio hr državljanstvo, ali je to laž jer je na sadašnju funkciju stupio tek 2007. godine.