Mudzahidi govore: Istjeruju nas kao pse

Post Reply
Mujko

#1 Mudzahidi govore: Istjeruju nas kao pse

Post by Mujko »

'Došli su nepozvani ne da nam pomognu u odbrani od agresije nego da nas preobrate na 'pravi islam'. Prvo su nas ocjenjivali, a sada nas još ucjenjuju. Abu, go home'', piše u analizi Dnevnog avaza. Citirani navod Avazove analize u javnosti je protumačen kao konačna odlučnost bošnjačkog političko-vjerskog establišmenta da jednom zasvagda stave tačku na slučaj mudžahida koji su došli učestvovati u odbrani Bosne i Hercegovine.

Sve se odreda bošnjačko složilo po onoj staroj: Od čeg vakat od tog i zeman. Očito smo u fazi bešćutnog zemana. Reisul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je u ljeto 1993. godine posjetio kamp mudžahida na Mehuriću. Reisovu posjetu mudžahidi su snimili i umiksali na videofilm o odredu ''El-Mudžahidin'' pod nazivom ''Bareekatul emel'' u kojem se jasno razaznaju reisove riječi koje upućuje komandi odreda: ''Vi ste došli da se borite na Allahovom putu. Ove šehide nećemo nikada zaboraviti, nećemo zaboraviti njihova imena i njihovu krv.''
Spisak šehida

Uprkos obećanjima i lijepim riječima imena i krv mudžahida su zaboravljeni. ''Ovih dana sam radio na spisku imena domaćih i stranih mudžahida koji su poginuli na zavidovićkom ratištu. Općina Zavidovići planira ispred općinske zgrade postaviti veliku tablu sa imenima svih koji su dali svoj život na zavidovićkom ratištu. Među tim imenima naći će se i imena pedeset stranih mudžahida koji su položili svoj život za odbranu ove zemlje. Oni su svjedoci teške podvale i zlonamjerne izmišljotine svih onih koji po nečijem nalogu i za nečisti hatar kažu da mudžahidi nisu došli u Bosnu s ciljem pomaganja u odbrani'', govori nam Abu Ejmen, jedan od rijetkih preostalih abua kojem je krajem prošlog mjeseca oduzeto bh. državljanstvo. Mi Bošnjaci imamo pravo da ne volimo mudžahide, imamo pravo da jedva čekamo i da sve radimo da oni odu iz Bosne i Hercegovine, imamo pravo i da im zaboravimo sve ono što je reis dr. Mustafa ef. Cerić obećao da nećemo zaboraviti, imamo i može nam se.

Međutim, jedno nikako ne možemo – ne možemo sakriti istinu, jer istina će kad-tad biti gornja i ona će biti vječiti svjedok o bošnjačkom zaboravu. ''Već sam vam rekao koliko je stranih mudžahida poginulo samo na zavidovićkom ratištu. Tu nisam ubrojao travničko, tešanjsko, viteško i mnoga druga ratišta. Uostalom, mezari mudžahida u travničkim, zeničkim i zavidovićkim selima to svjedoče. Mi nismo došli da budemo smetnja, davno smo htjeli otići, međutim, rečeno nam je da smo još potrebni. U aprilu 1994. godine, nakon Vašingtonskog sporazuma, u Sarajevu se naš komandant Abu Maali sastao sa Bakirom Izetbegovićem u Predsjedništvu BiH.
Kada je Alija Izetbegović nakon druge akcije, krajem jula 1995. godine, operacije oslobađanja Vozuće posjetio Zavidoviće, sastali smo se sa njim u općini. Tad smo tražili od njega da dozvoli vojnicima iz drugih jedinica da mogu preći u odred. I dobro se sjećam, Abu Maali je pitao rahmetli Aliju, a ja prevodio, ima li ikakve rezerve prema nama. Alija je rekao da nema nikakve rezerve i da on nas razumije kao one koji su došli da pomognu Bošnjacima i da će dozvoliti da i drugi vojnici prelaze u odred. Prvi susret Alije Izetbegovića i mudžahida, odnosno njegov susret sa rahmetli Abu Harisom bio je veoma emotivan. Aliji je bilo veoma drago, čak je i suzu pustio, izražavao je punu zahvalu što smo pritekli u pomoć narodu koji je bio napadnut sa svih strana.

Bilo je mnogo sličnih susreta, susreta u kojima su bošnjački politički i vjerski prvaci bili puni hvale za naš dobrinos odbrani Bosne i Hercegovine. Činili su sve da nas ohrabre da se borimo. Danas, mnogi od tih ljudi pričaju sasvim drugu priču, ali to je do njih i njihovog dostojanstva.'' Opisani odnos bošnjačkih prvaka prema mudžahidima tokom rata dao im je za pravo da se ponadaju da je Bosna zemlja u kojoj su dobrodošli, zbog čega se odlučuju na osnivanje porodica i planiranje ostanka u BiH. Međutim, nije trebalo dugo da se osvjedoče u drugu stranu bošnjačkog lica.
Ukaljani obraz
Za Abu Ejmena nije veliko iznenađenje što je danas u Bosni i Hercegovini moderno, a i može se unovčiti, govoriti, pisati i raditi protiv mudžahida. ''Nema tu nekog iznenađenja. Mene i ostalu braću ne čudi što se sve okrenulo protiv nas. Samo što još uvijek ne mogu razumjeti gdje je nestalo one ljudskosti. Mi imamo porodice koje danas u potpunosti zavise od nas. Dojadilo nam je više postavljati sebi i drugima pitanje zar je moguće da se oni kojima smo pritekli u pomoć danas hladnokrvno odriču i nas i naših porodica? Više nas ništa ne može iznenaditi. Hvala Allahu, nismo izgubili osnovnu vrijednost do koje nam je stalo. Nije nam žao što smo došli u BiH, mi smo ponosni na svoju ulogu u odbrani Bosne i Bošnjaka. To ne može uprljati ni ovaj nedostojanstveni odnos prema nama'', zaključuje na kraju Abu Ejmen. Najoriginalniji izraz osjećanja mudžahida prema svemu onome šta danas doživljavaju od Bošnjaka dao je Rafak Jilani, zvani Abu Ali za The New York Times: ''Kad sam došao u Bosnu svi su mi izrazili dobrodošlicu, a danas me izbacuju iz Bosne kao psa.'' Tvrda srca ne mogu to da razumiju. Njima je najvažnije da Abu ode kući.

Svi su nas zaboravili

Slučaj Fadhila Alhamdanija svjedoči kako se u Bosni i Hercegovini može nezakonito vladati. Uprkos sudskim presudama Fadhil se našao pred bezizlaznom situacijom. ''Ne želim da me iko žali, nikada nisam živio od sažaljenja, život sam proveo časno i pošteno. Ovdje je glavni problem što se meni, iako sam cijeli život poštovao zakon, na nezakonit način uskraćuju prava koja sam zakonito ostvario i po svim ovozemaljskim i onosvjetskim zakonima zaslužio. Šta to znači? Ja sam na osnovu učešća u odbrani Bosne i Hercegovine i po važećem Zakonu o državljanstvu Republike Bosne i Hercegovine, a kroz zakonske procedure početkom 1995. godine dobio bh. državljanstvo. Aktuelna Komisija za reviziju državljanstava 30. avgusta 2006. godine oduzima mi bh. državljanstvo. Po dobijanju rješenja o oduzimanju državljanstva, u januaru ove godine pred Sudom Bosne i Hercegovine pokrenuo sam upravni spor protiv Komisije za reviziju državljanstava. Nakon provedenog sudskog procesa Sud BiH presuđuje u moju korist. U presudi se kaže da se osporava odluka Komisije za reviziju državljanstava BiH u dijelu kojim mi se oduzima državljanstvo od 20. februara 1995. godine i predmet se vraća na adresu Komisije na ponovno odlučivanje, odnosno na ponavljanje procedure revizije mog državljanstva. Nažalost, od tog trenutka počinju svi moji problemi. Prvo, Komisija za reviziju državljanstava potpuno ignorira presudu Suda BiH i nastavlja voditi kampanju protiv mene na potpuno nezakonit način. Umjesto da uvaže spomenutu presudu, kada sam otišao u Komisiju da po presudi Suda BiH dostavim dodatnu dokumentaciju na adresu Komisije radi obnavljanja revizije, na protokolu Komisije nisu htjeli da prime tu dokumentaciju, već su mi rekli: 'Šef je rekao da tvoj slučaj više nije kod nas nego u Sudu BiH.' Tražio sam potvrdu da me ne žele primiti, međutim, nisam ni to dobio. Tako sam bio prinuđen da putem pošte u dva primjerka dokumentaciju pošaljem na adresu Suda BiH i Komisije za reviziju. Umjesto odgovora i poštivanja zakona prema meni, MUP Zenice me obavještava da sam za njih stranac i da moram vratiti ličnu kartu i poništen mi je matični broj. Poslije toga dobivam poziv od terenskog centra za strance da se izjasnim o svom statusu. Pokazao sam im presudu Suda BiH koju su oni proslijedili u Sarajevo. Nakon izvjesnog vremena opet su me zvali i rekli su mi da su iz Sarajeva dobili odgovor da sam ja za njih stranac, bez obzira na presudu. Morao sam predati zahtjev za boravak u BiH iako u ovoj zemlji neprekidno živim od 1979. godine.'' Zbog svega Fadhil je došao u stanje potpune bespomoćnosti. ''Općenito, ja sam razočaran u muslimane. Međutim, jedno nikako ne mogu shvatiti, kako ljudi s kojima sam se borio, kada smo bili k'o jedno, danas jednostavno mogu sve ravnodušno posmatrati i sve zaboraviti. Boračka udruženja i udruženja invalida, ljudi s kojima smo ginuli i krv prolijevali za ovu državu mirno sa strane posmatraju šta se događa sa nama. Da neko ne misli da ja od njih tražim da nas brane silom i sličnim stvarima. Nažalost, mi od njih nemamo nikakve podrške, osim časnih pojedinaca kao su Šerif Patković, Alija Redžić, Adnan Bašić i još neki koji su nam kao pojedinci izrazili podršku. Dan-danas lokalne televizije u RS-u, naprimjer u Han-Pijesku, veoma često emitiraju emisije o ukrajinskim, ruskim i grčkim plaćenicima koje tretiraju kao heroje i uopće se nikoga ne boje niti stide. Svaka im čast, kad ponosno ne zaboravljaju one koji su bili sa njima, bez obzira što je riječ o zločincima. Jedan moj zemljak koji se borio u Hrvatskoj dobio je državljanstvo, stan, penziju, sve povlastice. Pokazali su koliko ga cijene. Ja ne tražim nikakav poseban tretman, već samo da budem zakonski tretiran. 28 godina živim u Bosni i Hercegovini. Sad odjednom ne valjam, zašto? Da apsurd bude kompletan, jedina krivica kojom me terete jeste što sam bio pripadnik Armije RBiH i što sam branio ovu zemlju, zbog čega se ja ponosim i ponosiću se do kraja života'', zaključuje na kraju Fadhil.

Ismail Ibrahim Saff

Sjeća li se ko bosanskih šehida

Preuzeto sa IslamBosne
Mujko

Post by Mujko »

Moje je misljenje da BiHu strateski partner treba biti Amerika. Ali ja zamijecujem da je Evropa preuzela Bosnu i da je Amerika minimalno prisutna u Bosni i Hercegovini.Evropa nikada nije bila uz Bosnu i ne znam pravi razlog neamerickog prisustva u Bosni.Sa Amerikom je mnogo bolje.Turska je izbrala pravi pravac svoje politike da bude uz Ameriku.
mavcs

Post by mavcs »

seln Upisano: 27/08/2007 11:39

--------------------------------------------------------------------------------

Jesi li ti onaj sa Kosova koji je zatekao zenu kako se jebe sa drugim?
Ovo je komentar tipicnog provincijskog snoba.

Činjenica je da u ovoj drzavi vlastodršci brinu jedino o svom dupetu, prema tome zalosno je sta nam se sve dogadja. Izmedju ostalog i protjerivanje ljudi koji mirno zive i rade u ovoj zemlji je za gađenje i to treba osuditi.
suncokret13

Post by suncokret13 »

Sahranjeni posmrtni ostaci Sava Todorovića
VIŠEGRAD - Na Srpskom vojničkom groblju u Višegradu juče su sahranjeni posmrtni ostaci Sava Todorovića iz Vozuće koga su zajedno sa sinom Živinkom zarobili mudžahedini 10. septembra 1995. godine u tom mestu, odakle je prebačen u njihov kamp u Kamenicu kod Zavidovića gde su zajedno mučeni i zverski ubijeni.

Sveštenik Rajko Cvjetković, zet nastradalog Sava, kaže da su zarobljenici u kampu podvrgavani stravičnim mučenjima, da su mudžahedini prvo klali sina, pa oca i onda ostale zarobljene Srbe Vozućane, a onda im odsekli glave, a kosti razbacali. U grob pored sina Živinka položena je samo glava Sava Todorovića do koje je rodbina došla posle 12 godina traganja.

- Do glave mog punca Sava došli smo slučajno, jer su Bošnjaci tražili svoje stradale srodnike, pripadnike tadašnje Armije BiH koje su mudžahedini pobili zbog opijanja alkoholom i čija su tela takođe razbacana. Pronađena je tako i glava za koju je DNK analizom utvrđeno da je pripadala Savu - kaže Cvjetković.

Cvjetković poseduje i fotografiju na kojoj se vidi razapeto Savovo telo i još jednog Srbina iz Vozuće u mudžahedinskom kampu u Kamenici kod Zavidovića. Fotografije i video-film o mučenju srpskih zarobljenika snimali su sami mudžahedini. Sahrani posmrtnih ostataka Sava Todorovića iz Vozuće juče u Višegradu su prisustvovali njegova supruga Radica, kćeri Milosava i Zdravka, sin Milan, sestre Toma i Bosa i zetovi Rajko i Čedo.

Autor:
Agencija SINA

suncokret13

Post by suncokret13 »

aha,

a sta reci na :

Esada Hećimovića ?
suncokret13

Post by suncokret13 »

bosmen wrote:
InfraRedRidinghood wrote:
bosmen wrote: I tebe neki prenosi izgleda slijeću :-) :-) :-) :-)
...Knjiga novinara magazina Dani, Esada Hećimovića Garibi - Mudžahedini u BiH 1992-1999 objavljena je u izdanju Fondacije SINA u Zenici, a promovirana je u Sarajevu. Po prvi put ovdašnjoj javnosti otkrivaju se brojni dokumenti i izvještaji iz arhiva američke CIA-e i domaćeg AID-a, razotkrivaju šerijatski lideri džihada u BiH, ali i domaće mudžahedinske zajednice i njihova uloga u likvidiranju srednjobosanskih Hrvata. U četiri nastavka Dani donose izvode iz ovog zanimljivog štiva: u drugom dijelu autor otkriva šta se dogodilo nakon što je Nedžad Ugljen naredio prisluškivanje šejha Šabana i vođa mudžahedina u BiH...
Nebitno,pa vidis da je o njemu temu otvorio a onda ga ovdje prenosi.A knjige sto se tice znam sta je u pitanju.
:-)

e jok,
nije tako,
opet pises bez veze................

kronoloski/hronoloski redoslijed ide :

prvo sam ovdje spomenuo Esada Hećimovića
pa TEK ONDA SAM PITAO za knjigu.

znaci OPET OBRATNO od onoga sto ti STALNO pises i TVRDIS !!!

nisam,bas siguran da znas,sta ja hocu.
opet grijeses....
suncokret13

Post by suncokret13 »

evo ovako :

Upisano: 27/08/2007 21:11
sam spomenuo na OVOM OVDJE topicu Esada Hećimovića

a 4 - CETIRI minute kasnije pitam za njegovu knjigu na topicu :

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=41125

Upisano: 27/08/2007 21:15

21:15
- 21.11

elementarna matematika, ( bio je repetitorije elementarne matematike,od Borisa Apsena )
nezeljeni nadimak

Post by nezeljeni nadimak »

:shock:

Joj matematicara :-) :lol: :zzzz:
suncokret13

Post by suncokret13 »

@nezeljeni nadimak,
ja,vala bas.....

a,ti k'o dezurni branitelj tekovina i djela SDA.

...- --- --.. -.. .-. .-

:-)

@InfraRedRidinghood,

oupssss,
zaboravo sam se zahvaliti na informaciji u vezi knjige.
- hvala
nezeljeni nadimak

Post by nezeljeni nadimak »

suncokret13 wrote:@nezeljeni nadimak,
ja,vala bas.....

a,ti k'o dezurni branitelj tekovina i djela SDA.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:zzzz: :zzzz: :zzzz:
suncokret13

Post by suncokret13 »

a vidim ja da ces ti zvrsitik'o ejup ganic,protjerivanjem iz stranke....

kako ovo zaboravi ?

...- --- --.. -.. .-. .-

to je fundamentalno u cjeloj poruci.......
Post Reply