Od Crkve ce biti napravljena Sinagoga
-
71440
#1 Od Crkve ce biti napravljena Sinagoga
U Hanoveru "Njemacka" ce od Crkve (Paul-Gerhard) biti napravljena Sinagoga.
Sta bi se desilo kod nas?
- JohnnyS
#2 Re: Od Crkve ce biti napravljena Sinagoga
Mi bi sinagogu pretvorili u crkvu71440 wrote:U Hanoveru "Njemacka" ce od Crkve (Paul-Gerhard) biti napravljena Sinagoga.
-
basta sljezove boje
#3 Re: Od Crkve ce biti napravljena Sinagoga
a sta je sa parkiralistem, gdje parkirate?JohnnyS wrote:Mi bi sinagogu pretvorili u crkvu71440 wrote:U Hanoveru "Njemacka" ce od Crkve (Paul-Gerhard) biti napravljena Sinagoga.
Sta bi se desilo kod nas?![]()
![]()
-
Umjetnik a
#4 Re: Od Crkve ce biti napravljena Sinagoga
kod nas se ništa ne bi desilo71440 wrote:U Hanoveru "Njemacka" ce od Crkve (Paul-Gerhard) biti napravljena Sinagoga.
kod nas se vjerski objekti grade i gdje trebaju i gdje ne trebaju
kod nas je zanimljivije, pretvaranje objekata austro-ugaske ucrkvu
- suncokret13
vrlo interesantno...........davno procitah da su i u istanbulu od crkva napravili dzamiju......
Aja Sofija
slika Svete Sofije je i dan-danas u dzamiji Aja Sofija,mada su je neimari ondasnjeg doba na raznorazne nacine pokusavali izbaciti,unistiti,ali se ta slika ( ikona ) stalno vracala u crkvu.
da ne bi bilo komentara sto napisah crkvu (iako je za neke to dzamija....)
Aja Sofija u prevodu znaci : CRKVA BOZANSKE MUDROSTI
Aja Sofija
slika Svete Sofije je i dan-danas u dzamiji Aja Sofija,mada su je neimari ondasnjeg doba na raznorazne nacine pokusavali izbaciti,unistiti,ali se ta slika ( ikona ) stalno vracala u crkvu.
-
Umjetnik a
danas je samo muzejsuncokret13 wrote:vrlo interesantno...........davno procitah da su i u istanbulu od crkva napravili dzamiju......
Aja Sofija
- suncokret13
da,
mislim da je pretvorena u muzej negdje pred II svjestki rat.
mislim da je pretvorena u muzej negdje pred II svjestki rat.
- suncokret13
za vrijeme vladavine Kemala Ataturka,
koji je zenama skinuo feredze( dok neki nasi savremenici vratise zenama feredza ),zabranio dervise i dosta toga POZITIVNOG uradio za tursku.
koji je zenama skinuo feredze( dok neki nasi savremenici vratise zenama feredza ),zabranio dervise i dosta toga POZITIVNOG uradio za tursku.
-
lahor
Neznam kako si ovo preveo...Sofija je neka svetica kod pravoslavaca a sad sta znaci ovo Aja to neznam....ti si izvuko prevod sa tri rijeci...crkva bozanske mudrosti-aja sofija....???suncokret13 wrote:vrlo interesantno...........davno procitah da su i u istanbulu od crkva napravili dzamiju......
Aja Sofija
- Prozor
#11 Re: Od Crkve ce biti napravljena Sinagoga
Hico se okrece u grobu71440 wrote:U Hanoveru "Njemacka" ce od Crkve (Paul-Gerhard) biti napravljena Sinagoga.
- cyprus
"Aja Sofija" znači koliko ja znam "Sveta Sofija".lahor wrote:Neznam kako si ovo preveo...Sofija je neka svetica kod pravoslavaca a sad sta znaci ovo Aja to neznam....ti si izvuko prevod sa tri rijeci...crkva bozanske mudrosti-aja sofija....???suncokret13 wrote:vrlo interesantno...........davno procitah da su i u istanbulu od crkva napravili dzamiju......
Aja Sofija
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
ko je sad ovdje u pravu jebotecyprus wrote:"Aja Sofija" znači koliko ja znam "Sveta Sofija".lahor wrote:Neznam kako si ovo preveo...Sofija je neka svetica kod pravoslavaca a sad sta znaci ovo Aja to neznam....ti si izvuko prevod sa tri rijeci...crkva bozanske mudrosti-aja sofija....???suncokret13 wrote:vrlo interesantno...........davno procitah da su i u istanbulu od crkva napravili dzamiju......
Aja Sofija
- suncokret13
bosmen wrote:Mozda je bolje reci zabranio feredze ili tacnije zabranio ulazak zenama s feredzom u odredjene institucije sto smatram jednim od njegovih losih poteza iako je mnogo ucinio za Turskusuncokret13 wrote:za vrijeme vladavine Kemala Ataturka,
Zabranio je i fes isto tako ako ti nije poznato
Ne vidim bas kakve veze ovo sve ima s temom
ma fes nije toliko ni bitan...........( jest' da je sve uradio u paketu )
bitnija je zabrana feredza.............pa do bikinija......itd.
-
Tariq_rambo
#18 Re: Od Crkve ce biti napravljena Sinagoga
Ma namah pored naturiti dzamiju s 6 munara, nek se zna ko je gazda, ispred par kladionica pecenjaru i koju kafanu71440 wrote:U Hanoveru "Njemacka" ce od Crkve (Paul-Gerhard) biti napravljena Sinagoga.
-
sibelius
de nam prevedi rijec 'Kosovo' na naski...suncokret13 wrote:vrlo interesantno...........davno procitah da su i u istanbulu od crkva napravili dzamiju......
Aja Sofija
ev ti jedan zeleni...........
p.s. ovo boldirano nebi imao hrabrosti ni patrijarh reći...
-
Leonid Breznjev
#20 Re: Od Crkve ce biti napravljena Sinagoga
isto sto i tamo.. postala bi sinagoga..71440 wrote:U Hanoveru "Njemacka" ce od Crkve (Paul-Gerhard) biti napravljena Sinagoga.
-
sibelius
inace, razni neimari su dizali mostove od 11 lukova, 30 metara visine, kolosalne džamije, kule, vijadukte, zidine.........bosmen wrote:Fakat toliko gluposti i netacnih stvari u tako malo rijecisibelius wrote:de nam prevedi rijec 'Kosovo' na naski...suncokret13 wrote:vrlo interesantno...........davno procitah da su i u istanbulu od crkva napravili dzamiju......
Aja Sofija
ev ti jedan zeleni...........![]()
ali ih je jedna ikona zajebala...pa behate bebe bi se stidile...
p.s. turci osmanlije su poznati po svojoj surovosti koju su ispoljavali na svakom osvojenom podrucju....u danasnjoj turskoj i zemljama koje su pripadale carstvu se vise ne mogu naci crkve, manastiri, IKONE
- suncokret13
sibelius wrote:inace, razni neimari su dizali mostove od 11 lukova, 30 metara visine, kolosalne džamije, kule, vijadukte, zidine.........bosmen wrote:Fakat toliko gluposti i netacnih stvari u tako malo rijecisibelius wrote: de nam prevedi rijec 'Kosovo' na naski...
ev ti jedan zeleni...........![]()
ali ih je jedna ikona zajebala...pa behate bebe bi se stidile...
p.s. turci osmanlije su poznati po svojoj surovosti koju su ispoljavali na svakom osvojenom podrucju....u danasnjoj turskoj i zemljama koje su pripadale carstvu se vise ne mogu naci crkve, manastiri, IKONE
a kada prvi,sam sebi skoci u usta,kao npr. za ovo :
bosmen wrote:Da
Sveta Sofija ali je pojedini zovu Crkva Bozanske mudrosti
hehehe,
bosmen wrote:bosmen
Mjesto: Jedna i jedina,York na Miljacki,York na Bosforu
Zanimanje: Ekonomista
Interesovanja: Sve zivo
a i ja im nesto napisah protiVU turske...............
a,ono boldirano,jal' glupo,jal' netacno.......sto vas onda toliko pogodi ?
a,da...........
a kada drugi,sam sebi skoci u usta,kao npr. za ovo :
aha,sibelius wrote:p.s. turci osmanlije su poznati po svojoj surovosti koju su ispoljavali na svakom osvojenom podrucju....u danasnjoj turskoj i zemljama koje su pripadale carstvu se vise ne mogu naci crkve, manastiri, IKONE
a sto onda pretvorise crkvu Svete Sofije u dzamiju Aja Sofija ?
ja bili su tolerantan narod ?
jos samo napist obojc da volite i Ivu Andrica.......pa ce sve biti OK.
Ivo Andric,nobelovac za knjizevnost,NE BAS OBLJUBLJEN za vrijeme rata 1992-1995
- suncokret13
bosmen wrote:Naravno i da je glupo i da je netacno
Prvo sto Aja Sofija znaci Sveta Sofija,drugo nije dzamija nego je muzej,trece malo malo mi smijesan nacin kako se ta ikona po tebi stalno vracala u crkvu
To sto si se ti spustio na licni nivo i mislis da mene pogadja nesto,grijesis
Pogotovo grijesis sto mislis da me pogadja jer imam veze s Istanbulom
A to da je bila crkva pa dzamija pa sada muzej ja ni u jednom momentu nisam osporio.To sto si ti nepismen pa te vrijedjaju neke stvari nema vese ni sa temom ni sa bilo cime
e sad' kad bi mi ovo neko preveo,bila bi prava stvar.bosmen wrote:To sto si ti nepismen pa te vrijedjaju neke stvari nema vese ni sa temom ni sa bilo cime
ja jesam zavrsio analfabetski tecaj,pa se bas i ne mogu ubrojati u skupinu nepismenih.......
al' opet mi nije jasno kakve veze ima nepismenost i vrijedjanje ???
a ti se opet prihvatio demagogije ???
pa gore si napisao kako aja sofiju zovu,a ovdje samog sebe demantujes ????
da i ti nisi k'o neki,prijepodne jedno misli,u podne drugo,a navecer trece
i cetvrto kaze ???
- suncokret13
?
ja nista ne kontam,sto si ti napisao.
nego da te pitam,
kontas li ti samog sebe,to sto napises ?
nego,nesto kontam,vani je lijep dan,ne bi bilo zgorega malo izaci,jal' proturiti glavu kroz pendjer,nadiHAti se svjeze have....
ja nista ne kontam,sto si ti napisao.
nego da te pitam,
kontas li ti samog sebe,to sto napises ?
nego,nesto kontam,vani je lijep dan,ne bi bilo zgorega malo izaci,jal' proturiti glavu kroz pendjer,nadiHAti se svjeze have....
-
Majstorinho
#25 Re: Od Crkve ce biti napravljena Sinagoga
Mi bi sinagogu pretvorili u dzamijuJohnnyS wrote:Mi bi sinagogu pretvorili u crkvu71440 wrote:U Hanoveru "Njemacka" ce od Crkve (Paul-Gerhard) biti napravljena Sinagoga.
Sta bi se desilo kod nas?![]()
![]()