Ivo Banac o BiH, RS -u ...

Post Reply
Nancy Drew

#1 Ivo Banac o BiH, RS -u ...

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:11, edited 1 time in total.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Tip je ubo u srz problema u BIH..
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:11, edited 1 time in total.
Timotije

Post by Timotije »

bosmen wrote:
Nancy Drew wrote:Od sad kad se povede priča o bilo čemu na ovom podforumu samo dam link na ovaj intervju

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=40746

i ovaj

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=39341
De nam onda sredi Ivu da se registruje na forum pa da ne vodimu bilo kakvu priču o bilo čemu ovdje :-D
Ivy rece negdje da ono ne bijase ona ali je i sama tu negdje +/-....
Za nesto onako bih svijetla obraza prodao ovo malo preostalog olinjanog zeljovca u sebi... :)
P.S. Izvinjenje za Nancy, totalno off od teme, ali morao sam...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Dobar kao i obicno...
Abacija

#6 Re: Ivo Banac o BiH, RS -u ...

Post by Abacija »

Ivo Banac, historičar: Budućnost BiH se testira na Kosovu

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=5710

Razgovarala: Jadranka Dizdar
19/03/10 08:45

Uzroci starih sukoba nisu eliminirani • Na Brdu kod Kranja neće se desiti ništa, ili će se desiti nešto, ali ne više od toga • Srbija doista živi u svom svijetu • Nikolić bi bio bolji partner od Tadića

• Profesore Banac, slažete li se s onom poznatom konstatacijom Winstona Churcilla da Balkan proizvodi više povijesti nego što je može potrošiti?

- Ne, ne slažem se s ničim što uvjetuje balkanski prostor, posebno kad takve sentence predlažu stvarni proizvođači one prošlosti koju smo mi onda morali trošiti. Jer, nismo mi u Kremlju sa Staljinom dogovarali procente utjecaja u ovoj regiji. To je radio Churchill.

• Jedan poznati strani diplomat izjavio je da mu je Balkan postao već dosadan. Je li Balkan sa svojim problemima zaista danas već svima dosadio ili je navodno još "bure baruta" kao što tvrde neki strani mediji?

- Njima dosadan, nama naš život. U ovoj regiji postoje solidni uvjeti za nove oružane sukobe. Razlog tomu je što se uzroci starih sukoba nisu eliminirali. Možda je to mediokritetima koji ovdje slove za diplomate užasno dosadno. Bit će im manje dosadno kad krene nova runda. Jedanput sam jednom šarmantnom idiotu iz stanovitog izuzetno važnog ministarstva vanjskih poslova rekao ovako: "Uredu, da ste 1991. napravili to i to, onda se 1992. ne bi dogodilo ovo i ovako. No, uredu, ali zašto onda poučeni događajima iz 1992. niste 1993. napravili to i to, što bi zacijelo spriječilo ovo i ovako..." Odgovorio je: "Mi ne rješavamo buduće, nego sadašnje probleme". Posve logično.

Doprinos Balkana

• Danas na Brdu kod Kranja treba se održati konferencija o potpori, kako se navodi, jugoistočnoj Europi, koju suorganiziraju Hrvatska i Slovenija a pod naslovom "Zajedno za Europsku uniju: doprinos zapadnog Balkana europskoj budućnosti". Kako ocjenjujete ovu inicijativu?

- Ne mogu ocjenjivati konferencije s takvim naslovima, koje mogu biti baš ništa ili možda tek nešto, ali sigurno ne više od toga. Svi znamo kako izgledaju ozbiljne konferencije, a kako paradne. Živimo u razdoblju brzih aviona i konferencija. To još ne znači da nešto znamo o europskoj budućnosti. Zato se bojim da još manje možemo znati o doprinosu Balkana, makar i zapadnog, bilo čemu, pa i tome.

• Uvjet za dolazak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića je da Republika Kosovo na ovom skupu bude predstavljena kao protektorat Ujedinjenih naroda, odnosno Kosovo - UNMIK. Što mislite o ovakvom pristupu srpske strane?

- Srbija doista živi u svom svijetu. Bio bi to problem samo za Srbiju kad drugi ne bi sve činili da Srbiji ugode. Primjerice, osobno mogu vjerovati da je svijet ravan. Ali, ako svi oni koji misle da mi mogu pomoći, počnu uklanjati globuse iz moje blizine, onda to postaje opći problem. EU je pogriješio kad je odlučio da je priznanje Kosova odabir zemalja članica. To je bio ozbiljan udarac zajedničkoj vanjskoj politici, koja ionako nije pretjerano jedinstvena. Sad Srbija misli da može umnožiti broj zemalja, možda čak i u EU, koje će tvrditi da je Kosovo dio Srbije ili barem da nije i ne smije biti neovisno. Tako se množe problemi. Sad smo u vremenskoj zoni barunice Ashton, koja je Tadiću šapnula da Srbija mora surađivati s Kosovom bez obzira što ne priznaje neovisnost ove svoje bivše kolonije. Bilo bi joj lakše natjerati ga da prizna Kosovo. Dok se toga sjeti, bit ćemo u nekoj još nepredviđenoj krizi.

• Tadić je odbio doći u Zagreb na inauguraciju predsjednika RH Ive Josipovića. Po Vašem mišljenju, otkuda optimizam da će se nakon takve geste pojaviti na Brdu kod Kranja? Po Vašem mišljenju, hoće li ova konferencija donijeti neka značajna rješenja?

- Uzroci Tadićeva lošeg ponašanja nisu uvijek isti. Glavni je uzrok popustljivost Zapada. Uvijek sam vjerovao, a to vjerujem i danas, da bi Nikolić i ekipa bili bolji materijal za pregovore od Tadića, koji je današnja verzija Koštunice. No, Zapad voli "umjerene nacionaliste". Eto, zato se Tadić ponaša kako se ponaša.

Opširnije u Oslobođenju...
Ima li ko da postavi ostatak ovog intervjua? Unaprijed hvala.
kost_u_grlu

#7 Re: Ivo Banac o BiH, RS -u ...

Post by kost_u_grlu »

Neka njega u Dubrovniku, ne propusta taj lik da svim silama tuce po Srbiji, ali je u siroj slici nebitan, sve sto ima da kaze nek kaze svom predsedniku...

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/tadi ... bliza.html

...a mozda bolje i da mu nista ne govori, ljudi ipak uzivaju :)
Abacija

#8 Re: Ivo Banac o BiH, RS -u ...

Post by Abacija »

Dajte ljudi, neka neko postavi ovaj intervju gore. Bas me zanima sta je Banac rekao za Nikolica.
nihoniho

#9 Re: Ivo Banac o BiH, RS -u ...

Post by nihoniho »

kost_u_grlu wrote:Neka njega u Dubrovniku, ne propusta taj lik da svim silama tuce po Srbiji, ali je u siroj slici nebitan, sve sto ima da kaze nek kaze svom predsedniku...

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/tadi ... bliza.html

...a mozda bolje i da mu nista ne govori, ljudi ipak uzivaju :)
joj ti si stvarno neumoran, pa svima je jasno da je srbija crna rupa u koja se nalazi izmedjnu nacionaliyma i ultranacionalizma.
opet radite isto kao i 92, vodite izgubljene ratove jer se niste u stanju suociti sa realnoscu i promijeniti. i opet cete izgubiti deceniju, a i mi s vama, nazalost.
sada izmisljate bajke o naprednoj srbiji, a u stvari seselj politicar po mjeri vecne srpskog naroda.
tadic obecao da ce u evropu, a obecao da se nista nece promijeniti itd . sa srbima uvijek isto
Post Reply