Fiat Punto JTD 2002 god.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hapsi sve

#1 Fiat Punto JTD 2002 god.

Post by hapsi sve »

Jel ima neko nekog iskustva sa ovim autom?
Primjerak koji sam gledao ima gomilu opreme , presao je 134000 km.Registrovan prije 10 dana.Cijena oko 10000 KM.
Ili ako neko ima prijedlog za kupovinu nekog drugog auta iste klase i cijene.
Hvala.
whow

#2 Re: Fiat Punto JTD 2002 god.

Post by whow »

hapsi sve wrote:Jel ima neko nekog iskustva sa ovim autom?
Primjerak koji sam gledao ima gomilu opreme , presao je 134000 km.Registrovan prije 10 dana.Cijena oko 10000 KM.
Hvala.
Glede Punta , mislim da sam 2003 ili 2004 jednom rentao Punta u Sarajevu preko vikenda i sa njim isao do Zagreba. Koliko se sada sjecam unutrasnjost vozila (prostor ) me je prijatno iznenadila obzirom da se radilo o malome autu. U biti nisam imao nekoh velikih zamjerki na auto obzirom na klasu i cjenu. Mislim da je ovaj primjerak imao 40 000 km na satu. Znam da je u ZG nesto pocelo tiho klepetati sa prednje desne strane prilikom skretanja ali takvi sumovi se ponekad cuju i na puno boljim vozilima pa to i nije za zamjeriti. Sjecam se da je portosnja bila jako mala tako da sa te strane ne znam da li ti se uopce isplati uzimati disela obzirom da je odprilike 30 % skuplji a i benzinac je jednako stedljiv. Kilometraza na tom tvom Puntu je malo veca obzirom na cijenu. Mislim da bih za istu lovu mogao da kupis Punta sa duplo manje kilometara , mozda ne disela ali kao sto sam rakao obzirom na malu potrosnju to ti i nije bitno.
hapsi sve

#3 Re: Fiat Punto JTD 2002 god.

Post by hapsi sve »

whow wrote:
Hvala.
Glede Punta , mislim da sam 2003 ili 2004 jednom rentao Punta u Sarajevu preko vikenda i sa njim isao do Zagreba. Koliko se sada sjecam unutrasnjost vozila (prostor ) me je prijatno iznenadila obzirom da se radilo o malome autu. U biti nisam imao nekoh velikih zamjerki na auto obzirom na klasu i cjenu. Mislim da je ovaj primjerak imao 40 000 km na satu. Znam da je u ZG nesto pocelo tiho klepetati sa prednje desne strane prilikom skretanja ali takvi sumovi se ponekad cuju i na puno boljim vozilima pa to i nije za zamjeriti. Sjecam se da je portosnja bila jako mala tako da sa te strane ne znam da li ti se uopce isplati uzimati disela obzirom da je odprilike 30 % skuplji a i benzinac je jednako stedljiv. Kilometraza na tom tvom Puntu je malo veca obzirom na cijenu. Mislim da bih za istu lovu mogao da kupis Punta sa duplo manje kilometara , mozda ne disela ali kao sto sam rakao obzirom na malu potrosnju to ti i nije bitno.

koji motor onda preporucujes? 1.2 ili 1,1 litarski?
whow

#4 Re: Fiat Punto JTD 2002 god.

Post by whow »

hapsi sve wrote:
whow wrote:
Hvala.

koji motor onda preporucujes? 1.2 ili 1,1 litarski?
Ma ja se ne sjecam koji je to motor bio u svakom slucaju kod tako malih auta ja bih uvijek preporucio jacu masinu , znaci uzmi sto jacu.
Hendrix

Post by Hendrix »

Kupi benzinca 1.2 , ja sam ga vozio 3 godine i ništa nećeš uštedjeti s dizelom u odnosu na njega.
Anell

Post by Anell »

Ti su u naslovu naveo JTD, to se odnosi na Fiatove dizelske motore... on se radio u dvije izvedbe namijenjene za Punta, prva je 1.9D 44kw/60ks, a druga 1.9JTD 63kw/86ks... od benzinaca imas 1.2 44/60ks on se ujedno pokazao kao najbolje rjesenje, jer je ekonomican, jeftin za odrzavanje a u startu nudi solidno opreme, potom ide 1.2 16V 59kw/80ks, jako agilan motor, mana velika potrosnja ulja... ugradjuje se u pakete opreme ELX i Sporting, na kraju ti ostaje jos pravi bolid, model HGT 1.8 16V, 96kw/131ks.
Jos mogu dodati da ti se ovaj model radio od 12 mjeseca 1999 god. pa do 2003, kada je bio blago redizajniran.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

buraz od tih fiatovih dizela ja ti najtoplije preporucujem 1.3 multijet - turbo dizel motor. ma koliko ga ja agresivno gonio nije mi trosio vise od 5 litara a vjeruj mi gonio sam ga. gradske mozda mi je trosio 5 i fildzan.

taj motor je iznenadjujuce snazan i za BiH uslove je prefekt. ima odlicno medju ubrzanje i drzanje ceste je fenomenalno. krajnja brzina je oko 160 kmh. ja sam ga od salakovca pa skoro do donje jablanice skoro non stop 120-140 gonio sa najnizom brzinom od 80 kad sam prelazio preko onog mosta (dvije one krivine).

a sto se snage tice, kada prestize, auto moze da se drzi sa mercedesom s 320 cdi i bmw 525i. ovo je provjereno jer sam se bio "gonio" sa njima nekih 15 km dubrovnik - neum tj dok im nije puko pravac. :)

najbolji ti je izbor taj motor. netrosi a jak je i veoma solidan. jedina zamjerka je za mjenjac koji je cesto zapinjo prilikom saltanja iz 2 u 3 cu.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

The_Flyer2002 wrote:buraz od tih fiatovih dizela ja ti najtoplije preporucujem 1.3 multijet - turbo dizel motor. ma koliko ga ja agresivno gonio nije mi trosio vise od 5 litara a vjeruj mi gonio sam ga. gradske mozda mi je trosio 5 i fildzan.

taj motor je iznenadjujuce snazan i za BiH uslove je prefekt. ima odlicno medju ubrzanje i drzanje ceste je fenomenalno. krajnja brzina je oko 160 kmh. ja sam ga od salakovca pa skoro do donje jablanice skoro non stop 120-140 gonio sa najnizom brzinom od 80 kad sam prelazio preko onog mosta (dvije one krivine).

a sto se snage tice, kada prestize, auto moze da se drzi sa mercedesom s 320 cdi i bmw 525i. ovo je provjereno jer sam se bio "gonio" sa njima nekih 15 km dubrovnik - neum tj dok im nije puko pravac. :)

najbolji ti je izbor taj motor. netrosi a jak je i veoma solidan. jedina zamjerka je za mjenjac koji je cesto zapinjo prilikom saltanja iz 2 u 3 cu.
Ovo si se ti ganjo ili sa nekom babom ili ćorom, druge nema.
Đeš ba porediti ove motore Mercedesa i BMW-a sa 1.3 multijet koliko god turbo bio, pa makar i u preticanju. :-)
quantum

Post by quantum »

To je bilo malo umjetnicke slobode, nemojte sve shvatati previse ozbiljno :-D
Anell

Post by Anell »

Ali nazalost 1.3MJET ne dolazi u ponudi modela Punta kojeg momak spominje, taj se motor poceo ugradjivati u redizajniranog Punta koji se proizvodio od 03/05...
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

quantum wrote:To je bilo malo umjetnicke slobode, nemojte sve shvatati previse ozbiljno :-D
mozda su oni mogli bolje (znam da jesu) ali nisu i zaista dok se ne proba auto nemozes ga kuditi.

da ovo je bio iz 2005 te punto :(
Post Reply