ćevapi kod želje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
homo_sapiens

#1 ćevapi kod želje

Post by homo_sapiens »

Ne mogu, a da ne upozorim druge . . . Večeras, u društvu s prijateljima, šetajući kroz Baš-čaršiju u Sarajevu, na njihovu inicijativu, svratih u ćevabdžinicu „Željo“. Željo 2, tako se zove. Sve puno, nema mjesta. Strpljivi bismo nekoliko minuta za slobodan stol, unutra. Svi po 10-ku, s lukom, i mlijeko. Ja još tražio u cijeli, ali dobio pola! Valjda me nije čuo.
Jedem one ćevape, ali . . . nešto mi neobično. Nisu to ćevapi, nemaju okus na kakav sam navikao, kao da papir jedem. Luk normalan, somun od jutros, naparen.
Gužva i dalje traje. Konobar na svaki mig gosta uzvikuje: hvala, hvala, dođite nam opet. Nekakav mršav, visok. Pogledam prema ostalim uposlenim: dvojica za roštiljem, u prljavim majicama, puše, tamo još neka žena, sprema luk i pakuje ćevape, faca na kasi, raširio noge, zavalio se na onoj stolici, samo se smije.
Muzika narodna. Pjeva Miroslav Ilić, znam tu pjesmu od prije rata, bila hit nekada. Pojedoh 7 ćevapa, ne mogu više nikako. Somuna više nema. Ja završio. Odlazimo.
Nastavljamo sa šetnjom, ali, kao da sam želudac napunio kamenjem, otiče. Kiselina me razvaljuje. Sav sam napuhan, hoču pući. Nakon dva sata dolazim kući, i odmah na povraćanje. Odvratno. Ćevapi kod Želje! NIKAD VIŠE ! ! !
Sad pijem čaj da mi umiri uznemiren, iznenađen i prevaren želudac. Od Željinih ćevapa.

Sjećam se, davno, prije rata, poslao me direktor kod Želje (1, tada) da mu donesem 10-ku u papir, s lukom. Uvalila mi pare i sekretarica, da i njoj.
Ja se vratio, donio. Zove sekretarica kasnije, hitno je, kaže. Ja kod nje, ona uplašena. Idi tamo, zove te. Ulazim, na stolu ćevapi u papiru, sva se kancelarija usmrdila od luka. Pita direktor – gdje si kupio ćevape. Kod Želje direktore, gdje ste mi i rekli. Šta je ovo, pita. Ja do stola, kad na papiru, s jednog kraja na drugi, preko ćevapa, razvukla se roza žvaka. Ja pretrnuo, pomislih, sad će reći da sam mu je ja stavio. Nisam direktore, kunem se. Pustio me da idem. Kasnije mi sekretarica rekla da je zvao inspekciju, bila prava frka.
Ovaj primjer pišem zbog inspekcije. Danas njih nema nigdje. Osim kad se plaća dijeli. Ne sjećam se da sam od rata do sada igdje vidio ikakvu inspekciju (izuzimajući one zelene, s crnim torbama na ramenima, koji se samo šetaju gradom, i fol nešto nadziru). Nekad su se, na spomen inspekcija, gazdama gaće punile. Danas se samo nasmiju, vjerovatno pomisle: vidi levata, spominje inspekciju.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

A hadžo sa raširenim nogama samo broji, marka po marka..... :x
Zato ja lagano produzim na buredžike i to je to...
Mada i u njima ima svega, garant, ali mi je nekako draze otrovati se burekom nego cevapima! :D
pesak

Post by pesak »

Ma znate sta, ne valja po ovoj vrucini jesti mleveno meso. Ja imala isto pre neki dan trovanje. I tako mi rekli lekari...Nema frizidera U KOM BI SE NAMIRNICE KAO STO SU MLEVENO MESO I SUHOMESNATI PROIZVODI ZASTITILI NA OVIM VRUCINAMA...JEDINO U ZAMRZIVAC, svoj sopstveni. Izvinte za velika slova...ova moja tastatura zavitlava...Znaci, leti- ne mleveno meso, i ne suhomesnato...
Dori

#4 Re: ćevapi kod želje

Post by Dori »

Drugi put pravo u Zmaj! :thumbup:
nelo

Post by nelo »

Prije par godina moj jaran je kod zelje bez zuba ostao, naletio na komad kosti u cevapu i slomi zub, ostao korijen unutra, pa haj na operaciju itd......
ja odem nakon 10-ak dana isto nadjem komad kosti unutra, al srecom nije se tako tesko zavrsilo. otada (3-4 godine) nisam ni pomislio otici u zelju, a niti cu.
Nazalost dijaspora vecinom zna samo za zelju, fol kao kultni cevapi, i ovih dana na njima uzima, a da im kamenica uvali ne bi znali sta se desava.
"vala ni zmaj nije nista posebno, i on se osilio, najmanje mu je mesa u cevapima.
ko bi da proba donekle dobre cevape preporucujem "specijal" (na pola puta od latinske curije do begove ) ili banjalucke u pasazu pored begove dzamije.....
atko

Post by atko »

U danima dijaspore oko zelje ponestane macaka :lol: :lol: :lol:

Nikad mi ti cevapi nisu bili nesto, mnogo su mi bolji recimo u specijalu koji je 20 metara nize, zapravo to su stvarno odlicni cevapi al sto su oni radnici cigani nemozes proc pored, za rukav te uvlace... nisi stigo ni do sedmog cevapa oni uvlace drugog i kazu evo ovaj je zavrsio :lol: :lol: :lol:
Neelix

Post by Neelix »

ja ne znam stvarno ko tamo moze otic i ponovo se vratit...ja sam jednom jeo, zgadili mi se pravo...cevap sa 30% mesa i 70% brasna, i fol veliki... da ne spominjem ukus... :roll: fuj

ja zderem kod petice, al su oni usrali sa onim renoviranjem zestoko, interior je bio super sad ne lici ninasta, a samo zato da bi napravili vishe mjesta...doduse cevapi su jos uvijek super :)
karanana

Post by karanana »

Ne znam zasto ljudi toliko navale na Zelju kad 50ak metara dalje imaju Hodzica gdje su cevapi najbolji i mrkvu gdje je pljeska najbolja.
Michun

Post by Michun »

Zao mi je sto si stomak pokvario :sad:
Mrkva je klasa 10 u poredjenju sa Zeljom. Ja slabo te cevape inace jedem...kad dodje neko pa me zamoli da ga odvedem. DakleM Mrkva, vidis da je meso a ne neki galofag sastojci.
Mada, najbolje je ne jesti mljeveno meso...ko zna sta oni guraju u to :?
Mahalac

Post by Mahalac »

Samo dijasporci,stranci i levati jedu cevape kod Zelje pritom jos zaduze 2l vode poslije da ubiju onu sodu i zgaravicu.

Jedino ali bas jedino mjesto gdje se u Sarajevu jos prave i serviraju iole dobri cevapi je Hodzic u Bravadjiluku sve ostalo je "karanana" :roll: :D
cico x

Post by cico x »

ccc,kakav zeljo,sarajevo jeu modi !!! 8)

salim se,kod zelje nikad nisam volio jesti,izvikani,a nista posebno,i sva dijaspora leti kod zelje,fol kultni sarajevski cevapi,bio sma u njemackoj i tamo o zelji pricaju kao o nekom cudu danasnjice !?
koji vam je reko,u zelji su cevapi bezeze,ima toliko boljih cevabdzinica,tipa hodzic,specijal,mrkva,zmaj....al raja ko muhe na vanago lete u zelju!
i mene nervira ono njihovo "gostoprimstvo",u pakash ti se zavuku kad trebas uci i sjesti,a cim pojedes sve rade da te kulturno otjeraju,jer treba mjesta sl. mussterijama!
i dosao sam na ideju,dosta raje je culo a ne zna gdje je zeljo,tako fino sl. ljeto otvaram cevabdzinicu zeljo na ulazu u grad,ima da se obogatim od dijaspore! :lol:
luciferino

Post by luciferino »

Željo ima ime, ali su mu ćevapi presuhi i preslani. Nisam tamo otišla ima skoro dvije godine.

Ali, zato Hodžić...Bila jučer i nisam se pokajala. :D
I uvijek se može naći mjesta.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Isti klinac i ista prica je sa Golfon-II...

Ko pjani plota se drzimo onoga sto nam drugi kaze! Zato nam je profitabilno prosipat reklame!
sekretar

Post by sekretar »

Mahalac wrote:Samo dijasporci,stranci i levati jedu cevape kod Zelje pritom jos zaduze 2l vode poslije da ubiju onu sodu i zgaravicu.

Jedino ali bas jedino mjesto gdje se u Sarajevu jos prave i serviraju iole dobri cevapi je Hodzic u Bravadjiluku sve ostalo je "karanana" :roll: :D
Ćevape uglavnom ne jedem u tim "turističkim" zonama. Hodžić mi je jedino OK.
Po meni top 3 su:

1. Mujanović u Blažuju (ne samo ćevapi nego sav jelovnik je predobar, osim suđukica)
2. Venera na AP (kod Princeze)
3. Zmaj
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

uopste ne jedem tako cesto po cevabdzinicama, kad mi se prohtjedne odem u zelju.... bila sam prije dva dana, meni su bili dobri, doduse, pred vece je vec bilo... ljepota...

inace, u mrkvi i petici sam isla prije, dok mi dva prijatelja nisu zube slomili na tim cevapima, plus su meni uvijek bili crveni, ne ispeceni... boze sacuvaj....

uvijek ce se naci neko, kome ne odgovara neki lokal, jer sve je u oku posmatraca...
Neelix

Post by Neelix »

eto ja u tom hodzicu nisam bio ima 5 godina, al tek sad prvi put vidim da ga neko hvali :?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Meni se juce desi apsolutno ista stvar koju opisa autor teksta na istom mjestu :S Narucih jedno - dobih drugo. A cigle u stomaku jos rijesio nisam...
terapija

Post by terapija »

Mene licno, do sada jedino Zmaj nije nijednom razocarao.
U Zelji sam jednom bio i cevapi mi se nisu svidjeli. Petica je OK Specijal takodjer.

Ali ja mislim da se definitivno isplati otici na banjalucki cevap tamo na cosetu izmedju zlatarske ulice pored Bezistana i ulice u kojoj se nalazi sporedni ulaz u Wiener kafe. Mjesto je onako skroz malo i neprimjetno nemaju bastu ali im je cevap extra.
Neelix

Post by Neelix »

e vidis, ja u zmaju redovno dobijam "zive" cevape i sudzukice :x :x
video

Post by video »

U zelju vise niko ne ide,osim dijaspore i stranci ako koji naleti jer se jos drzi na
prijeratnoj slavi pa kad kazes bascarsija,odmah pomislis na zelju.E vise poooodavno nije tako jer su cevapi katastrofa (o cijeni da ne govorim).Odes brate lijepo u Zmaj,obje radnje,(par puta kod autobuske uzeo 10 u citavu, u papir,haos)pa se narokas pravo :D :D
video

Post by video »

Neelix wrote:e vidis, ja u zmaju redovno dobijam "zive" cevape i sudzukice :x :x
Zato mu kazes res i sve ok(vjerovatno ides u spici) :D :D
Stihy

Post by Stihy »

U Zelji su fuj cevapi
Po meni su najbolji u Besku (pored Zmaja kod robota)
...Za zmaj na autobuskoj sam cuo da se dosta raje otrovalo kada se otrovala raja u pomodorinu al nije bilo toliko ljudi pa je proslo nezapazeno.

Da Banja Luka i Hodzic su jedina mjesta na carsiji gdje se moze relativno bezbrizno jesti.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

terapija wrote:Mene licno, do sada jedino Zmaj nije nijednom razocarao.
U Zelji sam jednom bio i cevapi mi se nisu svidjeli. Petica je OK Specijal takodjer.

Ali ja mislim da se definitivno isplati otici na banjalucki cevap tamo na cosetu izmedju zlatarske ulice pored Bezistana i ulice u kojoj se nalazi sporedni ulaz u Wiener kafe. Mjesto je onako skroz malo i neprimjetno nemaju bastu ali im je cevap extra.
imal "uticnice" u BL cevapu? :D

Meni su cevapi kod zelje ok skroz, u zmaju su duplo veci...
sve zavisi jel dodjes za vrijeme spice ili ne...
ja najcesce uzmem cevape za ponijeti, i redovno stojim pored pulta i gledam kako prave...budu resh, fini i ne fusere na luku...
shin

Post by shin »

Zmaj je kita, moras ga moliti da ti donese pecene cevape, milion puta mi se dogodilo da mi namiguje cevap dok ga jedem.
shin

Post by shin »

veca_sa wrote:
shin wrote:Zmaj je kita, moras ga moliti da ti donese pecene cevape, milion puta mi se dogodilo da mi namiguje cevap dok ga jedem.
i to je ok dok ga ne pocnes ganjat po robotu
Ili dok jedem slusam svadjanje konobara sa onom rospijom sto naplacuje, pa dovikivanje ''NABACI DESET PORCIJA.... DVIJE PLJESKE'', isto kao Normandija i D-Day.

Volim otici u Kastel kod Muje na Banjalucke 8)
Post Reply