Kako protiv ove vrucine,...?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Orbini

#1 Kako protiv ove vrucine,...?

Post by Orbini »

Joj, valja mi uskoro u Sarajevo, a sudeci po vjestima, izgleda da je stanje elementarne nepogode. Nesto nisam raspolozen biti zarobljen u 4 zida zbog vrucine a jos manje se prziti napolju po zvizganu.

Znam, treba piti dosta vode, ali voda tjera i na pisanje, a zbog malog broja javnih WC-a, covjek mora u kafice a u kaficima te konobari mrko gledaju ako direkt ides u WC. :roll:

Za neki izlet u hladovini valja sjesti u auto i naci neko mjesto van grada, a sama voznja autom po ovoj vrucini nije prijatna.

Citam kako su hitne pomoci pune, kako ambulante ne mogu stici sve pokupiti,......
Nesto nisam navikao na temperature iznad 40', a malo ko i jeste - to je sad pocelo u zadnje vrijeme usljed ovog globalnog zagrijavanja.

Kako li se ljudi u BiH, a posebno u Sarajevu navikavaju na ove vrucine, i koji je najbolji nacin da ne padnes u nesvjest. Osim lokanja vode?
shin

Post by shin »

Buraz, kako ti to opisa izgleda da je 270°c u Sarajevu :roll:
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

ja moram u naredna dva dana rijesiti neke administrativne poslove, skakati po institucijama i tako to :D mogu vam reci da me je malo... strah :shock: :roll: :D :D uvijek ponesem flasicu vode, obucem se lagano, podignem kosu, imam i maramice za osvjezenje, crnu cokoladu ako mi padne secer jer slabo mogu jesti na ovoj vrucini, i opet kad izadjem obrusi se na mene onaj vreli zrak, ko da ti neko spusti na glavu teg.... a o prevoznim sredstvima da ne govorim...

u kuci se mozes rashladiti... imas kadu :D pusti muziku, napravi ugodjaj... nabavi DVD-a, program na tv sucks, neke knjige i to je to, a izvuci se navecer oko devet-deset, tad je super.

oni koji rade ovaj mjesec imaju srecu ako na poslu imaju klimu ili su u staroj hladnoj betonskoj zgradi :D u mene je ovo posljednje, ali sam na godisnjem:D

ako jos neces na more ili ako neces nikako, izleti kraj jezera i rijeka su prava stvar :) odmoris se, ohladis, meni je draze nego more. po danu ako imam neki rucak ili kafu, idem u restorane izvan grada, jer su u centru i sire penatrpani, ne valja im klima i grozno je...

et :D :)
hop-cup

#4 Re: Kako protiv ove vrucine,...?

Post by hop-cup »

Orbini wrote:Joj, valja mi uskoro u Sarajevo, a sudeci po vjestima, izgleda da je stanje elementarne nepogode. Nesto nisam raspolozen biti zarobljen u 4 zida zbog vrucine a jos manje se prziti napolju po zvizganu.

Znam, treba piti dosta vode, ali voda tjera i na pisanje, a zbog malog broja javnih WC-a, covjek mora u kafice a u kaficima te konobari mrko gledaju ako direkt ides u WC. :roll:

Za neki izlet u hladovini valja sjesti u auto i naci neko mjesto van grada, a sama voznja autom po ovoj vrucini nije prijatna.

Citam kako su hitne pomoci pune, kako ambulante ne mogu stici sve pokupiti,......
Nesto nisam navikao na temperature iznad 40', a malo ko i jeste - to je sad pocelo u zadnje vrijeme usljed ovog globalnog zagrijavanja.

Kako li se ljudi u BiH, a posebno u Sarajevu navikavaju na ove vrucine, i koji je najbolji nacin da ne padnes u nesvjest. Osim lokanja vode?
ja licno se skinem naked i trcim kroz vilsonovo. :D
Orbini

Post by Orbini »

Hvala na odgovoru dawn_upon_dawn. Vidim da smo slicnog problema.

Inace imam uvijek nizak pritisak i nizak secer, ali sa tim zivim.
Imam kocke secera uzase, cokolada se vec topi u djepu,.. :shock: :D
Zar crna cokolada povisuje tlak, ja sam cuo bas suprotno?

Par puta mi se dole u Bosni znalo zanesvjestiti i to na 30 i kusur celzijusa.
A zamisli sad preko 40'. LJudi su se izgleda na to manje-vise navikli.

Klima uredjaj je privremeno rjesenje i moze biti opasno. Fino je sjediti negdje kad hladi, ali cim promolis nos napolje - belaj dosta veci nego da si cjeli dan na vrucini.
Priroda je najbolje rjesenje, ali za to valja sjesti u auto i naci mjesto ako imas srece. Sarajevo sve ima osim valjanih izletista u blizini na koje mozes otici pjesice.

Ima li kakav preparat sa kojim se lakse podnosi vrelina i time onaj osjecaj tezine i nesvjestice? Ne mislim na vodu i kremu za suncanje - vec na regulaciji pritiska. Nesto prirodno po mogucnosti?
Orbini

Post by Orbini »

bosmen wrote:Izvini ali djelujes ko vjestacki sav,a ovdje samo prirodni mogu izdrzat...
Izvini, ali na osnovu ovih tvojih "odgovora" nije da djelujes kao,... vec 100% jesi kakav priglup provokator. Na prirodan nacin. :lol: Nije mi jasno samo otkud u ovoj temi..
Last edited by Orbini on 17/07/2007 14:10, edited 2 times in total.
medda

Post by medda »

Ako nemas klimu zamrzni flasu (ili vise) vode i stavi ispred ventilatora. Smanji temp. u stanu zagarantovano.
Isto pomaze ako prozore zastitis od sunca sa vanjske strane. Zadrzava toplotu vani.
Za pritisak popij kafu, red-bull...
Protiv nesvjestice osvjezavaj se hladnom vodom po vratu.
A jesi neka maza... :D
medda

Post by medda »

O ja, jedi slanu hranu protiv niskog pritiska...npr. slani stapici
I pij dosta vode jer nizak pritisak dolazi zbog gubljenja tecnosti a so je zadrzava...tako meni rekla moja doktorka :)
big_bud

Post by big_bud »

bosmen wrote:Izvini ali djelujes ko vjestacki sav,a ovdje samo prirodni mogu izdrzat...
vidim, ni ti ne podnosis vrucinu
HiBreeD

Post by HiBreeD »

pij vruc, nezasladjen caj, nadoknadjuje tecnost organizmu izvrsno :-D

na vratne zile stavljaj vlaznu krpu i ako imas malo manje kose na glavi, nosi kacket, sesir, kapu...i naravno 8-)

to sa niskim pritiskom je zajebano pravo, imao sam takav period i samo sam spavo, ko medjed...

zbog te nesvjestice, mozda da kontrolises zeljezo (jest da je taj problem cesci kod zena, al nikad se ne zna) i unos kalija...jedi banane i svo drugo voce, kivi, dinju, lubenicu,osvjezava, a zdravo je...grickaj bademe, kikiriki- paazi da ti ne bude ovoliki :D , sala
pesak

Post by pesak »

Ovde je isto strasno. Danas mi se zamantalo na ulici...i gadno je kad izlazis iz klimatizovane prostorije napolje. Sok. Meni pomaze koka- kola. Ne znam da li dize pritisak, ili secer posto i jedno i drugo zna da mi padne, ali progledam od koka-kole...Orbit zvake mi isto otvaraju oci. Ceo organizam mi nekako podrhtava i malo sam dezorjentisana...kao nesvestica...supu iz kesice obavezno jedite svaki dan, jer onanadoknadjuje elektolite koji se gube znojenjem.. Ne vredi samo piti vodu...treba i jesti puno soli da bi se voda zadrzala.Hocu reci dosta posoljeno. Sutra cu mozda da nosim ekstra slanu supu u flasici, ili koka-kolu...ona iz kesice je najbolja.
Boli me glava svaki dan. :sad: Mozda nizak pritisak. Ko ima nizak pritisak, mora posebno da bude pazljiv na ovim vrucinama.
Uzasno me nervira sto samo na slobodnoj evropi kazu da je 40 stepeni, a na nasim medijima laszu da je 36,7,8...
Orbini

Post by Orbini »

Nizak pritisak je zahebana stvar, ali kazu da je bolje imati nizak nego visok.
Ako je to neka utjeha,..... :roll:

Ko ga ima, sa tim zivi bez nekih vecih problema i sam regulise. Na mom poslu niko i ne zna da imam nizak pritisak, jer sam pazim sta jedem, na tempo, imam uzase uvijek nekih slatkisa,.... :)

pesak
supu iz kesice obavezno jedite svaki dan, jer onanadoknadjuje elektolite koji se gube znojenjem.. Ne vredi samo piti vodu...treba i jesti puno soli da bi se voda zadrzala.Hocu reci dosta posoljeno. Sutra cu mozda da nosim ekstra slanu supu u flasici, ili koka-kolu...ona iz kesice je najbolja.
Hajd za kolu znam, ali prvi put cujem da supa iz kesice pomaze u bilo cemu. Zar to nije samo jeftin konzervans, ili galofag kako neki kazu?
I koja je funkcija elektolita u organizmu?

HiBreeD
Hvala na savjetima, vecinu i znam. Medjutim ovdje se radi o ekstremnom slucaju. Zivim u Skandinaviji gdje je inace ovog ljeta prosjecna temperatura oko 20', kisa je cesta, hladan vjetar,... i hodam uglavnom u jakni. Kao i danas.

Kada budem akoBogda sletio u Sarajevo, valja mi iz klimatizovanog aviona se sudariti sa toplotnim zidom i buduci da ce biti podne - po prognozi ce biti oko 40'. Kako da se pripremim u avionu na sok?
debela

Post by debela »

a na koliko to stepeni spustaju temperaturu u avionima?
zena21

Post by zena21 »

meni ova vrucina nista ne smeta :-) :-) :-)

dajte.ba ljudi... pa zar nije bolje ovo nego kisurine :x :x :x
Tesssa

Post by Tesssa »

Ma ja se odmah sjetim one bljuzgavice i crnog snijega sto se nakupi pored ceste i lakse mi je :D
pesak

Post by pesak »

Nemam pojma sta elektroliti rade u organizmu. To mi je rekla rodjaka -lekarka...kad se mnogo oznojis, ili imas dijareju ili ti se sroza pritisak, supica iz kesice ima bas ono sto ti treba...sve stvari koje bi ti dali nace u infuziji, jos i malo jace...ja sam pitala da nije bolje da sama skuvam supicu, ona kaze NE- bas treba kesica...kupovna.
Jos jedan savet koji imi je ona dala- uvek nosi sa sobom kockice secera, pa kad ti se slosi, stavi jednu po jednu na jezik i cekaj da se polako otapa- tako secer najbrze ulazi u organizam...preko jezika...znaci, ne gristi, nego ostaviti da se otapa na jeziku...
debela

Post by debela »

pesak wrote:Nemam pojma sta elektroliti rade u organizmu.
posto nemamo nijednog biohemicara pri ruci evo brzinski malo o elektrolitima.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Elektroliti_(medicina)
Saian

Post by Saian »

najbolje je u subotu na more, na jedno 3, 4 sedmice :D :D :D
zena21

Post by zena21 »

Sajo, jel to ti ode :?
Saian

Post by Saian »

zena21 wrote:Sajo, jel to ti ode :?
tako jako :D :D :D :D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

Saian wrote:najbolje je u subotu na more, na jedno 3, 4 sedmice :D :D :D
e dabogda ti procvjetalo more :D
zena21

Post by zena21 »

Saian wrote:
zena21 wrote:Sajo, jel to ti ode :?
tako jako :D :D :D :D
mjcim te :x :x :x :D
shin

Post by shin »

Image Image Image
Saian

Post by Saian »

zmijaIzmaj wrote:
slabo se ja okupam uvijek kontam imam vremena, kad ostanem uvijek malo duzhe, meni je bitno da je "Oaza" tamo gdje je vec 10 godina, da su obnovili krov od bambusove trske, da je pivica hladna, da je proksimitet mora kao i uvijek 15 metara i da su ponijeli tavlu i karte zbog raznovrsnosti :D :D :D, a jel more procvjetalo ili nije hm, nije problem strpit se koji dan :D :D :D :D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

Saian wrote:
zmijaIzmaj wrote:
slabo se ja okupam uvijek kontam imam vremena, kad ostanem uvijek malo duzhe, meni je bitno da je "Oaza" tamo gdje je vec 10 godina, da su obnovili krov od bambusove trske, da je pivica hladna, da je proksimitet mora kao i uvijek 15 metara i da su ponijeli tavlu i karte zbog raznovrsnosti :D :D :D, a jel more procvjetalo ili nije hm, nije problem strpit se koji dan :D :D :D :D
:( ne preostaje mi nista drugo nego x :D :D gasimmmmm
Post Reply