hadzinicasa wrote: ↑01/02/2022 12:03
Chloe wrote: ↑01/02/2022 11:56
U sezoni, tj. ljeti, onaj lambada kolač, ide narandžom po receptu, ja ga pravim malinom, bude extra...
de recepAt.
plz. tnx
Kolač sa đusom - lambada
Biskvit:
- 6 žumanjaka
- 15 dkg šećera
- 15 dkg brašna
- 1 kašika vode
- 1/2 praška za pecivo, umutitu smijesu dodati u snijeg od 6 bjelanjaka
Prva krema:
- 1 l đusa (sok od narandže)
- 3 pudinga od vanilije (ja radije koristim burbon-vanilija)
- 8 kašika šećera, skuhati kao puding i preliti preko pečenog biskvita
Preko prve kreme složiti petit keks i poprskati sokom od narandže, mada može i bez keksa, ali treba drugu kremu sipati po skoro ohlađenoj prvoj kremi.
Druga krema:
- 1/2 l mlijeka
- 5 kašika brašna ( može gustin, može i kombinacija jednog i drugog)
- 15 dkg šećers, skuhati i mješajući ohladiti
- 250 gr margarina dobro izraditi, pjenasto i dodati gornjoj smjesi, preliti preko prve kreme ili keksa.
Za glazuru čokolada. Prijatno.
nađoh ga na drugom forumu što sam nekad pisala.
Sok od maline, puding od maline, i obavezno ubacim malina. Ljeti, hladan, lagan i osvježavajući kolač.
Pošto izbjegavam praviti kolače, radije idem na deserte u čašama ( tako ograničinim količinu ) ovaj fil znam koristiti u kombinaciji sa mljevenim plazma keksom, kremom od milerama ili sira ( vaniliju stavljam ), pa na vrh svježe maline i čoko preljev pred serviranje ... fantazija ...