moonca wrote: ↑06/04/2021 00:30
- meni se desilo... tijesto za pitu--- voda je bila malo toplija( i ranije sam koristila) i dodala sam novo ulje( prvi put tu vrsu) ... ishod uzas- bilo je zuto, masno i jedva sam razvukla jednu jufku..
. moguce da je u dodacima, problem..
Voda je mlaka bila, a ulje je repicino, mozda je tu problem, mada nisam zadovoljna brasnom.. tip 450 ali i hljeb akooo potkuhavam bude tijesto tvrdje ma koliko god ga mekano zakuhala... Uzet cu suncokret ulje za tako neke recepte...
Sta sam drugacije uradila - je to ulje - suncokretovo -ali ne isti proizvodjac.. mada nisam ponovila istu kombinaciju..da provjerim
.. nedavno sam probala nashe---- klass brasno. napravila pitu i hljeb. i nisam zadovoljna kvalitetom.. jednostavno nema ukusa... tako slicno brasno se kod mene prodaje u samoposlugama... kad se mijesi -jako je mekano.. kao pjena.... za razliku od drugih koje sam probala-
. za pitu mi je jako dobro brasno-ako pishe - bread flour..
. ti zivish van Bosne.. pokusaj u prodavnici 'zdrave hrane' kupiti brasno .. moguce da podaju na kg
kako mislish tvrdo- kad je peceno?
Kad potkuham bude tvrdo XD Nisam imala probleme u Bosni, koristili Nezic i Majic, ovdje sam isto Klas kupivala, nije cemu, saad smo nasli neko njemacko skuplje i cini se da je to to... do brasna je ipak bilo Kod njih je 98% tip 450, a imaju i dosta gotovih “smjesa”- to ne kupujem heh
#46460 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ah mi na somun za iftar. ima li neko neki "pravi" recept za somun. da bude k'o onaj iz Logavine.
plizom vas plizim.
Tajna pravih somuna je u temperaturi, 400/500 stepeni, sto nase pecnice ne mogu postici... Ja sam pokusala sve moguce recepte prosle godine, pecnica najvise 275 stepeni postigne, i bude uvijek k’o hljeb okusom.. sad smonbasli zaledjene sarajevske somune, doslovno se stave u pec 3min i budu najslicniji nasim iz sarajevskih pekara..
Sad vidim koliko smo sretni bili dok smo zivjeli na Vratniku blizu Memovica, mada su meni jednako dobri i kod Mahira, u Patkama, na Alifakovcu i nekad kod Aise su bili...
#46461 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Posted: 13/04/2021 12:35
by Nisrin
#46462 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Posted: 13/04/2021 12:37
by Nisrin
Dok se bilo vrijedno...
#46463 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ah mi na somun za iftar. ima li neko neki "pravi" recept za somun. da bude k'o onaj iz Logavine.
plizom vas plizim.
Pokusat cu meni budu stvarno super. Ja danas pravim samune jer prvi iftar je kod mene uvijek samo Supa, topa, salata I samun.
Recepata ima puno al Koji God uzmes moras tijesto dugo raditi, znaci mijesis bez obzira sto vidis da se sve sjedinilo I izgleda glatko... Mora se zaista udvostruciti Volumen,.... Prekuhas tijesto podijelis na loptice pokrijes stoji 10min, te loptice malo rukom poravnas izgleda ko mali samun I opet pokrijes 10min, eh zavrsno prosaraj (onu tipicnu mrezu na samunu) malo vodom premazi I pospi curekotom stavi na papir ( nema tepsije papir ide direkt na mrezu u rerni) I u vrelu rernu ( moja je max 250 ja stavim 240) peci max 10 min vidis kako se pusu I rastu, izvadis I odmah zamotaj u stolnjak... Moj recept ca. 500g brasna 250 do 300ml vode so germa I muti, mijesi
#46464 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Posted: 13/04/2021 13:01
by immuno
Nisrin sve ti ovo lijepo izgleda al cini mi se da to sto si vratnicka igra malu ulogu
#46465 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Posted: 13/04/2021 13:48
by hadzinicasa
@Nisrin i @immuno
hvala vam. mislim da cu ipak somune ostaviti za neradni dan.
#46466 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Posted: 13/04/2021 20:42
by Nisrin
Hljeb kao iz nasih pekara okusom, za 30ak min gotov bio...
E, kako god da prekuham raspukne se ali svejedno je preukusan, a i zurila sam da bude do 20h XD
Corba je od karfiola, brokule, krompira, mrkve... sa mlijekom vodom (50:50) i zacinima
Bila jos topa, pire krompir i sitni cevap... Gladne oci, na kraju cojk sve pomalo jeo...
#46467 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Posted: 13/04/2021 20:44
by Nisrin
immuno wrote: ↑13/04/2021 13:01
Nisrin sve ti ovo lijepo izgleda al cini mi se da to sto si vratnicka igra malu ulogu
Valja opravdati peglanje cojkove kartice XD
#46468 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
ah mi na somun za iftar. ima li neko neki "pravi" recept za somun. da bude k'o onaj iz Logavine.
plizom vas plizim.
Pokusat cu meni budu stvarno super. Ja danas pravim samune jer prvi iftar je kod mene uvijek samo Supa, topa, salata I samun.
Recepata ima puno al Koji God uzmes moras tijesto dugo raditi, znaci mijesis bez obzira sto vidis da se sve sjedinilo I izgleda glatko... Mora se zaista udvostruciti Volumen,.... Prekuhas tijesto podijelis na loptice pokrijes stoji 10min, te loptice malo rukom poravnas izgleda ko mali samun I opet pokrijes 10min, eh zavrsno prosaraj (onu tipicnu mrezu na samunu) malo vodom premazi I pospi curekotom stavi na papir ( nema tepsije papir ide direkt na mrezu u rerni) I u vrelu rernu ( moja je max 250 ja stavim 240) peci max 10 min vidis kako se pusu I rastu, izvadis I odmah zamotaj u stolnjak... Moj recept ca. 500g brasna 250 do 300ml vode so germa I muti, mijesi
Meni je ovaj recept ok, pravila sam vise puta, uvijek dobre
#46469 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
#46471 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Posted: 13/04/2021 21:53
by vazi
Napravila veceras hurmasice, ne pamtim kad sam ih pravila... Elem stari , oprobani recept , tijesto glatko, fino, sve ok , medjutim, nisu upile ni kapi serbeta, nemam pojma zbog cega, neko ima ideju ?
Eno vratila tepsiju u pekaru, uključila 15 ‘ na 150 , ni pomakle.
#46472 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Posted: 13/04/2021 23:37
by immuno
vazi wrote: ↑13/04/2021 21:53
Napravila veceras hurmasice, ne pamtim kad sam ih pravila... Elem stari , oprobani recept , tijesto glatko, fino, sve ok , medjutim, nisu upile ni kapi serbeta, nemam pojma zbog cega, neko ima ideju ?
Eno vratila tepsiju u pekaru, uključila 15 ‘ na 150 , ni pomakle.
Nebih znala stvarno sto ja obicno ohladim agdu I zalijem vrele hurmadzike imam malo zahmetli recept al su stvarno super bar meni I mojima
#46473 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Posted: 14/04/2021 03:18
by Toto
hadzinicasa wrote: ↑13/04/2021 13:48
@Nisrin i @immuno
hvala vam. mislim da cu ipak somune ostaviti za neradni dan.
#46474 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Posted: 14/04/2021 07:42
by epik
vazi wrote: ↑13/04/2021 21:53
Napravila veceras hurmasice, ne pamtim kad sam ih pravila... Elem stari , oprobani recept , tijesto glatko, fino, sve ok , medjutim, nisu upile ni kapi serbeta, nemam pojma zbog cega, neko ima ideju ?
Eno vratila tepsiju u pekaru, uključila 15 ‘ na 150 , ni pomakle.
Ako su sa puterom, moze biti da je previse putera.
#46475 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)