puno mi je to secera, moram nekako smanjiti ali da zadrzi trajnost...svakako stavljam u manje teglice tako da kad se otvori brzo i odeSanabija wrote: ↑02/11/2021 09:131 kg secera u veliki pekač, 1 kg oguljenih i narendanih dunja, 2 limuna ranije potopis u vodu sa sodom i poslije narezes na kolutove. U secer dodas solju vode (2,5 dl), pa lagano zagrijavas i mijesas dok secer ne pocne "saputati", dodas dunje, izmijesas i na laganoj vatri 10 minuta, dodas kolute limuna pa jos 2 minute. Prespes u siroku tepsiju da se sto prije ohladi i onda u tegle. U svaku stavis 1-2 koluta limuna i dunje. To je to
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- samsonsam
- Posts: 1785
- Joined: 18/09/2008 01:19
#47826 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
- Sanabija
- Posts: 1561
- Joined: 13/03/2019 21:53
#47827 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Za jednog posebnog gospodina
- BarbaDue
- Posts: 63382
- Joined: 03/02/2008 22:28
- Location: pogledaj iza sebe
#47828 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Pošto se med kristalzovao alternativa je preliv od kruškovog pekmeza
- DeNiro
- Posts: 10626
- Joined: 12/03/2007 10:31
-
- Posts: 25906
- Joined: 11/10/2008 21:45
- DeNiro
- Posts: 10626
- Joined: 12/03/2007 10:31
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
#47832 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Definitivno
Morat cu I ja
Onaj iz konzerve gotovi
- GandalfSivi
- Posts: 18391
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
-
- Posts: 500
- Joined: 28/10/2008 08:19
- DeNiro
- Posts: 10626
- Joined: 12/03/2007 10:31
- Sanabija
- Posts: 1561
- Joined: 13/03/2019 21:53
#47836 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Ekstra, još vatrica i san snova
- Sanabija
- Posts: 1561
- Joined: 13/03/2019 21:53
- DeNiro
- Posts: 10626
- Joined: 12/03/2007 10:31
#47838 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
hvala @Sanabija
-
- Posts: 9251
- Joined: 25/04/2011 14:06
-
- Posts: 9251
- Joined: 25/04/2011 14:06
- Sanabija
- Posts: 1561
- Joined: 13/03/2019 21:53
#47841 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
1 glavicu luka narezes sitno na kockice i prodinstas na ulju dok se ne ustakli (neko u ove okruglice dodaje šunku ili slaninu ili neku drugu salamu po volji-isto na kockice pa se prži sa lukom). Stari hljeb (600 gr otprilike) iskomadaš rukama i zaliješ mlijekom pa da odstoji 20-ak minuta (može i prepečenac ili svjež hljeb prepržiš).
Kad hljeb upije mlijeko, višak odliješ, dodaš izdinstani luk, sitno isjeckan peršun, 1-2 jajeta i soli i bibera po ukusu. izmijješaš pa neka malo stane-30 ak minuta. Mokrim rukama praviš okruglice i spuštaš ih u ključalu posoljenu vodu. 10-12 minuta i gotove su, izvadiš da se malo ocijede i poslužiš uz glavno jelo
-
- Posts: 9251
- Joined: 25/04/2011 14:06
#47842 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Hvala tiSanabija wrote: ↑06/11/2021 21:271 glavicu luka narezes sitno na kockice i prodinstas na ulju dok se ne ustakli (neko u ove okruglice dodaje šunku ili slaninu ili neku drugu salamu po volji-isto na kockice pa se prži sa lukom). Stari hljeb (600 gr otprilike) iskomadaš rukama i zaliješ mlijekom pa da odstoji 20-ak minuta (može i prepečenac ili svjež hljeb prepržiš).
Kad hljeb upije mlijeko, višak odliješ, dodaš izdinstani luk, sitno isjeckan peršun, 1-2 jajeta i soli i bibera po ukusu. izmijješaš pa neka malo stane-30 ak minuta. Mokrim rukama praviš okruglice i spuštaš ih u ključalu posoljenu vodu. 10-12 minuta i gotove su, izvadiš da se malo ocijede i poslužiš uz glavno jelo
- Sanabija
- Posts: 1561
- Joined: 13/03/2019 21:53
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
#47844 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Jucer cijeli dan napolju pospremam I pade mi pamet posto je fino vrijeme da nabrzinu rostilj napravim.....
- jeza u ledja
- Posts: 45368
- Joined: 29/12/2005 01:20
#47845 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Trenutno se krcka na grilu:
Janjeci cili.
Janjeci cili.
-
- Posts: 353
- Joined: 22/12/2011 09:38
- Contact:
#47846 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Izgleda perfektno. Mogu li detalji?
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#47847 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Za rerne - spremna!
Ovo sam kuhala za vikend
Ovo sam kuhala za vikend
- jeza u ledja
- Posts: 45368
- Joined: 29/12/2005 01:20
#47848 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moze.
Ovo je janjeci but bez kostiju. Prvo sam ga grilao nekoliko minuta da porumeni, onda isjeckao na komadice (ostatak kuhanja je bio u ciliju).
Za cili, proprzen luk i bijeli luk, onda dodao ancho i new mexico chili zacine te pasilla paprike (vidi se na slici). Ancho i pasilla su susene paprike, nisu nimalo ljute, imaju fantastican okus. New Mexico onako malo ljutne.
Jos sam stavio kim u prahu.
Znaci to malo proprzio s lukom, onda dodao veliku konzervu paradajza, vode i isjeckanu janjetinu, da se krcka jedno sat na grilu.
Zasebno sam skuhao crni grah. Na kraju dodao to u cili jos jedno pola sata (voda je isparila vecinom).
Eto.
Poslije sam od ovog pravio burrita. Direkt ovo u veliku tortilju, po mogucnosti bez tekucine, dodao narednani oaxaca sir, i onda malo proprzio burrito na tavi.
Pravim cesto cilije, crvene, zelene, vegetarijanske, pa eto postavim kad se sjetim.
EDIT: Zaboravih dodati - u cili smjesu sam ubacio i jednu chipotle papricicu u adobo sosu (nasjeckanu). Chipotle je dimljena jalapeno paprika. Poprilicno ljutne i ima onako dubok dimljeni smek.
Last edited by jeza u ledja on 09/11/2021 03:34, edited 1 time in total.
-
- Posts: 500
- Joined: 28/10/2008 08:19
-
- Posts: 500
- Joined: 28/10/2008 08:19