Cita li iko Onion?

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Ergot

#1 Cita li iko Onion?

Post by Ergot »

Ovo je pure, unmitigated brilliance:
http://www.theonion.com/content/video/b ... nline_data
danas

Post by danas »

ma jok, kud bi mi to citali :D :D :P
danas

Post by danas »

the best one, ever :lol: :lol: :lol: :lol: tamo iz 1994-e, back in my days :-)

Clinton Deploys Vowels to Bosnia

Cities of Sjlbvdnzv, Grzny to Be First Recipients

Before an emergency joint session of Congress yesterday, President Clinton announced US plans to deploy over 75,000 vowels to the war-torn region of Bosnia. The deployment, the largest of its kind in American history, will provide the region with the critically needed letters A,E,I,O and U, and is hoped to render countless Bosnian names more pronounceable.

"For six years, we have stood by while names like Ygrjvslhv and Tzlynhr and Glrm have been horribly butchered by millions around the world," Clinton said. "Today, the United States must finally stand up and say 'Enough.' It is time the people of Bosnia finally had some vowels in their incomprehensible words. The US is proud to lead the crusade in this noble
endeavour."

The deployment, dubbed Operation Vowel Storm by the State Department, is set for early next week, with the Adriatic port cities of Sjlbvdnzv and Grzny slated to be the first recipients. Two C-130 transport planes, each carrying over 500 24-count boxes of "E's," will fly from Andrews Air Force Base across the Atlantic and airdrop the letters over the cities.

Citizens of Grzny and Sjlbvdnzv eagerly await the arrival of the vowels. "My God, I do not think we can last another day," Trszg Grzdnjkln, 44, said. "I have six children and none of them has a name that is understandable to me or to anyone else. Mr. Clinton, please send my poor, wretched family just one 'E.' Please."

Said Sjlbvdnzv resident Grg Hmphrs, 67: "With just a few key letters, I could be George Humphries. This is my dream."

The airdrop represents the largest deployment of any letter to a foreign country since 1984. During the summer of that year, the US shipped 92,000 consonants to Ethiopia, providing cities like Ouaouoaua, Eaoiiuae, and Aao with vital, life-giving supplies of L's, S's and T's.
guardian

Post by guardian »

danas wrote:the best one, ever :lol: :lol: :lol: :lol: tamo iz 1994-e, back in my days :-)

Before an emergency joint session of Congress yesterday, President Clinton announced US plans to deploy over 75,000 vowels to the war-torn region of Bosnia. The deployment, the largest of its kind in American history, will provide the region with the critically needed letters A,E,I,O and U, and is hoped to render countless Bosnian names more pronounceable.

"For six years, we have stood by while names like Ygrjvslhv and Tzlynhr and Glrm have been horribly butchered by millions around the world," Clinton said. "Today, the United States must finally stand up and say 'Enough.' It is time the people of Bosnia finally had some vowels in their incomprehensible words. The US is proud to lead the crusade in this noble
endeavour."

The deployment, dubbed Operation Vowel Storm by the State Department, is set for early next week, with the Adriatic port cities of Sjlbvdnzv and Grzny slated to be the first recipients. Two C-130 transport planes, each carrying over 500 24-count boxes of "E's," will fly from Andrews Air Force Base across the Atlantic and airdrop the letters over the cities.

Citizens of Grzny and Sjlbvdnzv eagerly await the arrival of the vowels. "My God, I do not think we can last another day," Trszg Grzdnjkln, 44, said. "I have six children and none of them has a name that is understandable to me or to anyone else. Mr. Clinton, please send my poor, wretched family just one 'E.' Please."

Said Sjlbvdnzv resident Grg Hmphrs, 67: "With just a few key letters, I could be George Humphries. This is my dream."

The airdrop represents the largest deployment of any letter to a foreign country since 1984. During the summer of that year, the US shipped 92,000 consonants to Ethiopia, providing cities like Ouaouoaua, Eaoiiuae, and Aao with vital, life-giving supplies of L's, S's and T's.
Uvijek prva budalastina koje se sjetim :D :lol:
Lisac

Post by Lisac »

danas wrote:the best one, ever :lol: :lol: :lol: :lol: tamo iz 1994-e, back in my days :-)

endeavour."

ja zaista cijenim cinizam i ironiju ...

ali ipak ne shvatam kako se neko '94 mogao ovome smijati. bilo kome normalnome, ko je na bilo koji nachin vezan za bosnu, ovo je u najboljem sluchaju moglo izmamiti prokleto gorak smjeshak. ali da neko ko nije, average american , mozhe umirati od smjeha zbog nedostatka samoglasnika dok ljudi krepaju od rata, zime, gladi, ...
jebiga, ne kontam. ili ce bit da ste se vi upotpunosti asimilirali.
u tom sluchaju vam chestitam!
zloglas

Post by zloglas »

Čitam ono što ima online. Neimamo mi, van Evropske unije, baš pristupa sofisticiranijim medijima, pa ni satirikonima. :skoljka:

@lisac: popij neki sok, od ribizle recimo, kažu da je dobar za "one stvari". Image
danas

Post by danas »

Lisac wrote:

endeavour."

ali ipak ne shvatam kako se neko '94 mogao ovome smijati. bilo kome normalnome, ko je na bilo koji nachin vezan za bosnu, ovo je u najboljem sluchaju moglo izmamiti prokleto gorak smjeshak. ali da neko ko nije, average american , mozhe umirati od smjeha zbog nedostatka samoglasnika dok ljudi krepaju od rata, zime, gladi, ...
gag me with the spoon... :oops:
guardian

Post by guardian »

Lisac wrote:

endeavour."

Hajd' procitaj ponovo. Tekst je cinicni osvrt na: (1) americko nerazumijevanje Balkana 90ih, (2) pasivnosti americke inostrane politike. Tako su ga (i tim redosljedom) dozivljavali svi ljudi koje ja poznajem.
danas

Post by danas »

guardian wrote:
Lisac wrote:

Hajd' procitaj ponovo. Tekst je cinicni osvrt na: (1) americko nerazumijevanje Balkana 90ih, (2) pasivnosti americke inostrane politike. Tako su ga (i tim redosljedom) dozivljavali svi ljudi koje ja poznajem.
meni bilo mrsko objasnjavat da ako bi se iko ovdje trebao naci uvrijedjen -- to je taj average american, kojeg se ovdje delikatno proziva i ismijava... :-) :-)
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 14:51, edited 1 time in total.
Lisac

Post by Lisac »

danas wrote:
guardian wrote:
Lisac wrote: ja zaista cijenim cinizam i ironiju ...

meni bilo mrsko objasnjavat da ako bi se iko ovdje trebao naci uvrijedjen -- to je taj average american, kojeg se ovdje delikatno proziva i ismijava... :-) :-)
prochitao sam jednom, dovoljno je. ti ponovo prochitaj moj post i prochitaj kako pochinje.
pa onda prochitaj i nastavak
ali ipak ne shvatam kako se neko '94 mogao ovome smijati. bilo kome normalnome, ko je na bilo koji nachin vezan za bosnu, ovo je u najboljem sluchaju moglo izmamiti prokleto gorak smjeshak

dok ste vi tamo umirali od smjeha americhkom osjecaju za ironiju ovdje su ljudi umirali na jedan sasvim drugi nachin koji nije bio nimalo smjeshan. a da je bilo cinizma i ironije u postupcima bjelosvjetskih chuvarar mira, jeste.

to shto bi se average american moga naci uvrijedjenim shto ga se delikatno ismijava, ima zahvaliti nemalom broju svojih zemljaka koji bosnu (a bogami i dobar dio istochne europe) dozhivljavaju prvenstveno kao zemlje sa nedostatkom samoglasnika i mc'donaldsa. one amerikance koji ce na zamolbu da navedu jednu drzhavu koja pochinje na U odgovoriti sa jurop necu pominjati, jer nisam ipak toliko zloban da povjerujem da su oni prosjechni.

zloglas odjebi :D ili nauchi josh koji strani jezik pa chitaj sofisticianije medije i satirikone. toplo preporucham satirichni kraut-magazin http://www.titanic-magazin.de/heft.html[/quote]
danas

Post by danas »

a matter of taste... :)

The Onion je ostala jedna od rijetkih 'publikacija' koja se usudjuje kritikovati USA politiku, prezidente, i slicno... neke 'vijesti' su bazirane na lokalnim zbivanjima, pa ih je tesko prokontati ako ne zivis ovdje i vjerovatno se cine glupe sa strane... i za kraj, to je ipak college-humor... cut them some slack :D :-) :-) :-)
danas

Post by danas »

Lisac wrote:
pa onda prochitaj i nastavak
ali ipak ne shvatam ...
skontali smo bolan da ne kontas... rekao si nam vec...
Lisac

Post by Lisac »

da, ne kontam i zahvalan sam bogu shto me je lishio te vrste inteligencije i osjecaja za humor rezerviranog iskljuchivo za one koji imaju privilegiju da zhive u the greatest nation of the world.
mozhda nisam pronicljiv kao ti no barem ne moram govna pretvarati u ruzh za usne ne bi li uljepshao proces intelektualnoelitne integracije.

over and out.

sem ukoliko neko zaista ne zheli prichati na osnovu argumenata, a ne na osnovu jeftinih osobnih (dis)kvalifikacija.
Saian

Post by Saian »

Stvar je jako kompleksna i interesantna, k tomu josh osjetljiva stoga imam razumijevanja za ove afektne izlete u zajedljivost i ad hominem argumente, nije lako biti indirektno optuzhen za emocionalnu dissocijaciju od svoje zemlje dok ona prolazi kroz pakao na zemlji (vjerujem da bi i mene ponijelo), s druge strane razumijem i osjecaj odbojnosti prema ovako ostrom cinizmu nekog ko se na spomen '94 reminescentno prelako (zbog emocionalne nabijenosti tog dijela zhivota i fizchke prisutnosti) prebaciti u taj pakao nazad. Tekst je zaista primjer jako oshtrog i britkog cinizma, kakav znamo je najbolji i moram priznati isprva mi je bilo smijeshno bez daljnjeg promisljanja, onda sam prochitao " '94 ". Mislim da je za "apsolutno" (ovo je kriva rijech mozda jer se sve vrti oko subjektivnosti) shvatanje teksta potrebno biti ne samo dio istog povijesnog konteksta nego i socio-kulturno-geografskog. Bitna za prihvacanje ovakvog humora (cinizma) bez da nas se mozhe staviti pred neki tudji moralni sud koji bi bio i odrzhiv, je fizichka distanca, emocionalna vjerujem nije nikad postojala. Fizichka distanca je bitna zbog toga sto je chovjek rob svakodnevnice. Ono sto nas i poslije smrti drage osobe "prisili" da nastavimo bez da to i primjetimo, ( u svjetlu emocija chak to i ne zhelimo) je svakodnevnica, dnevna politika. Siguran sam da je ovaj tekst iz ugla chovjeka koji je bio dio tadasnje u pogledu na Bosnu pasivne, jalove americhke (dnevne) politike bio savrshen shamar tom indiferentnom stavu, sredstvo je medjutim bilo prilagodjeno drugim uslovima. Rekao bih da je to bio neki luksuz koji ljudi '94 u Sarajevu nisu imali. Josh vjerujem da su uloge bile zamijenjene izmedju diskutanata na temi da bi diskusija bila identichna samo i da bi se dijelili stavovi onog drugog. Dakle raspravljati apsolutistichki o moralnoj korektnosti odobravanja ovakvog humora nije ispravno po mom misljenju. Oboje razumijem i nijedno nije za osuditi. Jedino sto bih osudio je govor s visoka, manjak razumijevanja i sumnja u moralne i intelektualne kvalitete sugovornika jer poznavajuci oboje moram reci da su toooooooootalno "out of place" :angry: :oops:, iako kao sto na pochetku posta rekoh u svjetlu osjetljivosti teme nije mi teshko naci razumijevanje za temperamentom bogate izjave :) :P :P :D :run:
Lisac

Post by Lisac »

ne znam shto se uzbudjujete :D nisam uopce nervozan :D samo primjeren (uz duzhno poshtovanje saia i onoga shto mu se ne svidja)

rekao sam shta mi ne ide u glavu i da se neko potrudio da mi stvari pojasni kao shto je to sai uchinio mozhda bih imao vishe razumjevanja, iako se i dalje ne bih slagao niti bih, u tom periodu i u tom kontextu, bilo kome, ko je u bosni u to vrijeme imao makar machku ili psa, odobravao urnebesni smjeh na takvu vrstu cinizma.

umjesto objashnjenja implicirala mi se glupost. naravno svako ima pravo da misli shto zheli o tome koliko sam pametan ili glup. u ovom konkretnom sluchaju zabole me debelo crevo sasma sa sadrzhajem za iskazanim mishljenjem. da mi je sai takvo shto rekao zamislio bih se debelo.

opasno je igrati se predrasudama. sa ovom (o nedostatku samoglasnika) se ne srecem prvi put i rekao bih, uopceno gledajuci, da je medju prosjechnim amerima poprilichno uvrijezhena. i mislim da upravbo iz tog razloga imam pravo sumnjati da se vec pomenuti prosjechni amer ovom textu nije smijao zbog britkog cinizma no zato shto mu je jednostavno bilo shega. na isti nachin na koji se prosjechni bosanac smije albanskoj gastronomskoj privrzhenosti za npr. srednjoshkoljke.

p.s.
sai volim te :D

edit:
ckapice molio bih te ponizno (smajo na koljenima sa sklopljenim rukama) :D da pronadjesh snage i zhivaca i da se suzdrzhish od sunecenja ove teme kao shto su to uradili onoj o obrezivanju u padu :D
pokushajte si zamisliti kako izgleda jedan dobar film, neka to bude i western (a sai), i sht aga sve chini. naravno da ga ne chini samo pricha, no i sporedne scene (kao shto je kotrljanje grma i prashina :D) pa molim da se tako shvate i ovi postovi koji samo naizgled nemaju veze sa temom :D duzhi edit od posta ali morao sam.
danas

Post by danas »

Lisac wrote:da, ne kontam i zahvalan sam bogu shto me je lishio te vrste inteligencije i osjecaja za humor rezerviranog iskljuchivo za one koji imaju privilegiju da zhive u the greatest nation of the world.
mozhda nisam pronicljiv kao ti no barem ne moram govna pretvarati u ruzh za usne ne bi li uljepshao proces intelektualnoelitne integracije.

over and out.

sem ukoliko neko zaista ne zheli prichati na osnovu argumenata, a ne na osnovu jeftinih osobnih (dis)kvalifikacija.
pokusacu odgovoriti a da ne dovodim niciju inteligenciju u pitanje, vidim da smo osjetljivi tu... pa sad, glede argumenata -- cisto sumnjam da cemo se kolega guardian ili ja srozati na taj nivo pa da ovdje nekome objasnjavamo koliko volimo svoju zemlju, kakvi smo bosanci a kakvi amerikanci, koliko smo se integrisali (mada kao fashion freak -- ja sam voljna diskutovati o zadnjim nijansama govana kojim se karminamo :D )... a kamoli da objasnjavamo gdje smo bili za vrijeme rata, sta nam se desavalo, koliko nam je porodice izginulo ili zavrsilo po logorima, ko je bio silovan i a ko zaklan i slicno... te zasto je -- glede i unatoc svega toga -- gornji tekst i dalje smijesan a niposto uvrijedljiv...

jer ti jednostavno ne kontas (bez ikakvih konotacija glede tvoje inteligencije) a mescini nije moja karma da ti ista objasnjavam... :)
EI Presidente

Post by EI Presidente »

nit onion jeo, nit onion miriso... :D
debela

Post by debela »

ni meni ovdje nema nista smijesno ali bojim se da reci ovakvo nesto jeste identicno diranju u forumsku inteligenciju, a ko je vidio to raditi :roll:
ma ustvari zaboli me. svakako smo razliciti svjetovi.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Citam, ali ne stalno....nemam kad od palamudjenja po forumu :D.
I meni se uvijek svidjao humor protkan cinizmom i sarkazmom, jer se tako i sama volim zezat'....e sad, sto nam svima nisu iste stvari smijesne...more bit bidne i do ukusa...
Ja se sjecam da su se u ratu kod nas pricali vicevi (u sjecanju mi ostao onaj kad su Huso i Haso pretrcavali ulicu, pa Husi snjper uho otkin'o i on na kolje na i pipaj po ulici, pipaj....a Haso mu kaze "hajde, jebes uho"...a Huso ce "ma nije mi za uho, bila mi cigara iza uha") i ja to ispricam ovde jednoj Amerki, a ona poc'e plakat i kaze meni da sam sick :lol: .
Sta ces, nisu nam iste stvari smijesne....ja sam rat prezivjela zahvaljujuci humoru....sto reko Mesha "smijem se i suze teku niz obraze i ne smijem se prestat' smijati, jer onda ostase samo suze"...

I na kraju, fakat mi na ganglije idu ove izjave tipa "ne zanima me tudje misljenje...ne interesujeme sta ovaj kaze o meni i mojoj ?/?/? frizuri....pa za koji ste onda na forumu, sto blog ne otvorite :?
Mislim, zanima me sta ljudi misle, govore, planiraju....sto ono kaze, zelim da osjetim puls naroda, a mislim da se to na ovakvim mjestima moze, jer ljudi ne kriju sta misle i ne boje se (posto je sve anonimno) da to i napisu...

A ne bi nam vala, ni malo tolerancije i respekta jednih prema drugima, nista falilo...neko cita cool knjige, neko se razumije u muziku, neko poznaje i zna argumentovano da diskutuje o politici....ali niko nikome u dushu i srce ne moze da zaviri. A ukusi.....pa razliciti bili i uvijek ce biti....
Malo sabura i brojanja do 10 nije na odmet :D
O'cepih se ko hala :D but you've got my dirft 8-)
danas

Post by danas »

debela wrote:ni meni ovdje nema nista smijesno ali bojim se da reci ovakvo nesto jeste identicno diranju u forumsku inteligenciju, a ko je vidio to raditi :roll:
ma ustvari zaboli me. svakako smo razliciti svjetovi.
sumnjam...

meni se slobodno moze dirati u inteligenciju (za koju sam vec odavno shvatila da je bas i nemam u zavidnim kolicinama, i od tada mi je mnogo lakse u zivotu)... docim kolega lisac barka u nesto drugo, sto meni (vako glupoj) ne pada na pamet da ikome ovdje niti objasnjavam niti javno opravdavam screparajucim pricama da su i neki od nas prodanih dusa (zar je to moguce) iskusili rat i glad i snajpere i granate a mozda (ma daj!) i stagod gore... te da nam je sasvim jasno, hvala lijepo, u kakvom je stanju bila bosna 1994, te nam niko to ne terba objasnjavati....

jer koliko god se smislovi (?!?!) za humor razlikovali, ne treba biti previse (bleep! -- da se ko ne nadje prozvan) da bi se skontalo da gornja pricica samo slucajno pominje bosnu i da sa istom nema bas puno veze osim sto je koristi kao kanvas na kojem ce oslikati americku ravnodusnost i glupost, te mozda i jos ponesto... dakle, kao sto je kolega guardian vec rekao, ova prica (kao i The Onion in general) je jedan od rijetkih pokusaja ka self-deprecating humoru kojim sacica amerikanaca kritikuje i izruguje sopstveno drustvo... te kao takva se ne moze niposto porediti sa bosanskim smijehom glede albanskih srednjoskoljki, niti sa americkim polish jokes -- dapace, jedino poredjenje moze biti sa bosanskim vicevima na sopstveni racun (a ciju je funkciju lucynda vec donekle objasnila) u kojima su mujo i suljo glavni protagonosti a neki englez ili francuz sluze samo kao zgodan prop.

over and out.

PS a razliciti svjetovi valjda jesmo... sa tim da je jedina ocigledna prednost ovog americkog bitisanja sto imamo malo vise izbora glede govana kojima cemo se karminati, pa nismo prinudjeni da uvijek koristimo ona koja kolega lisac te njemu slicni iseru.
rashomon

Post by rashomon »

Zakaj bi ja pored Ferala čita', ovako-onako, američki idiokretenizam...
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

citao sam ih u vrijeme pocetka rata u iraku. bili su jako zabavni;)
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

http://www.theonion.com/content/video/a ... ith_ground

mozda sam geek, ali meni je ovo bas kulj:)
Post Reply