kako zastiti vrelo bosne i napraviti turisticku atrakciju?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

goldenlily

#1 kako zastiti vrelo bosne i napraviti turisticku atrakciju?

Post by goldenlily »

zasto sarajevo nema neko izletiste,al ono uredjeno i oslobodjeno vandala :x .Jarun u Zagrebu,Kosutnjak u Beogradu...
goldenlily

Post by goldenlily »

Image
Santos

Post by Santos »

Zato sto onaj koji bi se trebo brinut o tome nema pojma jer ga je stavio Amidjic na tu funkciju onako radi reda da radi nesto.Jesi li skonto.Zato sto je sve vise ljudi u gradu kojih zaboli kurac za taj grad.Zato sto je vise raje izgleda otislo nakon rata iz sarajeva nego u ratu,a ti sto idu vjeruj da bi nesto i napravili kad bi im se pruzila sansa ali nemaju Amidja.
Papanka

Post by Papanka »

pokusaj otici na Barice...preljepo je...sta je sa Igmanom i Bjelasnicom? Vrelo Bosne mi se ne svidza sto ne mogu sjesti na dekicu i raspaliti rostilj pored rijeke,potoka, bare...kao zagadzuje se okolina...pa mogu ja...ev cim minimiziram ovaj prozor....imam divan pejzas na monitoru...ebo te takav izlet gdje ces setati po betoniranoj kozijoj stazici koja se racva na tri djela...bez normalnog WC-a...dovoljno kanti za smeche i sl...
Edin H.

Post by Edin H. »

Nije samo Vrelo Bosne.

Stojcevac je postao pravo ruglo :shock:
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Kako? Uz stalan policijski nadzor, nakon sto se pociste oni klosarski standovi, u prevodu nikako.
goldenlily

Post by goldenlily »

ma dobro,amidzici i ti ono;)...a pusti to,misli nesto se kao furamo da smo metropola,a ono odes na najpoznatije gradsko izletiste vidis nekog gospodina kako nadgleda svoje krave sa stapom u ruci,odes da se provozas na biciklu ne mozes proci od nekih Lauda u golfovima S paketima,neki dan me lik zaustavi ima ona staza sto ulazi u onu zonu od vodovoda asfaltiran put super biciklisticka staza,nema guzve bas se ubilo za bicikliranje.I neki isto 'dingospo' mi kaze al ono uz dreku,ne mozes es ovuda vozat,kao :-) ...kazem nesretniku 500 metara uz bosnu imas,hiljadu septickih jama u vodozahvatu ti vozas svoj pokvareni golf a mene si naso mustrat...mislim pitam se kako,covjek uz svu dobru volju da se ne spusti na nivo urodjenika i ono odreaguje prikladno i jezikom koji urodjenik razumije...
ne mislim da Barice nisu lose,ali onaj dole kompleks od Stojcevca do Rimskog mosta ima takav potencijal da se napravi neki eko turizam,sa bazenima,golf terenima i sportskim terenima da je to strasno da stoji onako zaupustano...
Skyfox

Post by Skyfox »

Pretprosli vikend sam bio prvi put na V.B. nakon skoro 3g, ostao sam sokiran :shock: kolicinom seljakluka i papanluka koji se sjatio tamo. Nije se mogla vidjeti gradska faca... A od standova sa dindrlicama i oko njih okupljenih ljudi se jedva moglo proci...

Vikendom dole otici kolima je nocna mora...
goldenlily

Post by goldenlily »

Image
goldenlily

Post by goldenlily »

jarane dole se ne ide kolima,to je izletiste..tamo se moze uzeti biciklo,prosetati,uzeti fijaker :D ...
mislim ne kontam sto je u nasem mentalitetu,toliko bitno auto..ono kao da smo rodjeni u njemu...
Skyfox

Post by Skyfox »

Odveo sam starce dole da se odmore i kolima zato sto nisu pokretni ko nekad :D

Zajeb...
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Dokle ce tako ostati? Rodjaci ce sjediti na stolicama i brojati lovu sve dok ih
neko ne smjeni. To samo mogu uciniti gradjani, ako nesto ne urade, rodjak
ce pripremati sljedeceg rodjaka za tu funkciju, a grad ce tonuti.
Necete mi vjerovati ali skoro je u Bos. Krajini bila hampa u vezi odlaganja
smeca -> 16.000 ljudi je izaslo na ulicu i rekli "NE" za predvidjeno mjesto i
na kraju se doslo do kompromisa. Predlazem i Sarajevu takvo nesto, jer ovako
ce grad tonuti, a rjesenje ima, samo ga treba pojedinima utuviti u glavu ili
ih marsanti s mjesta na kojem se nalaze.
Mi smo zemlja koja ima potencijala za turisticke atrakcije na skoro svakom
cosku, priroda, rijeke, planine, ........... samo da ima neko da to sve uzme u
svoje ruke, vidjeli bi i porast turizma, a vala i priljeva novca.
Jara

Post by Jara »

greska
Last edited by Jara on 02/07/2007 15:47, edited 1 time in total.
Jara

Post by Jara »

Papanka wrote:pokusaj otici na Barice...preljepo je...sta je sa Igmanom i Bjelasnicom? Vrelo Bosne mi se ne svidza sto ne mogu sjesti na dekicu i raspaliti rostilj pored rijeke,potoka, bare...kao zagadzuje se okolina...pa mogu ja...ev cim minimiziram ovaj prozor....imam divan pejzas na monitoru...ebo te takav izlet gdje ces setati po betoniranoj kozijoj stazici koja se racva na tri djela...bez normalnog WC-a...dovoljno kanti za smeche i sl...
Stvarno je prelijepo...ali juče oko 11 sati i na Baricama i Čavljaku bilo je puno smeća - plastične boce, kese... :x
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Vrelo Bosne je u takvoj "situaciji" dok ja ovo tipkam da se može zaštititi jedino ako se odmah smjene nadležni iz opštine Ilidža i Kantona Sarajevo...
Nakon toga se treba zabraniti pristup svima "vrelaku" i isti prostor temeljno očistiti.... i pripremiti ga za prijem "građana"... u intermecu oformiti "specijalnu jedinicu" koja bi se sastojala od eko-policajaca i policajaca na biciklima.... uvesti društveno korisan rad kao kaznu i povećati materijalne kazne za prekršaje iz oblasti ekologije na Stojčevcu i Vrelu Bosne kao i u Velikoj aleji....
Strogo zabraniti i kontrolisati promet motornih vozila kažnjavati vozače i sve one koji narušavaju vodozaštitnu zonu... na razne načine...

Ovo kako sad izgleda nikad izgledalo nije, no slična situacija je na svim izletištima.... planinama, rijekama ,jezerima... potocima i gdje sve ne......a trajaće sve dok smo mi apatični a dok su na vlasti.... ovi kojekakvi likovi...

Hvala ti Denise Z i tebi Zlatko P..... vi ste kreme de la krema....

P.S

Zamislite da je "vrelak" pored Beča, Londona, Ciriha... ili ili kako bi to izgledalo...?
A mi furda prava od bisera prirode u stanju smo napraviti veresiju-......
goldenlily

Post by goldenlily »

Ne trebas ni zamisljat,dovoljno je otic do Zagreba,koji nije daleko i pogledati Jarun,koji je po prirodnoj ljepoti i mogucnostima do koljena Vrelu,al Purgeri su Europejci a mi,sta smo.... :-) ?Kukala nam majka ovakvim...
pinkzelena

Post by pinkzelena »

goldenlily wrote:Ne trebas ni zamisljat,dovoljno je otic do Zagreba,koji nije daleko i pogledati Jarun,koji je po prirodnoj ljepoti i mogucnostima do koljena Vrelu,al Purgeri su Europejci a mi,sta smo.... :-) ?Kukala nam majka ovakvim...
Ma jok, nije ni Zagreb sto je nekad bio, to se nama samo cini, nije ni kod njih razvijena ekoloska svijest, samo sto smo mi naravno iza njih u tome.
Sto se tice vrela Bosne, to bi moglo biti predivno izletiste... da ne idemo po Baricama, Bjelasnici, okolnim nekim brdima..
vrelo Bosne je nas mali raj, samo da se zastiti , a kako??
eh..jbg... nekom kampanjom za pocetak, napraviti neke brosure..
podsjetiti ljude kako bi to trebalo izgledati, probuditi u njima ekolosku svijest, pa ljudi nije valjda da nam je dotle doslo da cemo pustiti da nam stoka seljacka unisti grad bas dibidus???
pa mi sarajlije,bar oni savjesni smo onda stvarno degenerici, ako nastavimo da gledamo kako nam grad postaje selendra!
Jednom sam zamalo poginula kad je na grbavici doticna "gospoja" sa nekog od spratova na jednom od onih nebodera bacila sa prozora 2 kese smeca, od toga jednu sa djecijim usranim pelenama!!!
Zar da njima dokazes sta znaci urbano, uredjen okolis, izletiste?
Moze, al jedino kad ih se klepi po dzepu.. treba uvesti bezobrazno visoke novcane kazne, pa ce nam sve blistati!
uvjek dobar gost

... brošure su bacanje novca u zemlji sa 700 000 nepismenih.... samo bi se povećala količina smeća svuda i svakuda...

http://www.pksa.com.ba/bosanski/poslovn ... nadleznost

Pročitajte nadležnosti i shvatite do koga je ... koncept je da se Sarajevo sve više ruralizira-proseljačuje... kako bi gospoda na vlasi imala glasačku mašinu... pogledajte samo kojim tempom se razvijaju rubna naselja.... divlja gradnja cvjeta... a odmah dobiju cestu, struju, vodu ,telefon.... uličnu rasvijetu i vjerski objekat...
A recimo da bi ja kupio stan... treba mi od 70 000 -100 000 km.... odakle mi...=????
A lola dođe i OPAAAA kuća na tri sprata bez fasade naravno.....

Stvar je koncepta... zar toliko smo slijepi postali....
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Evo jednog koraka u zaštiti Vrela Bosne i pravljenju od njega turističke atrakcije.
Mali korak, ali po meni veoma bitan.
Svi fijakeri se moraju registrovati
Source: http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 75&meni=19

Novi pravilnik o uređenju prevoza zaprežnim vozilima i fijakerima na Vrelu Bosne biće usvojen u narednih deset dana, potvrdila je Zijada Krvavac iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS. Objasnila je da su do novog pravilnika došli zajedničkim radom s Ministarstvom prometa i komunikacija KS i općinom Ilidža.

"Do sada su fijakeristi na Vrelu Bosne radili nelegalno i ovaj pravilnik će urediti registraciju vozila i rješenja za rad fijakeriste. Osam dana nakon usvajanja, pravilnik stupa na snagu i svi fijakeristi koji žele raditi na Vrelu Bosne morat će registrovati svoje fijakere i dobiti rješenje za rad", objasnila je Krvavčeva.

Napomenula je da trenutno saobraćaju 32 fijakera, te da nijedan fijakerista nema dozvolu za rad.

"Svi će morati registrovati vozila u Ministarstvu prometa i komunikacija i riješiti s općinom dozvole za rad", ističe Krvavčeva.

Objašnjava da će nakon završetka procedure registracije Ministarstvo omogućiti popravke fijakera, te opremiti fijakeriste jednakom odjećom.

"Naše ministarstvo je raspisalo tender za nabavku opreme za fijakeriste, koji će biti završen ovih dana. Izdvojili smo 50.000 KM za opremu. Sačekat ćemo da vidimo koliko fijakerista će se registrovati, kako bismo vidjeli koja sredstva su nam potrebna i za popravke fijakera", kaže Krvavčeva, podsjetivši da su izmjenom uredbi Ministarstva privrede KS fijakeristi registrovani kao stare zanatlije.

"Želimo stimulisati ovu vrstu djelatnosti, jer su fijakeri tradicija Vrela Bosne. Međutim, najprije moramo sistemski riješiti njihov status", dodala je ona.
Naravno nadam se da registracija, uniformisanje i ostali aspekti uvođenja fijakera u nekakav red i sistem podrazumijevaju i uvođenje obaveze da svaki konj nosi posebnu vreću u koju vrši izmet, a koju su fijakeristi dužni da redovno mijenjaju. Uvesti drakonske novčane kazne za njih, ali bogami i za posjetioce koji će onda vrlo brzo naučiti da paze kako se ponašaju.
uvjek dobar gost

....... Ko je i kad zadnji put bio na "vrelaku"....??? Neću pitati kojim povodom.... mislim u kasne sate ili popodne neko ili ujutro... to je najmanje bitno..

Ja bih u ponedeljak ovaj što tek prošao je...., autom sam išao i jedva sam se probio do parkinga onih od motornih vozila koja su parkirana svuda i svakuda.... (parking se plaća 2KM)... na moje pitanje čovjeku koji naplaćuje parking, što ne zove muriju za ova vozila jer fakat ne mogu se dva auta mimoići.... čovjek odgovara... ma zvao sam ih dvadesetr puta, a šta ih imam i zvat kad prođu dnevno bar pet puta ovda i nikom ništa... mislim auta stoje, a što da mene neko nadegeneći.... odgovori čovjek rezignirano....

Pored toga nelegalnih prodavaca svega i svačega, kojekakvih tombola za marku (igre na sreću) smeća naravno.... i rominga... svuda i svakuda...

Jedina novina su bijeli kamenčići koji su posuti po nekim stazama... no ni oni nisu neko rješenje jer vidio sam da se ljudi sa djecom u kolicima kako se pate i kako invalidi imaju problema u kretanju u kolicima.....

O mostićima se ne bih ponavljao ali par ih je fakat nestabilno (a građevinska sezona je na sredini)... restoran onaj jedan jedini što ima... nekih bašti oko sebe zapasao... ne znaš ni gdje sjediš.... a o ćevapima koji se sa pultova prodaju isto ne bih sad...

To zve tipkam a na pameti imam činjenicu da je prostor već proglašen za park prirode.... a znamo da spada i u vodozaštitnu zonu....

Mislim aloooo kočijaši su kao problem.... ne fakat naši činovnici ako ne znaju kako i šta nek se povuku...

Prostor ogradit, zabraniti svima pristup na bar šest mjeseci, kad se sve očisti i organizuje, kad se uvede specijalna jedinica policije... kad se ljudi malo zabrinu što ne mogu dole... onda će biti rezultata.... jer fakat nema smisla sve ono dole... tolika količina rominga na onako lijepom mjestu pravo bode oči....

Nama kakvi smo postali ne treba više fakat ništa.....

P.S

mada mi moramo malim koracima krenuti jer se papanluk ukorjenjuje u nama.... i možda to i jeste ovo sa kočijašima... no ja kad vidim smeće 6. metara od glavnog izvora hoće mi nešto bit....
Zavatoni

Post by Zavatoni »

uvjek dobar gost wrote:....... Ko je i kad zadnji put bio na "vrelaku"....??? Neću pitati kojim povodom.... mislim u kasne sate ili popodne neko ili ujutro... to je najmanje bitno..

Ja bih u ponedeljak ovaj što tek prošao je...., autom sam išao i jedva sam se probio do parkinga onih od motornih vozila koja su parkirana svuda i svakuda.... (parking se plaća 2KM)... na moje pitanje čovjeku koji naplaćuje parking, što ne zove muriju za ova vozila jer fakat ne mogu se dva auta mimoići.... čovjek odgovara... ma zvao sam ih dvadesetr puta, a šta ih imam i zvat kad prođu dnevno bar pet puta ovda i nikom ništa... mislim auta stoje, a što da mene neko nadegeneći.... odgovori čovjek rezignirano....

Pored toga nelegalnih prodavaca svega i svačega, kojekakvih tombola za marku (igre na sreću) smeća naravno.... i rominga... svuda i svakuda...

Jedina novina su bijeli kamenčići koji su posuti po nekim stazama... no ni oni nisu neko rješenje jer vidio sam da se ljudi sa djecom u kolicima kako se pate i kako invalidi imaju problema u kretanju u kolicima.....

O mostićima se ne bih ponavljao ali par ih je fakat nestabilno (a građevinska sezona je na sredini)... restoran onaj jedan jedini što ima... nekih bašti oko sebe zapasao... ne znaš ni gdje sjediš.... a o ćevapima koji se sa pultova prodaju isto ne bih sad...

To zve tipkam a na pameti imam činjenicu da je prostor već proglašen za park prirode.... a znamo da spada i u vodozaštitnu zonu....

Mislim aloooo kočijaši su kao problem.... ne fakat naši činovnici ako ne znaju kako i šta nek se povuku...

Prostor ogradit, zabraniti svima pristup na bar šest mjeseci, kad se sve očisti i organizuje, kad se uvede specijalna jedinica policije... kad se ljudi malo zabrinu što ne mogu dole... onda će biti rezultata.... jer fakat nema smisla sve ono dole... tolika količina rominga na onako lijepom mjestu pravo bode oči....

Potpuno se slažem u svemu što si naveo i definitivno mislim da se mora uvesti red na Vrelo Bosne, te to mjesto dovesti na jedan nivo, nakon čega ćemo biti ponosni što još imamo taj viševjekovni ponos ovog grada.

Što se tiče tvoje teze da fijakeristi nisu problem: Normalno da nisu oni sami. Oni su neraskidivi dio Vrela Bosne. Kao i konji. Kao i fijakeri. Ali kad si ti zadnji put pokušao prošetati alejom do Vrela Bosne. Toliko izmeta, smrada i prljavštine rijetko gdje se može vidjeti. Zato nemoj govoriti da to nije problem, jer je jednako velik kao i sve što si i sam nabrojao. Nažalost te stvari koje si ti naveo se mogu rješiti samo korekcijom ponašanja većine posjetioca Vrela Bosne, a to se opet jedino efikasno može uraditi visokim novčanim kaznama.
uvjek dobar gost

Zavatoni wrote:
uvjek dobar gost wrote:....... Ko je i kad zadnji put bio na "vrelaku"....??? Neću pitati kojim povodom.... mislim u kasne sate ili popodne neko ili ujutro... to je najmanje bitno..

Potpuno se slažem u svemu što si naveo i definitivno mislim da se mora uvesti red na Vrelo Bosne, te to mjesto dovesti na jedan nivo, nakon čega ćemo biti ponosni što još imamo taj viševjekovni ponos ovog grada.

Što se tiče tvoje teze da fijakeristi nisu problem: Normalno da nisu oni sami. Oni su neraskidivi dio Vrela Bosne. Kao i konji. Kao i fijakeri. Ali kad si ti zadnji put pokušao prošetati alejom do Vrela Bosne. Toliko izmeta, smrada i prljavštine rijetko gdje se može vidjeti. Zato nemoj govoriti da to nije problem, jer je jednako velik kao i sve što si i sam nabrojao. Nažalost te stvari koje si ti naveo se mogu rješiti samo korekcijom ponašanja većine posjetioca Vrela Bosne, a to se opet jedino efikasno može uraditi visokim novčanim kaznama.

Ma joook ja samo mislim da je problem fijakera donekle banalan i da bi se mogao riješiti sa dva radnika koji bi sa tačkama kupili fekalije za početak.... a naravno da se treba i ta oblast regulisati... no situacija je tako loša da treba reagovati hitno a ne donositi uredbe o vanjskom izgledu fijakera ili uniformama fijakerista... mada i to sve stoji....i to se treba riješiti... no mi otamo pijemo vodu, a kakva je situacija nisam siguran da neki kruško recimo ne mijenja ulje na Stojčevcu... dok staro prosipa u vodu... jer po staroj narodnoj... voda nosi sve pa i friždere....

Problema je more nisam naveo Stojčevac kao dio kompleksa Vrelo Bosne... nisam naveo svoje vizije izgleda i sadržaja.. jer fakat to sve danas izgleda tužno i ružno... i nisam pametan ko i kako će riješiti situaciju... jer ne vidim nikog sposobnog u opštini Ilidža u kantonu Sarajevo.... to su sve sami dupelizci i neradnici..... a o policiji ekolopkoj je suvišno i govoriti...
Skyfox

Post by Skyfox »

Svi fijakeri se moraju registrovati

"Do sada su fijakeristi na Vrelu Bosne radili nelegalno i ovaj pravilnik će urediti registraciju vozila i rješenja za rad fijakeriste. Osam dana nakon usvajanja, pravilnik stupa na snagu i svi fijakeristi koji žele raditi na Vrelu Bosne morat će registrovati svoje fijakere i dobiti rješenje za rad", objasnila je Krvavčeva.

Objašnjava da će nakon završetka procedure registracije Ministarstvo omogućiti popravke fijakera, te opremiti fijakeriste jednakom odjećom.

"Naše ministarstvo je raspisalo tender za nabavku opreme za fijakeriste, koji će biti završen ovih dana. Izdvojili smo 50.000 KM za opremu

"Želimo stimulisati ovu vrstu djelatnosti, jer su fijakeri tradicija Vrela Bosne. Međutim, najprije moramo sistemski riješiti njihov status", dodala je ona.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 75&meni=19
Skyfox

Post by Skyfox »

Biće rekonstruisano 15 mostova

Krajem jula počet će rekonstrukcija svih 15 mostova u poznatom sarajevskom izletištu Vrelo Bosne, potvrdio je Osman Delić, direktor Komunalnog preduzeća "Park".

"Ovo će biti prva rekonstrukcija ovih mostova nakon rata. Održavali smo ih i popravljali oštećene dijelove, ali sada ćemo ih potpuno rekonstruisati, zajedno sa drvenom konstrukcijom i mostovima", kazao je Delić.

"Ovo će biti prva rekonstrukcija ovih mostova nakon rata. Održavali smo ih i popravljali oštećene dijelove, ali sada ćemo ih potpuno rekonstruisati, zajedno sa drvenom konstrukcijom i mostovima", kazao je Delić.

Za sanaciju svih mostova na Vrelu Bosne kantonalna ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, odnosno privrede izdvojila su po 50.000 KM.
izgleda da ce se dole mako popraviti stanje...
Jara

Post by Jara »

Vikendom i praznikom veeeliki je problem parking... posebno za turisticke autobuse kojih nekad bude i desetak..ne jednom se neki od njih tamo "zaglavio" ... :-) Jedno od rješenja bi bilo urediti trotoar, pjesacku stazu od skretanja kod crkve pa do Vrela Bosne a u Blazuju napraviti parking za autobuse i ostala vozila.
Naravno, dozvoliti busevima da dođu do Vrela, iskrcaju goste ali da se ne zadrzavaju nego dođu kasnije da ih ukrcaju ...tako bi se cesta raščistila...
A moglo bi se od Blazuja voziti i "vozićima"... :)
U Dubrovniku, pred ulazom u stari grad, na Pilama, samo se zaustavljanje autobusa ( ne parkiranje !) , da bi turisti usli ili izasli, naplacuje 250 kuna ( oko 70 KM?) !!! 8-)
Post Reply