motor wrote:Daj ljudi uozbiljte se malo, kakvo dodavanje incha i oduzimanje centimetara...

Pravilno racunanje gume je sljedece: dimenzija 225/45/17 kaze.., 17 colova, sirina gume 225 mm i visina pneumatika 225 x 0,45 (45 posto od sirine) daje 101 mm. Jedan col (inch) = 254 mm
Dakle, ako su orginalne gume 205/55/16 205 x 0,55 = 113 to je profil gume.
225/45/17 ima vanjski precnik 17col x 254 = 4318 + (2x101) = 4520 mm
205/55/16 ima vanjski precnik 16col x 254 = 4064 + (2x113) = 4290 mm
Razlika u ove dvije gume je 2,3 cm ili 1,15 cm u poluprecniku, sto nije puno.., sada imas siguran dokaz da ova guma odgovara za tvoje auto

hahaha kakav kralj
Svaka ti čast
Možda uskoro budem prolazio kroz Graz, častim te pivom zbog originalnosti posta
whow wrote:Zbog gore navedenih razloga stavljanje vecih felgi se obicno radi u kombinaciji sa sljedecim modifikacijama. "Spustanjem auta" sto podrazumjeva nove -sportske amortizere i opruge.
I to mi je u planu ali jedno po jedno...Imam priliku da opruge nabavim po relativno dobroj cijeni. Grijesis sto se tice amortizera, oni se mijenjaju samo ako auto ide dole vise od 4.5 cm, sve do te mjere moze na original amortizere. Jedino sto ce se amortizeri trosit malo brze, ali ne drasticno, jer ce hod bit kraci. Dokaz za to su ti Eibach Sportline i H&R - 4 cm. To ti je 1000% provjereno, tako da...
whow wrote:
Modifikacija kocnica/ discova takoder trebas modifikacirati upravljacki sistema jer stavljanjem 18"felgi se mjenja geometrija kao i osjecaj .
I ovo nije tacno. Sportske kocnice kao su recimo Brembo su potrebne kada se autu drasticno povecava snaga, recimo sa 105 kad doguras do 200 KS, chip + promjena ispuha + novi sport usis + veca turbina itd. (znam neke momke koje su slicne stvari radili na svojima autima, postignuto uz puno zelje, vremena i ulozenog novca). Posto je velicina celjusti diska originalno bila namjenjena za masinu od 105 KS, nece moci da pruza isti zaustavni put sa novom jacom masinom, treba jace kocnice. Gume s tim nemaju veze, sira guma ti moze samo dati vecu stabilnost, a uopste ne mora znacit da ce biti na ustrb udobnosti. Spustanje auta ce pogorsat udobost, ali to je nesto sto se mora prihvatit kao cinjenicu, meni je to ok ako su kvalitetne opruge kao sto su Eibach, KW ili H&R. Nemoj sad da imas slike Golfova 2-ca sto su porezali original opruge

ja govorim o pravim tunerskim sport oprugama...
whow wrote: Sve u svemu skupa i nepotrebna investicija. Ako hoces izgled stavi neke dobre felge originalnih dimezija i nemas brige.
Kako kome jarane! Nekon je nepotrebna investicija i dobro odijelo, a neko ga kupi zbog gusta, isto tako i mi koji smo auto entuzijasti. Neke stvari se rade iz ljubavi...Neko trosi grdnu lovu na profesionalne foto aparate jer voli da slika, svaka cast, postujem...Na kraju krajeva, ja to ni ne mogu sve odma kupiti jer kao sto sam i ranije napisao, auto i tuning jest nesto sto volim, ali nije prioritet, tako da onoliko kolko se u datom momentu moze odvojit na to, to i jest...
Pozdrav