tuzba protiv pomodorina

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Po pravnim uzusima... treba Vam uzorak hrane iz objekta... i račun... pravno gledano šupci će reći... pa Vi ste mogli fasovati svugdje, odnosno mogli ste pojesti i kući pokvareno jaje.. i onda optužiti moga klijenta.....

A kao što već negdje napisah.... inspekcija je navela samo tri il četri slučaja trovanja... i na objektu pisalo da se renovira, a ne da je otrovao oko 650 ljudi....

Svi su oni ista banda...i mislimda bi prije uspjela kolektivna tužba....
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Tebi i meni jeste, a i svim normalnim i moralnim ljudima... no bandi na vlasti i oko nje nije.... jer definitivni je jasno da su svi oni u talu.....

Jer nakon mjesec i nešto dana nije podignuta optužnica protiv vlasnika objekta ili protiv zaposlenih......., ali valjda smo se za to borili.....
nokia6170

Post by nokia6170 »

treba tuziti...ne tolko zbog pomodarina, vec kao opomenu svim ostalima ubuduce. nema nista svrsishodnije nego kad naseg covjeka (pogotovo kafandzije, pilajre i restorandzije koje se ponasaju kao najelitniji sloj drustva) opalis po dzepu.

pa tuzili li ih grupno il pojedincano, sud ce spojiti te predmete u jedan..zbog ekonomicnosti vodjenja postupka. najbolje je po mom misljenju da svak podnese tuzbu, nego cekati da se skupe svi osteceni pa onda izaberu zastupnika (koji moze da odradi dobar posao, a i da zajebe)...itd.

uglavnom..radi se o klasicnoj tuzbi za naknadu stete.

posto se vodi postupak od strane kantonalnog tuzilastva u pogledu krivicne odgovornosti samog vlasnika pomodarina, prvo ce se sacekati utvrdjivanje njegove krivice, sto ce onda dati pravni osnov u parnicnom postupku za naknadu stete. sumnjam da ce sud u parnici se sam upustiti da utvrdjuje krivicu i odgovornost, kad se stim krivicni postupak. mada opet postoji objektivna odgovornost samog pravnog lica pomodarina.

ima tu detalja jos...al generalno to je to.
luciferino

Post by luciferino »

Mislim da je u ovom slučaju situacija jasna ko suza. 650 ljudi??? Hajmo biti realni. Ko normalan može reći da se 650 ljudi urotilo protiv Pomodorina i da ih "lažno" optužuju za nešto? Ako ništa, Pomodorino je dobio očajnu reklamu za sva vremena. Međutim, naše društvo ima jedan gori problem. Ljudi su izgubili nadu da se tužbom nešto može postići i sve se vrlo brzo zataška (Pelakovi, umrle bebe u bolnici). Taj me trend lično puno više zabrinjava. Odustajanje bez borbe.
BHG

Post by BHG »

koliko god zvuci nemoguce...ipak mislim da prije treba tuziti nekog nadleznog za higijenu i zdravstvo...tipa ministarstvo...al ovo je bosna pa tako i nista od toga.... :roll:
Vertex_bh

Post by Vertex_bh »

[quote="luciferino"]Mislim da je u ovom slučaju situacija jasna ko suza. 650 ljudi??? Hajmo biti realni. Ko normalan može reći da se 650 ljudi urotilo protiv Pomodorina i da ih "lažno" optužuju za nešto? Ako ništa, Pomodorino je dobio očajnu reklamu za sva vremena. Međutim, naše društvo ima jedan gori problem. Ljudi su izgubili nadu da se tužbom nešto može postići i sve se vrlo brzo zataška (Pelakovi, umrle bebe u bolnici). Taj me trend lično puno više zabrinjava. Odustajanje bez borbe.[/quote]

Pa i ne bas. Koliko znam, tuzba protiv "Impulsa" jos stoji, mislim da je 7 ljudi podiglo tuzbu.
E sad, druga je stvar koliko to sve traje, ali znate ono: pravda je spora...
amrino

Post by amrino »

Ja sam se otrovala ali nisam bila kod doktora tako da nemam nikakve osnove za tuzbu- a vama savjetujem da istrajete- bilo da tuzbe podnisite pojedinacno ili kolektivno. Nema smisla vise pustati svima da se izvlace sa svojim lopovlucima!
Samo naprijed!!!
daduli_sa

Post by daduli_sa »

uvjek dobar gost wrote:Tebi i meni jeste, a i svim normalnim i moralnim ljudima... no bandi na vlasti i oko nje nije.... jer definitivni je jasno da su svi oni u talu.....

Jer nakon mjesec i nešto dana nije podignuta optužnica protiv vlasnika objekta ili protiv zaposlenih......., ali valjda smo se za to borili.....
Ne mislim da je u ovom slucaju ta prica da bandi nije dovoljno, slovu zakona nije dovoljno, jer realno gledajuci koji on dokaz ima da je bas u pomodorinu fasovao? Mozda je jeo negdje drugo, ne znam kako se to tacno pravno kaze ali to je situacija kada sumnja postoji. U svakom slucaju drzava i tuzilatsvo samo od sebe mogu da tuze ali mislim da pojedinci nemaju puno sanse ako nemaju racun. :oops:
bezze ali je bojim se tako...
LordRaven

Post by LordRaven »

Sve zavisi šta ti piše u nalazu koji si dobio u bolnici ako piše da si otrovan hranom i ako se dokaže da je u pomodorinu bila zatrovana hrana( nisam u toku informacija,da li je to već utvrđeno ili nije) onda ima osnova za tužbu. Sad po pitanju računa to je već mali problem al u svakom slučaju može se tužiti i za utaju poreza jer po tvojim riječima ne izdaju uopšte račune...
Uvjek je kolektivna tužba uspješnija od pojedinačne,veće su šanse za uspjeh dokazog postupka. Al eto nisam upućen baš u čitavu situacija tako da ne znam baš najbolje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

eno otvoreno :D sređuju
nokia6170

Post by nokia6170 »

naravno da ne trebas cekati da se okonca krivicni postupak...tvoje je da podignes tuzbu neovisno sta se desi sa tim krivicnim postupkom. ja ti samo kazem sta ce sud u parnici da uradi po tom pitanju najvjerovatnije...znaci: da spoji tuzbe u jednu, a onda saceka da se okonca krivicni postupak kako bi dalje mogao postupati po tuzbi. cisto sumnjam da ce se parnicni sudija upustiti u utvrdjivanje krivice i stepena odgovornosti tuzenog.

oni (zastupnici pomodarina) ce igrati na tu kartu nemas racun, nemas dokaza da si se otrovao u pomodarinu..ali to je samo pocetni blef koji nece sigurno proci kod suda, jer postoje vec i nalazi nadleznih institucija u pogledu uzroka trovanja i bice ukljucen sudski vjestak tokom sudskog postupka. i bez posjedovanja racuna ce biti vrlo lako dokazati da je do trovanja doslo u pomodarinu uz potrebnu ljekarsku dokumentaciju.

dobro cuvaj ljekarske nalaze i sto prije podigni tuzbu. najbolje da angazujes advokata.
JD

Post by JD »

pa nisu uopste ni davali racune u pomodorinu...
nokia6170

Post by nokia6170 »

zakonska obaveza prodavca je da izda racun, ali zakonska obaveza kupca je da trazi racun. ukoliko prodavac ne donese racun (bilo koja roba) a na insistiranje kupca ne zeli da izda racun ili donese, kupac nije obavezan da plati taj proizvod. zvuci cudno i nestvarno, ali istinito.

hipoteticki gledano, ako ne donese racun ili ga ne izda on nema dokaza da je robu prodao bas tom i tom kupcu. zanemarimo kamere sad:)

u slucaju pomodarina je stvar jasna, i nece biti tesko dokazati da je trovanja doslo u tom ugostiteljskom objektu..jer su tu nadlezni organi-inspekcije odradili svoj posao promptno i utvrdili uzrok trovanja. trovanje je bilo masovno i nema dileme jeli ili nije se desilo u pomodarinu.

mnogo teze je dokazati trovanje kada su individualni slucajevi u pitanju i onda tu moze biti bas jedan od krucijalnih polaznih dokaza upravo taj racun.

u svakom slucaju, nebitno koji je prodajni objekat u pitanju (kafic, prodavnica, restoran, piljara, buregdzinica itd) racun je pozeljno traziti zbog svoje licne sigurnosti i upravo zbog situacija kakva se desila u pomodarinu.

p.s. obratite paznju cak i na racun kad vam se donese pogotovo u kaficima, jer nerijetko konobari znaju donijeti skroz deseti racun, od neke prethodne narudzbe, te na taj nacin svjesno obmanjuje kupca, i utajuje placanje poreza neprikazujuci kroz kasu narudzbu.
Neelix

Post by Neelix »

moram se sloziti sa nokia 6235 ili koji vec broj :D

nema to veze sa nasom bandom na vlasti, takva tuzba ti ne bi prosla niujednoj zemlji. razlog - svako je nevin dok se ne dokaze suprotno, a ti ne mozes dokazat da si se otrovao u pomodorinu. i to sto je dokazano da je kod njih bilo otrovane hrane opet ne pomaze slucaju, jer nigdje nema dokaza da si tamo jeo upravo ti. kao sto rece drug nokia, koliko je prodavac duzan da izda racun, isto toliko je kupac duzan da trazi i da ga sacuva do izlaska iz objekta, a to ti i pise u svakoj radnji. (barem bi trebalo).

mislim da ces dzaba trosit pare na sudske troskove :roll: sa gamadi se treba vas 650 obracunat na drugi nacin, ako ikad otvori pomodorino opet :x
nokia6170

Post by nokia6170 »

neelix, hvala na slaganju:)

ali ja nisam rekao da ne treba tuziti. cak naprotiv, smatram da osteceni moraju tuziti i treba da tuze, pa makar postupak trajao godinama.

ako pomodarino prodje nekaznjeno, to ce biti dobar znak svima ostalima da uzgajaju salmonelu i truju sugradjane.
IlijaLadin

Post by IlijaLadin »

Neelix wrote:moram se sloziti sa nokia 6235 ili koji vec broj :D

nema to veze sa nasom bandom na vlasti, takva tuzba ti ne bi prosla niujednoj zemlji. razlog - svako je nevin dok se ne dokaze suprotno, a ti ne mozes dokazat da si se otrovao u pomodorinu. i to sto je dokazano da je kod njih bilo otrovane hrane opet ne pomaze slucaju, jer nigdje nema dokaza da si tamo jeo upravo ti. kao sto rece drug nokia, koliko je prodavac duzan da izda racun, isto toliko je kupac duzan da trazi i da ga sacuva do izlaska iz objekta, a to ti i pise u svakoj radnji. (barem bi trebalo).

mislim da ces dzaba trosit pare na sudske troskove :roll: sa gamadi se treba vas 650 obracunat na drugi nacin, ako ikad otvori pomodorino opet :x
Ja ću da tužim neelixa zbog istomišljeništva na nekoliko tema! Spremi novce!
Neelix

Post by Neelix »

:D hocemo se trkat kroz izlivne :D
JD

Post by JD »

Neelix wrote:nema to veze sa nasom bandom na vlasti, takva tuzba ti ne bi prosla niujednoj zemlji. razlog - svako je nevin dok se ne dokaze suprotno, a ti ne mozes dokazat da si se otrovao u pomodorinu. i to sto je dokazano da je kod njih bilo otrovane hrane opet ne pomaze slucaju, jer nigdje nema dokaza da si tamo jeo upravo ti. kao sto rece drug nokia, koliko je prodavac duzan da izda racun, isto toliko je kupac duzan da trazi i da ga sacuva do izlaska iz objekta, a to ti i pise u svakoj radnji. (barem bi trebalo).

ispade sad da je racun jedini dokaz koji se moze uzeti u obzir ?

postoje i drugi dokazi, postoje nematerijalni dokazi, izjave svjedoka... nije to tesko dokazati pogotovo kad se radi o 650 ljudi.

slazem se da bi neki individualni slucaj mogao proci nekaznjeno ali ovo se ne moze osporiti nikako

razmisli malo, po toj tvojoj logici onda i npr kad te drot vidi da prodjes na crveno i zaustavi te i napise prijavu, tebi nece moci naplatiti kaznu osim ako nemaju video snimak tebe kako prolazis kroz crveno ?? znas i sam da nije tako...
pudlica

Post by pudlica »

govorio je advokat njih,nema racuna nema tuzbe :-D
JD

Post by JD »

pa naravno zato sto govori njima u korist

i naravno nas glupi narod je lako isprepadati... ko da gledam da bar 600 od tih 650 ne misli tuziti pomodorino. zatupljeni ograniceni bosanci...
nokia6170

Post by nokia6170 »

toplo preporucavam pokretacu ove teme podizanje tuzbe nadleznom sudu (opcinskom) u sarajevu protiv i pravnog lica Pomodarino i fizickog lica odgovornog za rad pomodarina (solidarno tuziti u svakom slucaju i po osnovu objektivne i po osnovu subjektivne odgovornosti), posto ne znam o kojem obliku privrednog drustva se radi kada je pomodarino u pitanju.

proces moze biti dugotrajan, ali i to se da srediti apelacijom ustavnom sudu bosne i hercegovine zbog povrede prava na pravicno sudjene (clana 6. Evropske konvencije za ljudska prava), odnosno povrede duzine postupka (razuman rok iz stava 1. clana 6.).

imao racun ili ne....tuzba obavezno. i mozda jedan gentlmanski potez bi bio prije podizanja tuzbe. sporazumno rjesenje spora, odnosno vansudska nagodba...da se pisanim putem obratis pravnom licu pomodarino sa ponudom za obestecenje ostavivsi razuman rok za odgovor, pod prijetnjom podizanja tuzbe.

eto:)

p.s. ovo te sve dodje jedna produzena sa mlijekom i casa vode, al bogat ako ne mislis donijeti vodu, nemoj donositi ni kafu:)
Neelix

Post by Neelix »

JD wrote:
Neelix wrote:nema to veze sa nasom bandom na vlasti, takva tuzba ti ne bi prosla niujednoj zemlji. razlog - svako je nevin dok se ne dokaze suprotno, a ti ne mozes dokazat da si se otrovao u pomodorinu. i to sto je dokazano da je kod njih bilo otrovane hrane opet ne pomaze slucaju, jer nigdje nema dokaza da si tamo jeo upravo ti. kao sto rece drug nokia, koliko je prodavac duzan da izda racun, isto toliko je kupac duzan da trazi i da ga sacuva do izlaska iz objekta, a to ti i pise u svakoj radnji. (barem bi trebalo).

ispade sad da je racun jedini dokaz koji se moze uzeti u obzir ?

postoje i drugi dokazi, postoje nematerijalni dokazi, izjave svjedoka... nije to tesko dokazati pogotovo kad se radi o 650 ljudi.

slazem se da bi neki individualni slucaj mogao proci nekaznjeno ali ovo se ne moze osporiti nikako

razmisli malo, po toj tvojoj logici onda i npr kad te drot vidi da prodjes na crveno i zaustavi te i napise prijavu, tebi nece moci naplatiti kaznu osim ako nemaju video snimak tebe kako prolazis kroz crveno ?? znas i sam da nije tako...
kao sto vidis po boldiranom, ja sam govorio o individualnoj tuzbi. grupna ce mozda i mogla upalit, mada ne znam kako bi vlasnik mogao isplatit ikakvu bitniju cifru tolikom broju ljudi :roll:
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

Post by Faruk »

od grupne tuzbe nece biti nista
sve ce se zataskati a vlasnik pomodorina ce platiti tuzilastvu sudijama itd
vec vidjeno
karanana

Post by karanana »

Ne znam sto se uopste brinete hoce li vlasnik otvoriti sutra ili prekosutra. Ja znam da tamo vise nikad necu ici i to mi je najvaznije pa moze sutra otvoriti i sendviche dzaba davat ako hoce.
Comrad

Post by Comrad »

karanana wrote:Ne znam sto se uopste brinete hoce li vlasnik otvoriti sutra ili prekosutra. Ja znam da tamo vise nikad necu ici i to mi je najvaznije pa moze sutra otvoriti i sendviche dzaba davat ako hoce.
Nećeš ti, ali ima hajvana koji hoće... :x
Post Reply