Kazna zbog zatamnjenih stakala na vozilu???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

no1diego

#1 Kazna zbog zatamnjenih stakala na vozilu???

Post by no1diego »

Prie dva dana zaustavi me murija i kaze po novom zakonu zabranjeno je imati zatamnjena stakla na autu,pa ili ih skidaj na licu mjesta??? il kazna.(ubjedjivanja kako ja nisam majstor da ih skidam i da oni trebaju voditi jednog sa sobom :-D nisu upalila) i tako prekrsajni nalog u ruke 40KM!E kako im nisam htjeo platiti,sad idem na Sud da se ganjam sa njima,mamu im,kakav im je to zakon,kome smetaju moja blago(25%) zatamnjena stakla.Ma sve se vidi(skinut cu ih pa ponijeti na Sud) :-D
Mogu li se vaditi da mi ugrozavaju osnovne ljudske slobode,bla,bla.Sta ako mi smeta sunce,pa mi ta tamna stakla apsorbuju svjetlost???
Jel imao neko slicnih iskustava?
In_side

Post by In_side »

Pogledaj pod temom Atesti.
zzzzz

Post by zzzzz »

Ni u jednoj "normalnoj" zemlji nije dozvoljeno da imas zatamnjena prednja stakla. To se moze vidjeti samo po Aziji i Africi a mi valjda tezimo tom dijelu svijeta :D . U Aziji je makar uobicajeno da ne zatamnjuju prednji dio stakla, ostavljaju trokut toliko velik da mogu pogledati u retrovizor.

Njima nije ni zamjeriti, toliko se boje sunca da oni zatamnjuju i prozore na stanovima i kucama :shock: To je recimo uobicajeno u Kini, ko ima zatamnjena stakla na kuci, taj je hadzo zestoki :D
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Je li to vazi i za sluzbena vozila? :-)
Bas me interesuje da vidim koliko ih ima u ona tri kombija sudske policije sto se stalno vozaju iz i u pravcu Suda BiH.
Nekome se nadigne da ode po burek, i onda zbog njega ide cijela kolona jer je tako po propisima... Trebam li reci da ako onaj prvi i prodje kroz zeleno ona druga dva obavezno idu na zuto i crveno.... :-?
photo

#5 Re: Kazna zbog zatamnjenih stakala na vozilu???

Post by photo »

no1diego wrote:Prie dva dana zaustavi me murija i kaze po novom zakonu zabranjeno je imati zatamnjena stakla na autu,pa ili ih skidaj na licu mjesta??? il kazna.(ubjedjivanja kako ja nisam majstor da ih skidam i da oni trebaju voditi jednog sa sobom :-D nisu upalila) i tako prekrsajni nalog u ruke 40KM!E kako im nisam htjeo platiti,sad idem na Sud da se ganjam sa njima,mamu im,kakav im je to zakon,kome smetaju moja blago(25%) zatamnjena stakla.Ma sve se vidi(skinut cu ih pa ponijeti na Sud) :-D
Mogu li se vaditi da mi ugrozavaju osnovne ljudske slobode,bla,bla.Sta ako mi smeta sunce,pa mi ta tamna stakla apsorbuju svjetlost???
po novom zaonu o sigurnosti saobracaja, zatamnjena stakla su zabranjena. razlog: sigurnost policajca. ako te drot ikada zaustavi, on treba da VIDI sta je u autu, znaci tebei, suvozaca i putnike. iz razloga njegove sugurnosti. to je normalna praksa i ne iznenadjuje me.

da napomenem, u zapadnim zemljama, policajac, kada prilazi autu, drzi ruku na drsci pistolja i spreman je da ga izvuce. opet zbog njegove sigurnosti. u njemackoj, naredi ti da ispruzis ruke na sajbu da ih vidi. opet zbog njegove sigurnosti.

tako, ovakve stvari me ne iznenadjuju i cak ih podrzavam.
photo

Post by photo »

daduli_sa wrote:Je li to vazi i za sluzbena vozila? :-)
Bas me interesuje da vidim koliko ih ima u ona tri kombija sudske policije sto se stalno vozaju iz i u pravcu Suda BiH.
Nekome se nadigne da ode po burek, i onda zbog njega ide cijela kolona jer je tako po propisima... Trebam li reci da ako onaj prvi i prodje kroz zeleno ona druga dva obavezno idu na zuto i crveno.... :-?
to se zove kola pod pratnjom i oni MORAJU biti zajedno, bez obzira bilo crveno ili ne. i uvijek ce ta druga dvoja proci kroz crveno. njima su stakla zatamnjena iopet zbog njegove sigurnosti a i da se ne vidi ko je u kombiju (od onoh koje sprovode). opet, sasvim normalno i logicno ponasanje.
Anell

Post by Anell »

Donesen je zakon o zabrani tamljenja stakala, to sam vec negdje napisaoo... ne moze ti pomoci nikakav atest... ne prolazi znaci nista... nema tamnih stakala i gotovo... ili skidaj ili placaj kazne kada te god zaustave... ti skontaj sta je pametnije!
Frutek

#8 Re: Kazna zbog zatamnjenih stakala na vozilu???

Post by Frutek »

photo wrote: po novom zaonu o sigurnosti saobracaja, zatamnjena stakla su zabranjena. razlog: sigurnost policajca. ako te drot ikada zaustavi, on treba da VIDI sta je u autu, znaci tebei, suvozaca i putnike. iz razloga njegove sugurnosti. to je normalna praksa i ne iznenadjuje me.

da napomenem, u zapadnim zemljama, policajac, kada prilazi autu, drzi ruku na drsci pistolja i spreman je da ga izvuce. opet zbog njegove sigurnosti. u njemackoj, naredi ti da ispruzis ruke na sajbu da ih vidi. opet zbog njegove sigurnosti.

Pa što onda ikog zaustavljaju kad se boje pičke :D :D

Ma murije ne mogu smislit :x
Neelix

Post by Neelix »

ja znam da sajba i zadnje staklo ne smiju bit zatamnjeni...nisam znao i za ostala :?

e bash me zanima koliko ce nasi drotovi revno sprovodit taj clan zakona...
Frutek

Post by Frutek »

Neelix wrote: e bash me zanima koliko ce nasi drotovi revno sprovodit taj clan zakona...
Sprovodiće na svim autima osim na džipovima napucanim :x Poznato sranje, nebil uzeo 20 markica, ma stoka nevidjena :x

Maltretiraju raju i studente a ubice, pljačkaši itd. šetkaju okolo. Meni neku noć razbili staklo na kolima, zvao policiju samo da bi imo policijski izvještaj da mogu kasko naplatit, eto dokle je došlo, zovneš ih samo formalnosti radi, a imam 0.00% nade da će uhvatit majmuna koji mi je razbio auto :x
Eshek

Post by Eshek »

a šta će biti sa autima koja imaju fabrički zatamnjena stakla? :D
zlatan01

Post by zlatan01 »

Pegasus317 wrote:a šta će biti sa autima koja imaju fabrički zatamnjena stakla? :D
Eto valja mi sad mijenjati stakla prije nego dodjem u BiH.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#13 Re: Kazna zbog zatamnjenih stakala na vozilu???

Post by hrasno38 »

no1diego wrote:Prie dva dana zaustavi me murija i kaze po novom zakonu zabranjeno je imati zatamnjena stakla na autu,pa ili ih skidaj na licu mjesta??? il kazna.(ubjedjivanja kako ja nisam majstor da ih skidam i da oni trebaju voditi jednog sa sobom :-D nisu upalila) i tako prekrsajni nalog u ruke 40KM!E kako im nisam htjeo platiti,sad idem na Sud da se ganjam sa njima,mamu im,kakav im je to zakon,kome smetaju moja blago(25%) zatamnjena stakla.Ma sve se vidi(skinut cu ih pa ponijeti na Sud) :-D
Koliko ja znam nema vise naplacivanja kazni na licu mjesta tako da su i oni p-rekrsili zakon.
Eshek

Post by Eshek »

zlatan01 wrote:
Pegasus317 wrote:a šta će biti sa autima koja imaju fabrički zatamnjena stakla? :D
Eto valja mi sad mijenjati stakla prije nego dodjem u BiH.
Ma jok. jefitnije ti je da pripremiš par apoena od 20 KM :D :D
ins

#15 Re: Kazna zbog zatamnjenih stakala na vozilu???

Post by ins »

hrasno38 wrote:
Koliko ja znam nema vise naplacivanja kazni na licu mjesta tako da su i oni p-rekrsili zakon.
A gdje je no1diego uopste napisao da su mu naplatili kaznu na licu mjesta?
MC_82

Post by MC_82 »

pogledaj na bhtuning.com ima dosta informacija na ovu temu
@zzzz: ne lupetaj! malo se informiši prije nego što napišeš kojekakve nebuloze. po čitavoj eu možeš se vozati ako su zatamnjena stakla i ako imaš atest da folije zadovoljavaju standarde. taj isti atest imaju svi koji su stavili kvalitetne folije a ne one pijačarske!
@photo: ti mora da si puno gledao filmove sinko! kakva bolan sigurnost policajaca, o čemu ti!?!?! šta on ima gledat šta vozim i koga vozim u autu. ako je tako kao što ti kažeš šta onda raditi sa onim dostavnim voz. i cady-ima, samo se vozač vidi! ovo što si napisao vezano za način na koji policajci prilaze autu je u najmanju ruku smiješno!! ne pričaj napamet!
@neelix: slabo znaš! ako uzmeš zakon neke od članica eu vidjet ćeš da oni dopuštaju da se zatamni zadnja šajba i zadnji bočni prozori do mile volje, možeš ih skroz zatamniti ako ti je volja pod uslovom da folije imaju atest.
@ svima: pitajte ako ne znate, a ne da lupetate!
i dalje će se moći voziti sa zatamnjenim staklima, samo treba upisati u saobraćajnu. vjerovatno će se uskoro mijenjati taj zakon i biće prilagođen eu zakonima, jer su skontali da su malo pogriješili.
whow

#17 Re: Kazna zbog zatamnjenih stakala na vozilu???

Post by whow »

photo wrote:
po novom zaonu o sigurnosti saobracaja, zatamnjena stakla su zabranjena. razlog: sigurnost policajca. ako te drot ikada zaustavi, on treba da VIDI sta je u autu, znaci tebei, suvozaca i putnike. iz razloga njegove sugurnosti. to je normalna praksa i ne iznenadjuje me.

Policija uvijek i svagda korisiti tkz. Tactical Approach sto ne znaci da drzi ruku na drsci kao sto ti mislis . Pistolj je najlakse izvaditi . Mnogo vaznije od toga je da imas cover u slucaju potrebe i naravno back-up. Zatamnjena prednja stakla su zabranjena mada , lagani tint kroz koji se moze vidjeti unutrasnjost auta je dozvoljen .
zlatan01

Post by zlatan01 »

MC_82 wrote:pogledaj na bhtuning.com ima dosta informacija na ovu temu
@zzzz: ne lupetaj! malo se informiši prije nego što napišeš kojekakve nebuloze. po čitavoj eu možeš se vozati ako su zatamnjena stakla i ako imaš atest da folije zadovoljavaju standarde. taj isti atest imaju svi koji su stavili kvalitetne folije a ne one pijačarske!
@photo: ti mora da si puno gledao filmove sinko! kakva bolan sigurnost policajaca, o čemu ti!?!?! šta on ima gledat šta vozim i koga vozim u autu. ako je tako kao što ti kažeš šta onda raditi sa onim dostavnim voz. i cady-ima, samo se vozač vidi! ovo što si napisao vezano za način na koji policajci prilaze autu je u najmanju ruku smiješno!! ne pričaj napamet!
@neelix: slabo znaš! ako uzmeš zakon neke od članica eu vidjet ćeš da oni dopuštaju da se zatamni zadnja šajba i zadnji bočni prozori do mile volje, možeš ih skroz zatamniti ako ti je volja pod uslovom da folije imaju atest.
@ svima: pitajte ako ne znate, a ne da lupetate!
i dalje će se moći voziti sa zatamnjenim staklima, samo treba upisati u saobraćajnu. vjerovatno će se uskoro mijenjati taj zakon i biće prilagođen eu zakonima, jer su skontali da su malo pogriješili.
Moram pogledati u saobracajnu da li pise da su tamna stakla fabricki ugradjena. Inace u Svedskoj su strana auta izuzeta od mnogih pravila koja vaze za domaca auta. Recimo strana auta su izuzeta od placanja takse za voznju kroz Stockholm.
lordi

Post by lordi »

Da vam malo razjasnim u vezi ovog clana o tim zatamnjenim staklima znaci da u clanu striktno stoji da je vozac na licu mjesta duzan ukloniti folije ili kazna.Sto se tice fabricki ugradjenih tamnih stakala cini mi se ali mogu provjeriti da vazi za vozila 97 pa gore nisu uvrstena za sankciju znaci da moze.

PS Nije fino od vas nekih na forumu da J...te majke muriji prvo serete na drugim temama oko divljastva na cesti a kad vam se uradi po zakonu odma Je-Be itd.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ko god ugradi atestirane folije sa blagim zatamnjenjem nema sta da brine... to sto kod nas raja lijepi one pijacarske vrece za smece je druga stvar... i njih svakako treba kaznjavat...
MC_82

Post by MC_82 »

ma problem je što ovaj zakon u potpunosti zabranjuje folije, osim ako su upisane. dakle, i sa atestom zezaju.
@lordi: fakat ne kontam tu logiku, kakve veze ima to što je auto starije, pa tehnika atamnjivanja ne datira od od 97. i fabričko zatamnjivanje se radi folijama, a nekad i "dimljenjem" stakala tako da to nema veze. problem je što su se malo zeznuli kada su prepisivali zakon, htjeli su da ispadnu pametniji od pola svijeta pa sad ljudi koji su skrhali 300-400KM za atestirano zatamnjivanje ispaštaju!
lordi

Post by lordi »

Frutek wrote:
Neelix wrote: e bash me zanima koliko ce nasi drotovi revno sprovodit taj clan zakona...
Sprovodiće na svim autima osim na džipovima napucanim :x Poznato sranje, nebil uzeo 20 markica, ma stoka nevidjena :x

Maltretiraju raju i studente a ubice, pljačkaši itd. šetkaju okolo. Meni neku noć razbili staklo na kolima, zvao policiju samo da bi imo policijski izvještaj da mogu kasko naplatit, eto dokle je došlo, zovneš ih samo formalnosti radi, a imam 0.00% nade da će uhvatit majmuna koji mi je razbio auto :x
Haj ne kaki previse otrcano je to vise raja,studenti; nesmiju nista kriminalcima.Malo se raspitaj pa onda mozes postati i pisati o necemu o cemu nemas pojma a ne samo zato sto ti je staklo razbijeno.
I pusti suplju vise mi je preko glave studenata koji voze nove BMW,Audije i napucana vozila...Pred zakonom su svi isti i ovi novi prekrsajni nalozi su to dokazali a sto se tice mene nikada ih nemojte placati pa cete se okupati mozda na Jablanickom jezeru.
Frutek

Post by Frutek »

lordi wrote:
Frutek wrote:

Haj ne kaki previse otrcano je to vise raja,studenti; nesmiju nista kriminalcima.Malo se raspitaj pa onda mozes postati i pisati o necemu o cemu nemas pojma a ne samo zato sto ti je staklo razbijeno.
I pusti suplju vise mi je preko glave studenata koji voze nove BMW,Audije i napucana vozila...Pred zakonom su svi isti i ovi novi prekrsajni nalozi su to dokazali a sto se tice mene nikada ih nemojte placati pa cete se okupati mozda na Jablanickom jezeru.
Šta to ti kakiš jel ba...Nek ti znaš nešto pametni moj :-) Ajd šuti jarane, idi zabi se u tu svoju krntiju ako ikako i vozaš i nemoj da vredjaš, razumiješ? Ja tebe nisam vrijedjo (sad jesam, al si prvi počeo :D ) pa nećeš ni ti mene...

I šta boli murjaša neka stvar što student voza auto od 20.000 maraka pa na više... to je čista zavist, nije njegovo to da preispituje (u normalnom svijetu odrpanac izadje iz Jaguara pa niko ga ne blati, a pogotovo ga murjaš ne pita otkud mu pare za Jaguar) nego da radi svoj posao...

I kakav zakon spominješ, ako si danas sletio s marsa, samo da ti otvorim oči i kažem kako ovde nema nikakvog zakona! Neka budala zgazi čovjeka i izadje za godinu i pol, gdje to ima :shock: Ajd valjda kad napišeš par postova više od tih 26, možda ti do tad šta dodje do glave...

Vozdra!
lordi

Post by lordi »

Frutek wrote:
lordi wrote:
Frutek wrote: Sprovodiće na svim autima osim na džipovima napucanim :x Poznato sranje, nebil uzeo 20 markica, ma stoka nevidjena :x

Šta to ti kakiš jel ba...Nek ti znaš nešto pametni moj :-) Ajd šuti jarane, idi zabi se u tu svoju krntiju ako ikako i vozaš i nemoj da vredjaš, razumiješ? Ja tebe nisam vrijedjo (sad jesam, al si prvi počeo :D ) pa nećeš ni ti mene...

I šta boli murjaša neka stvar što student voza auto od 20.000 maraka pa na više... to je čista zavist, nije njegovo to da preispituje (u normalnom svijetu odrpanac izadnje iz Jaguara pa niko ga ne blati, a pogotovo ga murjaš ne pita otkud mu pare za Jaguar) nego da radi svoj posao...

I kakav zakon spominješ, ako si danas sletio s marsa, samo da ti otvorim oči i kažem kako ovde nema nikakvog zakona! Neka budala zgazi čovjeka i izadje za godinu i pol, gdje to ima :shock: Ajd možda kad napišeš možda par postova više od tih 80, možda do tad šta dodje do glave...

Vozdra!
Kao prvo moja krntija je 15,000 maraka kao drugo jesi vrijedjao procitaj svoj post pa ces skontati,kao trece to nije zavist to je cinjenica ( rekao sam malo je glupo vaditi se na student a voziti vozilicu od 30.000) kao cetvrto zakon se provodi kakav je god a ovaj je dobar i to sto ti kriminalci izlaze nakon godine obrati se sudstvu.Toliko
Frutek

Post by Frutek »

lordi wrote:Kao prvo moja krntija je 15,000 maraka kao drugo jesi vrijedjao procitaj svoj post pa ces skontati,kao trece to nije zavist to je cinjenica ( rekao sam malo je glupo vaditi se na student a voziti vozilicu od 30.000) kao cetvrto zakon se provodi kakav je god a ovaj je dobar i to sto ti kriminalci izlaze nakon godine obrati se sudstvu.Toliko
I moja je 40.000 a nisam student, završio fax i to podavno :thumbup:

To možda jest činjenica ali to o čemu ti pričaš nipošto ne bi trebalo da bude nešto po čemu će policijac da donosi odluku o nekoj kazni ili da se on uopšte zamara s tim. Auto može biti i poklon studentu od nekog ko ima pare da ga kupi. Znam na šta misliš, ali time treba da se bavi porezna služba ili neka sl. institucija ali prije toga bi se morao donet zakon o provjeri nepravno stečene imovine.

Sudstvo jest užas, što jest, jest!

Nisam mislio baš da vredjam u prvom postu, al imam valjda pravo da budem nezadovoljan gradjanin kojem već 3-ći put u godinu i pol razbijaju staklo, a policija nikad nikog nije pronašla. Još mi kaže "šta imam da ga ganjam, mora preko 20 auta obit uopšte da ga zadržimo u pritvoru" :shock: :x :x

Ali da se više ne raspravljamo, odosmo čovjeku s teme. Pozdrav!
Post Reply