[/img]crno vino
Moderator: anex
- lady midnight
#1 crno vino
uff shto je ovo dobro
[/img]
[/img]- pitt
ima california dobrih, ali u zadnje vrijeme i juzna amerika se dobro probila. licno vise preferiram talijanska od francuskih.
evo iz danasnjeg journala malo o jeftinion al kvalitetnom bordeaux:
evo iz danasnjeg journala malo o jeftinion al kvalitetnom bordeaux:
VINEYARD PRICE RATING TASTERS' COMMENTS
Château Baury (Margaux) $22* Very Good Best of tasting. Real class and some weight, with black-cherry fruit and lovely balance in which the fine acidity and elegant oak don't overwhelm the fruit. Nirvana with a rare hamburger. Could age a bit.
Clos Floridene (Graves) $17.99 Very Good Best value. Great nose of fruit, cedar, sandalwood and tobacco. Quite dry and very interesting, with a hint of black olives and a mouth-watering finish. Really meant for food. (The white Clos Floridene is a long-time favorite.)
Château Tournefeuille (Lalande-de-Pomerol) $21* Very Good Soft and velvety, bursting with ripe fruit and balancing acidity, with a mineral undertone -- especially after it's open a while -- that adds complexity. Fetching. Drink now.
Château Haut-Beauséjour (Saint-Estèphe) $21.99 Good/Very Good Deep black fruit, with a long finish that's exceptionally smooth. A bit of structure, but mostly just soft, easy drinking.
Château Grand Village (Bordeaux Supèrieur) $11.99 Good/Very Good Fruity and very pleasant. No real structure, but friendly, forward, soft fruit. Fun wine.
Château Le Pavillon de Boyrein (Graves) $15.95 Good/Very Good Real character, with some dustiness and earth. It seems to tighten up at times and then soften, so this will be interesting to taste in a year or two.
Mouton Cadet (Bordeaux) $7.99 Good Grapey and pleasant. Simple, drink-now wine with good flavors. Pleasant and easy.
-
urbanagerila
Toscana puna sunca a nisam jos tolika slela sa ovim château-ima po Fr.pitt wrote:i ti gerilac vise volis zhabarska:D
-
urbanagerila
Joj umalo da zaboravim ima jedno "nase" sa Peljsca mislim da je neka sorta Dingaca bila u pitanju vinarija se zvala Matushko ali je nesto prvoklasno u pitanju .... mislim da je tesko naci neku sliku na netu.... Jest da je malo skuplje (oko 350 Kn) ali toplo preporucujem ... 
-
Svemirski_Jebach
gangas je meni odlican...i to citlucki
hebo te sve i jedno ovo nabrojano...doduse, ima dobrih tu al je ovo jos i nase...bosansko-hercegovacko, a razvaljuje
-
Princess Fiona
Vjerovatno je to ovaj dingac, mislim da si pogrijesila cijenu jer kosta 80 kn, barem kad sam bila u vinariji prosle godine. Kada sam u BH/Hrvatskoj obicno pijem Zlatan plavac, Dingac ili istarski Teran (od Armana ili Coronice), a ovdje u UK izbor je ogroman...volim francuska, cileanska, australijska...urbanagerila wrote:Joj umalo da zaboravim ima jedno "nase" sa Peljsca mislim da je neka sorta Dingaca bila u pitanju vinarija se zvala Matushko ali je nesto prvoklasno u pitanju .... mislim da je tesko naci neku sliku na netu.... Jest da je malo skuplje (oko 350 Kn) ali toplo preporucujem ...

- lady midnight
pitt wrote:od juznoamerickih crnih ova su mi se dopala, CASILLERO DEL DIABLO - CHILE
CARMÉNÈRE
CABERNET SAUVIGNON
MERLOT
uff, prejaka su ta djavolska
-
Princess Fiona
Medju najpopularnijim vinima u USA su svakako ona od zinfandel sorte, od ukupne prodaje vina u USA oko 12% se proda zinfandela.
Ideja da zinfandel potice iz Dalmacije prisutna je u naucnim krugovima vise od dvadeset godina, te je prije desetak godina Carole Meredith, geneticarka sa Davis University California pokrenula projekat za dokazivanje porijekla zinfandela. Rezultati istrazivanja pokazali su da je zinfandel svojim genetskim vezama usko povezan s brojnim autohtonim sortama Dalmacije, te je na terenu pronadjen i DNA analizom ustanovljen zinfandel u vinogradu u Kastel Novom, gdje mu je lokalno ime crljenak kastelanski. Inace, prema ranijim istrazivanjima crljenak je u 19 vijeku iz tadasnje Austro-Ugarske uvezen u Ameriku. Becani su crljenak prekrstili u zierfandler, a Amerikanci su pojednostavnili u zinfandel. Kvalitetna zinfandel vina u California-i proizvodi i Grgich Hills ciji je vlasnik porijeklom iz Dalmacije.

Ideja da zinfandel potice iz Dalmacije prisutna je u naucnim krugovima vise od dvadeset godina, te je prije desetak godina Carole Meredith, geneticarka sa Davis University California pokrenula projekat za dokazivanje porijekla zinfandela. Rezultati istrazivanja pokazali su da je zinfandel svojim genetskim vezama usko povezan s brojnim autohtonim sortama Dalmacije, te je na terenu pronadjen i DNA analizom ustanovljen zinfandel u vinogradu u Kastel Novom, gdje mu je lokalno ime crljenak kastelanski. Inace, prema ranijim istrazivanjima crljenak je u 19 vijeku iz tadasnje Austro-Ugarske uvezen u Ameriku. Becani su crljenak prekrstili u zierfandler, a Amerikanci su pojednostavnili u zinfandel. Kvalitetna zinfandel vina u California-i proizvodi i Grgich Hills ciji je vlasnik porijeklom iz Dalmacije.

-
urbanagerila
Oh halal´te jel to nemam pravo na iskustvo ili isto trebam zaboraviti ? Ja nikad nisam bio neki veliki ljubitelj alkohola ...Saraswati wrote:Ne bih da vam remetim idilu, ali gerilacsta ti radis na ovoj temi?
![]()
![]()
I da ne zaboravim

- repeater
sibenski (ili je zadarski??) babic - sasvim pristojno vino za nase krajeve. cijena po boci se kretala 19KM dok sam ja bio dole i samo ga je merkator imao. za ostala: dingac je uvijek dobar, samo ga treba piti u malim kolicinama. hercegovacka bijela vina su puno bolja od crnih - gangas je slabo vino cak i ono najskuplje sto se pordaje po radnjama. vranac i plavac po kvaliteti zaostaju nekih sto godina za ostatkom svijeta. o makedonskom vinu i da ne govorimo.
vecinom sav 2003/2004 bordeaux je dobro izasao tako da tu ne mozete pogrijesiti. inace bordeaux je moj favorit.
vecinom sav 2003/2004 bordeaux je dobro izasao tako da tu ne mozete pogrijesiti. inace bordeaux je moj favorit.
- lady midnight
ma zashto ne progovoriti malo i o makedonskom? recimo nakon dvije chashice kadarke (podvardarske), jedne kutije aspirina i chetiri dana hladnih obloga pravo se obradujesh kad ponovo progovorishrepeater wrote: o makedonskom vinu i da ne govorimo.