Razlika u cenama računarske opreme u BiH i Srbiji
Moderator: Benq
-
ljubisa.p
#1 Razlika u cenama računarske opreme u BiH i Srbiji
Upoznavajući se sa firmama i cenama u BiH naišao sam na vrlo interesantne stvari. Kao čovek koji radi u IT branši u Srbiji 11 godina veoma me zainteresovala činjenica cena hardvera u BiH. Pošto radimo sa distributerima koji zastupaju različite brendove, kao npr. Comtrade, Kimtec, koji posluju i kod vas u Sarajevu nalazaim da je hardver sa obračunatim PDV-om od 17% skuplji u proseku za 20% a na nekim komponentama i po 30% u odnosu na naše cene sa PDV-om. Da li marža sa kojim operišu lokalne firme već i ostvariva na tržištu BiH ili imate "jače" ulazne cene od strane distributera? Na primer u Srbiji firme imaju prosečnu bruto maržu u maloprodaji od 5-10%. Da li takav raspon cena prati i adekvatna prodaja. Ovde u Srbiji sa pojavom Metro-a i nekih domaćih velikih lanaca počeo je jak pritisak na cene hardvera pa se mogu pazarati neke stvari koje supermarket prodaje i sa gubitkom.
-
ljubisa.p
da budem iskren svi su počeli.Posebno su napravili situaciju sa javnim nabavkama. Tu što su se davale cene to je strašno. Konstantno se vrši presija putem javnih nabavki i ljudi koji to organizuju. Poslovi su se dobijali sa 2% bruto marže. A tek Metro kada je došao. Oni su šampioni u razbijanju.Jednostavno je milina videti kako se sa pristojnom maržom u BiH može raditi.Pitanje je da li su kupci spremni da plate.
Last edited by ljubisa.p on 11/05/2007 08:59, edited 1 time in total.
-
malizeleni
Ne vjerujem da je trziste hardvera u BiH toliko povezano da bi doslo do neke konkurencije i pada cijena. Doduse ne vjerujem da ce se ista desiti dok prodaja preko neta krene. Distributeri sa 10 filijala okolo i cijenovnikom na nekoj web stranici imaju jos pure jesti 
Taj metro, imaju li web ? Da uporedim cijene, s ovim skandinavskim.
Taj metro, imaju li web ? Da uporedim cijene, s ovim skandinavskim.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
Znaci i kod Vas je "I M Dž" problemljubisa.p wrote:da budem iskren svi su počeli.Posebno su napravili situaciju sa javnim nabavkama. Tu što su se davale cene to je strašno. Konstantno se vrši presija putem javnih nabavki i ljudi koji to organizuju. Poslovi su se dobijali sa 2% bruto marže. A tek Metro kada je došao. Oni su šampioni u razbijanju.Jednostavno je milina videti kako se sa pristojnom maržom u BiH može raditi.Pitanje je da li su kupci spremni da plate.
-
malizeleni
Ma mogu se oni pozicionirati kako hoceljubisa.p wrote:Kako nemate.Imate firmu Msan grupe Kimtec, Comtrade.Isto kao i mi.Svi su se pozicionirali sa velikim poslovnim zgradama.Kod nas su se pozicinoraali na taj način kada su ostvarili zavidnu prodaju
Sve dok neko ne odradi jedan pravi webshop, sa distribucijom po cijeloj zemlji i cijenama koje nisu napuhane kako im se cefne, nista se nece desiti.
Ev primjer
SAMSUNG SM204B 20" - 419,6
Gainward GeForce 8800GTX - 590,77 eur
AMD Athlon 64 X2 4600+ 2.4GHz Socket AM2 - 123,65 eur.
Ovo je primjer sa webshopa gdje ja narucujem u Norveskoj.
I onda odem na web od plus computers i pokusam naci slicne stvari, ili priblizno.
SAMSUNG SM204B 20" - 437 eur
VGA EVGA GF7900GTX PCX 512MB - 515.8 eur
AMD ATHLON 64 X2 4200 - 174.8 eur
Dok ne bude direktnog importa i direktne distribucije, umjesto kokica u dopicnjacima (primjer kimtec u Hrasnom u Sa), mozemo samo mahati usima
-
ljubisa.p
Ja iz izvora bliskim Kimtec imam informaciju da imaje veliki lager. Za distribuciju ne znam kako ide. Predpostavljam da je dobra logistika prema dilerima. POkušavam da složim mozaik tržišta. Izvnjavam se ako sam možda malo napadan sa pitanjima i komentarima. JEr vidim recimo cene printera pogotovo laserskih i multifunkionih printera. Zaista sam prijatno iznendađen cenama ako posmatrano sa strane prodaje.
-
sabanss
Msan je hrvatski i Comtrade je srpski, cini mi se...ljubisa.p wrote:Kako nemate.Imate firmu Msan grupe Kimtec, Comtrade.Isto kao i mi.Svi su se pozicionirali sa velikim poslovnim zgradama.Kod nas su se pozicinoraali na taj način kada su ostvarili zavidnu prodaju
99% hardevra u BiH potice od njih, zamisli situaciju u Zagrebu i Sarajevu:
Zagreb
Msan -> Ve mil ili nesto slicno.
Sarajevo
Msan->Kimtec->XY computers
Lako je vidjeti da mi imao jednu stepenicu vise, Kimtec nema maloprodaju.
Ista je situacija i sa Comtrade->NTCHS ili ko su vec distributeri.
No, svakako mi se cini da prave zarade na hardveru svakako nema vise...
-
IstinaBoli
Ne provaljuj se...Kupuje se od dobavljaca iz citave Evrope , pa i direktno iz USA...sabanss wrote:Mi nemamo ulazne cijene.
Hardver u BiH ti je otprilike uzet u maloprodaji u Hr i Sr i ovdje preprodat + domaca marza.
-
sabanss
Koga znas od distributera da direktno uvozi robu osim Distija?IstinaBoli wrote:Ne provaljuj se...Kupuje se od dobavljaca iz citave Evrope , pa i direktno iz USA...sabanss wrote:Mi nemamo ulazne cijene.
Hardver u BiH ti je otprilike uzet u maloprodaji u Hr i Sr i ovdje preprodat + domaca marza.
- Alfons Kauders
Ja u TZ znam 3 firme, uvoze sve redom, kontejnerima, od namjestaja do misheva, a o Sarajevu da i ne govorimo...sabanss wrote:Koga znas od distributera da direktno uvozi robu osim Distija?IstinaBoli wrote:Ne provaljuj se...Kupuje se od dobavljaca iz citave Evrope , pa i direktno iz USA...sabanss wrote:Mi nemamo ulazne cijene.
Inace cirkus su mi sarajevske cijene, ko da je druga drzava, kod nas E4300 npr ispod 250 maraka, a u SA ga raja uzima za 350 pa i više... Amd X2 3600 kod nas ispod 150, a u SA ga imas i za DUPLO više....
- Alfons Kauders
ljubisa, cije si cijene gledao ? pogledaj tuzlanski genelec, ko sto sam vec rekao cijene u vecini sarajevskih firmi su katastrofa...ljubisa.p wrote:Zarade koje se ostvaruju u proseku 30% su veoma solidne. U srbiji se zarađuje plafon 10%. Js merenje vršim prema end user cenama koje sam video na mnogim websajtovima firmi i onih što se kod nas nabavlja. E sada živo me interesuju ulazne cene u BiH.
- Abu FEED el-Castro
Slusaj ljubisa, pusti suplju, nego da iskoristimo dotičnu situaciju, ti ces nabavljat i proslijedjivat a ja cu ovdje tusit, spusticemo cijene u odnosu na postojece i skupa odraditi posao! To je pozitivan zaključak iz svega koji ja vidim 
pozz
pozz
-
debela
pozdravljam idejuAbu FEED el-Castro wrote:Slusaj ljubisa, pusti suplju, nego da iskoristimo dotičnu situaciju, ti ces nabavljat i proslijedjivat a ja cu ovdje tusit, spusticemo cijene u odnosu na postojece i skupa odraditi posao! To je pozitivan zaključak iz svega koji ja vidim
pozz
- Abu FEED el-Castro
bjezi debela, ja sam ga prvi vidio!!debela wrote:pozdravljam idejuAbu FEED el-Castro wrote:Slusaj ljubisa, pusti suplju, nego da iskoristimo dotičnu situaciju, ti ces nabavljat i proslijedjivat a ja cu ovdje tusit, spusticemo cijene u odnosu na postojece i skupa odraditi posao! To je pozitivan zaključak iz svega koji ja vidim
pozz
-
ljubisa.p
Ljudi pozdravljam pozitivne ideje. Sada momentalnom će mo zastupsti fabriku koja proizvode alternativne toner kasete i ketridže Print rite. Veliki igrači na svetskom tržištu.Cene odlične kao i kvalilet. Kasete se prave isljučivo od novih delova u kutuji spakovano, garancija, garatni stiker sda serisjkim brojem na svakoj kaseti. Ketridži isto, Npr BCi 24 crni 1.5 evro bez PDv: Što se tiče komponenti mi imamo dobre ulaze kod uvoznika jer poslujemo već 15 godina. Recimo samsung ML 2010 mi ovde prodajemo za 70 evra bez pdv što bi bilo negde oko 136.5KM, Stim što bi kada se radi reesport skidali cenu.