Ponovno pokretanje tuzbe protiv SiCG za agresiju i genocid..

Podrzavate li ponavljanje postupka?

Da, radi zrtava i istine
40
67%
Ne, krenimo naprijed
20
33%

Total votes: 60

Kisni_dan

#1 Ponovno pokretanje tuzbe protiv SiCG za agresiju i genocid..

Post by Kisni_dan »

Koliko je ovo izvijesno i moguce?

Silajdžić najavio mogućnost nove tužbe protiv Srbije

Vlasti BiH imaju mogućnost zatražiti obnovu postupka u razdoblju od deset godina od donošenja presude pod uvjetom da prilože nove važne dokumente…

SARAJEVO - Potvrda nekadašnjeg tužitelja u procesu protiv Slobodana Miloševića, Geoffrey Nicea, kako je Srbija skrivala ključne dokaze o svojoj umiješanosti u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pokazuje kako postoji osnova za obnovu postupka koji je temeljem tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore vođen pred Međunarodnim sudom pravde, ocijenio je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, javlja Hina.

Komentirajući pismo što ga je Nice poslao "Jutarnjem listu" u kojemu je naveo kako je značajan dio dokumenata Vrhovnog vijeća obrane (VSO) bivše SR Jugoslavije praktično cenzuriran, Silajdžić je istaknuo kako je ovo osnova za obnovu postupka pred ICJ-em.

Vlasti BiH imaju mogućnost zatražiti obnovu postupka u razdoblju od deset godina od donošenja presude pod uvjetom da prilože nove važne dokumente.

Međutim, Silajdžić je upozorio kako je izvjesno da bi srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović vjerojatno stavio veto na pokušaj državnog vrha da se obnovi proces pred ICJ-em.

I Sakib Softić, zastupnik BiH pred ICJ-em u tužbi protiv Srbije i Crne Gore, izjavio je kako su za dokazivanje krivnje režima u Beogradu mogli biti ključni dokazi iz "predmeta Milošević.

Ishod presude svakako bi bio drugačiji da ključni dokazi nisu bili skriveni od javnosti i ICJ, ocijenio je Softić.

Komšić: Da bi dobila tužbu protiv Srbije, Hrvatska mora tražiti sve necenzurirane transkripte

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagirao je danas na tvrdnje iznesene u pismu glavnog tužitelja u suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom (ICTY) sir Geoffreya Nicea da je u postupku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu Srbija zatajila neke od ključnih dokaza svoje uloge u ratu u BiH 1992. -1995. godine.

Zatajivanjem dokaza, postali su nedostupni dijelovi transkripata sa sjednica Vrhovnog vijeća obrane, a u dogovoru s Carlom del Ponte.

-Naravno da smo svi veoma osjetljivi na ovakve tvrdnje koje dodatno pojačavaju frustracije vezane za presudu Međunarodnoga suda pravde. Po meni, ključna stvar i jedino što se sada može učiniti je postupanje države Hrvatske i njenog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde, navodi u saopćenju član bh. predsjedništva Komšić.

On ističe kako Hrvatska mora iskoristiti sve mehanizme i relevantne međunarodne institucije, uključujući i Vijeće sigurnosti UN-a, te tražiti i dobiti sve necenzurirane transkripte Vrhovnog vijeća obrane Savezne Republike Jugoslavije i to u razdoblju od sukoba u Sloveniji do potpisivanja Daytonskog sporazuma. Zločini i genocid se provodio u Hrvatskoj i u BiH kontinuirano od 1991. do 1995. godine.

Komšić je mišljenja kako samo na taj način Hrvatska može dobiti tužbu protiv Srbije, a BiH može doći do novih dokaza koji bi dali dovoljno pravnih razloga i dokaza za obnavljanje postupka.

-Iz tih razloga smatram da je sasvim opravdano da bh. tim, koji je već prošao mukotrpan i mučan postupak suđenja i presuđivanja po tužbi protiv Srbije, pruži svu potrebnu pomoć kolegama iz Hrvatske, ako oni to ocijene potrebnim, naveo je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Nista od nove tuzbe. Odluka je konacna. Sama odluka suda je takva da kaze da je tako kako je i da se novi postupci ne mogu pokretati. Hare skontao da je vakat za jos malo ispiranja mozga :oops:
KENJAC

Post by KENJAC »

Ljudi, do kad ce ovaj covjek (covjek?) zivjeti u proslosti? Citav rat je proveo vani troseci Bosanske pare , fol sireci nasu propagandu, radeci na nasoj diplomatskoj aktivnosti koja bi nam trebala donijet prosperitet, a posljedica svega toga je ovo gdje se nalazimo. Dno dna!!! Izgubili smo sudski proces koji je bio dobiven vec davne 92'. Bosnu u svijetu smatraju Al Quaidinom filijalom, sa pasosem mozes samo u Srbiju, i jos malo u Hrvatsku a on opet tuzba.... Opet cemo lagat ljude kako ce poslije tuzbe sve da plati Srbija (odakle...???) Opet cemo slat timove i timove strucnjaka (strucnjaka !! ???) Opet cemo bacat prasinu u oci ovom debilnom narodu sto jos vjeruje u bajke i opet cemo kad se sve zavrsi trazit krivce u Karli del Ponte, visokim i onim nizim predstavnicima , neizbjeznim Srbima i raznim drugim strukturama.
Dragi moj doktore (sto doktorira medresu u Pristini) ti fino pravi tuzbu ponovo, od svojih para, a imas ih ,sucur dragom Allahu, i sve sto izvuces tvoje je.
I jos nesto, oni sto te birase, izabrase te da im obezbjedis bolje sutra a tuzbe ostavi pravnicima i advokatima!!!
prleitihi

Post by prleitihi »

tužba opet - da..ali pod uslovom da šaćirbej bude zadužen za finansije.. :oops:
haris ubleha

Post by haris ubleha »

Umjesto dobitka na bingu, ja sanjam kako je postignut neki nacionalni konsenzus da se Silajdzic i njegova stranka pocnu baviti samo stvarima kao sto su ukidanje RS, tuzba protiv Srbije, verbalni rat sa Dodikom, zastita vitalnog nacionalnog interesa, ukidanje entitetskog glasanja, rusenje nepravednog Dejtona i slicno. Normalno, da su im se za ove aktivnosti obezbijedile pare iz budzeta...
...a da vodjenje drzave, poresku politiku, kreiranje povoljnog ekonomskog ambijenta, poboljsanje polozaja boraca, invalida, penzionera, upravljanje javnim preduzecima, privatizaciju, racionalizaciju administracije, da ove stvare prepuste onima koji se zele tim baviti...
I onda se probudim i vidim kako "ukidanje RS-a" ide zajedno sa koalicijom sa Dodikom... Vidim da borba za boljitak bosnjackog naroda znaci Melihu Alic u Vladi Federacije... Vidim da je prva odluka koju su u Parlamentu BiH izglasali "verbalni neprijatelji" SNSD i SBiH odluka o povecanju poslanickih pausala...
Bio sam pesimista nakon pobjede Lepog Hareta, ali je polugodisnji bilans vladavine ovog ublehasa nadmasio i najcrnje slutnje... :roll:
KENJAC

Post by KENJAC »

MOLIM MODERATORA DA BANUJE HARISA SILAJDZICA NA OVOM FORUMU ZAUVIJEK !!!!
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Prpa.ba wrote:Nista od nove tuzbe. Odluka je konacna. Sama odluka suda je takva da kaze da je tako kako je i da se novi postupci ne mogu pokretati. Hare skontao da je vakat za jos malo ispiranja mozga :oops:
Samo prva recenica ovog posta ima veze sa istinom, jer se nova tuzba, ma kakvi god novi dokazi bili pronadjeni, nece moci pokrenuti, jer ce je papci iz RS-a blokirati.

Presuda jeste konacna, ali se jasno kaze da se moze pokrenuti drugi postupak ukoliko se dodje do novih dokaza u vremenu od 10 godina, od presude.
Sad, ko ima vise dodira sa ispranoscu mozga, dovoljno govori to sto je Silajdzic sasvim jasno i realno rekao kako ce biti tesko pokrenuti novu tuzbu zbog sigurnog Radmanovicevog veta, dok ti ovdja siris dezinformacije ( tacnije - lazne fakte ) kako bi, sav ispran kao sto i jesi, kao potkopao Silajdzica i proglasio ga licemjerom, te dobio koji poen za svoju politicku opciju.

1 : 0 za mene + rezultat je konacan, nema revansa :lol:
prleitihi

Post by prleitihi »

ako ko nije vidio: Silajdžić najavio mogućnost nove tužbe protiv Srbije :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

prleitihi wrote:ako ko nije vidio: Silajdžić najavio mogućnost nove tužbe protiv Srbije :D
da ti na brzinu objasnimo znacenje rijeci mogucnost, il da proguglate malo vas dvojica partizana ? :D
prleitihi

Post by prleitihi »

objasni mi.. :oops:
zašto onda nije najavio mogućnost da neće biti nove tužbe? :D:D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

prleitihi wrote:objasni mi.. :oops:
zašto onda nije najavio mogućnost da neće biti nove tužbe? :D:D
Halali Nietsche, nisam te prepozn'o :D
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Treba tuzbu ponovo pokrenuti jer svaki dan ima sve vise i vise dokaza o
muckama koje su dovele do veoma poznate odluke tog Medjunarodnog Suda,
ako je vec "Pravde" :x
Nek' se vise jednom dokaze istina i zataskana pravda :x
green man

Post by green man »

Što me nervira ova moja domovina,ovi tzv. "političari",ovaj prokleti balkan i još nekoliko stotina drugih stvari...Svako ko fol štiti neki vitalni nacionalni interes bošnjaka,srba,hrvata i drugih,ali ko štiti vitalni nacionalni interes pravih BOSANACA bez obzira na njihovu vjersku,rasnu,političku ili bilo kakvu drugu opredjeljenost?Gdje su u svemu tome ljudi,običan naraod koji bi ako ništa drugo trebao biti najveći patriot ove zemlje?Dosta mi je političara koji šire mržnju i koji šire nacionalnu netrpeljivost i separaciju!Dosta mi je Dodika,Silajdžića,Radmanovića i ostalih govnara kojima je samo novac bitan.Čuj ponovna tužba?Nema od toga ništa!Amerika nam je zapržila čorbu i sad još da se sama osudi za to-pa nema šanse.Nikad nismo niti ćemo kad moći sa amerikom ili ostalim "velesilama",oni određuju dogođaje i budućnost,a ne mi niti čak ni bog.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Dosta mi je Dodika,Silajdžića,Radmanovića i ostalih govnara kojima je samo novac bitan.
Birajmo Zlaju, on vise voli stanove :D

Nikad nismo niti ćemo kad moći sa amerikom ili ostalim "velesilama",oni određuju dogođaje i budućnost,a ne mi niti čak ni bog.

Onda Zlaja GARANT :D
forUMASH

Post by forUMASH »

.....Silajdzic prvo treba na odgovornost pozvati kompletnu ekipu koja je primala plate i zastupala tuzbu u Hagu......tek kad njih posalje na robiju ima smisla razmisljati o sastavljanju novog pravnog tima i eventualnom obnavljanju optuznice.....
haris ubleha

Post by haris ubleha »

forUMASH wrote:.....Silajdzic prvo treba na odgovornost pozvati kompletnu ekipu koja je primala plate i zastupala tuzbu u Hagu......tek kad njih posalje na robiju ima smisla razmisljati o sastavljanju novog pravnog tima i eventualnom obnavljanju optuznice.....
Silajdzic i odgovornost?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Danko_Bananko wrote: Samo prva recenica ovog posta ima veze sa istinom, jer se nova tuzba, ma kakvi god novi dokazi bili pronadjeni, nece moci pokrenuti, jer ce je papci iz RS-a blokirati.

Presuda jeste konacna, ali se jasno kaze da se moze pokrenuti drugi postupak ukoliko se dodje do novih dokaza u vremenu od 10 godina, od presude.
Sad, ko ima vise dodira sa ispranoscu mozga, dovoljno govori to sto je Silajdzic sasvim jasno i realno rekao kako ce biti tesko pokrenuti novu tuzbu zbog sigurnog Radmanovicevog veta, dok ti ovdja siris dezinformacije ( tacnije - lazne fakte ) kako bi, sav ispran kao sto i jesi, kao potkopao Silajdzica i proglasio ga licemjerom, te dobio koji poen za svoju politicku opciju.

1 : 0 za mene + rezultat je konacan, nema revansa :lol:

Nazalost, jedini dokazi koji mogu biti novi su oni koje je hadzifejz "ekskluzivno" prikazao u CD-u a isti su po dogovoru Haag-Beograd van domasaja svjetske pravde. I sad i za 100 godina. Case closed :oops:

I ne zaboravi...igra se svih 90 minuta 8)
Kisni_dan

Post by Kisni_dan »

Novu Tuzbu u svakom slucaju treba podrzati. Toliko je bilo zlocina, stradanja, ubijanja, silovanja, rusenja, nepravde..., da jednostavno kad tad istina mora izaci na vidjelo...!

Kad tad..
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

sta ce bit sa papirima, ja ne znam, al' eno i Sanader trazi da se na VS-u raspravlja o ovom. Poenta je u tome da Silajdzic ovom izjavom nikome nije ispirao mozak, vec je sasvim realno opisao situaciju. pro et contra

Jos uvijek je 1 : 0, a ja ko da cuh zvizdaljku da se oglasi :D
Kisni_dan

Post by Kisni_dan »

KENJAC wrote:Ljudi, do kad ce ovaj covjek (covjek?) zivjeti u proslosti?
Ja bih radije zivio u proslosti i zauvijek ganjao zlocince, nego to sve zaboraviti pa da se sve ono ponovi mojoj djeci i unucima...!

Zlocini su pocinjeni u takvoj razmjeri, da zdrav razum ne moze preci preko svega toga!
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Danko_Bananko wrote:Birajmo Zlaju, on vise voli stanove :D

Eto vidis da je covjek konkretan. :D Za razliku od Hareta koji gomila budjelar a svako malo ce ga hercika drmnut. Mozda kad bude potpisivao iste ustavne amandmane, a haman valja narodu objasniti da je to "dobro za bosnjacki nacionalni interes" 8)
haris ubleha

Post by haris ubleha »

Kisni_dan wrote:Ja bih radije zivio u proslosti i zauvijek ganjao zlocince, nego to sve zaboraviti pa da se sve ono ponovi mojoj djeci i unucima...!
Osim suplje price i demagogije, ja slabo vidim da Lepi ganja zlocince... sa zlocincima je u koaliciji, zajedno dogovaraju povecanje poslanickih pausala, a prvi put je zlocince uvukao i u federalnu vladu...
Kisni_dan

Post by Kisni_dan »

haris ubleha wrote:
Kisni_dan wrote:Ja bih radije zivio u proslosti i zauvijek ganjao zlocince, nego to sve zaboraviti pa da se sve ono ponovi mojoj djeci i unucima...!
Osim suplje price i demagogije, ja slabo vidim da Lepi ganja zlocince... sa zlocincima je u koaliciji, zajedno dogovaraju povecanje poslanickih pausala, a prvi put je zlocince uvukao i u federalnu vladu...
To je nuzno zlo. Da bi se napravila drzavna vlada, mora se koalirati i sa srbskim strankama, ako hocemo zajednicku drzavu.

Jednom je neko kazao: Bolje je dijeliti vlast nego drzavu! Znamo da sa srbima treceg nema..., mozda i ima a to je rat...
prleitihi

Post by prleitihi »

a i dodik u federalnoj vladi je..pretpostavljam..nužno zlo koje..ako se bolje pogleda..svakako ide u korist bošnjaka.. :D:D:D

i jatino prodavanje tuzlanske banke slovencima je nužno zlo..:oops:

nužno zlo.. :lol::lol::lol:
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

:D

Ponavljajmo kolektivno......nužno zlo....nužno zlo....jos jednom: nužno zlo. Imamo novi moto ZAgraBiH.. :oops: 8)
Post Reply