!POTREBAN BH PRAVNIK: Apel povratnika u Kukavice kod Čajniča

Forum za humanitarne akcije.
Ivy

#1 !POTREBAN BH PRAVNIK: Apel povratnika u Kukavice kod Čajniča

Post by Ivy »

Već dvije zime provodi u kolibi od dasaka i najlona

Na putu do njegovog sela zaglave se i traktori * Potrebno popraviti šest kilometara puta

Iz kilometrima udaljenog sela Kukavice kod Čajniča stigao nam je dramatičan apel za pomoć od Rame Helaća (63), koji već dvije zime provodi u kolibi. Očajni Ramo kaže kako se na putu ka mjestu, u koje se vratio prije dvije godine, zaglave i traktori, tako da njegovu priču bilježimo u Goraždu.
- Napravio sam jednu kolibu, rođak mi je pomog'o. Hladno je, odozgo nema ništa, samo daska i najlon. Dvije zime tu zimujem. Donio sam krevet i peć. Ne znam može li gore biti, ali moram - naglašava Ramo.
Humanitarna organizacija "Caritas" odobrila je materijal za izgradnju njegove kuće, ali je prethodno potrebno popraviti šest kilometara puta da se on doveze. Briga, teški uvjeti života, neredovna i nekvalitetna ishrana utjecali su i na njegovo zdravstveno stanje.
- Smrš'o sam osam kilograma. Sve sam mjerio ruke, nisam vjerov'o kako ovako naglo opadam. Ako neko ima iz svijeta da mi pomogne oko ovog puta i ishrane - zamolio je Ramo.
U Sarajevu Ramo ima suprugu i dva sina, koji žive od jedne plaće. Kaže da nisu željeli s njim, pa se odlučio vratiti sam, te da ga je sramota tražiti pomoć od sina, koji je izgubio ruku kao pripadnik Armije RBiH, dok je on bio u izbjeglištvu u Makedoniji.

Prijevoz dva puta sedmično

- Do na Zaborak iz Kukavica imam sat hoda. A sa Zaborka do Čajniča je 18 kilometara. Imamo dva puta sedmično prijevoz, utorkom i petkom, a drugim danima ako ko naleti - kaže Ramo Helać.

Stid me da uzimam od komšija

Ramo je bez ikakvih primanja, jer mu do penzije nedostaju još dvije godine. Jedva preživljava uz pomoć komšija.
- Pomažu mi komšije, Srbi. Daju mi malo krompira, graha, pitaju me imam li, ali me stid od njih da uzimam - ističe Ramo.
Ako ko mozze da pomogne! Za Sa-x Fond cu uplatit ako treba!
Last edited by Ivy on 10/04/2007 18:21, edited 1 time in total.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Prevrne mi se stomak od muke kada pročitam u kakvom stanju žive ljudi koji su udaljeni samo sat ili dva od mene. sa jedne strane hoštapleraj, a sa druge djeca koaj pišu zadaču uz svjetlost petrolejke..

Ovom čovjeku treba pomoći, ali kako? Popravak 6 KM puta je ipak prevelika investicija koju ćemo teško moći osigurati dobrovoljnim prilozima. Ako se u ovo ne uključi država sa svojim fondovima, bojim se da ćemo Rami teško moći pomoći.. :(

P.S. Na kojem linku se može preuzeti čitav tekst?
Ivy

Post by Ivy »

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =50&isasp=

Znas sto me najvise boli, sto ovi nasi vladini dusebriznici gledaju samo kako da zavade narod, a kad pogledas mikro situaciju, ljudi pomazu jedni druge, bili pravoslavci, katolici ili muslimani! :sad:
valterbranisarajevo

da uz loše uvijek ide nešto dobro.To nam i daje nadu...

Kontam nešto ima li neko da radi u EUFOR-u ili sl. Siguran sam da oni imaju mehanizaciju da prebace materijal za Raminu kuću :?
Ivy

Post by Ivy »

valterbranisarajevo wrote:da uz loše uvijek ide nešto dobro.To nam i daje nadu...

Kontam nešto ima li neko da radi u EUFOR-u ili sl. Siguran sam da oni imaju mehanizaciju da prebace materijal za Raminu kuću :?
Ne znam, treba ih kontaktirat ili uzivo otic pa pitat :?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Mozda je put ostecen od vode, pa se moze popraviti. To je vec jeftinije, da se privremeno osposobi, do sljedece zime...
Ivy

Post by Ivy »

kub lajkan wrote:Mozda je put ostecen od vode, pa se moze popraviti. To je vec jeftinije, da se privremeno osposobi, do sljedece zime...
Ne kontam, covjek ne zivi na Himalajima ili negdje na vrh krsnog brda pa da se ne mozze do njega doci...mora biti neki nacin brate :?
spijun_KA

Post by spijun_KA »

Ivy wrote:
kub lajkan wrote:Mozda je put ostecen od vode, pa se moze popraviti. To je vec jeftinije, da se privremeno osposobi, do sljedece zime...
Ne kontam, covjek ne zivi na Himalajima ili negdje na vrh krsnog brda pa da se ne mozze do njega doci...mora biti neki nacin brate :?
Last edited by spijun_KA on 27/10/2007 01:27, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

spijun_KA wrote:
Ivy wrote:
Sta mislite o tome da pokrenemo neku akciju pomoci, ili, nesto slicno tome, jer fakat covjeku treba pomoci, ili cak, mozda, da alarmiramo bh. medije (TV i radio stanice) :?
probali smo nesto slicno da onim dedom u Zepi...

ja sam za to da nas se skupi par radikalnih i da blokiramo resorno Ministarstvo dok ne urade svoj posao...

gamad cini sve da ljude skinu sa svojih spiskova, Dedu Mehu skinuse sa spiska, a duzni su placati 100KM kirije za covjeka...izmedju ostalog..

nama ovdje fakat hitno treba pravnik s kojim se mozemo konsultovati glede ovih problema...

jer malo je glupo da sad ja odem i pokucam na vrata ministru i da me ovaj argumentima nasamara.... bolje da ja njega razvalim...al pravo i ja smo ko nebo i zemlja...
dakleM, pravnici, javite se.,...

PS Ovaj poziv vazi za pravnike u BiH :D ko mi se pozove na neki zakon neke druge zemlje ne cini mi nikakvu uslugu...
hvala :x
Ivy

Post by Ivy »

HAJMO PRAVNICI javite se MIRCI!
nokia6170

Post by nokia6170 »

hajmo mirci detalja malo, cinjenica hronoloski, pa da vidimo mozel se sta uraditi....samo bez pausalnih navoda, rekla-kazala i subjektivnih zakljucaka sta bi bilo kad bi bilo. sto jednostavniji opis to korisniji i bolji.

p.s. hajde kolege malo solidarnosti, znam da vas ima jos ovdje na forumu;)
Ivy

Post by Ivy »

nokia6170 wrote:hajmo mirci detalja malo, cinjenica hronoloski, pa da vidimo mozel se sta uraditi....samo bez pausalnih navoda, rekla-kazala i subjektivnih zakljucaka sta bi bilo kad bi bilo. sto jednostavniji opis to korisniji i bolji.

p.s. hajde kolege malo solidarnosti, znam da vas ima jos ovdje na forumu;)
Nokia o Dedi Mehi imas citav topic "Dedo Meho bi da radi" ovdje na Humanitarne Akcije pa tu malo procitaj da se upoznas...Mirci ce te vjerujem kontaktirat u vezi toga i u vezi ovog slucaja, mislim da je vec otisla kuci (sa posla se obicno javlja)...I btw, svaka cast za ono pismo Jelicu :D I am proud of ya!
nokia6170

Post by nokia6170 »

Hvala Ivy:)

ali da ja ne trazim sad to s teme na temu, nek me mirci kontaktira sa detaljima...iskreno ne znam uopste sta ce se tu pravno moci uraditi, jer je ovo vise socijalni slucaj, ali eto sto se bude moglo i znalo pokusacemo.
nokia6170

Post by nokia6170 »

jel ovo taj dedo?

"Ubrzo nakon priloga koji je objavljen na dnevniku BHTV1 17. jula 2005.godine, u utorak, 19.07.2005., mobilni tim Vaših prava ureda Sarajevo je posjetio porodicu Mehe i Šerife Srna. Ova raseljenička porodica sa područja Opštine Čajniče trenutno je s m j e š t e na u ne u s l o v n i m podrumskim prostorijama privatne kuće u Općini Novi Grad. Ovo dvoje starijih ljudi žive sa unukom Minelom Fidahić koju su napustili i otac i majka, a na osnovu dječijeg doplatka dobivaju 28,00KM. Oni su jedini koji i u ovako teškim uslovima vode brigu o svojoj unuci. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, plaćalo je privremeni smještaj ovoj porodici dok Meho Srna, neupućen od strane službenika CIPS-a u komplicirana pravila i procedure nije izvadio trajnu ličnu kartu u Kantonu Sarajevo. Ipak, u međuvremenu, Meho Srna je uspio izvaditi ličnu kartu u prijeratnoj općini prebivališta, na osnovu čega mu je od strane Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica priznat status raseljene osobe. Na osnovu cijelog slučaja I stečenih prava prema zakonima FBiH, Vaša prava su podnijela n o v i z a h t j e v n a d l e ž n o m Kantonalnom ministarstvu za p r o d u ž e t a k p r i v r e m e n o g smještaja i očekuje se pozitivan ishod istog. U narednom periodu će se Vaša prava angažovati oko potrebnih radnji za rekonstrukciju porušene imovine ove porodice. Na kraju nadamo se da će sve akcije Vaših prava koje budu poduzete uroditi plodom i da će olakšati život porodici Srna, te ispuniti neke dječije snove njihove unuke Minele Fidahić. Vaša prava će i dalje nastavljati blisku saradnju sa medijima u BiH upravo sa ciljem konkretnog djelovanja na polju zaštite ljudskih prava građana BiH."

http://www.vasaprava.org/Documents/Maga ... st_05L.pdf
nokia6170

Post by nokia6170 »

evo jos nesto.

"Novcane pomoci, paketi sa hranom, odjecom,obucom i pelenama upucene na slijedece adrese:

1.Porodici Mirsada Babica upucena novcana pomoc u iznosu 1100dk i 2 paketa sa hranom,odjecom i obucom.
Mirsad i njegovi ukucani zivi u vrlo teskim uslovima .
Porodica broji petero djece i roditelje bez ikakvih primanja.
2. Izetu Gaguli upuceno za lijecenje 1000 dk.
3. Hasan Alic teski bolesnik (dijaliza) na svrhu lijecenja upuceno 1000 dkk
4.Dika Osmanovic srcani bolesnik, za lijecenje poslano 1000 dk
5.Fatima I Bego Klempic djecaku potrebna sredstva za operaciju srca upuceno 1000 dk
6.Pomoc upucena djevojcici Dajani Rase iznos 1200 dk,dijete bolesno.
7.Dva paketa pelena upucena Bakiru Korkmanu u Zenicu.
Svi ljudi kojima je pomoc upucena su imali svoj prilog u emisiji ”Srce za Bosnu”
Novac je urucen Ntv Hayat a oni ce uruciti gore navedenim.

Redovne nase donacije za:
1.Huso Huseinovic 500 dk
2.Smail Isakovic 500 dk
3. Meho Srna 500 dk

http://www.most-bro.dk/modules.php?name ... cle&sid=39

jel ovo ikad uplaceno od strane hayata tom dedi?
valterbranisarajevo

Malo sam razglasio ovo ! :)
spijun_KA

Post by spijun_KA »

valterbranisarajevo wrote:Malo sam razglasio ovo ! :)
Last edited by spijun_KA on 27/10/2007 01:28, edited 1 time in total.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

spijun_KA wrote:

Neka, neka, pa tako i treba... Sutra cemo jos "pokucati" na neka vrata!

Pozdrav!
vidi vidi..pa spijunka dijeli i pravne savjete...dobro je znati :lol:
spijun_KA

Post by spijun_KA »

Salko sto je u vodu skako wrote:
spijun_KA wrote:
vidi vidi..pa spijunka dijeli i pravne savjete...dobro je znati :lol:
Last edited by spijun_KA on 27/10/2007 01:29, edited 1 time in total.
stardust3003

Post by stardust3003 »

Interesantno...ali istinito...ali koga ovdje boli bilo kakva istina...?
spijun_KA

Post by spijun_KA »

stardust3003 wrote:Interesantno...ali istinito...ali koga ovdje boli bilo kakva istina...?
Last edited by spijun_KA on 27/10/2007 01:30, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

nokia6170 wrote:jel ovo taj dedo?

"Ubrzo nakon priloga koji je objavljen na dnevniku BHTV1 17. jula 2005.godine, u utorak, 19.07.2005., mobilni tim Vaših prava ureda Sarajevo je posjetio porodicu Mehe i Šerife Srna. Ova raseljenička porodica sa područja Opštine Čajniče trenutno je s m j e š t e na u ne u s l o v n i m podrumskim prostorijama privatne kuće u Općini Novi Grad. Ovo dvoje starijih ljudi žive sa unukom Minelom Fidahić koju su napustili i otac i majka, a na osnovu dječijeg doplatka dobivaju 28,00KM. Oni su jedini koji i u ovako teškim uslovima vode brigu o svojoj unuci. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, plaćalo je privremeni smještaj ovoj porodici dok Meho Srna, neupućen od strane službenika CIPS-a u komplicirana pravila i procedure nije izvadio trajnu ličnu kartu u Kantonu Sarajevo. Ipak, u međuvremenu, Meho Srna je uspio izvaditi ličnu kartu u prijeratnoj općini prebivališta, na osnovu čega mu je od strane Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica priznat status raseljene osobe. Na osnovu cijelog slučaja I stečenih prava prema zakonima FBiH, Vaša prava su podnijela n o v i z a h t j e v n a d l e ž n o m Kantonalnom ministarstvu za p r o d u ž e t a k p r i v r e m e n o g smještaja i očekuje se pozitivan ishod istog. U narednom periodu će se Vaša prava angažovati oko potrebnih radnji za rekonstrukciju porušene imovine ove porodice. Na kraju nadamo se da će sve akcije Vaših prava koje budu poduzete uroditi plodom i da će olakšati život porodici Srna, te ispuniti neke dječije snove njihove unuke Minele Fidahić. Vaša prava će i dalje nastavljati blisku saradnju sa medijima u BiH upravo sa ciljem konkretnog djelovanja na polju zaštite ljudskih prava građana BiH."

http://www.vasaprava.org/Documents/Maga ... st_05L.pdf
jeste :( poa covjece to je bilo prije dvije godine...ljudi jos uvijek u istom belaju...
cnermina

Post by cnermina »

hej ljudi ja evo sada pricam s drugom i dogovaramo da uradimo jednu akciju ispred nekog soping centra za Ramu i jos mozda nekih 10-ak slicnih slucajeva... Mislili smo mozda 7-og maja(subota) da to organizujemo... kad vec ne mozemo put popraviti mozemo mu (im) obezbijediti barem neka osnovna sredstva za zivot...

mirci vi ste je li tako radili nesto slicno? kako to ide? je li treba neko odobrenje soping centra pred kojim se to radi???

Je li jos neko zainteresovan da se ukljuci u organizovanje ovoga???
nokia6170

Post by nokia6170 »

Za Mircerku:

pa ako je to taj dedo...taj clanak sam nasao na sajtu organizacije Vasa Prava (organizacija za pruzanje besplatne pravne pomoci koju izmedju ostalog financira i USAID)...i ispade da su oni uzeli njegov slucaj da rade i da mu pomognu...znas li Mircerko dokle se doslo sa tim, odnosno da li mu ta organizacija Vasa Prava jos uvijek pravno pomaze i radi na njegovom predmetu ili su se usutili i digli ruke od njega?

I usput niko mi nije odgovorio da je to taj isti dedo za kojeg se uplacuju iz Danske (nase izbjeglice) redovne uplate preko TV Hayat...i ako jeste da li mu Hayat uopste daje taj novac koji ljudi iz inostranstva salju?
cnermina

Post by cnermina »

ja idem redovno do dede Mehe i mislim da im Vasa prava vise ne pomazu- oni i dalje iznajmljuju kucu koja je jako neuslovna... narocito za covjeka invalida... A cak su ih skinuli i sa javne kuhinje jer ih ta zena kod koje iznajmljuju kucu (tj. dvije sobice) nije prijavila. Dedo cak mora i pola lijekova placati. Sve to zajedno- mislim da su digli ruke od njih. Ali nisam sigurna, moram ih pitati. Za te pare sa Hayata- mislim da je moguce da im se to uplacuje, jer mi je mala Minela spominjala nekek krune... Ja idem sutra aBd do njih pa cu ih pitati i za Vasa prava i za Hayat pa onda javnem...
Post Reply