Snijeg
Moderator: Chloe
-
davor81
#1 Snijeg
Mislim da je izdavanje knjige Snijeg, Orhana Pamuka od strane Buybooka vjerovatno najznacajniji knjizevni dogadjaj u posljednje vrijeme u nasoj zemlji i naznaka da neko i ovdje vodi racuna o citateljima. Nadam se samo da necemo cekati dugo na neko sljedece vrhunsko izdanje.
- Orhanowski
#2 Re: Snijeg
Tu se radi o novcima, ne o citateljimadavor81 wrote:Mislim da je izdavanje knjige Snijeg, Orhana Pamuka od strane Buybooka vjerovatno najznacajniji knjizevni dogadjaj u posljednje vrijeme u nasoj zemlji i naznaka da neko i ovdje vodi racuna o citateljima. Nadam se samo da necemo cekati dugo na neko sljedece vrhunsko izdanje.
- Orhanowski
Samo da napomenem da ce Buybook uskoro objaviti 'Kako vojnik popravlja gramofon' od Sase Stanisica, koji je navodno napisao jako dobru knjigu za kojom je poludjela cijela Njemacka.
Dakle, pare, a ne citatelji
-
freak_with_a_laptop

Orhanowski, ne dijelim tu euforiju, za mene ... definitivno precjenjena knjiga
Djetinstvo u Visegradu, pocetak "gradjanskog" rata, dozivljaji izbjeglice u Njemackoj - sve u stilu dnevnika jednog 14godisnjeg naivca klinca. Citajuci njegovu knjigu, stices dojam - naravno ako nisi upucen u zbivanja '92, a Njemci, pa nije im ni zamjeriti, ocigledno da nisu ... ali bar Sasa bi trebao da jeste - da je to sve bilo manje vise tragikomicna predstava
- Orhanowski
freak_with_a_laptop wrote:
Orhanowski, ne dijelim tu euforiju, za mene ... definitivno precjenjena knjiga![]()
Djetinstvo u Visegradu, pocetak "gradjanskog" rata, dozivljaji izbjeglice u Njemackoj - sve u stilu dnevnika jednog 14godisnjeg naivca klinca. Citajuci njegovu knjigu, stices dojam - naravno ako nisi upucen u zbivanja '92, a Njemci, pa nije im ni zamjeriti, ocigledno da nisu ... ali bar Sasa bi trebao da jeste - da je to sve bilo manje vise tragikomicna predstava
Nema ovdje nikakve euforije, sve sta zelim da kazem je, da Buybook objavljuje knjige koje su postigle velike tiraze u drugim zemljama, sto samo po sebi znaci - veliki profit za onog ko ih objavljuje.Orhanowski wrote:Samo da napomenem da ce Buybook uskoro objaviti 'Kako vojnik popravlja gramofon' od Sase Stanisica, koji je navodno napisao jako dobru knjigu za kojom je poludjela cijela Njemacka.
Naravno da trebaju ostvariti profit, al mislim da pretjeruju sa cijenama, to jest sa svojom zaradom. Zasto? E da bi otvorili jos jedan Buybook u Bihacu
Ma bjeri bolan
-
Nancy Drew
- pitt
pa dobro orhane, mozda ce i otvoriti. Ko jos otvara tako urede ili prodavnice nasljepo? Za to treba vremena i marketing studies pa tek onda. mozes ti otvoriti knjizaru u svakom zaseoku al sta ces ako neces imat musterija ili ako imas jaku konkurenciju?
- Orhanowski
Buybook radi upravo to. Tako su u Mostaru iznajmili prostor od Islamske Zajednice koja je mudro drzala jezik za zube sve do dana otvorenja, a onda im urucila pismo u kojem stoji da se u lokalima IZ-a ne smije sluziti alkoholpitt wrote:pa dobro orhane, mozda ce i otvoriti. Ko jos otvara tako urede ili prodavnice nasljepo? Za to treba vremena i marketing studies pa tek onda. mozes ti otvoriti knjizaru u svakom zaseoku al sta ces ako neces imat musterija ili ako imas jaku konkurenciju?
A u Bihacu su izgubili najljepsi prostor u gradu, jednostavno zaboravili da se pojave na sastanak
-
Nancy Drew
-
Nancy Drew
-
davor81
#16 Re: Snijeg
pa mislim da cijena i nije prevelika... hrvatsko izdanje je duplo skuplje... naravno da bi moglo biti jeftinije ali da bi se do toga doslo potrebno je izgraditi jaku izdavacku kucu a to je danas u BiH nemoguca misija...Orhanowski wrote:Tu se radi o novcima, ne o citateljimadavor81 wrote:Mislim da je izdavanje knjige Snijeg, Orhana Pamuka od strane Buybooka vjerovatno najznacajniji knjizevni dogadjaj u posljednje vrijeme u nasoj zemlji i naznaka da neko i ovdje vodi racuna o citateljima. Nadam se samo da necemo cekati dugo na neko sljedece vrhunsko izdanje.
-
freak_with_a_laptop
#17 Re: Snijeg
davor81 wrote:pa mislim da cijena i nije prevelika... hrvatsko izdanje je duplo skuplje... naravno da bi moglo biti jeftinije ali da bi se do toga doslo potrebno je izgraditi jaku izdavacku kucu a to je danas u BiH nemoguca misija...Orhanowski wrote:Tu se radi o novcima, ne o citateljimadavor81 wrote:Mislim da je izdavanje knjige Snijeg, Orhana Pamuka od strane Buybooka vjerovatno najznacajniji knjizevni dogadjaj u posljednje vrijeme u nasoj zemlji i naznaka da neko i ovdje vodi racuna o citateljima. Nadam se samo da necemo cekati dugo na neko sljedece vrhunsko izdanje.
A zasto smatras da je .... nemoguce?
-
davor81
#18 Re: Snijeg
freak_with_a_laptop wrote:davor81 wrote:pa mislim da cijena i nije prevelika... hrvatsko izdanje je duplo skuplje... naravno da bi moglo biti jeftinije ali da bi se do toga doslo potrebno je izgraditi jaku izdavacku kucu a to je danas u BiH nemoguca misija...Orhanowski wrote: Tu se radi o novcima, ne o citateljima
A zasto smatras da je .... nemoguce?
zato sto, nazalost, veoma mali broj ljudi cita nesto osima Avaza, Expresa i slicnih gluposti...
-
Svemirski_Jebach
tacno davore. ovo je osnovni razlog kao i cinjenica da ljudi nemaju para za knjige.
ali ih zato sve vise cita besplatnu literaturu Jusufa Barcica

ali ih zato sve vise cita besplatnu literaturu Jusufa Barcica
- Orhanowski
Koji vam je kiki vise sa Avazom. Neko cita Avaz, neko Snijeg, Vjecnik i Pjesme iz Lore i to je to. Uvijek je tako bilo. A knjige se prodaju i to jako dobro. Pisma iz ludnice od Daria Dzamonje su stampana u 10 000 primjeraka, pa nakon sto se cijeli tiraz rasprodao u samo 7 dana stampano je jos dodatnih 20 000 primjeraka.
Kako objasnjavas to, Davore, da se Danima isplatilo prodavati knjige po cijeni od 5km a Baybooku i ostalima se ne isplati???
Kako objasnjavas to, Davore, da se Danima isplatilo prodavati knjige po cijeni od 5km a Baybooku i ostalima se ne isplati???
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
e hajd sad i ti ne lupajSvemirski_Jebach wrote:tacno davore. ovo je osnovni razlog kao i cinjenica da ljudi nemaju para za knjige.
ali ih zato sve vise cita besplatnu literaturu Jusufa Barcica![]()
situacija, vezana za tvoj post, je slijedeca:
Poljoprivrednicima napravis udruzenje koje im subvencionira i kredite, i nabavku repromaterijala, da ne pricam o pronalasku kupaca za ono sto je inace trzisni visak (krompir, luk , kupus - to jeste visak, da vidis kad veliku vrecu krompira prodaju za 4KM, od muke bi puko) i onda kad im se kaze da za GODISNJU CLANARINU trebaju uplatiti 35 KM, sto je skoro 3 KM mjesecno, oni dignu frku i halabuku kako je to pljacka, demonstrativno napuste prostorije udruzenja, i odu u kafanu gdje pivu plate 2KM a popiju najmanje 3!!!!
Znaci, ima se, samo ljudima knjiga vise uopste nije na svirali, kamoli da je na zadnjem mjestu!!!!
- uozo
Kojih?pitt wrote:Ma u sarajevu (kao i u mnogim) gradovima je vazda bilo i bit ce raje koja bi citala i kupovala (dobre) knjige. Knjizara je (po meni) dobar i isplativ biznis, al ja to ne bih kod nas iz sasvim drugih razloga.
Inace je Pamukov Kar odlican! Pogotovo ko zna kakva zima u Erzurumu i Karsu zna bit'!
Kako mi ga zao bi kad se onaj levat Yasin Hayal der'o i i njemu prijetio!
-
davor81
prvo iza Dana stoji Civitas koji je i izdavao te knjige a drugo Dani su knjige stampali u velikim tirazima i pola knjiga su prodali raznim preduzecima i organizacijama... a nema te izdavacke kuce, ne samo u BiH, vec i u okruzenju koja sebi moze dopustiti stampanje knjiga u velikom tirazu... pa i Laguna koja je vjerovatno najveca izdavacka kuca na rostorima bivse Jugoslavije stampa knjige u tirazu od 1500 primjeraka...Orhanowski wrote:Koji vam je kiki vise sa Avazom. Neko cita Avaz, neko Snijeg, Vjecnik i Pjesme iz Lore i to je to. Uvijek je tako bilo. A knjige se prodaju i to jako dobro. Pisma iz ludnice od Daria Dzamonje su stampana u 10 000 primjeraka, pa nakon sto se cijeli tiraz rasprodao u samo 7 dana stampano je jos dodatnih 20 000 primjeraka.
- pitt
jarane koji ce mi klinac.....ne treba mi belaj da me (ne do bog) krene pa da mi zakucaju na vrata i traze reket, da me nema ko zastiti u zemlji gdje je kriminal u vezi sa vlastima, gdje vlasti rade na stetu firmi i svojih gradjana radi vlastitih interesa......jel treba josh?uozo wrote:Kojih?pitt wrote:Ma u sarajevu (kao i u mnogim) gradovima je vazda bilo i bit ce raje koja bi citala i kupovala (dobre) knjige. Knjizara je (po meni) dobar i isplativ biznis, al ja to ne bih kod nas iz sasvim drugih razloga.![]()
Inace je Pamukov Kar odlican! Pogotovo ko zna kakva zima u Erzurumu i Karsu zna bit'!![]()
Kako mi ga zao bi kad se onaj levat Yasin Hayal der'o i i njemu prijetio!