Tekst o Bosni u Jutarnjem listu

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Faust

#1 Tekst o Bosni u Jutarnjem listu

Post by Faust »

Poduga reportaža danas je objavljena u Jutarnjem listu. Da ne bih sad stavljao cijeli tekst, evo vam link:

http://www.jutarnji.hr/magazin/clanak/a ... o,64868.jl

Objektivan, realan? Nešto važno autorica propustila reći?
parafin

Post by parafin »

dosta realan clanak o stanju stvari.
alternativa ne postoji. ne postoji ni jedan klub u gradu koji je otvoren svakog vikenda sa redovnim partyem. bilo ih je vise komada ali su se jedan po jedan gasili. turbo-folk je nasa stvarnost, primitivizam na sve strane, religiozna (ne) tolerancija - delegati koji drze pridike oko alkohola - nema lazi - katastrofa :?
The_Fluid

Post by The_Fluid »

dobar tekst
Neelix

Post by Neelix »

nije lose, mada se mnogo od stvari navedenih u tekstu mogu naci i u ZG...
prleitihi

Post by prleitihi »

s obzirom na to da su ažurni moderatori izbrisali moj post u kojem ja tvrdim da bi bolji tekst napisala i belma bećirbašić..jer očigledno nisu skontali šta sam time htio reći..želim da kažem da je tekst teško sranje i pun nelogičnosti!
luksica

Post by luksica »

Tekst nije mogao biti bolje napisan....

:) svaka cast ....
rashomon

Post by rashomon »

Zašto se prestanak konzumiranja alkohola percipira iz isključivo loše perspektive?

Zašto je stavljen fokus na život u skladu sa islamskim kodeksom kao poremećaj u društvu!
dr.iver

Post by dr.iver »

Ne(bas) prijateljski nastrojen tekst.
Tipicno za rvatine, kad trazim oslobođenje i dobijem oslobođenjem, a ne avaz...onda mijesana i nacionalni kantoni, mislim koje sranje u pm, itd...
parafin

Post by parafin »

rashomon wrote:Zašto se prestanak konzumiranja alkohola percipira iz isključivo loše perspektive?

Zašto je stavljen fokus na život u skladu sa islamskim kodeksom kao poremećaj u društvu!
... brisano zbog netolerancije ... :-)
BAHadzic

Post by BAHadzic »

ma sta oni znaju o sarajevu??????? navrate na par dana u seher grad napisu ono sto misle ti njihovi prijatelji i to je to. ispane da je islam , turbofolk i ljudi sa sela najgore sta se desilo sarajevu.
dr.iver

Post by dr.iver »

najgore sto se desilo sarajevu su cetnici i ustase :D
rashomon

Post by rashomon »

parafin wrote:
rashomon wrote:Zašto se prestanak konzumiranja alkohola percipira iz isključivo loše perspektive?

... brisano zbog netolerancije ... :-)
To znači da ako odbijem konzumirati alkohol i droge u društvu, da sam netolerantan?

*yawn*
Faust

Post by Faust »

BAHadzic wrote:ma sta oni znaju o sarajevu??????? navrate na par dana u seher grad napisu ono sto misle ti njihovi prijatelji i to je to. ispane da je islam , turbofolk i ljudi sa sela najgore sta se desilo sarajevu.
Mene je podsjetio na putopise europskih književnika iz XIX stoljeća po Africi i Aziji. Dakle, tekstove na osnovu kojih je zasnovana postokolonijalna kritika. Mi Hrvati smo skoro pa EU, cool nam je (i jeftino) ići u najbliži orijent i s vremena na vrijeme pratiti islamizaciju društva. Na osnovu lika koji je "došao tobe", ona zaključi kako svi postaju muslimani i kako to i nje dobro, jer nema više dobrih derneka. Logika za deset.... :D :D :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Meni su diskutabilni ovi dijelovi:

Sve su to, listom, bili nepoćudni elementi: čaša sugerira alkohol, jele rese kršćani i hrišćani, dok je siroti Mraz, rekli bi u Sarajevu - “fasovao” iz nejasnog razloga. Nikad se, nažalost, nije točno utvrdilo je li Aliju podsjećao na komunizam, konzumerizam ili Coca-Colu, ali i danas (kad je Djedu Mrazu načelno opet “odobrena viza” za BiH) postoje suporteri ideje da je za Bošnjake (muslimane) taj djedica s crvenom kapicom “persona non grata”. Zadatak koji je dobio definitivno nije bio jednostavan - napraviti novogodišnju čestitku bez Nove godine - ali je u društvu koje je o tome raspravljalo posve neočekivano izostao onaj ironijski, nadrealistički, odmak zbog kojeg sam se voljela družiti s tom ekipom.

U središtu su otvoreni luksuzni butici - svoju filijalu ima čak i Wollford čije “obične” najlon čarape znaju koštati više od sto eura - na čaršiji su nikli novi kafići koji prodaju koktele za 20 eura, kao i bezbrojna konačišta, hosteli, prenoćišta. Sarajevo je postalo jedna od naj-cool turističkih destinacija ovog dijela Europe. Prema visokotiražnim turističkim vodičima poput Lonely Planeta, Eyewitness Travel Guidea, kao i brojnim worldwide travel forumima i sajtovima Sarajevo je naprosto “must see“. Koliko se stranci uspijevaju zabaviti, ne znam, vjerojatno im je dovoljno da kafići rade sve dok u njima ima gostiju i da se još uvijek mladi s njima rado druže, ali u tjeskobnoj nadi da će ih netko od njih na povratku - povesti sa sobom.

Pojednostavljeno: ako ste se rodili na nekom od okolnih brda, trebat će vam sva sila vremena i truda da shvatite što znači kad vam “pravi Sarajliija” kaže: “Nađemo se na kineskoj”. Kineskom su, naime, prozvali autobusnu stanicu s koje je nekoć kretao trolejbus za Pionirsku dolinu i Bazene, vazda prepun. “Ljudi je uvijek bilo k’o Kineza, pa je ostala kineska”, objašnjavali su moji prijatelji vozaču taksija koji je, očito, u Sarajevo došao poslije rata.

Takvi dijalozi, klopke i iznenađenja vrebaju vas na svakom koraku: kad pokušate na trafici kupiti Oslobođenje, prodavačica vam kaže da “to nitko ne čita” i uvali vam Dnevni avaz; u pizzeriji uzalud objašnjavate da to što ste vegetarijanac znači da ne jedete nikakvu, pa ni pureću šunku; dok sjedite u jednom od najfrekventnijih gradskih okupljališta, slušate gazdu kako se gostima hvali da “u životu nije platio ni pfeninga poreza”; ili naprosto, šećući kroz parkić od katedrale do pravoslavne crkve naletite na bistu Isaka Samokovlije kojem je neki šaljivdžija oko vrata svezao kravatu duginih boja…

Cigarete i alkohol reklamiraju se na jumbo plakatima i čitavim stijenama nebodera - što im se, zapravo, i ne može zamjeriti budući da je poznata Fabrika duvana Sarajevo jedno od rijetkih prijeratnih poduzeća koje i dalje radi punom parom - a pušenje je dozvoljeno gotovo svagdje osim, valjda, u apotekama, kirurškim salama i (ponekim) uredima stranih organizacija.

Svaki odlazak, kao i povratak - makar bio i kratkotrajni posjet - sjajan je povod za pijanku i zajebanciju koja daje barem neki osjećaj odmaka od surove stvarnosti. Istina, i te su se pijanke ponešto promijenile od ratnog i neposredno poslijeratnog vremena kad su se u atomskim skloništima organizirali partyji, rock festivali i nastupi alternativnih bendova.

Alternativa više gotovo ne postoji. O nekakvom “undergroundu” gotovo da nema spomena.
U dvorani Zetra prvo je nastupao Gibonni. Kulminacija koncerta bila je kad je iz publike na binu izvukao dvoje mladih što su se ljubili uz stihove da “u svemu sad mogu naći nešto lijepo” te im - pred najmanje stotinu upaljača podignutih iznad obožavateljskih glava - darovao veš-mašinu.

Desetak dana kasnije, uoči Kurban-bajrama, u istoj su se dvorani pjevale jelahije i kaside, muslimanski vjerski napjevi, na spektakularnom koncertu “Pod zastavom Muhameda”.
- Ne znam jel’ se to neko zajebaje. Nadrealisti su tijekom rata napravili skeč koji su im vlasti zabranile: Muhamed popravlja stojadina, Zastavu, leži pod haubom, a naslov je isti kao i za koncert - “Pod zastavom Muhameda” - govori mi drug i sprda se s radijskom reklamom koja poziva vjernike da se “uhvate za Alahovo uže”: - Jedino da se objesim o njega.

Ovo je najjace:

Grad je, oblijepljen predizbornim plakatima, izgledao kao kulisa za Fellinijev, a nikako za film o Radovanu Karadžiću i Biljani Plavšić koji se upravo snimao: dosadni plakati s političkim floskulama i besadržajnim parolama preko fotobista kandidata. Jedan je političar čak otišao toliko daleko protiv samoga sebe da je dao retuširati fotografiju za plakat tako da mu uši budu manje i priljubljene uz glavu, iako se dnevno na televiziji pojavljivao kao umorni slonić Dumbo. :D :D :D Ko li je ovaj???
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Ispade da svi mi pušimo, da su ovdje zabranjene sve novine osim Avaza, da nema vegetarijanaca u Sarajevu (jel se to jede? :D ), da je Djeda Mraz drzavni neprijatelj broj 1, da samo gledamo kako cemo izmusti strance, da svi slušamo turbo-folk.... wtf? :shock:
zzzzz

Post by zzzzz »

"bosnjacki jezik"....

Valjda je ljepse imati skindhedse nego slusati ilahije i kaside
Hierarchia

Post by Hierarchia »

zzzzz wrote:"bosnjacki jezik"....

Valjda je ljepse imati skindhedse nego slusati ilahije i kaside
Misliš "JELAHIJE"? :D
in33sa

Post by in33sa »

Cinjenica je da u glavnom gradu ove europske drzave covjek koji zeli, nema gdje pojesti pizzu sa sunkom.

Vec mora ici do istocnog Sarajeva.

Odjednom svi postali muslimani.

A Tomasevic i slicne mesnice krcate sarajevskim muslimanima. Hem sto je slanina jeftinija nego u Markalama, a i izbor bolji.

Ne mogu na rende kora, pa nikako.
naoBlacen

Post by naoBlacen »

Procitao ga jos jucer i umorio me pravo, tako da nisam imao volje ni komentarisati. Sit sam vise ovakve objektivnosti i vidjenja. Tekst je pretenciozan, ne cini mi se bas dobronamjeran, ali u odnosu na ono kako to znaju zapadne komsije, i nismo tako lose prosli. Da ne govorim o tome kako turistkinja koja je pisala tekst, a nije zivjela ni mjesec dana u Sarajevu daje sebi toliko pravo da zna o svemu i svacemu, o cemu ne znaju ljudi koji su proveli cijeli zivot ovdje. Ali recimo, promaklo joj je da nauci da su sluzbeni jezici hrvatski, srpski i bosanski, a da nikakav bosnjacki jezik ne postoji.

Slazem se sa onim sto su do sada napisali rashomon, dr.iver, Faust i Hierarchia.

Cak ispade da smo za njih teska egzotika, kao Afrika, a tu su i pazljivo odabrane fotografije da nadopune tekst, npr. onaj oglas o kurbanima, ona pokrivena stara zena ispred begove dzamije. Idealna slika za ljude koji se hrane predrasudama.
naoBlacen

Post by naoBlacen »

in33sa wrote:Cinjenica je da u glavnom gradu ove europske drzave covjek koji zeli, nema gdje pojesti pizzu sa sunkom.

Vec mora ici do istocnog Sarajeva.

Odjednom svi postali muslimani.

A Tomasevic i slicne mesnice krcate sarajevskim muslimanima. Hem sto je slanina jeftinija nego u Markalama, a i izbor bolji.

Ne mogu na rende kora, pa nikako.
Vidi, vidi, sta je propustila :lol: :lol: :lol:

Jesi li ti sa Stupa?
Last edited by naoBlacen on 04/03/2007 11:48, edited 2 times in total.
naoBlacen

Post by naoBlacen »

Turistkinja je nacinila i jos jedan veliki proppust. Zaboravila je spomenuti vehabije i to da obcicno caknu vrat ako pokusas da narucis pizzu sa sunkom :lol:
hemac

Post by hemac »

Govori samo jednu stvar kako Sarajevo nema svoje JA!
Glavni problem je sto su ljudi protjerani iz Istocne Bosne i bezobraznici dosli u Sarajevo, sto dolaze da zive u prijestonicu svoje zemlje gdje ima fakulteta, skola i vise opcija???? Od ku im pravo kad nisu plemici rodeni evo vec SESTA generacija u Sarajevu!! Za tih sest generacija mogao te je neko naucit da odes na fakultet i da zavrsis skolu imbicilu soferski!
IDIOTLUK, talenti se radaju na selima, nemastina ih motivise da daju najbolje rezultate i da doprinesu najvise napretku citavog drustva. Zato pisam se ja na Sarajlije kao takve!
Bosna i Hercegovina nije samo Sarajevo i to sve poguzije sarajevske moraju da shvate!
Napomena Sarajevo ne postoji samo od 1945 pa do 1992 kao ni Bosna i Hercegovina!
hemac

Post by hemac »

E da jos jedna stvar koju sam primjetio mozda i sazima moj tekst gore bolje:
OVAJ CLANAK SAMO VELICA SARAJEVSKU MALOGRADANSTINU!
prleitihi

Post by prleitihi »

in33sa

Post by in33sa »

Ja sa svojim postom nisam mislio nista lose.

Samo se osvrcem na neke cinjenice koje kvare sliku Sarajeva kao glavnog grada jedne Europske drzave.

Inace, nisam sa Stupa.
Post Reply