bhcablenet
Moderator: Benq
- shiljak
#1 bhcablenet
Moze li mi neko reci sta sve trebam uraditi da bi se kinektovao na kablovski internet. Znaci prvo drajver instaliram i sta onda.
dali trebam neki IP adresu upisivati i gdje(kako?)?
dali trebam neki IP adresu upisivati i gdje(kako?)?
-
neko iz mase
to je onaj sto izgleda ko zebra u kosarkaskim utakmicamashiljak wrote: aut.od DHCP-a -ko je taj?
-
hitman05
Prvo instaliras modem ( pratis instalaciju i pravilno odaberes nacin spajanja na komp, usb ili mrezna kartica). Drugo, posto levati ne znaju da osposobe VPN server, ne trebas praviti nikakvu konekciju, modem ce se sam konektovati.
- shiljak
imam zajednicku konekciju (IP nam je ista), e sad jel samo moj dio ili citav bhcablenet/globalnet ima istu IP adresu. Jel to znaci da te ovi iz kablovske nemogu naci, odnosno da ti nemogu smanjiti brzinu downloada ako pretjeras?? Meni je to nekako logicno...hitman05 wrote:Prvo instaliras modem ( pratis instalaciju i pravilno odaberes nacin spajanja na komp, usb ili mrezna kartica). Drugo, posto levati ne znaju da osposobe VPN server, ne trebas praviti nikakvu konekciju, modem ce se sam konektovati.
A jel mi zato netreba username i sifra kad hocu na internet, valjda je zbog toga...
-
hitman05
Ne znam je li svima ista ip adresa, ali postoji velika vjerovatnoca da jeste.shiljak wrote: imam zajednicku konekciju (IP nam je ista), e sad jel samo moj dio ili citav bhcablenet/globalnet ima istu IP adresu. Jel to znaci da te ovi iz kablovske nemogu naci, odnosno da ti nemogu smanjiti brzinu downloada ako pretjeras?? Meni je to nekako logicno...
A jel mi zato netreba username i sifra kad hocu na internet, valjda je zbog toga...
Ne mozes prekoraciti brzinu, npr. za 256kbps paket 256kbps je max, to je ogranicenje, a postavlja se na osnovu mac adrese. Znaci oni mogu znati ko si ti i bez username-a i sifre i ograniciti brzinu, sto se naravno i radi. Zamisli da svi imamo 100Mbps, povukli bi cijeli internet
-
_BosanaC
Start->Network Connections->Network Connection Wizardshiljak wrote:Evo tek sam dobio usermame i sifru, i sad mi nije jasno gdje da je ukucam? Jel na onu stranicu globalnet.ba? Ili se treba log-in prije surfanja internetom i kako (jel se mozda preko nekog programa radi)?
Kreiras novu PPPoE konekciju, ukljucis modem, vodis racuna da su svi kablovi pokopcani gdje trebaju biti, nahranis cuke i nista ne diras
Kada kliknes na konekciju ponudice ti da uneses username i password.
- shiljak
_BosanaC wrote:Start->Network Connections->Network Connection Wizardshiljak wrote:Evo tek sam dobio usermame i sifru, i sad mi nije jasno gdje da je ukucam? Jel na onu stranicu globalnet.ba? Ili se treba log-in prije surfanja internetom i kako (jel se mozda preko nekog programa radi)?
Kreiras novu PPPoE konekciju, ukljucis modem, vodis racuna da su svi kablovi pokopcani gdje trebaju biti, nahranis cuke i nista ne diras
Kada kliknes na konekciju ponudice ti da uneses username i password.

evo, sta sad, nema nigdje to PPPoE_
Ako moze sve postepeno da mi objasnis
-
Lisac
shiljak kralju
i shahu
za pochetak, postepeno, probaj prvo kliknuti na to next
onda cesh tek biti upitan kamo dalje rodjache
1. Click Start, click Control Panel, and then double-click Network and Internet Connections.
2. Click Network Connections, and then click Create a new connection in the Network Tasks pane.
3. After the Network Connection Wizard starts, click Next.
4. Click Connect to the Internet, and then click Next.
5. Click Set up my connection manually, and then click Next.
6. Click either Connect using a broadband connection that requires a user name and password or Connect using a broadband connection that is always on.
7. Type the Internet service provider (ISP) name that your ISP provided, and then click Next.
8. Type the user name that the ISP provided.
9. Type the password that the ISP provided.
10. Type the password one more time to confirm it, and then click Next.
11. Click Add a shortcut to this connection to my desktop.
12. Click Finish to complete the wizard.
obrati pazhnju (sigurno ne na poslednju stvar:D) kod br.6 da izaberesh ovu podebljanu opciju
za pochetak, postepeno, probaj prvo kliknuti na to next
1. Click Start, click Control Panel, and then double-click Network and Internet Connections.
2. Click Network Connections, and then click Create a new connection in the Network Tasks pane.
6. Click either Connect using a broadband connection that requires a user name and password or Connect using a broadband connection that is always on.
7. Type the Internet service provider (ISP) name that your ISP provided, and then click Next.
obrati pazhnju (sigurno ne na poslednju stvar:D) kod br.6 da izaberesh ovu podebljanu opciju
- Bl_ManiaC
Joj siljak,siljak
U tom prozoru o network conn. sto je prikazan u tvom postu izaberi to drugo gdje dole pise VPN jer Globalnet ide preko toga
VPN - virtual private network i slijedi upustva
nista lakse,ako ne umijes zovi papke iz bhcabelneta/globalneta da ti to naprave ionako nista nerade
U tom prozoru o network conn. sto je prikazan u tvom postu izaberi to drugo gdje dole pise VPN jer Globalnet ide preko toga
VPN - virtual private network i slijedi upustva
nista lakse,ako ne umijes zovi papke iz bhcabelneta/globalneta da ti to naprave ionako nista nerade
- shiljak
Pa kad su meni prikljucivali rekli su netreba ti username ni sifra, ja surfo tako deset dana i pocela stopati konekcija. Doso mi racun i kaze da svi korisnici globalnet-a do 15.03.2007 ce se konektovati preko username i sifre(preko VPN-a). Pa eto ja to sad pokusavam da se registrujem ali nece, pa evo pitam sad ljude koji su se prije konektovali preko kablovske sta trebam uraditi (posto je i prije konektovalo preko username i sifre, samo sto su onda valjda radili nesto pa su namjestili da nemoras).
E sad moyda oni to nisu jos osposobili, posto mi na modemu nesvjetli zelena lampica i kad je comp ugasen i kad je upaljen, samo nekad proradi u toku dana.
Jel iko na ovom forumu koristi globalnet/bhcablenet???
E sad moyda oni to nisu jos osposobili, posto mi na modemu nesvjetli zelena lampica i kad je comp ugasen i kad je upaljen, samo nekad proradi u toku dana.
Jel iko na ovom forumu koristi globalnet/bhcablenet???
- Buster
ne kontam siljak. i ja sam na globalnetu, ali nema nikakve konekcije preko VPN-a. Upalim PC (modem) i to je to - na internetu sam. To kod tebe nesto nije u redu s modemom.
Citao sam na njihovoj stranici da ce USKORO poceti konekcija VPN.
- shiljak
E pa i ja sam procitao kad mi je dosao racun. I ja se ya sada tako konektujem kao i ti (instaliras modem i surfas). Ali kod mene npr. od 11:30am do podne nece konekcija uopste (na modemu svjetluca sent i online lampica), a u 8-9am kad probam svjetli sve i tako upalim comp i surfam!!! Znaci kod tebe nestopa nista, jesi li ti iz sarajeva?Buster wrote:ne kontam siljak. i ja sam na globalnetu, ali nema nikakve konekcije preko VPN-a. Upalim PC (modem) i to je to - na internetu sam. To kod tebe nesto nije u redu s modemom.
-
hitman05
Ne znam hoce li preci na ovaj protokol (pppoe), ali do sada su radili na pptp protokolu (VPN). Sto ce reci da gore navedeni postupak konekcije nije tacan odnosno sa ovim postavkama se ne mozete konektovati. Ne mozete se konektovati nikako, jer VPN server ne radi.Lisac wrote:shiljak kraljui shahu
![]()
za pochetak, postepeno, probaj prvo kliknuti na to nextonda cesh tek biti upitan kamo dalje rodjache
![]()
-
hitman05
VPN je opet down, sto ce reci da "svi" idemo preko "proxy-a" iliti dijelimo istu konekciju sto ima za posljedicu da je brzina pravo mala od 16h do 24h.shiljak wrote:E pa i ja sam procitao kad mi je dosao racun. I ja se ya sada tako konektujem kao i ti (instaliras modem i surfas). Ali kod mene npr. od 11:30am do podne nece konekcija uopste (na modemu svjetluca sent i online lampica), a u 8-9am kad probam svjetli sve i tako upalim comp i surfam!!! Znaci kod tebe nestopa nista, jesi li ti iz sarajeva?Buster wrote:ne kontam siljak. i ja sam na globalnetu, ali nema nikakve konekcije preko VPN-a. Upalim PC (modem) i to je to - na internetu sam. To kod tebe nesto nije u redu s modemom.
Ip adresa VPN servera je bila 10.10.50.250. E ovako, tokom proslog vikenda VPN server je radio, ali je bio trom, ping do neba. Evo cim VPN server proradi napisacu postupak konekcije.
Last edited by hitman05 on 20/03/2007 18:44, edited 1 time in total.
-
latinalover
KAD KREIRATE KONEKCIJU IDETE NA ONO VPN..
svasta...ali opet mi nece..
svasta...ali opet mi nece..
- shiljak
e haj ziv bio valjda ce to uskoro napraviti!!hitman05 wrote:VPN je opet down, sto ce reci da "svi" idemo preko "proxy-a" iliti dijelimo istu konekciju sto ima za posljedicu da je brzina pravo mala od 16h do 24h.shiljak wrote:E pa i ja sam procitao kad mi je dosao racun. I ja se ya sada tako konektujem kao i ti (instaliras modem i surfas). Ali kod mene npr. od 11:30am do podne nece konekcija uopste (na modemu svjetluca sent i online lampica), a u 8-9am kad probam svjetli sve i tako upalim comp i surfam!!! Znaci kod tebe nestopa nista, jesi li ti iz sarajeva?Buster wrote:ne kontam siljak. i ja sam na globalnetu, ali nema nikakve konekcije preko VPN-a. Upalim PC (modem) i to je to - na internetu sam. To kod tebe nesto nije u redu s modemom.
Ip adresa VPN servera je bila 10.10.50.250. E ovako, tokom proslog vikenda VPN server je radio, ali je bio trom, ping do neba. Evo cim VPN server proradi napisacu postupak konekcije.
-
Lisac
kakve veze ima vpn sa dijeljenjem konekcije!? obzirom da se radi o kablovskom internetu, konekcija do ISP-providera se svakako dijeli. problem je u implementaciji pristupa internetu (tj. otvorenoj mrezhi) od strane providera. meni je teshko dokuchiti razloge upotrebe VPN za kablovski pristup internetu, tim prije shto je VPN koncept koji je dizajniran za siguran prenos informacija putem interneta i ip-paketi imaju neshto veci header shto u principu samo povecava saobracaj tj. dodatno konzumira bandwidth. ako se radi o sigurnosti onda VPN-server bez upotrebe sigurnosnih protokola (a obzirom da je za konfiguraciju dovoljna samo adresa VPN-servera sumnjam da se koristi bilo shta sem CHAP-a i PAP-a) skoro da ne donosi nishta osim dodatnih komplikacija za krajnje korisnike.VPN je opet down, sto ce reci da "svi" idemo preko "proxy-a" iliti dijelimo istu konekciju sto ima za posljedicu da je brzina pravo mala od 16h do 24h.
-
hitman05
Ok, to je tacno u oba slucaja (sa i bez vpn-om) dijelimo isti "link". Medjutim, postoji velika razlika kad radi vpn i kad ne radi. Prvo ,kad ne radi, ide se preko "proxy-ja" na kojem su zatvoreni odredjeni portovi (P2P mreze neupotrebljive), staticka je ip adresa (storage servisi neupotrebljivi) itd - manji promet. Drugo, kad radi, imamo otvorene portove i dinamicke ip adrese - veci promet. Znaci VPN ima veze sa dijeljenjem konekcije . Najveci problem je sto se promet ne obracunava, ljudi sa "jacim" paketima "srcu" nenormalno, pa VPN server pada odnosno gase ga zbog velikog prometa. Uz obracun prometa "link" bi se rasteretio i imali bi ravnopravan/ugovoreni status na mrezi. Kao sto si i napisao poblem je u implementaciji pristupa internetu, a koji zavisi od gore navedene situacije.Lisac wrote: kakve veze ima vpn sa dijeljenjem konekcije!? obzirom da se radi o kablovskom internetu, konekcija do ISP-providera se svakako dijeli. problem je u implementaciji pristupa internetu (tj. otvorenoj mrezhi) od strane providera. meni je teshko dokuchiti razloge upotrebe VPN za kablovski pristup internetu, tim prije shto je VPN koncept koji je dizajniran za siguran prenos informacija putem interneta i ip-paketi imaju neshto veci header shto u principu samo povecava saobracaj tj. dodatno konzumira bandwidth. ako se radi o sigurnosti onda VPN-server bez upotrebe sigurnosnih protokola (a obzirom da je za konfiguraciju dovoljna samo adresa VPN-servera sumnjam da se koristi bilo shta sem CHAP-a i PAP-a) skoro da ne donosi nishta osim dodatnih komplikacija za krajnje korisnike.