Zasto se palimo na dizele
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- beco
#1 Zasto se palimo na dizele
Nije mi jasno zasto toliko nasi ljudi luduju za turbodizelima, ok manje trose, ali posto kod nas ljudi uglavnom kupuju polovna auta turbo dizel se po meni nikako ne isplati. Prvo u startu je auto najmanje za 1500-2000km skuplji dalje vrlo cesto se kvare, neki dan je bila rasprava na forumu mislim "sto ljudi ne vole japanska auta" i tamo povorka koja uzdize tdi motore. Ja malo surfao po automoto sajtovima i ispade da se ti motori vrlo kvare prvo zbog elektronike, a vise puta ljudi su zalili da su kupili turbo dizel otisla turbina i morali pljuniti 2000 km, trece vecina ih je euro 3 i na kraju nas dizel unistava takve motore. E hajde nek me sad neko ubjedi zasto je recimo 1.9-2.0 td sa oko 115-120 konjskih snaga bolji od 1,6 benzinca sa nekih 105 konja.
-
whow
Dobra tema....mislim da si u pravu kada opravdano kritiziras nasu opsjednutost sa dizel masinama. Kada se radi o prednostima dizel motora onda se tu prevenstveno ubrajaju:1.) Potrosnja 2.)Obrtni momenat 3.) Elasticnost motora. Sa druge strane benzinci su u principu brzi i kutiviraniji laksi i jefniniji za odrzavanje te u posljedenje vrijeme postizu dostatan obrtni momenat. Extra cijena kod dizel masine se obicno "nadoknadi" kod preprodaje auta. Dakle dizel i benzin imaju svoje mane i prednosti. Za Europsko trziste dizel masine imaju smisla zbog cijene goriva te nacina exploatacije automobila. Za Americko trziste po mom misljenju dizel masine nemaju mnogo prednosti obzirom na relativno nize cijene goriva u usporedbi sa EU. Po osjecaju voznje benzin je po mom misljenju daleko ispred dizela.
-
nineac
Potpuno si upravu!
Ali, ako prelazis godisnje 15.000km, nema potrebe za dieselom.
Ja sam u BiH prelazio godisnje 70.000km, a imao sam sve benzince. Sad otac uzeo sebi Lanciu Lybru 2.4 jtd 136ks i 305nm, i osjeti se na dzepu itekako. Drugo ide kao i benzinac, ugodnija je voziti na up&down relazijama kojih je 80% u BiH zbog velikog obrtnog momenta.
Srce kuca za BMW sestak benzin, ali razum za, jebiga opet BMW, ali 320d
Ali, ako prelazis godisnje 15.000km, nema potrebe za dieselom.
Ja sam u BiH prelazio godisnje 70.000km, a imao sam sve benzince. Sad otac uzeo sebi Lanciu Lybru 2.4 jtd 136ks i 305nm, i osjeti se na dzepu itekako. Drugo ide kao i benzinac, ugodnija je voziti na up&down relazijama kojih je 80% u BiH zbog velikog obrtnog momenta.
Srce kuca za BMW sestak benzin, ali razum za, jebiga opet BMW, ali 320d
-
vier_ringe
fina tema...ja sam razmisljao da kupim benzin umjesto diesela kod sadasnjeg auta, ali tata nije dao.. 
a ne znam recimo kod audija a3, kada kazes 1.6 motor, nekako mi to ne zvuci mocno...ljepse mi je 1.9tdi..dizel je skuplji u konkretnom sliucaju 5kkm, ali kad govorimo o potrosnji(testirano:)) ona je oko 6 u gradu, a benzin 10 ne pretjerano brze voznje.. kasnije kad ga prodajes gubis jako puno para(provjereno), jer ti malo ko hoce da kupi skuplje auto, a jos benzin..(kod nas)
i brate iskreno, uzitak u voznji je veci kod 1.9 nego kod 1.6...cak je i brzi 1.9(probao sam sa drugom, ima stari a3 1.6)..a osjetno se znaga poveca ugradnjom nekog cipa, koji ne mora nuzno biti stetan za motor..onda se bas dobije auto koje se nikako ne moze porediti sa ovim 1.6..
i jos kad vozim dizel znam da mi nece potrositi iznad 11-12(mislim na bas jake motore), a benzinci slicne snage prelaze 20..mene panika uhvati kad pomislim na tu potrosnju..nesto mi se ne svidja specijalno ni zvuk ovih 1.6 motora(pretezno 4-cilindra male litraze), a mozda sam subjektivan, ali nekako dizel-benzin iste snage,(barem kod manjih motora), uvijek mi se cini da dizel ide puno bolje,mocnije i lakse...(mislim na nove motore)
a ne znam recimo kod audija a3, kada kazes 1.6 motor, nekako mi to ne zvuci mocno...ljepse mi je 1.9tdi..dizel je skuplji u konkretnom sliucaju 5kkm, ali kad govorimo o potrosnji(testirano:)) ona je oko 6 u gradu, a benzin 10 ne pretjerano brze voznje.. kasnije kad ga prodajes gubis jako puno para(provjereno), jer ti malo ko hoce da kupi skuplje auto, a jos benzin..(kod nas)
i brate iskreno, uzitak u voznji je veci kod 1.9 nego kod 1.6...cak je i brzi 1.9(probao sam sa drugom, ima stari a3 1.6)..a osjetno se znaga poveca ugradnjom nekog cipa, koji ne mora nuzno biti stetan za motor..onda se bas dobije auto koje se nikako ne moze porediti sa ovim 1.6..
i jos kad vozim dizel znam da mi nece potrositi iznad 11-12(mislim na bas jake motore), a benzinci slicne snage prelaze 20..mene panika uhvati kad pomislim na tu potrosnju..nesto mi se ne svidja specijalno ni zvuk ovih 1.6 motora(pretezno 4-cilindra male litraze), a mozda sam subjektivan, ali nekako dizel-benzin iste snage,(barem kod manjih motora), uvijek mi se cini da dizel ide puno bolje,mocnije i lakse...(mislim na nove motore)
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
Pa sad, svako ima svoje mišljenje i svoje adute ali ja uvijek preferišem benzince. Na apsolutno svaki adut koji ide u korist dizela ja imam kontraadut za benzince! Kao prvo, dizeli su u startu osjetno skuplji, novi dizeli su puno osjetljiviji na lošije gorivo, skloniji su kvarovima (prošla su vremena kad su dizeli bili predimenzionirani i neuništivi!), popravci i održavanje su im u pravilu zahtjevniji i tkđ. skuplji, bučniji su i neuglađeniji u radu u većini slučajeva itd!
No dobro, činjenica jeste da su dizeli štedljiviji i u većini slučajeva elastičniji, ali ima tu jedan drugi faktor i polazim sad od vlastitog iskustva. Otkako sam u svoje auto ugradio plinsku instalaciju, na dizele samo gledam s podsmijehom! Imam automobil koji jako lijepo ide, ne drnda i ne čadi, a ekonomičniji mi je od bilo kojeg uporedivog dizelaša! K tome, i benzincu se prilikom prodaje diže cijena ako ima plinsku instalaciju. Da ne govorimo o ekološkoj prihvatljivosti, mada to u ovoj banana državi ništa ne znači!
No dobro, činjenica jeste da su dizeli štedljiviji i u većini slučajeva elastičniji, ali ima tu jedan drugi faktor i polazim sad od vlastitog iskustva. Otkako sam u svoje auto ugradio plinsku instalaciju, na dizele samo gledam s podsmijehom! Imam automobil koji jako lijepo ide, ne drnda i ne čadi, a ekonomičniji mi je od bilo kojeg uporedivog dizelaša! K tome, i benzincu se prilikom prodaje diže cijena ako ima plinsku instalaciju. Da ne govorimo o ekološkoj prihvatljivosti, mada to u ovoj banana državi ništa ne znači!
- beco
Ok potrasnja priznajem na strani dizela, ali uzmite sve u u obzir pocetna cijena odrzavanje, cijena goriva. e ko je onda bolji ,ja jos uvijek mislim da izadem sa debljim depom na benzincu, e sad da ne bi bilo svak svoje auto kurci, reci cu da je licno vozim dizela !
-
ninja-san
Slazem se da benzin i dizel imaju svoje argumente ZA i PROTIV.
Dizeli su uvijek bili pogodni za ljude koji puno prelaze (taksisti, trgovacki putnici, zastupnici i svi drugi koji auto bukvalno ne gase).
Ipak kada se kupuje polovno auto, ako se uzima dizel vrlo je vjerojatno da se naleti na izrabljeno auto (ko je vozao dizela nije se slikao s njim) tako da kad kupujes polovnjaka istog godista dizel je uvijek presao skoro dvostruko nego benzinac.
Dakle, dizel se isplati uzeti onom ko puno prelazi i ko kupuje novo auto, jer ce osjetiti blagodeti dizela.
S druge strane, procjene su da prosjecan vozac u BIH sa osobnim autom godisnje prelazi od 15 - 25 hiljada km, te u tom slucaju dizel bas i nije neophodan.
Davno su prosla vremena kada se moglo birati stojadina ili opela koji trosi 12-13 litara (8 trosi 5 baca ) i golfa 1 dizel sa 5,5 l /100km.
To je nazalost ostalo u nasem mentalitetu i odrazava se na to da kod nas ljudi vise traze dizele.
Sada su kod novijih suta razlike 1-2 litra ( ja imama Ford KA , 1,3 koji trosi manje od mnogih dizela).
Dakle benzinci su za vozace koji auto koriste za osobne potrebe i dobra stvar je sto im je odrzavanje jednostavnije.
Medujutim , dizeli kod nas drze cijenu.
Sve u svemu , svako trazi auto koje mu odgovara (trgovci kombije i karavane, obiteljski ljudi aute sa 4 vrata , mladi ljudi neke sportske aute, zene traze mala gradska auta).
I benzin i dizel imaju svoje i za i protiv i jednostavno treba se voditi prema potrebama a i debljini novcanika.
Dizeli su uvijek bili pogodni za ljude koji puno prelaze (taksisti, trgovacki putnici, zastupnici i svi drugi koji auto bukvalno ne gase).
Ipak kada se kupuje polovno auto, ako se uzima dizel vrlo je vjerojatno da se naleti na izrabljeno auto (ko je vozao dizela nije se slikao s njim) tako da kad kupujes polovnjaka istog godista dizel je uvijek presao skoro dvostruko nego benzinac.
Dakle, dizel se isplati uzeti onom ko puno prelazi i ko kupuje novo auto, jer ce osjetiti blagodeti dizela.
S druge strane, procjene su da prosjecan vozac u BIH sa osobnim autom godisnje prelazi od 15 - 25 hiljada km, te u tom slucaju dizel bas i nije neophodan.
Davno su prosla vremena kada se moglo birati stojadina ili opela koji trosi 12-13 litara (8 trosi 5 baca ) i golfa 1 dizel sa 5,5 l /100km.
To je nazalost ostalo u nasem mentalitetu i odrazava se na to da kod nas ljudi vise traze dizele.
Sada su kod novijih suta razlike 1-2 litra ( ja imama Ford KA , 1,3 koji trosi manje od mnogih dizela).
Dakle benzinci su za vozace koji auto koriste za osobne potrebe i dobra stvar je sto im je odrzavanje jednostavnije.
Medujutim , dizeli kod nas drze cijenu.
Sve u svemu , svako trazi auto koje mu odgovara (trgovci kombije i karavane, obiteljski ljudi aute sa 4 vrata , mladi ljudi neke sportske aute, zene traze mala gradska auta).
I benzin i dizel imaju svoje i za i protiv i jednostavno treba se voditi prema potrebama a i debljini novcanika.
-
shadow
U pravu si ali nebi vjerovao kakvi su ameri freakovi po pitanju vw dizela, cifre koje se placaju su 2 i vise puta vece nego za isti auto sa benzinskim motorom. Jebi ga, takvo trziste..whow wrote: Za Americko trziste po mom misljenju dizel masine nemaju mnogo prednosti obzirom na relativno nize cijene goriva u usporedbi sa EU.
nineac, bmw-ov 4.4 je tito, metar snage, nabacis mu slicerice i izadjes na autoput kad je snjezna oluja i kad nema nikog, skola plesanja
-
nineac
Ma znam koliko je snazan. Dobar prijatelj mi je imao 540i u BiH, pa sta je to auto radilo to je uzas. Najbolje je kad se priblizis S500 ili 600, a on konta iza 520. i onda kad mu vidis facu u toku preticanja
To auto se neponasa prirodno u desnoj traci auto puta!
To auto se neponasa prirodno u desnoj traci auto puta!
-
ado-šampion
Ja nisam bio nešto oduševljen dizelašima, dok nisam sjeo u X5 3.0d. Tek sjedoh kad povuče sa 10-15 km/h u drugoj, ja se sjebo. Ovaj je miran poput BMW-ovih starijih rednih šestaka (za nove ne znam), poigrava se sa dvije tone mase (500 Nm ima) i troši 10-ak litara. A tek zvuk...Ovaj dizelaš baš zvuči. Ne znam jesu li dizeli tako dobri, ili je to do Benge 
-
Vertigo
Prije sam i ja sa podsmjehom gledao na dizel masine u automobilima, ali kako zadnjih godina pristizu vijesti koje su donedavno bili u podrucju SF, o raznim pobjedama trkacih automobila sa dizel masinama, shvatio sam da je "vrag odnio salu".
Mislim i da je u EU udio u prodaji novih automobila na strani dizela.
Cini mi se da je vrijeme da odbacimo neke stare poglede.
P.S. vozim benzinca
Mislim i da je u EU udio u prodaji novih automobila na strani dizela.
Cini mi se da je vrijeme da odbacimo neke stare poglede.
P.S. vozim benzinca
-
LeKo
Sva auta do sada su mi bili B, ovo je prvi diesel koji imam i iskren da budem jos se nisam navikao, duplo manje troši ali mi ne cuci, potegne iz niskih obrtaja boli glava i taman kad sam recimo na pola auta u prestizanju treba saltat da opet povuce ili ostade trajno u lijevoj traci
a sa benzinarama je uzitak u nizu i po gasu sto vise obrtaji rastu sve vise cupa - nikada u prestizanju sa beznincem nisam saltao na pola auta koje prestizem, bas suprotno - prestignem ga i jos 50 ak metara sam u brzini kojom sam ga prestizao pa tek onda u vecu, a sa dizelom krenem u prestizanje npr 3 sa 60 km/h a završim u 4 na 100 km/h.
-
tataratira
probaj da vozis dizel ko dizel a ne ko benzinLeKo wrote:Sva auta do sada su mi bili B, ovo je prvi diesel koji imam i iskren da budem jos se nisam navikao, duplo manje troši ali mi ne cuci, potegne iz niskih obrtaja boli glava i taman kad sam recimo na pola auta u prestizanju treba saltat da opet povuce ili ostade trajno u lijevoj tracia sa benzinarama je uzitak u nizu i po gasu sto vise obrtaji rastu sve vise cupa - nikada u prestizanju sa beznincem nisam saltao na pola auta koje prestizem, bas suprotno - prestignem ga i jos 50 ak metara sam u brzini kojom sam ga prestizao pa tek onda u vecu, a sa dizelom krenem u prestizanje npr 3 sa 60 km/h a završim u 4 na 100 km/h.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Nova Ford Fiesta...medjuubrzanje 50-100 km/h...4 brzina
1.6 Duratec (100ks) benzin 12,9 sek
2.0 Duratec (150 KS) benzin 9,7 sek
1.6 Duratorq TDCI (90KS) dizel 8,2 sek
Ovako je kod vechine dizela...manje-vishe
.
1.6 Duratec (100ks) benzin 12,9 sek