KULTURA VOZACA U BIH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ninja-san
#1 KULTURA VOZACA U BIH
Svakim danom sve sam vise uvjeren da nadaleko nema nekulturnijih vozaca od nas u BIH. U zapadnim zemljama nema sanse da ces vise od 30 sekundi cekati na ukljucenje, uvijek ce ti neko blicnuti i pustiti te.
Takodje, nema sanse da neko stane pod sva cetiri i prica sa komsijom a napravi kolonu od 100 metara, i kao briga njega neka ljudi cekaju.
Skoro sam bio u situaciji da je jedan lokalni gazda u mom naselju, stao skoro na sred ceste i otisao utovarati gajbe za svoju kafanu, a ovamo 15 vozaca ga obilazi i gaze po trotoaru od 20 cm, neki odustaju i vracaju se.
Nije rijedak slucaj ni da ti vozac iz suprotnog smjera oduzme prednost i skrene ispred tebe na smeaforu.
Ima li nade da se popravi vozacka kultura u BIH?
Takodje, nema sanse da neko stane pod sva cetiri i prica sa komsijom a napravi kolonu od 100 metara, i kao briga njega neka ljudi cekaju.
Skoro sam bio u situaciji da je jedan lokalni gazda u mom naselju, stao skoro na sred ceste i otisao utovarati gajbe za svoju kafanu, a ovamo 15 vozaca ga obilazi i gaze po trotoaru od 20 cm, neki odustaju i vracaju se.
Nije rijedak slucaj ni da ti vozac iz suprotnog smjera oduzme prednost i skrene ispred tebe na smeaforu.
Ima li nade da se popravi vozacka kultura u BIH?
-
noviprimitivac
ima šanse da se popravi kad se po džepu poče udarati,samo tako
-
dr.iver
Svaki dan imam priliku da se sudarim, nekada i više puta dnevno.
Ali svega tu ima pomalo, vozačke nekulture, loših cesta, loših auta.
Baš me jutros odsječe lola u Octaviji, izlazi iz sporedne ulice, priča na mobitel, žao mi bilo vlastitog auta da ga udarim pa sam prešao u suportnu traku i kočio, eh da sam vozio kakvog fap-a bogdom
A i nije za očekivati kulturu kada se za 100KM kupi vozačka, odnosno komisija za polaganje vozačkog.
Ali svega tu ima pomalo, vozačke nekulture, loših cesta, loših auta.
Baš me jutros odsječe lola u Octaviji, izlazi iz sporedne ulice, priča na mobitel, žao mi bilo vlastitog auta da ga udarim pa sam prešao u suportnu traku i kočio, eh da sam vozio kakvog fap-a bogdom
A i nije za očekivati kulturu kada se za 100KM kupi vozačka, odnosno komisija za polaganje vozačkog.
-
Powered_by_M
Mi Balkanci se mozemo opametiti jedino kad nas opale po dzepu. Interesantno je kako kad smo u Bosni ne hebemo ni 5% razna ogranicenja, propise, zakone, a dok udarimo na tlo "zapada" odmah smo bolji i uzorniji nego njihovi drzavljani. Hebo ti nas.........
-
peanuth
u bosni prvo policija ne valja. jednog zaustavljaju, dok drugog pustaju.
kao drugo,treba sve komisije mjenjat.ovo je nemoguce kako se vozacka moze da kupi, to jest ko ne pod plati nece proc na ispitima.
i tek onda kad 85% vozaca moradne ic ponovo na ispite, na one koje se ne mogu pod platit onda ce bit bolje.
ja i ovi sto dolaze sa zapada, moraju dole da se prilagode.ako bi vozili kako su naucili, ne bi ih nigdje bilo u saobracaju.
sramotno je kad se vidi da neko voza neko mocno auto da on ne gleda nikoga u saobracaju.
jedne prilike negdje kod maglaja gledam tipa u A8 kako masa kolonu duzu,dolazi mu auto u susret a on ne jebe ni dva % nego vozi dalje kako vozi.
na kraju je ovaj tip drugi morao da prikoci da ne bi doslo do sudara.
kao drugo,treba sve komisije mjenjat.ovo je nemoguce kako se vozacka moze da kupi, to jest ko ne pod plati nece proc na ispitima.
i tek onda kad 85% vozaca moradne ic ponovo na ispite, na one koje se ne mogu pod platit onda ce bit bolje.
ja i ovi sto dolaze sa zapada, moraju dole da se prilagode.ako bi vozili kako su naucili, ne bi ih nigdje bilo u saobracaju.
sramotno je kad se vidi da neko voza neko mocno auto da on ne gleda nikoga u saobracaju.
jedne prilike negdje kod maglaja gledam tipa u A8 kako masa kolonu duzu,dolazi mu auto u susret a on ne jebe ni dva % nego vozi dalje kako vozi.
na kraju je ovaj tip drugi morao da prikoci da ne bi doslo do sudara.
- amrica
ja imam naviku pustati one koje su ukljucuju sa sporedne ceste ili parkinga, a onda obicno oni iza mene galame, trube blicaju....
Inace, ja sam za sestomjesecnu obuku, dugo se prica o tome, bice skuplje, mozda neko ko bude ucio duze izadje kao kompletan vozac, ali idalje ce oni koji imaju stelu i pare dobijati vozacke i postajati potencijalne ubice.
A opca kultura kod nas 0 bodova, mada cim se ode samo do mora, u Hrvatsku, bh tablice prve staju na pjesackim, propustaju druge... hahahahahah, a kod nas bi taj isti lik radije zgazio pjesaka nego stao na semaforu kad je i pjesaku zeleno
Inace, ja sam za sestomjesecnu obuku, dugo se prica o tome, bice skuplje, mozda neko ko bude ucio duze izadje kao kompletan vozac, ali idalje ce oni koji imaju stelu i pare dobijati vozacke i postajati potencijalne ubice.
A opca kultura kod nas 0 bodova, mada cim se ode samo do mora, u Hrvatsku, bh tablice prve staju na pjesackim, propustaju druge... hahahahahah, a kod nas bi taj isti lik radije zgazio pjesaka nego stao na semaforu kad je i pjesaku zeleno
-
penzioner
Potpisujem!Powered_by_M wrote:Mi Balkanci se mozemo opametiti jedino kad nas opale po dzepu. Interesantno je kako kad smo u Bosni ne hebemo ni 5% razna ogranicenja, propise, zakone, a dok udarimo na tlo "zapada" odmah smo bolji i uzorniji nego njihovi drzavljani. Hebo ti nas.........
-
Frutek
Ma to je samo kućno vaspitanje (nevaspitanje) preneseno u auto. Svega se naselilo poslije rata, raznih seljačina koji izadju sa svojim traktorom na magistralni put, onda kombinacija faktora što svi koriste: nikakav zakon (generalno, ne samo saobraćajni), policija nemoćna i potkupljiva itd. itd.
Ma mi smo stoka koja se ne ponavlja
Ma mi smo stoka koja se ne ponavlja
- Edin H.
Kaznjivo je prelaziti ulicu na mjestima koja za to nisu unaprijed predvidjenapenzioner wrote:Za svaku pohvalu su Bišćani, koji uvijek svakom pješaku na sred ceste stanu da on fino prođe, bez obzira je li pješački prelaz tu ili ne.
Je li to do blizine Zagreba ili nečeg drugog, ne znam... Ali je pravo dobro.
-
scott
nije kod sviju tako nap. kod mene je obrnuta situacija.penzioner wrote:Potpisujem!Powered_by_M wrote:Mi Balkanci se mozemo opametiti jedino kad nas opale po dzepu. Interesantno je kako kad smo u Bosni ne hebemo ni 5% razna ogranicenja, propise, zakone, a dok udarimo na tlo "zapada" odmah smo bolji i uzorniji nego njihovi drzavljani. Hebo ti nas.........
ja sam misljenja da nas ima svakakvih nemogu nista generalizirati.
kad sam u bosni i kad vezem djecu radi nekih 2-3 km ispadnem papak dijasporac,a dok drugi pretice kamion sa golfom jedinicom a djete mu visi izmedu dva sjedala on je cool
jednom sam pokusao objesniti da u sudaru prilikom voznje od 60 km/h moze pasti mrtva glava bio sam sa nevjericom pogledan.
nekom su bitnije sapunice nego info emisije tipa auto
-
nineac
NTSB (americka uprava za sigurnost saubracaja) da bi docarala ljudima jacinu nesrece uvijek naznaci da pri przini od 40mph sto je negdje oko 60km/h jacina udara je ekvivalentna padu sa 4 sprata zgrade!
Pa sad, ko se necete vezat bujrum. ja kad idem po zvake vezem se.
Takodje, zarcni jastuk se pokazao samo u 8% slucajeva djelimicno efikasan ako nije pojas vezan. Ako je vezan, njegova efikasnost skace preko 90%.
Prosle godine 109 ljudi u americi je poginulo od direktnog udara zracnog jastuka jer nisu imali pojas posto zracni jastuk se aktivira brzinom blizu 7.200 km/h!!!
Pa sad, ko se necete vezat bujrum. ja kad idem po zvake vezem se.
Takodje, zarcni jastuk se pokazao samo u 8% slucajeva djelimicno efikasan ako nije pojas vezan. Ako je vezan, njegova efikasnost skace preko 90%.
Prosle godine 109 ljudi u americi je poginulo od direktnog udara zracnog jastuka jer nisu imali pojas posto zracni jastuk se aktivira brzinom blizu 7.200 km/h!!!
-
radijator
e što naš svijet može srat, ne može niko
ne kažem da smo divni i susretljivi, kolegijalni, ni da nam je saobračaj elegantan i uredan, al brate kad čitaš ove komentare reko bi da živim u pekingu.... meni jedino što smeta su taksisti, al i njih čovjek mora razumjet, povazdan u autu, svašta vide, svakakvih vozača, pa i njima bude pun k.... svega... ne znaju oni ko je fin ko nije
ne kažem da smo divni i susretljivi, kolegijalni, ni da nam je saobračaj elegantan i uredan, al brate kad čitaš ove komentare reko bi da živim u pekingu.... meni jedino što smeta su taksisti, al i njih čovjek mora razumjet, povazdan u autu, svašta vide, svakakvih vozača, pa i njima bude pun k.... svega... ne znaju oni ko je fin ko nije
-
Edit
Mijesas ZNANJE o voznji i KULTURU voznje.. idr.iver wrote:
A i nije za oèekivati kulturu kada se za 100KM kupi vozaèka, odnosno komisija za polaganje vozaèkog.
Bez obzira kako su se ponasali na ispitu - oni koji nemaju vozacke kulture cim dobiju vozacku dozvolu pokazat ce svoje pravo lice, sve dok nema adekvatnih kazni.
-
medda
Stavljanje pojasa treba da bude navika, automatizam
Ja kad preparkiram auto nesvejsno stavljam pojas. A odkad sam izgubila dragu osobu koja se nije vezala ozada i auto se isprevrtalo, vezem se i ozada. Svaki put kad se sjedne u auto glava je u torbi pa bilo to i nekoliko ulica dalje.
A kultura voznje je geografski odredjena. Ljudi su smireniji prema sjeveru a sto juznije jaci je temperament. Nisu samo u BiH takvi vozaci nego se to da primjetiti i u Francuskoj, Spaniji, Italiji...itd...
Ja kad preparkiram auto nesvejsno stavljam pojas. A odkad sam izgubila dragu osobu koja se nije vezala ozada i auto se isprevrtalo, vezem se i ozada. Svaki put kad se sjedne u auto glava je u torbi pa bilo to i nekoliko ulica dalje.
A kultura voznje je geografski odredjena. Ljudi su smireniji prema sjeveru a sto juznije jaci je temperament. Nisu samo u BiH takvi vozaci nego se to da primjetiti i u Francuskoj, Spaniji, Italiji...itd...
-
Dženo
medda wrote:Stavljanje pojasa treba da bude navika, automatizam
-
salihh
nek si ti spomenuo i dzamiju... terminatoruDženo wrote:medda wrote:Stavljanje pojasa treba da bude navika, automatizam
A kultura voznje je geografski odredjena. Ljudi su smireniji prema sjeveru a sto juznije jaci je temperament. Nisu samo u BiH takvi vozaci nego se to da primjetiti i u Francuskoj, Spaniji, Italiji...itd...Čuj vani ko u nas? Ma ovdje ti živi stoka seljačka, primitivna. Pravi Balkanci. Ponekad Dobijem ubilačke namjere kad ih vidim šta rade u saobraćaju. Nego znaš li šta je ovdje vizija života? Golf A2, kuća u boljakovom, džamija i pumpa. Nije slučajno ovdje bio tako okrutan rat. Sve se samo prenijelo na ulice. Ovdje živi jedno 90% papaka i glupana, a ostalo su kulturna raja. Crni njemački auto ti je znak za papka i velika je opasnost. Ma da ih je sve istrijebiti.
ppk