MOTORI VW FSI-NE MOGU IZDRZATI U BIH UVJETIMA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ninja-san
#1 MOTORI VW FSI-NE MOGU IZDRZATI U BIH UVJETIMA
Cuo sam od kolege da zbog katastrofalno loseg goriva u BIH, ne mogu funkcionirati FSI motori koji su u novijim golfovima i vw vozilima.Navodno su nekolicini vlasnika u BIH motori poceli iznenada otkazivati a ubrzo je ustanovljeno da je to zbog loseg goriva jer su ovi motori vrlo osjetljivi na kvalitet goriva.
Je lie neko od vas cuo nesto o tome.
-
nineac
Vrlo moguce.
INA je kupila EP zbog plasmana svog benzina i nafte iz sisacke rafinerije koja nemoze udovoljiti EU standardima, a uskoro nece udovoljavati ni HR standardima.
Sisacka rafinerija preradjuje rusku tesku naftu koja ima ogromnu kolicinu sumpora i nije opremljena takvim nivoom tehnologije koja moze izvesti tako kompleksnu desumporizaciju.
Sisacka rafinerija jos uvijek radi po JUS standardima (JUS-Jugoslovenski standardi) te je upravo na zadnjoj sjednici ministarskog vijeca ponovo data saglasnost o produzenju stare regulative kvaliteta goriva.
Eh, to ti dodje, glasali smo, gledajmo!
INA je kupila EP zbog plasmana svog benzina i nafte iz sisacke rafinerije koja nemoze udovoljiti EU standardima, a uskoro nece udovoljavati ni HR standardima.
Sisacka rafinerija preradjuje rusku tesku naftu koja ima ogromnu kolicinu sumpora i nije opremljena takvim nivoom tehnologije koja moze izvesti tako kompleksnu desumporizaciju.
Sisacka rafinerija jos uvijek radi po JUS standardima (JUS-Jugoslovenski standardi) te je upravo na zadnjoj sjednici ministarskog vijeca ponovo data saglasnost o produzenju stare regulative kvaliteta goriva.
Eh, to ti dodje, glasali smo, gledajmo!
-
Smithers
treba traziti benzinske pumpe koje uvoze kvalitetnu naftu . nedavno je vrsena kotrola na nekoliko benzinskih pumpi u sarajevu i pokazalo se da na pumpama el tarik oil i hifa petrol (u hotonju kod vogosce) gorivo u potpunosti zadovoljava evropske standarde jer uvoze gorivo iz EU sa znatno manjim količinama sumpora
-
funaki
#8 Re: MOTORI VW FSI-NE MOGU IZDRZATI U BIH UVJETIMA
Moguće, fakat!!! Ne samo u VW vozilima, vec i u Skoda, Audi vozilima (naravno radi se o ''istim'' motorima)! Nedavno sam imao priliku to i vidjeti. Naime, Škoda Octavia koja je bila u Madjarskoj je platila ceh zbog ''kvalitetnog'' goriva! Znaci, nije samo kod nas lose gorivoninja-san wrote:Cuo sam od kolege da zbog katastrofalno loseg goriva u BIH, ne mogu funkcionirati FSI motori koji su u novijim golfovima i vw vozilima.Navodno su nekolicini vlasnika u BIH motori poceli iznenada otkazivati a ubrzo je ustanovljeno da je to zbog loseg goriva jer su ovi motori vrlo osjetljivi na kvalitet goriva.
-
nesvrstan
Lupate li lupate!nineac wrote:Potpuno tacno! Hifa i el tarik su OK. Izbjegavati EP i INA-u u potpunosti kao i slovencki Petrol jer je jedna kontrola pokazal da imaju najprljavije gorivo!
Nisam jedanput vidio HIFINu cisternu kako istace gorivo na Petrolovoj pumpi. Znam pouzdano da svi oni nabavljaju na istim mjestima a najveci broj ovih "malih" preuzima gorivo od "velikih" i, konacno, zar mislite da od ovih nekoliko stotina pumpi svaka ima svoju rafineriju !?
Sve je to isti hamelj, a ako se neko izdvaja kvalitetom od drugih to moze biti samo ako je rijec o jacoj disciplini unutar te firme.
Moje je nacelo da NIKAD ne tocim na pumpi koja nije dio veceg lanca jer se logicno pretpostravlja da ja tada rijec o ozbiljnim firmama kojima je stalo do nivoa i koje imaju bolji i pozdaniji sistem snabdjevanja i kontrole.
Koje su to pumpe, necu reci zakljucite sami, ali ovakvi postovi kao ovaj gore nisu nista drugo nego zloupotreba foruma za reklamu po narudzbi.
Vec iz ovih nekoliko recenica u citiranom postu moze se tacno vidjeti da se radi o propaganti u korist "nasih" - kontra "njihovih"!
-
Wolfheart
#10 Re: MOTORI VW FSI-NE MOGU IZDRZATI U BIH UVJETIMA
jaranu moj... ja novi TDI PD motor kad naspem na Ini auto se trza, kao da sam nasuo vodu u rezervoar.ninja-san wrote:Cuo sam od kolege da zbog katastrofalno loseg goriva u BIH, ne mogu funkcionirati FSI motori koji su u novijim golfovima i vw vozilima.Navodno su nekolicini vlasnika u BIH motori poceli iznenada otkazivati a ubrzo je ustanovljeno da je to zbog loseg goriva jer su ovi motori vrlo osjetljivi na kvalitet goriva.
Takodjer, kad god odem u Austriju i sipam na Shellu dizel - auot poleti!! Sto bi reklo nema kvalitetnog goriva po EU standardima dok ne odes u Austriju.
-
mehopuzic
Jedina pumpa u gradu koja ima senzor koji zaustavlja točenje goriva ako prepozna nečistoću u gorivu je INA pumpa na stupu, ostalo vam je sve isto. Neki kažu da petrol ima dobro gorivo, a slovenci kao što znamo nemaju svojih rafinerija nego uvoze na tankerima prljavo gorivo iz svih dijelova svijeta tako da vam to nije nikakva garancija. OMV svoje gorivo drži u tankovima u kojima je gorivo u direktnom kontatku sa zemljom te se tako miješa i "prlja". Sa OMV-om sam i sam imao problema (sipao u bivšem KOPEX-u na barama) tako da ga nikom ne preporučujem(bar kada je BiH u pitanju, kad ste u Austriji bujrum sipajte). Energopetrol bi se možda činio najboljim izborom bar kada su pumpe u sarajevu u pitanju. Ove pumpe u manjim mjestima(EP) dobiju određenu količinu goriva za određeni vremenski period i naravno da ga moraju "razgoditi" sa vodom.
Selex mi drži daljnji rođak i on tvrdi da sipa čisto gorivo, a koliko sam čuo raja se baš i ne žali na njega.
O HIFI sam svašta čuo, ali iskren da budem nemam 100% provjerenih informacija tako da ne bih lupao bez veze.
pozdrav
Selex mi drži daljnji rođak i on tvrdi da sipa čisto gorivo, a koliko sam čuo raja se baš i ne žali na njega.
O HIFI sam svašta čuo, ali iskren da budem nemam 100% provjerenih informacija tako da ne bih lupao bez veze.
pozdrav
- Drvosjeca iz Dejcica
Kako ce bolan gorivo biti u direktnom kontaktu sa zemljom a da pritom ne iscuri ili otece kroz istu? Ne tvrdim da je na OMV-u gotivo perfektno, ali ova tvoja izjava sa mjesanjem zemlje i goriva nema smisla.mehopuzic wrote:Jedina pumpa u gradu koja ima senzor koji zaustavlja točenje goriva ako prepozna nečistoću u gorivu je INA pumpa na stupu, ostalo vam je sve isto. Neki kažu da petrol ima dobro gorivo, a slovenci kao što znamo nemaju svojih rafinerija nego uvoze na tankerima prljavo gorivo iz svih dijelova svijeta tako da vam to nije nikakva garancija. OMV svoje gorivo drži u tankovima u kojima je gorivo u direktnom kontatku sa zemljom te se tako miješa i "prlja". Sa OMV-om sam i sam imao problema (sipao u bivšem KOPEX-u na barama) tako da ga nikom ne preporučujem(bar kada je BiH u pitanju, kad ste u Austriji bujrum sipajte). Energopetrol bi se možda činio najboljim izborom bar kada su pumpe u sarajevu u pitanju. Ove pumpe u manjim mjestima(EP) dobiju određenu količinu goriva za određeni vremenski period i naravno da ga moraju "razgoditi" sa vodom.
pozdrav
- Drvosjeca iz Dejcica
Me nema prijatelju, da si samo jednom zavirio u jedan takav sistem znao bi o cemu govorim. Ovako mi se mrsko raspravljati.mehopuzic wrote:Nije gorivo u zemlji, nego je zemlje ima u tankovima
-
nineac
Nelupam nego pouzdano znam za slovenacki petrol da je analiza pokazala da imaju najlosije gorivo. Malo razmisli, Petrol je trgovac obicni,i uzima gorivo gdje je najjeftinije!nesvrstan wrote:Lupate li lupate!nineac wrote:Potpuno tacno! Hifa i el tarik su OK. Izbjegavati EP i INA-u u potpunosti kao i slovencki Petrol jer je jedna kontrola pokazal da imaju najprljavije gorivo!
Nisam jedanput vidio HIFINu cisternu kako istace gorivo na Petrolovoj pumpi. Znam pouzdano da svi oni nabavljaju na istim mjestima a najveci broj ovih "malih" preuzima gorivo od "velikih" i, konacno, zar mislite da od ovih nekoliko stotina pumpi svaka ima svoju rafineriju !?
Sve je to isti hamelj, a ako se neko izdvaja kvalitetom od drugih to moze biti samo ako je rijec o jacoj disciplini unutar te firme.
Moje je nacelo da NIKAD ne tocim na pumpi koja nije dio veceg lanca jer se logicno pretpostravlja da ja tada rijec o ozbiljnim firmama kojima je stalo do nivoa i koje imaju bolji i pozdaniji sistem snabdjevanja i kontrole.
Koje su to pumpe, necu reci zakljucite sami, ali ovakvi postovi kao ovaj gore nisu nista drugo nego zloupotreba foruma za reklamu po narudzbi.
Vec iz ovih nekoliko recenica u citiranom postu moze se tacno vidjeti da se radi o propaganti u korist "nasih" - kontra "njihovih"!
Za Hifu nisam 100% siguran da je OK, za el-tarik 100% znam.
Veliki lanci su upravo i problem, jer kupuju naftu gdje je najjeftinija, a i OMV moze biti problem. OMV dobiva naftu iz Ruminije, gdje radi OMV-ova rafinerija, koja jos uvijek nije kompaktibilna sa evropskim standardima.
Shvatite da mi pored albanije, moldove i sl. "naprednih" zemalja imamo najlosiju zakonsku regulativu, te nas stavljaju sa njima u kategoriju, tj. prodaju nam otpad. E sad, imate tu male naftase koji drze do svog ugleda kao el-tarik, i zato njega prati dobar glas.
Ako je Hifa prevozila gorivo za nekog to neznaci da je odmah i kod njih lose gorivo.
-
AdnanSA
Sipam bezolovni benzin 95 kod braće Mujić u svoju Lanciu i nisam imao nikakvih problema a sluzbene Skode sa dizel motorima tocimo gdje stignemo i ja nisam nikada primjetio da idu slabije ili vise trose.
Zbilja dok neko ne napravi pravo istrazivanje i ne objave se sluzbeni rezultati mozemo nagadjati samo gdje je gorivo lose a gdje je dobro...
Zbilja dok neko ne napravi pravo istrazivanje i ne objave se sluzbeni rezultati mozemo nagadjati samo gdje je gorivo lose a gdje je dobro...
-
ninja-san
BTW sjecate li se kada je kod nas pokrenuta inicijativa da se gorivo uvozi iskljucivo zeljeznicom , jer se tako uspostavlja apsolutna kontrola, odmah su se isti dan pobunili uvoznicki lobiji i udruge kamiondzija.
Nadam se da ce se gradjani mozda uskoro organizirati te zatraziti sistemsku zastitu od loseg goriva tj. stalne kontrole i zatvaranje pumpi, jer i na nasim cestama se, iako smo zemlja u tranziciji, moze vidjeti puno novijih vozila koje bh gradjani sticu teskom mukom.
Nadam se da ce se gradjani mozda uskoro organizirati te zatraziti sistemsku zastitu od loseg goriva tj. stalne kontrole i zatvaranje pumpi, jer i na nasim cestama se, iako smo zemlja u tranziciji, moze vidjeti puno novijih vozila koje bh gradjani sticu teskom mukom.
-
vier_ringe
stvarno je teska tema...probao sam svasta, ali uglavnom najvise sipam na OMV-u u barama. ipak im je reklamna kampanja dobra, te alpin dizel,sprint dizel...zbunjen covjek lako povjeruje..sta mislite o tome?
ne znam je li to subjektivno, ali imam osjecaj da mi sa el tarikovim gorivom malkice bolje ide auto...
Ali jedno sigurno znam, sto neko gore spomenu, kada naspem gorivo negdje dalje, recimo austrija, na auto putu mi je max brzina veca za 15km/h(PROVJERENO), a ubrzanja su osjetno bolja, stvarno.
to mi se desilo i jednom u hrvatskoj, nasuo na ini(neko odmoriste, oko 100-og km auto puta), i imao sam vecu max brzinu nego sa gorivom sa omv-a u barama.ali ovo sa inom mi se desilo samo jednom...
sipao sam na petrolu na izlazu iz ljubljane, put prema bih, i bas sam primjetio da je gorivo gusto i zuto, slicno kao motorno ulje, i onda mi je to ulilo povjerenje..mada nisam isao puno brze sa njim:)
eh sad...zanima me sta vi mislite, zbog cega kada naspemo u austriji recimo(ovo je mnogo ljudi potvrdilo, isto je i sa italijom, od ovih blizih zemalja), TDI motor koji s nasim gorivom ide 200, sa njihovim ide 215..(105ks) i to puno brze dostigne tu brzinu bez vecih problema..
je li to do cistoce ili je do nekih drugih sastojaka...
ne znam je li to subjektivno, ali imam osjecaj da mi sa el tarikovim gorivom malkice bolje ide auto...
Ali jedno sigurno znam, sto neko gore spomenu, kada naspem gorivo negdje dalje, recimo austrija, na auto putu mi je max brzina veca za 15km/h(PROVJERENO), a ubrzanja su osjetno bolja, stvarno.
to mi se desilo i jednom u hrvatskoj, nasuo na ini(neko odmoriste, oko 100-og km auto puta), i imao sam vecu max brzinu nego sa gorivom sa omv-a u barama.ali ovo sa inom mi se desilo samo jednom...
sipao sam na petrolu na izlazu iz ljubljane, put prema bih, i bas sam primjetio da je gorivo gusto i zuto, slicno kao motorno ulje, i onda mi je to ulilo povjerenje..mada nisam isao puno brze sa njim:)
eh sad...zanima me sta vi mislite, zbog cega kada naspemo u austriji recimo(ovo je mnogo ljudi potvrdilo, isto je i sa italijom, od ovih blizih zemalja), TDI motor koji s nasim gorivom ide 200, sa njihovim ide 215..(105ks) i to puno brze dostigne tu brzinu bez vecih problema..
-
vier_ringe
stvarno je teska tema...probao sam svasta, ali uglavnom najvise sipam na OMV-u u barama. ipak im je reklamna kampanja dobra, te alpin dizel,sprint dizel...zbunjen covjek lako povjeruje..sta mislite o tome?
-
nineac
Cistoca, vrlo mali procenat sumpora. Time brizgaljke mogu da postignu svoj maksimalni ucinak, cime usljed pravilnog pritiska bolje rasprsuju gorivo koje se logicno bolje mjesa sa zrakom, te dobivate bolju i pravilniju smjesu!
Petrol kao trgovac nabavlja gorivo na raznim stranama. S obzirom da Slovenija mora se EU zakone da ispostuje, tako nebi me iznenadilo Vier da si na petrolovoj pumpi mozda nasuo Aralovo ili Shellovo gorivo.
U BiH ti se to garant nece desiti na petrolovoj pumpi.
Petrol kao trgovac nabavlja gorivo na raznim stranama. S obzirom da Slovenija mora se EU zakone da ispostuje, tako nebi me iznenadilo Vier da si na petrolovoj pumpi mozda nasuo Aralovo ili Shellovo gorivo.
U BiH ti se to garant nece desiti na petrolovoj pumpi.
-
ninja-san
O uzrocima i steti koju pravi nekvalitetno gorivo najbolje je pitati servisere.
Sjecam se kada sam kupio svog sadasnjeg Forda KA, cuo sam od nekoliko ljudi da im cesto strada "bypass". Kada sam pitao zbog cega se desava da strada taj dio potvrdili su mi i u ovlastenom servisu da se cesto javljaju ljudi sa tim kvarom kada je auto oko 7-8 godina starosti.
Kazu i da je to najcesce zbog loseg goriva i da se kvar pojavljuje najvise kod auta kada dodju iz uvoza na nase podrucje.
Vozaci bi se trebali organizirati, sto da ne, moze se poceti i od ovog formua, i kao skupina gradjana traziti od vlasti i parlamenta da se usvoje kritetiji o gorivu koji vrijede svugdje u svijetu ili da se barem oznace pumpe sa kvalitetnim gorivom koje udovoljava standardima, pa neka oni koji hoce prodaju smece a isto tako kome odgovara neka ga kupuje.
Sjecam se kada sam kupio svog sadasnjeg Forda KA, cuo sam od nekoliko ljudi da im cesto strada "bypass". Kada sam pitao zbog cega se desava da strada taj dio potvrdili su mi i u ovlastenom servisu da se cesto javljaju ljudi sa tim kvarom kada je auto oko 7-8 godina starosti.
Kazu i da je to najcesce zbog loseg goriva i da se kvar pojavljuje najvise kod auta kada dodju iz uvoza na nase podrucje.
Vozaci bi se trebali organizirati, sto da ne, moze se poceti i od ovog formua, i kao skupina gradjana traziti od vlasti i parlamenta da se usvoje kritetiji o gorivu koji vrijede svugdje u svijetu ili da se barem oznace pumpe sa kvalitetnim gorivom koje udovoljava standardima, pa neka oni koji hoce prodaju smece a isto tako kome odgovara neka ga kupuje.
- Anell
Perfektan odgovor...Sajo---: wrote:Naravno da ne mogu, jer su to visoko sofisticirani motori koji ne podnose ni najmanje nečistoće u gorivu.
Također i MPI, HTP motori ne podnose nečistoće u gorivu ali eto nekako se vozaju sto se kaže "na silu".
To vam je isto kao kada bi sada neko od nas otišao u Ameriku i pio vodu sa česme, pa vidite kako bi lijepo bilo.