Bijeljina - Profesor banjolučkog Filozofskog fakulteta Miodrag Živanović rekao je da nijedan konstitutivni narod i nijedna nacionalna politička partija ne žele BiH.
"To ne žele ni srpska, ni bošnjačka ni hrvatska elita. Izgleda malo paradoksalno, ali je tako, izjavio je Živanović.
On smatra da multietničku BiH ne žele ni Srbi, ni Hrvati, a niti Bošnjaci, koji se samo deklarativno zalažu za BiH.
"Oni govore da jedini imaju ekskluzivno pravo na BiH sa rješenjima i prijedlozima koji su jednostavno neprovodivi. Čim neko u politici predlaže nešto neostvarivo, znači da on nije iskreno za to, već za nešto drugo"rekao je Živanović i dodao da taj utopistički element kod SDA i SBiH pokazuje da ni Bošnjaci nisu za BiH.
Oslobođenje 16.2.2007.
Ovu izjavu neću komentarisati jer ne podržavam ni jedan stav gdje se bilo šta generalizuje, ali me je ovaj članak natjerao na razmišljanje koliko stvarno ljudi, bez obzira na vjeru ,naciju ili političko opredjeljenje iskreno želi BiH kao multietničku državu temeljenu na principima ZAVNOBIH-a prma kojima ona nije ni srpska, ni hrvatska ni bošnjačka, nego i srpska i hrvatska i bošnjačka.
Ja lično mislim da je ovakva BiH jedina sposobna pružiti normalan život njezinim stanovnicima, koji uključuje osnovni princip da se u njoj ljudi dijele na dobre i loše prema njihovim djelima, a nikako prema imenu i porijeklu, što je kod nas, na žalost, još uvijek većinsko razmišljanje.
Sve ostale opcije će nas još dugo držati na dnu, a za zapad ćemo svi biti „krvoločni Slaveni“